| کد خبر: 120083 |

نشانه‌های بهبود وضعیت اقتصادی به چشم می‌آید

توقف روند نزولی ارزش افزوده خدمات حمل‌و‌نقل

هفته‌نامه حمل ونقل|


گروه اقتصادی:

روند نزولی رشد ارزش افزوده در بخش خدمات حمل‌و‌نقل امسال متوقف می‌شود.  به گزارش حمل‌و‌نقل، آخرین بررسی‌های صورت گرفته درباره وضعیت واقعی بخش‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد، پس از یک دهه رشد نزولی بخش خدمات حمل‌و‌نقل در سال جاری متوقف خواهد شد و این بخش وضعیت بهتری را با رشد مثبت ۲.۳ درصدی تجربه خواهد کرد.  بررسی‌ها نشان می‌دهد در نیمه نخست سال جاری این بخش رشدی ۶.۸ درصدی را شاهد بود اما ارزیابی‌ها نشان می‌دهد رشد ۱۲ ماهه این بخش مهم از اقتصاد تا پایان سال جاری به ۲.۳ درصد خواهد رسید.

 بر‌اساس این گزارش ارزش افزوده خدمات در بخش حمل‌و‌نقل رشدی ۱۷.۷ درصدی را در سال ۱۳۸۶ تجربه کرد، اما از آن پس به رشدهایی کمتر از این رقم رضایت داد به‌طوری‌که منحنی‌ها روند نزولی این حوزه را به رغم اولویت‌های فراوانش برای اقتصاد گواهی می‌دهند.
 بر‌این‌اساس در سال ۱۳۹۱ با تشدید تحریم‌ها این حوزه مهم اقتصادی که در سال ۱۳۹۰ رشدی برابر با ۸.۶ درصد را تجربه کرده بود، به رشد ۵ درصدی رضایت داد.

اما دهه نود درحالی آغاز شد که فراز و نشیب حوزه خدمات حمل‌و‌نقل بیش از پیش افزایش یافته بود. در نیمه اول دهه ۹۰، شرایط اقتصادی حتی سبب شد در سال ۱۳۹۴ این حوزه رشدی برابر با منفی ۶.۵ درصدی را شاهد باشد. با این وجود بهبود وضعیت کلی اقتصاد در سال جاری نشان می‌دهد که همگام با رشد سایر بخش‌ها، بخش خدمات حمل‌و‌نقل نیز بهبود وضعیت را تجربه کرده و پس از یک دهه رشدی مثبت را نسبت به سال قبل شاهد خواهد بود.

 این اتفاق مهم در شرایطی رقم خورده است که رشد اقتصادی در سال جاری نیز بیشتر از ۷ درصد پیش‌بینی شده است. این رشد نیز در مقایسه با رشدهای اتفاق افتاده در سال‌های گذشته از دهه نود، بسیار بالاست و نشان از بهبود وضعیت کلی اقتصاد دارد.

 بر‌اساس این گزارش اقتصاد ایران از پس رشد منفی سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲، با بهبود اندکی در وضعیت، با تعلیق تحریم‌ها و سپس قرارداد ژنو روبه‌رو شد. سال ۱۳۹۵ درحالی آغاز شد که نه فقط ایران که جهان شاهد اتفاقی خاص بود. اجرائی شدن برجام  به رغم کاستی‌هایی که به اذعان بسباری از کارشناسان داشت اما عوایدی را نصیب اقتصاد ایران کرد. مهم‌ترین این عایدات را در بخش تولید و صادرات نفت می‌توان ملاحظه کرد. عواید نشأت گرفته از برجام در کنار ثبات اقتصاد زمینه رشد مثبت اقتصاد را در سال ۱۳۹۵ فراهم کرد.

 حالا این تنها بخش حمل‌و‌نقل نیست که رشدی قابل توجه را نسبت به سال‌های گذشته در کارنامه کاری خود ثبت می‌کند بلکه سایر بخش‌های اقتصادی اعم از نفت و صنعت و کشاورزی و خدمات نیز در همین دوره زمانی شاهد رشد مثبت هستند   بسیاری از کارشناسان بر این عقیده‌اند که با توجه به اهمیت بخش حمل‌و‌نقل در توسعه اقتصادی ایران و ضرورت توسعه این بخش برای ایجاد شرایطی مبنی بر رشد پایدار تمام بخش‌ها خصوصا تولید و صاردات ضرورت دارد اقتصاد ایران نسبت به اعمال توجه ویژه به این حوزه زیربنایی اقدام نماید.

 اقتصاد ایران در سال‌های گذشته تلاش کرده است خود را از بستر وابستگی به نفت رهایی بخشد و شرایطی را برای کاهش تأثیر‌گذاری نفت بر بنیان‌های اقتصادی ایران بیاندیشد. توسعه صادرات غیر‌نفتی در گرو رشد و توسعه صنعت حمل‌و‌نقل و خدمات این بخش است چرا که اگر روند نوسازی و بهسازی در این حوزه طی شود، نه تنها به کاهش هزینه حمل‌و‌نقل در اقتصاد منجر خواهد شد بلکه زمینه توسعه ترانزیت و افزایش درآمدهای نفتی کشور را نیز فراهم خواهند نمود.

تجربه نشان داده است بسیاری از کشورهایی که در دهه‌های گذشته راه توسعه را پیموده‌اند و امروز با بهبود وضعیت روبه‌رو هستند، با توسعه بخش‌های زیربنایی خود، خصوصا حمل و قنل، ارتباطات و... فضا را برای توسعه سایر بخش‌ها فراهم کرده‌اند.

 ایران نیز در سال‌های اخیر شاهد اقبلا خوبی از سوی سرمایه‌گذاران به حوزه حمل‌و‌نقل است با این وجود اتخاذ تدابیری برای تسریع رشد اقتصادی در این بخش ضرورتی انکار‌ناپذیر به نظر می رسد.

لینک خبر

 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.