| کد خبر: 116697 |

حال بازار سرمایه بهتر می‌شود

تین‌نیوز| افت و رکود حاکم بر بازار سرمایه کشور، از ابتدای سال تاکنون باعث انتقاد و گلایه بسیاری از سهامداران شده است، به طوری که از مسئولان بورسی و اقتصادی کشور، خواستار حل و فصل مشکلات وتغییر شرایط حاکم بر این بازار هستند تا در نهایت بتوان به نوسانات و افت‌های بورس پایان داد.

به هر حال این شرایط درحالی بر بازار سرمایه حاکم است که برخی از تحلیلگران و کارشناسان بورسی روزهای بهتری را برای این بازار تصور می‌کنند و امیدوارند که درآینده وضعیت کلی بورس بهبود یابد و بورس کشورمان از این بی‌تحرکی خارج شده و نگرانی فعالان بازار سرمایه نیز از بین برود.

بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضای کانون کارگزاران معتقد است؛ با وجود آنکه شاخص بورس اوراق بهادار از ۱۷ آذرماه سال جاری که در قله ۸۱۳۴۲ واحد ایستاد تاکنون با کاهش روبه‌رو بود، اما به نظر می‌رسد در چند ماه آینده شرایط در مقایسه با وضعیت فعلی تغییر کند. وی در ادامه به عوامل رشد مورد انتظار بازار سرمایه در ماه‌های آتی اشاره کرد وگفت: رقم رشد اقتصادی کشور براساس آخرین رقم اعلامی بانک مرکزی در ۶ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ۷/۴درصد رسیده و این رقم در تابستان امسال حتی ۹/۲درصد بود که بالاترین نرخ رشد در ۵۰ فصل گذشته است. انتظار می‌رود این نرخ رشد اقتصادی در فصول آتی نیز ادامه پیدا کند.

وی ادامه داد: طبیعتا بخشی از رشد اقتصادی ماحصل افزایش تولید در شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران بوده و از این بابت بورس کشور به صورت مستقیم منتفع می‌شود و البته به صورت غیرمستقیم نیز از بابت رشد بودجه‌های دولتی منتفع خواهد شد. بهزادفر یکی دیگر از عوامل رشد بازار سرمایه را افزایش قیمت نفت و انتظار عدم افت آن دانست و گفت: نکته مهم دیگر پیش روی بازار رشد قیمت نفت است. انتظار عمده تحلیلگران اقتصادی نیز بر این است که در سال میلادی جاری حداقل شاهد افت نفت به زیر قیمت ۵۰ دلار نباشیم. در این شرایط با رشد قیمت نفت قیمت فلزات اساسی و قیمت محصولات و مشتقات نفتی نیز رشد مناسبی داشته که این موضوع موجب تعدیلات مثبت در شرکت‌های وابسته شد.

او ادامه داد: علاوه بر آن رشد قیمت نفت موجب رشد درآمد دولت می‌شود که این موضوع نیز موجب رشد بودجه عمرانی کشور خواهد شد و طبیعتا تاثیر آن به صورت غیرمستقیم بر بورس ملموس خواهد بود. به گفته این کارشناس بازار سرمایه قیمت دلار در ابتدای سال از ۳۴۵۰ تومان به محدوده ۴۰۰۰ تومان رسید که حدودا ۱۶درصد رشد را نشان می‌دهد. این موضوع نیز برای شرکت‌های بورسی که صادرات محور هستند بسیار مفید است. از آنجایی که نرخ دلار در همین محدوده ۴۰۰۰ تومان کنترل شد انتظار بر این نیست که در شرکت‌های واردات محور نیز شاهد تعدیلات منفی سنگین باشیم و در مجموع با مقداری افزایش نرخ محصولات، روند حاشیه سود آنها نیز ثابت خواهد ماند.

وی آخرین عامل احتمالی رشد بازار سرمایه در ماه‌های آتی را روند مناسب گزارشات ۹ ماهه دانست و گفت: در گزارشات ۹ ماهه منتشر شده تاکنون در گروه فلزات اساسی همان گونه که انتظار می‌رفت تعدیلات مناسبی رخ داده و انتظار می‌رود این موضوع در گروه‌های پتروشیمی و پالایشگاهی و برخی از تولیدکنندگان خودرو تکرار شود. نکته عجیب اینکه برخی از شرکت‌های صنعت سیمان پس از ۲ سال افت در سودآوری که از سال ۹۳ شروع شد بالاخره گزارشات مثبتی را در سامانه کدال قرار دادند و انتظار می‌رود که چشم‌انداز مثبت در این‌باره ادامه داشته باشد.
 
