| کد خبر: 86804 |

مسئله امروز اختلال در نظام ارتباطی میان دولت و ملت است

وبلاگ تین‌نیوز، هادی خانیکی | هادی خانیکی در نشست تخصصی «دولت، ملت و رسانه» گفت: مسئله امروز جامعه ایران اختلال در نظام ارتباطی میان دولت و ملت و میان ملت با خودشان است. اما این اختلال تنها در رسانه‌ها خلاصه نمی‌شود و باید نهادهای مدنی شکل بگیرد تا رسانه بازتاب‌دهنده وضعیت آنها باشد. برای پیدا کردن گمشده جامعه خود باید سطوح مختلف جامعه را به روی هم باز کنیم. جامعه ما به دلایل مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به درون خود فرو رفته است.

افکار عمومی گمشده جامعه ما
ما گمشده‌ای به نام افکار عمومی و حوزه‌ی عمومی داریم و در رابطه تاریخی میان دولت – ملت مغفول مانده است. افکار عمومی میدان فعالی برای ارتباط میان دولت و ملت و شکل‌گیری آن است. اگر این میدان به صورت طبیعی و فعال وجود داشته باشد، ارتباطات رسانه‌ای منظم هم شکل می‌گیرد، دولت هم از سرمایه‌ی اجتماعی برخوردار می‌شود و در میان ملت نیز ارزش‌های مشترکی چون اعتماد، همبستگی و … می‌تواند شکل بگیرد و زبان واحدی را به وجود آورد

ضعف جامعه مدنی و ناتوانی در گفتگو دو چالش اساسی
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: در ایران به دلیل ضعف تاریخی جامعه مدنی و ناتوانی گفت‌وگو به لحاظ نظری و عملی و نداشتن توانش گفت‌وگویی، وضعیت افکار عمومی و حوزه عمومی مناسب نبوده است. در یک فرایند تاریخی می‌توان گفت نظام ارتباطی دولت با جامعه و ملت یکسویه، آمرانه، عمودی و مبتنی بر تبلیغات بوده و هدف تسخیر حوزه‌ی عمومی و دستکاری افکار عمومی بوده است. بنابراین شکل نگرفتن افکار عمومی در ایران و ضعف نهادهای مدنی نهایتاً توانش ارتباطی و قدرت گفت‌وگو در ایران را کم کرده است.

اضافه باری بر دوش رسانه‌ها
رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات تأکید کرد: برای بهبود رابطه دولت و ملت باید به رشد نهادهای مدنی و ظرفیت‌های غیر دولتی امکان داد و آنجا است که افکار عمومی شکل می‌گیرد، دیده می‌شود و در نهایت باعث می‌شود تا دولت‌ها بتوانند جامعه و خودمان را تصحیح کنند. وقتی افکار عمومی شکل نمی‌گیرد برای رسانه‌ها هم یک اضافه باری تعریف می‌شود و گاهی فکر می‌کنیم رسانه‌ها به جای نهادهای مدنی و حاکمیتی هم می‌توانند عمل کنند. بنابراین این که امروز شاهد هستیم پایگاه رسانه‌ای دولت دچار ضعف شده است، ناشی از وضعیت ارتباطی دولت است که دچار اختلال شده است.

فهم مشترک و گفت‌وگو راه علاج جامعه‌ی ایران
خانیکی در پایان تاکید کرد: توصیه من این است که به عنوان مسئله مشترک در نظر بگیریم چگونه جامعه، دولت و رسانه‌ها می‌توانند به فهم مشترک از مسائل برسند و برای راه حل این مسئله باهم گفت‌وگو کنند. طبیعتا رسانه‌ها برای شکل‌گیری زمینه‌ی این فهم مشترک می‌توانند کمک کنند. هرچه می‌توانیم از شکل‌گیری صورت‌بندی‌های خشونت بار و افراطی اجتناب کنیم که سعی می‌کنند بدنه گفت‌وگویی جامعه و اعتماد به همدیگر را ضعیف کنند و طبیعتاً در شکل‌گیری فضاهای آزاد و به رسمیت شناختن تنوع و تکثر بسیار مؤثر است.

نشست تخصصی «دولت، ملت و رسانه»، در چارچوب همایش «بررسی نظری و عملی روابط دولت و ملت: گذشته، حال و آینده» روز یکم اردیبهشت در دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.