| کد خبر: 103386 |

◄ روز موعود رسید؛ بازپس‌گیری سهم بازار ایران از منطقه

تین‌نیوز

| اکرم فیض‌آبادی: وزیر راه و شهرسازی درباره آخرین جزئیات حضور بوئینگ و ایرباس به ایران اعلام کرده است که توافق کلی با ایرباس برای خرید حدود ۱۱۸ فروند ، با ATR برای دریافت ۲۰ فروند و با بوئینگ برای خرید ۱۰۸ فروند هواپیما نهایی شده که باید در ۸ سال به ایران تحویل داده شوند.

طبق گفته‌ی آخوندی؛ تحویل این هواپیماها در سال ۲۰۱۶ آغاز خواهد شد و تا هشت سال، این روند ادامه خواهد داشت و امیدوارند در پاییز و زمستان، اولین هواپیما را وارد کشور کنند.

وزیر راه کابینه روحانی بیان کرده است، اولین سری هواپیماها از هر دو شرکت ایرباس و بوئینگ تحویل ایران‌ایر خواهد شد؛ اما این امر چراغ سبزی برای تمام ایرلاین‌های ایرانی جهت ورود به مذاکره و خرید هواپیما است و تمام شرکت‌های هواپیمایی می‌توانند با این دوکمپانی وارد مذاکره شوند.

وی در رابطه با طولانی شدن صدور مجوز فروش هواپیما عنوان کرد؛ باید در نظر داشت که رژیم صهیونیستی بزرگ‌ترین دشمن ملت ایران است و همواره لابی صهیونیست‌ها اقدامات گسترده‌ای علیه ایران انجام می‌دهد و نکته دیگر مربوط به بی‌تدبیری‌های ۱۰ سال گذشته است که تمام بازار هوایی ایران را در اختیار سایر شرکت‌ها قرار داد و نقش ایران نکته بسیار مهمی است که توسط دیگران پر شده است؛ بنابراین کسانی که آسمان ایران را تصاحب کرده‌اند، در زمان بازپس‌گیری، ساکت نخواهند نشست و اقداماتی علیه ما انجام خواهند داد.

نگاه رسانه‌های غربی به صدور مجوز فروش هواپیما به ایران
با نگاهی به رسانه‌های غربی متوجه می‌شویم نگاه‌ها نسبت به فروش هواپیما به ایران مثبت بوده است و در همین رابطه بلومبرگ نوشت: در حالی که تنها ۸ ماه تا انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده، منتقدان روحانی را بابت محقق نشدن وعده‌های داده شده در مورد برجام سرزنش می‌کنند و اکنون تیم روحانی صدور مجوز فروش هواپیما به ایران از سوی خزانه‌داری آمریکا را جشن گرفته است.

خبرگزاری فرانسه جزو اولین رسانه‌هایی بود که خبر فروش هواپیما به ایران را رسانه‌ای کرد و در گزارشی اعلام کرد؛ شرکت بوئینگ مجوز دولت آمریکا را برای تکمیل فروش هواپیما به ایران‌ایر دریافت کرده است. ایرباس و بوئینگ در حال گفت‌وگو با ایران‌ایر برای توافق نهایی فروش است و طرفین در ماه ژوئن به توافقی اولیه دست یافتند. ارزش این توافق حدود 25 میلیارد دلار برآورد شده است.

اینشنال تایمز در همین رابطه نوشت: وزارت خزانه‌داری آمریکا  دو مجوز را صادر کرده که به موجب آن فروش هواپیماهای اروپایی ایرباس به ایران ممکن شده است و انتظار می‌رود که فروش هواپیماهای بویینگ نیز در روزهای آینده آغاز شود.

در ادامه اینشنال تایمز آمده است، چراغ سبز آمریکا به فروش ۱۷ هواپیمای ایرباس و فروش ۸۰ هواپیمای مسافربری بویینگ به ایران‌ایر است و با این چراغ سبز آمریکا تجارت با ایران بدون گذر از قوانین پیچیده و دست و پاگیری که همچنان روابط تجاری و مالی شرکت‌های آمریکایی با ایران را مسدود کرده است، صورت خواهد گرفت.

روزنامه آمریکایی «یو اس ای تو دی» نیز در گزارشی عنوان کرد: اوباما، روز جمعه گام دیگری به سوی اجرای برجام برداشت و به «جان کری»  وزیر خارجه آمریکا، مجوز داد تا اجازه صادرات هواپیماهای مسافربری به ایران را بدهد.

پایگاه اینترنتی صدای آمریکا نوشت: اگرچه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران لغو شده‌اند، اما از سرگیری مبادلات تجاری، به‌ویژه بین شرکت‌های آمریکایی و ایرانی، پروسه‌ای زمان‌بر است که باید مقدمات حقوقی آن طی شود.

باز پسگیری بازار هوایی ایران در منطقه
حال 40 سال از فروش هواپیمای بوئینگ به ایران می‌گذرد و ایران تقریبا در این چهار دهه بازار ناب خود را از دست داده و تمام کشورها نظیر امارات، ترکیه، مالزی، گرجستان و... سهم بازار ایران را ربوده‌اند؛ اما پس از لغو تحریم‌ها و مناسب بودن شرایط نسبت به گذشته به فکر بازپس‌گیری موقعیت خود در منطقه است.

در همین رابطه وزیر راه و شهرسازی همواره اشاره داشته که سهم بازار ایران را از منطقه پس خواهیم گرفت و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل هوایی کشور اولین مقدمه است.

آخوندی با اشاره به اینکه «دالان هوایی ایران امن‌ترین و ارزان‌ترین دالان هوایی است که زمانی قرار بود به قطب هوایی منطقه تبدیل شود» تصریح کرد: مجموعه اتفاقات بعد از دهه ۴۰ منجر به این شد اما این حق ملت ایران است که قطب هوایی منطقه واقع در تهران باشد و بازپس‌گیری این سهم به سیاست‌ها و برنامه‌های ما در منطقه باز می‌گردد.

در همین راستا یکی از مهم‌ترین راه توسعه صنعت هوایی ترویج صنعت توریسم است، در سال گذشته مردم ایران چیزی بالغ بر 5 میلیارد دلار پول بلیت هواپیما داده‌اند که این رقم نصیب ایرلاین‌های منطقه می‌شود اما کارشناسان معتقدند با ورود هواپیماهای نو و پس کامل لغو تحریم‌ها در طول زمان ایران خواهد توانست جایگاه صنعت هوانوردی خود را در منطقه تثبیت کند.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • 0 0

    گزارش جالبی بود اما لطفا به مسله صنعت فرودگاهی توجه کنید…تشکر

  • 0 0

    خیلی ها که عاشق کشورشان هستند دوست دارند فرصتی خاص پیش بیاید و نشان دهند که تا چه اندازه حاضرند برای سرزمین مادری شان با تمام وجود قدم بردارند. من به شما پیشنهاد می کنم منتظر رخ دادن هیچ اتفاق بزرگی نباشید. خاموش کردن یک لامپ اضافه، بستن شیر آبی که چکه می کند، بوق نزدن در جایی که نیاز نیست، خاموش کردن تلویزیون وقتی نگاهش نمی کنید، نریختن آشغال در طبیعت و کنار جاده ها و … هر کدام از این ها گامی کوچک اما موثر است. فقط تصور کنید هر روز هر ایرانی یک گام کوچک و هوشمندانه بردارد آن وقت روزی ۸۰ میلیون کار خوب خواهیم داشت. هشتاد میلیون قدم برای سرزمین مان ایران.