| کد خبر: 121403 |

بن‌بست نرخ سود در شبکه بانکی

تین‌نیوز| نرخ سود تسهیلات بانکی هم‌اکنون حداقل ۱۸درصد است البته به جز تسهیلات قرض‌الحسنه؛ این در حالی است که حداقل نرخ سود سپرده‌های بانکی به‌صورت علی‌الحساب یکساله ۱۵درصد اعلام شده است.
از سوی دیگر نرخ تورم براساس اعلام رسمی بانك مركزی در دی‌ماه امسال به 8.6درصد رسیده است و سؤال اصلی مردم و فعالان اقتصادی از دولت و بانك مركزی این است كه چرا در شبكه بانكی نرخ سود تسهیلات بانكی متناسب با نرخ تورم كاهش نمی‌یابد؟

به گزارش همشهری، آخرین بار در ابتدای تیرماه امسال شورای پول و اعتبار ضمن تأیید و تصویب اقدام اخیر بانك‌ها و مؤسسات اعتباری در زمینه تعدیل نرخ‌های سود علی‌الحساب سپرده بانكی، نرخ سود عقود مشاركتی و غیرمشاركتی را حداكثر معادل 18درصد تعیین كرد؛ آن‌هم در شرایطی كه بانك مركزی نرخ تورم در 12ماه منتهی به خرداد‌‌ماه 1395 نسبت به 12ماه منتهی به خرداد‌‌ماه 1394 معادل 9.7درصد برآورد كرده بود.

رویكرد اصلی بانك مركزی در 3سال گذشته كاهش نرخ سود سپرده‌ و تسهیلات بانكی متناسب با تورم بوده است؛ البته مشروط به 2اصل كلیدی؛ نخست كاهش نرخ سود در بازار بین بانكی كه بانك مركزی می‌گوید؛ این نرخ هم‌اكنون به حدود 18درصد رسیده اما مدیران بانك‌ها از نرخ سود 20تا 22درصدی خبر می‌دهند و دوم اینكه بانك‌ها در پذیرش سپرده‌ها به قول خود عمل كنند و هرگز اقدام به پذیرش سپرده‌های مردم با نرخ سود بالای 15درصد نكنند.

این در حالی است كه گزارش‌ها و اظهارنظرها نشان از بدقولی بانك‌ها دارد. بانك‌ها از یك سو برخلاف انتظار بانك مركزی به‌ویژه درخصوص مبالغ بالای سپرده‌گذاری اقدام به جذب سپرده با نرخ سود بالای 20درصد می‌كنند و از سوی دیگر در اعطای تسهیلات هم به حبس كردن بخشی از تسهیلات پرداخت شده، نرخ واقعی تسهیلات را از 18درصد به بیش از 20درصد هم افزایش داده‌اند.
  چرا سود بانكی كم نمی‌شود؟ فعالان اقتصادی در انتظار كاهش نرخ سود تسهیلات متناسب با نرخ تورم هستند، اما استدلال بانكداران این است كه كاهش نرخ سود هم‌اكنون شدنی نیست. مدیران عامل بانك‌ها اخیرا در نامه‌ای به بانك مركزی اعلام كرده‌اند برای جلوگیری از خروج سپرد‌ه‌ها از بانك‌ها از كاهش نرخ سود بانكی منصرف شود، در غیراین صورت منابع ورودی بانك‌ها تضعیف‌شده و قدرت وام‌دهی بانك‌ها هم كمتر از قبل خواهد شد. ولی‌الله سیف، رئیس‌كل بانك مركزی هم اخیرا با اشاره به متزلزل شدن منابع و مصارف و ابهام در دارایی‌ها و بدهی‌های بانك‌ها از بحران در شبكه بانكی خبر داده و تأكید كرد: زمان برای كاهش نرخ سود بانكی مساعد نیست.

در تازه‌ترین تحلیل نشریه روند وابسته به بانك مركزی اذعان كرده كه با وجود اقدامات درخصوص كـاهش نـرخ سـود در بـازار بـین بـانكی و بـازبینی تدریجی نرخ‌های سود مورد عمل بانك‌ها در چارچوب مصوبات شورای پول و اعتبار، كماكـان نـرخ‌هـای سود فاصله معنی‌داری از نرخ تورم دارند كه این امر بیش از هر چیز به مشـكلات ترازنامه‌ای بانك‌ها و تنگنای اعتباری موجود در شبكه بانكی مربوط است. شرط بانك مركزی برای كاهش نـرخ‌هـای سـود بـانكی و هزینه تأمین مالی فعالیت‌های اقتصادی هم‌راستا با تحولات نرخ تورم، «انجام اصلاحات لازم» در نظام بانكی است.
  سكوت دولتی‌ها در برابر بانك مركزی زیان‌ده اعلام شدن برخی بانك‌ها و اصرار بانك مركزی بر اصلاح ترازنامه بانك‌ها و شفاف شدن دخل و خرج آنها به چالش اصلی برای كاهش نرخ سود بانكی متناسب با نرخ تورم به‌عنوان یكی از ابزارهای سیاستگذاری پولی تبدیل شده است و برخلاف همیشه دیگر اعضای دولتی عضو شورای پول و اعتبار ازجمله وزرای صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد در برابر استدلال بانك مركزی فعلا سكوت اختیار كرده‌اند. نقدینگی داریم؛ اوضاع خوب نیست! تازه‌ترین آمار بانك مركزی نشان می‌دهد كه حجم نقدینگی در پایان آذرماه امسال به رقم بی‌سابقه 1185هزار میلیارد تومان رسیده كه نسبت به اسفندماه سال گذشته رشدی 16.5درصدی را تأیید می‌كند. راستی این نقدینگی كجاست و چرا بانك‌ها مدعی هستند توان پرداخت وام را ندارد؟ بخش بزرگی از این نقدینگی را دولت و بخش دولتی به گروگان گرفته؛
به‌نحوی كه آمارهای جدید حكایت از بدهی 209هزار میلیاردتومانی بخش دولتی به شبكه بانكی در پایان آذرماه امسال دارد. از سوی دیگر دست‌كم 13درصد معادل 111هزار میلیارد تومان از پول بانك‌ها به مطالبات معوق تبدیل شده كه عملا امكان وصول آن و اعطای تسهیلات جدید دور از ذهن خواهد بود. گردش تسهیلات بانكی در ایران كند شده و ریتم چرخش نقدینگی هم در اقتصاد ناموزون می‌زند تا چرخ اقتصاد ایران منظم حركت نكند.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.