| کد خبر: 114940 |

در آیین پایانی یازدهمین کمیسیون مشترک ایران و جمهوری آذربایجان عنوان شد

روابط تهران - باکو وارد مرحله نوینی شده است

تین‌نیوز| رییس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان گفت: در ۳ سال اخیر روابط دو کشور در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و بین‌الملل وارد مرحله نوینی شده است.

 محمود واعظی در آیین پایانی یازدهمین کمیسیون مشترک و در جمع تاجران و بازرگانان ایرانی و نخجوانی، افزود: در این مدت کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور براساس توافقنامه‌های امضا شده بین روسای جمهوری ایران و آذربایجان گام‌های موثر و مهمی را برای تحقق مفاد توافق شده برداشته که در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. وی اشتراکات دینی، فرهنگی و اجتماعی بین ایران و جمهوری آذربایجان را عاملی بسیار مهم برای بسط و توسعه همکاری‌های دوجانبه دانست و اظهار کرد: بر این اساس ما هیچ گونه احساس جدایی با آذربایجانی‌ها نداریم و هر موقع به این کشور سفر می‌کنیم احساس مان این است که در کشور خود هستیم که البته این احساس عاطفی بین دو دولت و ملت وجود دارد. 

واعظی، در آیین پایانی یازدهمین کمیسیون مشترک ایران و جمهوری آذربایجان؛ فعال‌سازی بخش‌های خصوصی برای توسعه روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی را گامی مهم و پایدار در همکاری‌های دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان بیان کرد و گفت: باید توجه داشت هر موقع این روابط ازسوی بخش‌های غیردولتی تسریع شود، سیاسیون نیز نخواهند توانست بر اراده ملت‌ها تاثیرگذاشته و مانعی بر سر راه این روابط ایجاد کنند. 
به گزارش ایرنا، وی تلاش برای رفع مشکلات گمرکی، بانکی و مالی را جزو اولویت‌های مهم دولت ایران در رابطه با جمهوری آذربایجان بیان کرد و افزود: ما با تمام توان و امکانات خود برای توسعه روزافزون همکاری‌های دوجانبه تلاش می‌کنیم و در این زمینه هیچ محدودیتی قائل نخواهیم شد.

پایداری و ثبات روابط سیاسی
واعظی، توسعه روابط اقتصادی را ازعوامل مهم پایداری و ثبات روابط سیاسی بین کشورهای مختلف خواند و با اشاره به اینکه جمهوری آذربایجان از جهات مختلف برای ایران از ارزش و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، افزود: من قول می‌دهم تاجران و بازرگانان دو طرف برای توسعه همکاری‌های خود هیچ محدودیتی نداشته باشند و درصورت بروز هرگونه مانع و مشکل در این عرصه، آمادگی کامل برای رفع آنها داریم. 

وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان، توجه به جمهوری خودمختار نخجوان را یکی از سیاست‌های مهم روابط خارجی ایران بیان و اظهار کرد: در سند نهایی کمیسیون مشترک به این جمهوری خودمختار پرداخته شده، زیرا ما به لحاظ عاطفی دوست نداریم این منطقه به دلیل قطع ارتباط جغرافیایی با باکو در مضیقه باشد و براین‌اساس طرح‌های مشترک برای رفت‌وآمد آسان شهروندان نخجوانی را در سند آورده‌ایم. 

نقشه راه مطلوب روابط دو کشور
واعظی سند نهایی یازدهمین نشست همکاری‌های مشترک ایران و جمهوری آذربایجان را نقشه راه مشخص و مطلوب روابط دو کشور توصیف کرد که در آن جمهوری خودمختار نخجوان از جایگاه بالایی برخوردار است. وی از سفیران دو کشور و همچنین استانداران آذربایجان‌شرقی و اردبیل خواست در جهت اجرایی شدن توافقات مربوط به جمهوری خودمختار نخجوان همکاری‌ها و تعاملات لازم را با طرف‌های خود داشته باشند. 

