بازدید سایت : ۳۷۷۶۰
نگاهی به سرنوشت غم­‌انگیز کشتی رافائل

◄ اُدیسه­‌یِ نفرین­ شده‌­یِ خواهرانِ غریب

◄ اُدیسه­‌یِ نفرین­ شده‌­یِ خواهرانِ غریب
|

تین‌نیوز| سفرهای دریایی نخستین قدرت‌‌­نمایی بشر نخستین در پیشگاه خدایان کهن بود. به گواه تاریخ فنیقی­‌ها و یونانیان نخستین اقوامی بودند که بر دریا تسلط پیدا کردند. از آن پس، سرشت دشوار و اسرارآمیز سفرهای دریایی سبب شد تا بسیاری از حماسه­‌های تاریخ تمدن بشری در سفری دریایی شکل ببندد که «گیل گمش»، «ادیسه» و «مهابهارات» از آن جمله‌­اند.

به گزارش تین‌نیوز، در بستر همین اسرارآمیز بودن و دشواری بود که باورهایی نسبت به دریا و دریاروندگان شکل گرفت.

سفرهای دریایی تصویری از زندگی بشر شد که بعید نبود هر لحظه در تلاطم امواج به پایان برسد و اینگونه دریا پیوندی ناگسستنی با مفهوم «سرنوشت» برقرار کرد. بشر از آن هنگام که پا از زمین خاکی می­برید و بر عرشه کشتی می‌گذاشت، با سرنوشت خویش در افتاده بود و هیچ قطعیتی درباره­ی بازگشت در کار نبود.

در این سرنوشت پر تلاطم بر دریا اما کشتی­ها به مرور از بشر بریدند و هم‌­دست خدایان شدند. آنها گرچه به دست بشر ساخته می­‌شدند اما به نظر می‌رسید، گاه ساختن آنها اراده‌­ی خدایانی بود که می­‌خواستند نفرینی را عملی کنند.

این‌گونه شد که داستان کشتی­‌های نفرین شده شکل گرفت. کشتی­‌هایی که گاه خالی از ملاحان باز می‌­گشتند و بیشتر وقت‌­ها حتی بازگشتی هم در کار نبود.

از سوی دیگر بشر همواره تلاش می­‌کرد تا برای تسلط بیشتر بر دریا و نفرین خدایان، کشتی­‌های بزرگ‌­تری بسازد. کشتی‌های بزرگ و رام کردن دریا نیز قدرت­‌نمایی بشر بود.

اما هر چقدر کشتی­‌ها بزرگ‌­تر می­‌شدند، غرق شدن­‌شان قدرت «سرنوشت» را بیشتر نشان می‌­داد. به این ترتیب داستان کشتی‌­های بزرگی که غرق شدند به مرور بدل به یکی از داستان‌­های جذاب دریا و دریانوردان شد.

با گذر از دوران اسطوره­‌ها و افسانه‌­ها و با شکل­‌گیری تاریخ واقعی نیز چندان تغییری ایجاد نشد. کشتی­‌ها همچنان غرق می­‌شدند و افسانه­‌ی «کشتی­‌های نفرین شده» همچنان با بشر پیش می‌آمد.

تاریخ دریانوردی سرشار از چنین داستان‌­هایی است. کشتی­‌‌هایی نظیر «آمازون»، «تایتانیک» یا حتی کشتی «کوستا کونکوردیا» که در سال 2012 در ایتالیا غرق شد همواره در هاله­‌ای از چنین داستان­‌هایی قرار داشته‌اند. کشتی­‌هایی که اتفاقات بد سلسله­‌وارشان، برخی را بر این باور انداخته که آنها نفرین شده‌­اند.

کشتی «رافائل» نیز که به تایتانیک ایران معروف است، سرنوشت عجیبی داشت که با تاسی به ادبیات اسطوره­ای می‌توان آن را نفرین شده خواند.

رافائل باشکوه در مهد هنر اروپا یعنی ایتالیا ساخته شد. اما به دلایل متعددی خیلی زود ناچار شد ایتالیا را به مقصد ایران ترک کند. به این امید که شکوه و جلال این کشتی مسافربری غول پیکر بر آب‌­های جهان ادامه یابد.

اما این مقصد، یعنی ایران، نقطه­‌ی پایانی بر داستان کوتاه مدت اما پرشکوه رافائل و خواهر کوچک­ترش میکل­­‌آنژ گذاشت.

رافائل این غول سفید هنوز هم برای اهالی بندر بوشهر خاطره­‌ای دل‌انگیز است و حضوری انکارناپذیر در حافظه­‌ی تاریخی ساکنان این شهر بندری دارد. اما داستان این خواهرانِ غریب، رافائل و میکل­­‌آنژ چه بود ...
 

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.