| کد خبر: 102251 |

دریا، مزیت توسعه صنعتی بوشهر

تین‌نیوز| توجه بیشتر به اقتصاد دریامحور و توسعه صنایع دریایی در استان های ساحلی به ویژه استان پهناور بوشهر می تواند این حوزه صنعتی را به مزیتی رقابتی در کل منطقه تبدیل کند.


مزیتی که رونق و رشد پایدار اقتصادی را به همراه داشته باشد. توسعه زیرساخت های صنعتی از الزامات مهم رشد اقتصادی و افزایش رفاه عمومی به شمار می رود. سرمایه گذاری مستقیم روی زیرساخت ها باعث فراهم شدن امکانات تولیدی می شود و محرک فعالیت های اقتصادی است.

همچنین با کاهش هزینه های تجارت و انتقالات باعث بهبود رقابت پذیری می شود و درنهایت به رشد اقتصادی کمک می کند به ویژه که توسعه اقتصادی همواره یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران سیاسی جوامع است و صاحب نظران اقتصادی دستیابی به رشد اقتصادی و توسعه پایدار را کلید حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی می دانند. از این رو باید استراتژی توسعه صنعتی به سویی رود که بیشترین بازده و رشد اقتصادی را دربر داشته باشد.

یکی از محورهای زیرساختی که باعث اعتلای رشد اقتصادی می شود توجه به اقتصاد دریامحور و صنایع دریایی است؛ چراکه 90درصد تجارت جهان از طریق دریاها انجام می شود و 60درصد نفت جهان نیز در منطقه خلیج فارس است که این امر به خوبی نشان دهنده مزیت های فوق العاده برای اقتصاد دریامحور است. البته صنایع دریایی نخستین بخشی بود که در دوران تحریم با مشکل روبه رو و سیستم حمل ونقل دریایی در پی آن زمینگیر شد، با این حال حوزه دریا و امور مرتبط با آن در سال های اخیر و به تدریج در کانون توجه قرار گرفته و فعالیت های مختلفی برای بهره برداری مناسب تر از این مزیت های کشور در حال انجام است به ویژه که برنامه ششم توسعه نیز نگاه ویژه ای به توسعه سواحل و صنایع دریایی دارد و در بخش امور اقتصادی در بندهای 21، 23 و 28 ابلاغیه سیاست های کلی برنامه ششم توسعه بر اقتصاد و صنایع دریایی تاکید شده است.

در بند 21 این ابلاغیه آمده است: «توسعه اقتصاد دریایی جنوب کشور در محور چابهار - خرمشهر با تاکید بر سواحل مکران». همچنین در بند 23 بر «توسعه بازارهای دریایی و ایجاد مناطق مهم اقتصادی در زمینه های دارای مزیت» تاکید شده است. در بند 28 این ابلاغیه نیز با نام بردن از «اولویت دادن به حوزه های راهبردی صنعتی» از دریا به عنوان یکی از اولویت های ده گانه نام برده شده است. امسال نیز نسبت به سال های گذشته تلاش های بسیار خوبی از سوی صندوق توسعه دریایی برای رونق و توسعه در این صنعت انجام شده و می شود؛ صنعتی که در 7 استان ساحلی کشور رواج دارد و توسعه این صنعت در هر استان می تواند درهای ناگشوده ای را برای رونق و توسعه بگشاید.

یکی از این استان ها، بوشهر است. سیدحسین حسینی محمدی، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر درباره ظرفیت های توسعه صنایع دریایی در این استان به صمت گفت: صنایع و امور دریایی حوزه های بسیار گسترده ای را در برمی گیرد که ازجمله آنها می توان حوزه های حمل ونقل، بنادر، صنایع نظامی، گردشگری، شیلات، سازه های فراساحلی و کشتی سازی را نام برد که یکی از مهم ترین حوزهای مرتبط با این سازمان، صنعت کشتی سازی به عنوان صنعت مادر و یک محور اصلی در تولید ملی است که می تواند بخش بزرگی از اشتغال کشور را به خود اختصاص دهد. وی افزود: لزوم توجه ویژه به اقتصاد حوزه دریاها و اقیانوس ها در برنامه ششم توسعه به عنوان یکی از برنامه های مهم دولت یازدهم در دستور کار قرار گرفته که در همین راستا به ابلاغ «نظام کلان توسعه و پیشرفت دریایی در برنامه ششم توسعه» از سوی شورای عالی صنایع دریایی کشور به ریاست اسحاق جهانگیری، معاون اول ریاست جمهوری، می توان اشاره کرد که به عنوان یک سند بالادستی در طرح های آمایش و برنامه های راهبردی باید مدنظر قرار گیرد.

