| کد خبر: 123780 |

وقتی ابزارهای الکترونیک هست چرا اسکناس؟!

تین‌نیوز|  هرچه به آخر سال نزدیک می‌شویم، توصیه و هشدارهای مسئولان نسبت به نفوذ سودجویان در بخش‌های مختلف و بازارها افزایش می‌یابد؛ رویه‌ای که هرسال به دلیل افزایش تقاضایی که برای ایام عید ایجاد می‌شود، وجود دارد.
در این راستا تاکید مسئولان این است که مردم خریدهای روزانه، موردی و عیدانه را از واحدها و بخش‌های مجاز انجام دهند تا از این بابت خسارتی متوجه آنها نشود.

به گزارش روزنامه گسترش تجارت، به گفته مسئولان هرچند که نظارت‌ها و کنترل‌ها در این ایام افزایش می‌یابد اما به‌هرحال نمی‌توان به شکل کامل، جلوی فعالیت سودجویان و کلاهبرداران را گرفت. یکی از مواردی هم که با داغ شدن بازار خرید شب عید و افزایش نیاز مردم به پول نقد، شرایط را برای فعالیت سودجویان فراهم می‌کند، ورود اسکناس‌ها و ایران‌چک‌های تقلبی به چرخه معاملات است که در این ایام نگرانی‌های زیادی را برای خریدار و فروشنده به وجود می‌آورد. شاید یکی از راه‌های مقابله با این پدیده، در کنار نظارت و کنترل‌هایی که از سوی بازار پولی کشور انجام می‌شود، آگاهی عمومی از لایه‌های امنیتی به‌کاررفته در چاپ پول باشد که افراد می‌توانند باکمی توجه به این موضوع، از خسارت‌های احتمالی جلوگیری کنند. تنها با مشاهده مواردی مانند نخ امنیتی یا ریزچاپ برجسته می‌توان به اصل یا تقلبی بودن اسکناس پی برد.

هرچند که با تدابیر جدید بانک مرکزی فناوری نیز به کمک تشخیص بهتر اسکناس جعلی آمده است. در عین حال کارشناسان موثرترین راه را استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک به جای پول نقد می‌دانند. بدون شک مشخصات امنیتی اسکناس‌ها و ایران‌چک به شهروندان کمک می‌کند تا به راحتی اسکناس‌های واقعی را از تقلبی تشخیص دهند که در این راستا در اسکناس‌های چاپ‌شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موارد متعددی از خصوصیات امنیتی وجود دارد که تشخیص آنها با اندکی دقت به راحتی امکانپذیر خواهد بود. البته در بیشتر موارد بهتر است به یک خصیصه اکتفا نکرده و موارد بیشتری را به منظور حصول اطمینان بررسی کنید.

اسکناس اصل را اینگونه تشخیص دهید
 یکی از مواردی که می‌توان در تشخیص اسکناس اصل از جعلی مورد توجه قرار داد، نخ امنیتی است که در اسکناس به‌کار گرفته می‌شود. این نخ از نوع پنجره‌ای با روکش فلزی است و آرم بانک مرکزی نیز در زمینه آن به چشم می‌خورد. همچنین ریزچاپ برجسته با نوشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که با استفاده از وسایل بزرگنمایی (ذره‌بین) به سادگی قابل رویت است. به عنوان نمونه در اسکناس‌های ۲هزار تومانی، تصویر حضرت امام (ره) به‌صورت سه‌بعدی در خمیره کاغذ وجود دارد که برای رویت آن باید اسکناس را در مقابل تابش نور مستقیم قرار داد.

