| کد خبر: 101052 |

آقای تئاتر پر کشید

جامعه فرهنگی متأثر از درگذشت «رشیدی»

 هفته‌نامه حمل و نقل |

حمل‌و‌نقل: از سایت‌ها و خبرگزاری‌ها و فضای مجازی که بگذریم، تیتر روزنامه‌های شنبه، ششم شهریورماه، به بزرگی و جایگاه او  در هنر، گواهی می‌دهد، تا آنجا که کار هر نگارنده‌ای را برای درباره او نوشتن نه فقط سهل، که سهل و ممتنع می‌کند. عکس یک نه فقط روزنامه‌های عمومی که غالبا با تیترهای سیاسی خود را آزین می‌کنند، که جایی در صفحه یک روزنامه‌های اقتصادی و ورزشی نیز از آن تیتر و تصویری از برای آقای تئاتر ایران شده بود.
 
هنرمندی که بارها و بارها تصویر و بازی به معنای واقعی کلمه هنرمندانه او را در قاب تلویزیون دیده بودیم، در صحنه نمایش اسم و رسم دیگری داشته و دارد و کدام دوستدار تئاتری‌ست که این را نداند، اما حالا و به رسم طبیعت هستی، مفتش هزاردستان دیگر در میان ما نیست تا روزنامه‌ها با تیترهایی چون «یکی از این پنج نفر»، «آمدم، دیدم، رفتم» «بدرود آقای تئاتر» و... . اندوه حاصل از کوچ او را این‌چنین به سوگ بنشینند. حال برای این‌که بیش از این درباره جایگاه این هنرمند فقید در میان هنر و هنرمندان بدانیم، واکنش برخی سیاست‌مداران و هنرمندان به ذدرگذشت داوود رشیدی را چندی از نظر می‌گذرانیم.
 
در پی درگذشت داود رشیدی، پیام‌های متعددی از سوی طیف‌های گوناگون جامعه مخابره شد؛ سیاست‌مدارانی چون رئیس‌جمهوری، سیدحسن خمینی، محمدرضا عارف و رئیس مجلس شورای اسلامی از یک‌سو و مدیران هنری و هنرمندان از سوی دیگر، با پیام‌های تسلیت خود فضای مجازی را تحت تأثیر این رویداد تلخ قرار دادند.
 
او ناگهان رفت
عزت الله انتظامی بازیگر سینما و تئاتر درباره درگذشته داوود رشیدی گفته که او یکی از بهترین همکاران من بود که همکاری نزدیک و ارادت بسیاری به او داشتم، متأسفانه زود ما را ترک کرد. داود رشیدی زبان فرانسه را به خوبی می‌دانست، شخصیتی داشت که با همه کنار می‌آمد و همواره سعی بر رفع مشکل دیگران داشت.  متأسفانه ما ناگهان او را از دست دادیم، پیدا کردن چنین دوستی در این زمانه دیگر ممکن نیست امیدوارم غم آخر همه دوستان و هنردوستان این کشور باشد.
 
داوود، دل‌سوز و با سواد بود
محمد علی کشاورز نیز که به علت شکستگی پا در شرایط سختی به خانه داود رشیدی آمده بود، این‌چنین درباره این بازیگر به صحبت پرداخت.  از زمانی که داود به ایران آمد، با او آشنا هستم و او هنرمند بسیار باسوادی بود. کتابخانه خانه‌اش که پُر از کتاب است، نشان می‌دهد که او چگونه به مطالعه اهمیت می‌داد و همه‌ی هنرمندان هم باید چنین باشند و با ادبیات، سینما و تئاتر ملی و جهانی آشنایی داشته باشند. داود رشیدی به تمام معنا با سواد و با شعور بود و همچنین از بازیگران و کارگردان بسیار خوب دو عرصه تئاتر و سینما به‌شمار می‌رفت.
 