رییس آذربایجانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان نیز در این آیین با بیان اینکه هدف هر دو طرف توسعه همکاری‌ها است، اظهار کرد: بدون تردید صاحبان صنایع و تاجران دو طرف نیز برهمین اعتقاد بوده و باید در راستای تحقق اسناد بالادستی و توافقات انجام شده تلاش کنند. 

شاهین مصطفی‌اف افزود: درحال حاضر علاقه‌های سیاسی بین جمهوری آذربایجان و ایران در بالاترین سطح خود قرار دارد و البته در سال‌های اخیر این علاقه‌مندی‌ها به سرعت درحال پیشرفت و رو به رشد است. 
وی اظهار کرد: اراده دو رییس‌جمهوری نیز برای توسعه تعاملات بسیارعالی است، اما موضوعی که برای ما مهم است عملیاتی کردن این خواسته‌ها و ایده‌های بسیارعالی است. مصطفی‌اف با اشاره به روند رو به رشد توسعه جمهوری خودمختار نخجوان، گفت: ما این توسعه را هر روز در شهرها و روستاهای این منطقه شاهد هستیم اما دوست داریم با همکاری‌های ایران به این رشد سرعت ببخشیم. 

وی با تاکید بر تکمیل کریدور شمال - جنوب در ایران، اظهار کرد: آنچه که در این زمینه مربوط به اجرای برخی اقدامات و طرح‌ها در خاک ما است، انجام شده یا درحال تکمیل است و از طرف‌های ایرانی نیز می‌خواهیم در این زمینه دست ما را بگیرند و طرح‌های خود را در موعد مقرر اجرا کنند.

توسعه روابط با تهران از سیاست‌های اولویت‌دار باکو
وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان با تاکید بر اهمیت همکاری‌های سیاسی و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران، گفت: توسعه این روابط در حوزه‌های مختلف و متنوع جزو اولویت سیاست‌های جمهوری آذربایجان است. 

شاهین مصطفی‌اف، در مراسم راه‌اندازی قطار نخجوان- تبریز- مشهد افزود: روابط و همکاری‌های جمهوری آذربایجان و ایران، راهبردی و براساس تاکیدات روسای جمهوری دو طرف در سال‌های اخیر به طور قابل‌ملاحظه‌ای درحال افزایش و توسعه است. 

وی بهره‌برداری از قطار نخجوان - مشهد را گامی بسیار مهم و موثر در راستای تقویت روابط دوجانبه و حرکت در مسیر اهداف روسای جمهوری دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان دانست و اظهار کرد: این طرح اتفاق بسیار بزرگی است که در منطقه به منصه ظهور رسیده زیرا این امر موجب افزایش سطح مبادلات اقتصادی و تبادلات تجاری بین دوطرف شده و به صنعت گردشگری در منطقه رونق روزافزون خواهد داد. 

مصطفی‌اف نقش حمل‌ونقل ریلی بین ایران و جمهوری آذربایجان را مهم برشمرد و با اشاره به اینکه راه‌اندازی قطار نخجوان - تبریز - مشهد از اهمیت سیاسی و اقتصادی برای باکو و تهران برخوردار است، گفت: ما دوست داریم نه تنها شهروندان نخجوانی برای زیارت امام هشتم(ع) از این مزیت استفاده کنند، بلکه راغب هستیم ایرانی‌ها نیز برای امر گردشگری از این وسیله مطمئن برای حضور در نخجوان بهره‌مند شوند. 

مصطفی‌اف ادامه داد: برهمین اساس و طبق قراردادهای منعقد شده و تفاهمنامه‌های موجود در سفرهای دکتر روحانی و الهام علی‌اف به باکو و تهران، درصدد هستیم تا بندها و مفاد این توافقنامه‌ها را اجرایی کنیم. 
وی اظهار کرد: جمهوری خودمختار نخجوان نیز به دلیل اهمیت ویژه خود، در تفاهمنامه‌ها و توافقات انجام شده بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ایران از جایگاه مناسبی برخوردار است و ما معتقدیم همکاری‌های دوجانبه بدون درنظر گرفتن این جمهوری رشد نمی‌یابد.