همچنین با تابش نور ماوراء بنفش به قسمت روی اسکناس؛ رنگ امضاء وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی از مشکی به سبز فسفری تغییر می‌کند، همچنین رنگ شماره سریال در این اسکناس، از قرمز به طلایی تغییر خواهد کرد، ضمن آنکه با تابش نور ماوراء بنفش به قسمت پشت اسکناس بخش‌هایی از بالای میدان نقش جهان همچنین خطوط محوطه میدان و گنبد مسجد به فیروزه‌ای فسفری تغییر رنگ خواهند داد. در رابطه با مشخصات امنیتی اسکناس ۱۰۰هزار ریالی نیز باید توجه داشت که چاپ برجسته روی اسکناس در ۳ رنگ قهوه‌ای، سبز یشمی و سبز روشن بوده و شامل تصویر حضرت امام (ره) و نوشته‌هایی است که با انگشتان دست به راحتی قابل لمس است. تمامی نقوش اسکناس به صورت خطی و با استفاده از سیستم طراحی امنیتی، طراحی شده‌اند که شامل طرح‌های گیلوش و مدالین (طرح هندسی تکراری) و ریزنوشته‌هاست. باید توجه داشت که ریزچاپ برجسته در پشت اسکناس، روی گنبد آرامگاه سعدی قرار دارد.

همچنین در رابطه با تشخیص ایران‌چک‌های تقلبی، ساده‌ترین راه این است که اگر روی آن مهر جوهری شعبه بانکی نقش بسته باشد، باید اسم کامل بانک و شعبه مورد نظر به همراه کد شعبه درج شده باشد زیرا ممکن است جاعلان از عنوان کامل بانک استفاده نکرده باشند یا اسم شعبه صادرکننده روی آن حک نشده باشد. استفاده از نخ‌های امنیتی پنهان و پنجره‌ای، چاپ طرح‌های سه‌بعدی و برجسته، وجود شماره سریال امنیتی فارسی و نیز شماره سریال با قابلیت کنترل ماشینی، وجود طرح‌ها و اعداد ناقص در دو طرح به شکلی که در مقابل نور تصویر کامل را نشان دهد، وجود آرم بانک مرکزی به شکل مرکب حرارتی که با لمس انگشتان دست ناپدید می‌شود و وجود عدد یا تصویر مکمل که در مقابل تابش اشعه ماوراء بنفش تغییر رنگ می‌دهد، ازجمله لایه‌های امنیتی به کار رفته است.

کمک فناوری اطلاعات به تشخیص بهتر اسکناس جعلی
هرچند کسانی که بیش از عموم مردم با اسکناس سر و کار دارند، از دستگاه‌های مخصوص تشخیص اسکناس واقعی از جعلی بهره می‌گیرند، اما بانک مرکزی به مدد تلفن‌های همراه هوشمند که امروز در دسترس طیف وسیعی از جامعه قرار دارد، نرم‌افزار شناسایی اسکناس‌های جعلی را با عنوان «نما» طراحی کرده است. این نرم‌افزار برای تشخیص ویژگی‌های امنیتی اسکناس و ایران‌چک طراحی شده و قابلیت نصب روی تلفن‌های همراه هوشمند با سیستم عامل اندروید و iOS را دارد و عموم مردم می‌توانند با مراجعه به تارنمای بانک مرکزی به نشانی WWW. CBI. IR آن را دریافت و استفاده کنند. نرم‌افزار معرفی اسکناس یا «نما» با بهره‌گیری از فناوری این امکان را فراهم می‌کند تا کاربران پس از نصب آن، دوربین گوشی هوشمند یا تبلت خود را روی اسکناس یا ایران‌چک قرار داده و مهم‌ترین فاکتورهای امنیتی موجود در هر وجه آن را مشاهده کنند. این نرم‌افزار به گونه‌ای طراحی شده است که پس از نمایان شدن نقاط درج فاکتورهای امنیتی اسکناس و ایران‌چک و لمس آن توسط کاربر، اطلاعات مربوط همزمان در قالب متن، تصویر و فایل صوتی فراهم شود. با این کار می‌توان از اسکناس‌های ۵ هزار ریالی تا ایران‌چک‌های یک میلیون ریالی را به صورت آنلاین و حتی آفلاین شناسایی و از جعلی نبودن آن اطمینان حاصل کرد.

 استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک
در کنار این اقدامات، کارشناسان حوزه بانکی، استفاده از بانکداری الکترونیک را برای کاهش ضریب امکان استفاده از اسکناس‌های جعلی و نیز سهولت در مبادلات توصیه می‌کنند. علیرضا شاهرخ، یکی از کارشناسان حوزه بانکی دراین‌باره در گفت‌وگو با «گسترش تجارت» با بیان اینکه همواره در ایامی که تقاضا در بازارها افزایش می‌یابد، سودجویان از این فرصت استفاده می‌کنند که عرضه اسکناس‌های تقلبی هم در این راستا انجام می‌شود، گفت: هرچند که بازار پولی کشور، همواره نظارت و کنترل‌های خود را در این رابطه انجام می‌دهد، اما توصیه ما به مردم این است که به‌جای استفاده از پول نقد، اقدام به استفاده از ابزارهای الکترونیک بانکی کنند چون این روش ایمن‌ترین راه برای مقابله با این پدیده است.

وی بابیان اینکه با توسعه ابزارهای الکترونیک بانکی، به نظر می‌رسد که دیگر نیازی به حمل اسکناس نباشد و نیازهای افراد می‌تواند از طریق دستگاه کارتخوان فروشگاهی انجام شود، افزود: ضمن اینکه وجود دستگاه‌های کارتخوان سیار این شرایط را برای افراد تسهیل کرده و در همه‌جا می‌توان از این روش که مطمئن‌ترین راه است، استفاده کرد.  او به مردم توصیه کرد حتی در ایام عید اگر افراد تمایل به عیدی دادن یا هدیه دادن دارند، از کارت‌های هدیه بانکی استفاده کنند.

او در رابطه با این موضوع که همواره مردم نگران‌اند که زمان خرید یا استفاده از ابزارهای الکترونیک بانکی، در روزهای پایانی سال، با مشکل قطعی دستگاه‌های کارتخوان فروشگاهی مواجه باشند افزود: این اطمینان را به مردم می‌دهم که با توجه به توسعه زیرساخت‌ها و تجهیز منابع سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، مشکلی از این بابت وجود نخواهد داشت و این موضوع نسبت به سال‌های گذشته بسیار مطلوب‌تر شده است. این کارشناس بانکی در ادامه وجود اسکناس‌های تقلبی در خودپردازها را به طور تقریبی صفر دانست و گفت: در خودپردازها، سنسوری وجود دارد که می‌تواند اسکناس‌های جعلی را از اصل تشخیص دهد و ازاین‌رو این احتمال که اسکناس تقلبی از طریق خودپردازها به مردم داده شود صفر است. هرچند که تاکید ما این است که مردم پول نقد حمل نکنند.

 ضریب امنیتی اسکناس‌ها افزایش یابد
محمدتقی چهر رودی، یکی دیگر از کارشناسان حوزه بانکی دراین‌باره در گفت‌وگو با «گسترش تجارت» بابیان اینکه بانک مرکزی برای جلوگیری از ورود اسکناس‌های تقلبی به بازار، باید ضریب امنیتی این پول‌های کاغذی را افزایش دهد تا امکان جعل آنها به صفر برسد افزود: مردم تاجایی که امکان دارد، باید به‌جای استفاده از پول نقد، از ابزارهای پرداخت استفاده کنند و این امن‌ترین راه است. در حال حاضر با توسعه این ابزارها، در هر شرایطی می‌توان از کارت‌های بانکی استفاده کرد بدون اینکه نیازی به پول نقد باشد. به گفته او، درزمینه عرضه پول‌های تقلبی در بازار، این مردم هستند که متضرر می‌شوند چون به‌محض اینکه این پول وارد بانک شود یا کسی متوجه تقلبی بودن آن شود، این پول ضبط و سوراخ خواهد شد تا دیگر وارد چرخه معاملات نشود.

 ازاین‌رو در گام نخست باید کنترل‌ها و نظارت‌ها در این راستا افزایش یابد و ضرایب امنیتی پول‌ها نیز بالا برود و در گام دیگر مردم حواس‌شان به موارد امنیتی که در پول‌ها تعبیه‌شده است باشد و به آن دقت کنند تا متحمل خسارت نشوند. 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.