| کد خبر: 105724 |

خطر مهاجرت سپرده‌ها از بانک‌هاچقدر جدی است؟

وبلاگ تین‌نیوز،سید حمید حسینی| اواخر خردادماه سال جاری، بانک ها به دلیل کاهش نرخ تورم، توافق کردند که نرخ سود را از ۱۸درصد به ۱۵ درصد کاهش دهند و مسئولان بانکی حتی بر این نکته پافشاری کردند که درصورت تداوم کاهش تورم، نرخ سود بانکی را باز هم پایین می آورند.

آن زمان شاید به ذهن مسئولان بانکی نمی رسید که کاهش نرخ سود بانکی آنها را با مشکل خروج سپرده ها و سرازیر شدن آنها به سمت موسسات پولی و مالی غیرمجازی مواجه کند که ضوابط و قواعد بانک مرکزی را رعایت نمی کنند؛ موضوعی که بسیاری از کارشناسان اقتصادی در همان ابتدا نسبت به آن هشدار  داده بودند. اما هم اکنون کوچ سپرده های بانکی به موسسات غیرمجاز به یکی از معضلات سیستم بانکی تبدیل شده و شنیده ها حاکی از آن است که آمار محرمانه این جابه جایی ها روزانه به بانک مرکزی می رسد.

بر همین اساس، طی روزهای اخیر رئیس کانون بانک های خصوصی نیز با اشاره به جابه جایی سپرده ها از بانک ها به موسسات غیرمجاز و تلاطمات حاکم بر بازار به دلیل تعجیل در کاهش نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانکی، از رایزنی بانک ها برای توقف موقتی کاهش نرخ سود بانکی خبر داده و از دولت، بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار درخواست کرده است که کاهش نرخ، روند منطقی خود را طی کند تا فشارها از روی سیستم بانکی کم شود.

نظام بانکی، موسسات غیرمجاز را کنترل کند

سیــدحمیـــد حسینــی، عضـــو هیأت رئیسه کمیسیون رقابت و خصوصی سازی اتاق بازرگانی ایران و عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی می گوید  که موسسات غیرمجاز، به واحدهای پولی و مالی بسیار بزرگی تبدیل شده اند که از نظارت بانک مرکزی برخوردار نیستند و نظام بانکی باید با عملکرد حساب شده آنها را کنترل کند.

موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز چگونه در کشور شکل گرفتند و ارزیابی شما از نحوه فعالیت آنها در کشور چیست؟
در دولت قبل به دلیل خطا و اشتباه، وزارت تعاون به این موسسات مجوز فعالیت داد و این موسسات بعدها بیش از آنچه در ابتدا مقرر بود، از این مجوز استفاده کردند. مثلا قرار بوده در قالب صندوق قرض الحسنه  فعال باشند، اما به موسسات پولی و مالی بسیار بزرگی تبدیل شدند که می توانند در بازار هم ایفای نقش کنند. موسسات غیرمجاز قدرت رقابتی بالاتری دارند، نظارت ها و محدودیت های قانونی بانک مرکزی را ندارند و می توانند ضوابط بانک مرکزی را رعایت نکنند.

با این حال، مردم گاهی اوقات مشکلات مالی دارند که اگر بخواهند از طریق نظامات بانکی معمول کار خود را انجام دهند، در کوتاه مدت انجام نخواهد شد. اما این موسسات چون بوروکراسی  بانک های مجاز را ندارند و به سرعت تضامین را از مردم اخذ و وام هایی با رقم بالا در اختیار مردم قرار می دهند، بعضا مردم هم از آنها راضی هستند و این گونه نیست که همه از آنها ناراضی باشند.

همچنین قاعدتا افراد متخلف تمایل ندارند که در نظام بانکی شناسایی شوند و پول آنها وارد نظام بانکی شود. این گروه، از موسسات غیرمجاز برای پولشویی استفاده می کنند و بخشی از این موسسات اقدام به پولشویی و جمع آوری پول های سیاه موجود در بازار حتی با پرداخت سود کمتر می کنند ولی درمجموع پول آنها در نظام بانکی است و خودشان نگهداری نمی کنند و دولت باید بتواند در اینجا نظارت دقیق داشته باشد و با آنها برخورد کند.

چه موانعی در مسیر حذف این موسسات وجود دارد؟
از آنجایی که این موسسات مالی مجوز فعالیت دارند، دولت نمی تواند به راحتی با آنها برخورد کند ولی بانک مرکزی می تواند مورد تایید نبودن آنها را اعلام کند که البته تاحدی این اقدام را انجام داده و از انواع اهرم ها استفاده کرده تا فعالیت آنها را در اقتصاد کمرنگ تر کند. یعنی با اعمال فشار، بسیاری از آنها را ادغام و محدود کرده و بعضا گفته فعالیت این واحدها در نظام بانکی می تواند شامل ارزش افزوده شود.

اگر نظام بانکی کشور سنجیده و حساب شده عمل کند، قاعدتا باید بتوان این موسسات را کنترل کرد. اما نظام بانکی نمی تواند روی آنها نظارت دقیقی اعمال کند. نظام بانکی باید مشتریان بانکی و افراد خلافکار را شناسایی کند، اما حالا یا به دلیل اینکه سیستم های نرم افزاری کاملی ندارد، تسلطی بر مشتریان خود ندارد یا نمی خواهد داشته باشد، عملا آنها می توانند با استفاده از ظرفیت سیستم بانکی کشور امور خود را پیش ببرند.

بانک های خصوصی چه راهکاری می توانند داشته باشند تا به رغم کاهش نرخ سود، سپرده گذاران همچنان سپرده های خود را از این بانک ها خارج نکنند؟
به عقیده من حتی اگر نرخ سود بانکی بیش از این کاهش پیدا کند، مردم در شرایط فعلی پول های خود را از سیستم بانکی معمول خارج نمی کنند چون گزینه جانشین دیگری وجود ندارد که مردم از سرمایه گذاری در آن مطمئن باشند.
 
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.