توسعه همکاری‌های اقتصادی و گردشگری
رییس مجلس عالی جمهوری خودمختار نخجوان نیز در این مراسم ضمن قدردانی از همکاری‌های ایران برای راه‌اندازی قطار نخجوان- تبریز- مشهد گفت: ما امروز روز بزرگی را سپری می‌کنیم زیرا پس از مدت‌ها انتظار به یکی از خواسته‌های مهم مردم دو کشور جامه عمل پوشاندیم. «واسف طالب‌اف» اظهار کرد: اجرایی شدن این طرح مهم نشان می‌دهد مقام‌های تهران و باکو برای توسعه همکاری‌ها در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، گردشگری اهتمام جدی و اراده قوی دارند. وی ادامه داد: اشتراکات فراوان بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان در زمینه‌های دینی، زبانی و تاریخی، توسعه مراودات اقتصادی و تجاری بین دو طرف را اجتناب ناپذیر می‌کند و در این زمینه مقام‌های دو طرف باید عزم و اراده جدی برای تحقق اهداف عالی مدنظر روسای جمهوری داشته باشند. 

 طالب‌اف با قدردانی از حمایت‌های جمهوری اسلامی از نخجوان، یادآور شد: توسعه روزافزون نخجوان که در سال‌های اخیر در مقابل دیدگان همه قابل مشاهده است، جز با حمایت ایران ممکن نبوده است. 

سرمایه‌گذاری جمهوری آذربایجان در راه‌آهن ایران 
در همین حال معاون شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران گفته است؛ جمهوری آذربایجان علاقه‌مندی خود را به سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های راه‌آهن ایران که دو شهر آستارای دو کشور را به یکدیگر وصل می‌کند اعلام کرده است. حسین آشوری، معاون شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با ترند گفت: جمهوری آذربایجان آماده است برای ساخت ترمینال حمل‌ونقل متعلق به پروژه راه‌آهن آستارا- آستارا بین ایران و جمهوری آذربایجان در مساحت ۱۰ هکتار درایران سرمایه‌گذاری کند. این مقام دولتی همچنین افزود: این خواسته از سوی آذربایجانی‌ها در مذاکراتی که مقامات دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان هفته گذشته داشتند، انجام شد. وی همچنین گفت: ساخت بخشی از این پروژه راه‌آهن ۳ ماه آینده نهایی می‌شود و با ساخت آن، بارگیری و تخلیه بار محصولات کالاهای صنعتی و فلزات و نیز غلات به راحتی انجام‌پذیر خواهد شد. در حاشیه این نشست ۳ روزه بین مقامات ایران و جمهوری آذربایجان عنوان شد که خط‌آهن آستارا ـ آستارا حمل کالا بین روسیه و هند را نیز تسهیل خواهد کرد. براساس این گزارش، جمهوری آذربایجان ۸/۵ کیلومتر از این پروژه را که در خاک این کشور است، آماده کرده و ایران هم ۲/۵کیلومتر از راه‌آهن مربوط به این پروژه را احداث کرده است. 

سخن آخر... 
قطار نخجوان- تبریز- مشهد براساس توافقنامه تهران باکو در فوریه ۲۰۱۶ در راستای توسعه حمل‌ونقل ریلی بین دو کشور راه‌اندازی شد. این قطار با ۳ واگن از مبداء نخجوان روزهای یکشنبه و پنجشنبه هر هفته به مشهد و روزهای دوشنبه و جمعه از مشهد به سمت نخجوان در مسیر یک هزار و ۸۵۸ کیلومتری حرکت خواهد کرد. راه‌آهن جمهوری آذربایجان قیمت این قطار را ۴هزار کرون سوئیس تعیین کرده و راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده که بلیت‌های این مسیر به‌صورت آنلاین از طریق سامانه‌های فروش برای شهروندان ایرانی و آذربایجانی قابل خریداری است. 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.