حسینی محمدی درباره مختصات صنایع دریایی در استان بوشهر نیز گفت: همجواری با مرز گسترده آبی کشور در بوشهر و قرار گرفتن در مسیر یکی از مهم ترین آبراهه های استراتژیک منطقه خاورمیانه اهمیت صنایع دریایی در این استان را دو چندان کرده است. از سویی وجود 24 واحد ساخت و تعمیر شناور با یاردهای تولیدی مناسب و ایجاد ظرفیت اشتغال حدود 2هزار نفر به همراه صنایع بزرگی همچون مجتمع کشتی سازی شهید محلاتی و شرکت صنعتی دریایی صدرا جزو مزیت های این استان است. وی افزود: شرکت صنعتی دریایی صدرا از قدیمی ترین مجموعه های ساخت شناورهای فلزی در ایران با بیش از 45 سال تجربه است و تجهیزات پیشرفته صنعتی در زمینه ساخت شناورها و سازه های دریایی، تعمیر انواع کشتی های کانتینربر، نفتکش، یدک کش، کشتی لوله گذار، ساخت سکوهای حفاری دریایی، ساخت انواع سکوهای ثابت دریایی نفت و گاز، لوله گذاری در دریا، احداث تاسیسات فرآورشی و پالایشگاهی نفت و گاز، احداث خطوط لوله نفت و گاز در خشکی، احداث تاسیسات پتروشیمی، اجرای طرح های عظیم زیربنایی و اجرای سازه های فولادی بزرگ مقیاس را دارد که تجربه عملیاتی و اجرایی، توان تخصصی و سخت افزاری این مجموعه بزرگ در کنار اشتغالزایی بسیار بالا نقش بارزی در رشد و توسعه صنعتی استان و کشور در حوزه دریایی ایفا می کند.

حسینی محمدی با اشاره به توسعه زیرساخت های دریایی گفت: در تیر امسال پروژه ساخت جرثقیل حمل شناور (MBH )با ظرفیت300 تن در یارد در موسسه کشتی سازی شهید محلاتی بوشهر افتتاح شد. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر تاکید کرد: تکیه بر توان داخلی و تاکید بر استفاده از تولیدات داخلی، ایمان و اعتقاد به توان نیروهای متخصص داخلی، دانش فنی همراه با نوسازی و رقابت پذیری واحدهای کشتی سازی ضمن کاهش واردات و وابستگی به خارج از کشور و جلوگیری از خروج ارز باعث رونق اقتصادی اشتغالزایی بالا و بکارگیری نیروی کار بومی می شود. وی افزود: بنابراین در این حوزه باید سفارش های ساخت شناورها را به خارج از کشور محدود کرد ضمن اینکه با تمهیدات و راهکارهای مناسب، این صنعت می تواند به یک مزیت رقابتی در منطقه تبدیل و علاوه بر جلوگیری از خروج ارز با ارائه خدمات و سرویس های لازم به کشتی ها و شناورهای خارجی سبب ارزآوری به کشور شود.

استفاده از مزیت ها
با وجود تاکید همه مسئولان به توجه بیشتر بر اقتصاد دریا در تمامی استان های ساحلی باز هم گلایه هایی از سوی سازندگان و فعالان صنعت دریایی وجود دارد. البته سیامک فخری، کارشناس فنی تعمیرات کشتی آینده صنعت دریایی و کشتی سازی را در بلندمدت مثبت و روشن فرض می کند. وی به صمت گفت: برای تکمیل و ساخت شناورها و تجهیز کارگاه ها تسهیلاتی از سوی صندوق توسعه صنایع دریایی داده می شود تا در کوتاه مدت نیز بتوان جهش مثبتی در آنها احساس کرد. البته نبود دانش فنی، بالا بودن قیمت تمام شده ساخت شناور، طولانی بودن زمان تحویل، ثابت نبودن قیمت ارز و آسان نبودن واردات کالا مشکلاتی است که فعالان صنعت دریایی با آن مواجه هستند. سالم شهیدی، کارشناس حمل ونقل دریایی با این گفته ها موافق است.

وی گفت: متاسفانه در تامین تجهیزات و لوازم مورد نیاز صنایع دریایی هنوز کارخانه های داخلی نمی توانند به طور کامل نیازها را برآورده کنند از این رو صاحبان صنعت در این بخش و سازندگان و دارندگان شناور باید لوازم مورد نیاز خود را از خارج از کشور تهیه کنند. علاوه بر این واردات این تجهیزات با توجه به مشکلات ارزی برای سازندگان مشکل ساز است. وی با اشاره به ظرفیت های صنایع دریایی در استان بوشهر گفت: یکی از مشکلات موجود در سواحل منع ورود شناورهای خارجی است. در حالی که اگر امکان ورود آنها برای تعمیرات وجود داشته باشد هم درآمد ارزی در پی دارد و هم اشتغال ایجاد می شود. همچنین ما می توانیم تعمیرات سکوها را به جای سپردن به کشورهای خارجی در ایران انجام دهیم تا اشتغالزایی بیشتری در پی داشته باشد.

شهیدی از موارد اصلی رفع چالش های فعالان و سازندگان صنعت دریایی را برداشتن موانع بروکراسی و تسهیل دریافت وام و تسهیلات مالی دانست. وی اهمیت دادن به نیروی کار متخصص در سواحل جنوبی را راهکار مهمی برای توسعه صنایع دریایی عنوان کرد. با این حال نوسانات نرخ ارز و تاخیرات اعطای تسهیلات بانکی را از دلایل طولانی شدن ساخت شناورها دانست و از مسئولان خواست تا به این صنعت بها دهند.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.