| کد خبر: 108853 |

منافع صنفی عامل تعیین نرخ ارز

تین نیوز| مجیدرضا حریری *: بحث تک‌نرخی کردن ارز موافقان و مخالفانی در بین فعالان اقتصادی ایران دارد که این افراد از منظر منافع صنفی خود به این موضوع نگاه می‌کنند؛ به‌عنوان مثال صادرکنندگان خواستار افزایش قیمت ارز هستند و حتی برای آنان ارز ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی نرخ مطلوب نیست.

گفتنی است؛‌ در قبال صادرکنندگان که به‌دنبال افزایش قیمت ارز هستند، واردکنندگان همواره خواستار کاهش قیمت ارز هستند بنابراین پیش از تک‌نرخی کردن ارز لازم است به مسئله تعیین نرخ ارز توجه شود. تک‌نرخی کردن ارز موضوعی است که کسی نمی‌تواند با آن مخالفت کند و همواره در حوزه تئوری و عملی همه معتقدند ارز باید تک‌نرخی شود. یکی از مهم‌ترین دلایلی که موجب شده تمامی فعالان اقتصادی خواستار تک‌نرخی شدن ارز شوند این است که ارز چندنرخی محلی برای ایجاد فساد است.

همچنین ارز چندنرخی زمینه توزیع رانت برای عده‌ای محدود و محروم کردن عده‌ای از این منافع را مهیا می‌کند بنابراین در حوزه فکر و عمل همه موافق تک‌نرخی کردن ارز هستند. تمامی کارشناسان و فعالان اقتصادی به این باور و قطعیت رسیده‌اند که ارز باید تک‌نرخی شود اما اجرای این طرح نیازمند زمان‌سنجی دقیق است. به‌طور قطع تک‌نرخی کردن ارز نیازمند داشتن اطلاعات کافی از شرایط اقتصادی و نیازهای ارزی جامعه است که این اطلاعات و آمار به صورت کامل دراختیار بانک مرکزی قرار دارد. در حال حاضر یکی از مهم‌ترین مسائلی که در حوزه ارزی داریم این است که میزان منابع و مصارف ارزی کشور با یکدیگر همخوانی ندارد که این مسئله نشان از خروج غیرقانونی ارز از کشور دارد.

کامل مشخص است که در مملکت ما خروج ارز اتفاق می‌افتد. با توجه به قیمت فعلی نفت میزان درآمد کشور در این بخش ۳۰میلیارد دلار و درآمد حاصل از صادرات نیز ۵۰میلیارد دلار است. با توجه به آمارهای رسمی، مصرف ارز برای واردات نیز ۵۰میلیارد دلار است و ۱۵میلیارد دلار، هزینه قاچاق و ۱۵میلیارد دلار هم مصارف ارزی برای مسافران و بیماران است. با توجه به میزان هزینه و درآمد ارزی نباید کمبود ارز در کشور داشته باشیم و می‌توانیم ارز را تک‌نرخی کنیم اما چنین منابعی را به واقع دراختیار نداریم و دولت با کمبود ارز مواجه است بنابراین زمان مناسبی برای تک‌نرخی کردن ارز نیست.

با توجه به اینکه دولت منابع کافی برای تک‌نرخی کردن ارز ندارد و بانک مرکزی که میزان واقعی منافع و مصارف را می‌داند، در زمینه زمان اجرای تک‌نرخی کردن ارز نباید صحبت کند.
* نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران و چین

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.