خانه رشیدی، خستگی‌هایم را می‌ربود
احمد مسجدجامعی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز بعد از حضور در منزل داوود رشیدی از او عنوان هنرمندی یاد کرد که به لحاظ فنی، دانش و مردمی بودن، هنرمندی کامل بود و در ادامه نیز درباره این بازیگر، چنین سخن به میان آورد. آقای رشیدی یک هنرمند کاملا مردمی بود؛ او جوشش، کوشش و پویش هنری داشت و نمونه کامل ویژگی‌های یک هنرمند مردمی را داشت. آقای رشیدی انسانی بزرگ و واقعا باعث افتخار ایران و خانواده‌اش بود. وقتی به این خانه می‌آمدیم، خستگی‌هایمان می‌رفت چون همه اعضای این خانواده خیلی خوب و گرم برخورد می‌کردند. خیلی جالب است که دفعه پیش نیز در برنامه تهران‌گردی که جمعه‌ها برگزار می‌کنیم به اینجا آمدیم و امروز هم در برنامه تهران‌گردی بودم که آن را متوقف کردم و به اینجا آمدم. ما خاطرات بسیار خوبی در این خانه داریم و یاد آقای رشیدی همیشه جاودان است.
 
داوود، شوخ و بذله‌گو بود
جمشید مشایخی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر و از دوستان زنده‌یاد داوود رشیدی نیز درباره او این‌چنین گفت.  من و داوود رشیدی از سال ۱۳۳۹ که او در اداره هنرهای دراماتیک استخدام شده بود با هم آشنا شدیم. او در آن زمان می‌خواست نمایش «ایوانف» را روی صحنه ببرد و پیشنهاد بازی در نقش اول آن را به من داد، اما با توجه به اینکه من «ایوانف» را نمی‌شناختم ترسیدم که نتوانم آن را به خوبی اجرا کنم.
 
در آن زمان داوود فکر کرد که عده‌ای من را تحریک کرده‌اند تا با او کار نکنم، اما بعد از مدتی یک اثر دیگر را می‌خواست روی صحنه ببرد، در آن زمان یکی از دوستان گفته بود این نقش مناسب جمشید مشایخی است، اما داوود گفت جمشید نقش اول ایوانف را نپذیرفته است چطور این نقش را بپذیرد؟ اما من آن نقش را پذیرفتم و او متوجه شد که هیچ مشکلی در میان نیست. ما در آثار زیادی با یکدیگر همکاری داشتیم ولی از زمانی که گروه‌بندی‌های سینمایی و تلویزیونی ایجاد شد، همکاری ما کم شد. داوود یک فرد شوخ و بذله‌گو بود به‌طوری‌که وقتی با او همکاری می‌کردم، بسیار لذت می‌بردم. ما در آثار علی حاتمی به‌خصوص «هزاردستان» مدت زیادی را کنار یکدیگر بودیم. هنگامی که خبر فوت او را شنیدم حالم بسیار بد شد.
 
یکی از این ۵ نفر
پرویز پرستویی هم با اظهار تأسف از درگذشت این بازیگر کاردان، گفته که به شخصه بسیار ناراحت هستم و از شنیدن این خبر حالم بد شد. او صحبت‌های خود را این‌گونه ادامه داده است. در طول ساخت سریال «آوای فاخته» شش ماه با ایشان در کرمان زندگی کردم و بسیار آموختم. هم بازیگری و هم منش و معتقدم انسان شریفی را از دست دادیم. او بازیگر، مترجمی خوب و کارگردان متبحر تئاتر بود که برای حرفه‌اش ارزش قائل بود. پرستویی که پس از اهدای سیمرغ بلورین‌اش به داود رشیدی، عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی، محمد علی کشاورز و علی نصیریان به اتفاق خبرنگار ایسنا در شب عید نوروز گذشته در منزل این هنرمندان حاضر شده بود با یادآوری این دیدار گفت: بسیار تاسف‌برانگیز بود که ایشان کسی را نمی‌شناخت و متاسفم یکی از پنج تن بازیگری، که همیشه از آنها یاد گرفتم عروج کرد.
 
فاطمه معتمدآریا نیز در صفحه شخصی خود نوشت: «بدرود آقای رشیدی عزیز، دست‌های فرشته مهربانت بوسه باران باد»
عبدالله اسکندری طراح گریم سینما و تلویزیون هم در جمله‌ای کوتاه نوشت: «علی جان شش انگشتی زودتر از ما آمد پیش تو»
رضا عطاران هم در پیامی کوتاه با تسلیت به همه نوشت: «مرگ بر مرگ»
همچنین صابر ابر خطاب به لیلی رشیدی نوشته است: «لیلی جانم همین چند روز پیش گفتی دلت می‌خواهد بابا دردی نداشته باشد. گفتم خدا حواسش هست و امروز بابا در آغوش خداوند. حالش بهتر از همه ماست. آرام... »


لینک خبر:
http://tweekly.ir/fa/Main/Detail/7361/

 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.