باز شدن نماد شرکت‌ها، یک حرکت مثبت
فرهاد رمضان یکی از کارشناسان اقتصادی وصاحبنظر حوزه بورس دراین رابطه در گفت‌وگو با «گسترش تجارت»، با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون بازار سرمایه از وضعیت چندان خوبی برخودار نبوده و روند مثبتی را طی نکرده است گفت: یکی از عوامل مهم در به وجود آمدن این شرایط، نوسان‌گیری و موج‌سواری برخی از فعالان بازار سرمایه بوده است. این افراد با ورود به این بازار و هجوم برای خرید یک سهم؛ باعث می‌شدند که قیمت آن چنددرصد افزایش یابد و درنهایت از آن خارج می‌شدند که این باعث نوسانات شدید قیمتی در بازار می‌شد.

او حمایت نکردن منطقی از سهام، عدم شفافیت در وضعیت سهام، بسته شدن نماد بورسی شرکت‌ها و بانک‌های بزرگ به مدت طولانی و مواردی از این دست، را ازجمله فاکتورهایی دانست که طی این مدت باعث رکود بازار سرمایه شده است و در ادامه تاکید کرد: به نظر بنده بسته شدن نماد برخی شرکت‌ها و بانک‌ها، به عنوان یکی از اتفاقات ناخوشایند حوزه بورس از ابتدای سال بوده است.

وی معتقد است که با وجود این شرایط، روزهای خوشی در انتظار بورس است و برای دستیابی به این هدف باید شرایط و اقداماتی نیز در این حوزه انجام شود. به گفته او مدیران ارشد بورس باید تمامی اتفاقات و شرایط را برای سهامداران توضیح دهند تا سهامداران با اطمینان وارد این بازار شوند و بازار ازاین بابت آرامش بگیرد. به گفته او عدم شفافیت و عدم ارائه اطلاعات باعث دامن زدن به شایعات در بازار سرمایه می‌شود.

به گفته رمضان، با توجه به ثبات نسبی که دراقتصاد ایجاد شده است، گویا وضعیت صنایع بورسی شفاف‌تر شده است و سهامداران می‌توانند صنایع پیشرو را انتخاب کنند و این خود تاثیر بسیار خوبی در وضعیت بورس خواهد داشت.

ضمن اینکه با توجه به نزدیک شدن به ماه‌های پایانی سال، همچون سال‌های گذشته، بسیاری از شرکت‌ها، صندوق‌ها و افراد، اقدام به شناسایی سود و به تعبیری بستن حساب‌هایشان می‌کنند و یا می‌خواهند در وضعیت پرتفویشان تغییر ایجاد کنند که این موضوع می‌تواند بر مثبت شدن بورس تاثیر بگذارد. به گفته این کارشناس، همچنین موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری، تعیین تکلیف بودجه سال آینده، افزایش نسبی قیمت نفت و موضوعاتی از این دست، مواردی هستند که می‌توانند بر مثبت شدن روند بازار سرمایه موثر واقع شوند. ضمن اینکه افزایش تعاملات ایران با بازارهای جهانی و همچنین ثبات نسبی حاکم بر اقتصاد نیز توانسته بارقه‌های امید را ایجاد کند و این می‌تواند باعث تحرک در بخش صنایع شود و این به نفع بازار سرمایه نیز خواهد شد.
 
تعدیل نرخ سود اوراق، علاج بازار سرمایه
سید مصطفی صفاری یکی از کارشناسان بورس نیز در رابطه با پیش‌بینی وضعیت بازار سرمایه در ماه‌های آتی به گسترش تجارت گفت: از دید بنده یکی از عوامل موثر که بر روند منفی بازار سرمایه طی ماه‌های گذشته تاثیر گذاشته است، نرخ بهره بدون ریسک اوراق قرضه، اوراق خزانه و... است که به نظر بنده تا زمانی که این نرخ‌ها تعدیل نشود، بورس هم وضعیت چندان خوبی نخواهد داشت. این نرخ‌ها باید اصلاح شود واگراین هدف محقق شود به‌طور حتم می‌توان امیدوار بود بورس از شرایط نسبتا خوبی برخوردار شود.

او با تاکید براینکه علاج رکود و وضعیت فعلی بازار سرمایه؛ تعدیل نرخ سود اوراق است درادامه صحبت‌هایش، به اینکه برخی دیگر از فاکتورها می‌تواند تعیین‌کننده وضعیت بازار سرمایه در آینده باشد اشاره کرد و گفت: واقعیت این است که مشخص نبودن برخی سیاست‌ها و برنامه‌ها، باعث شده است که نتوان آینده خیلی مشخصی را برای بورس متصور شد. چرا که روند حرکتی بازار سرمایه در حال حاضر به موضوع تغییر ریاست‌جمهوری امریکا، وضعیت بودجه، بازگشایی نماد شرکت‌های بورسی و بانک‌ها، قیمت نفت و موارد دیگری ازاین دست بستگی دارد، به عبارتی تمامی این موارد می‌تواند بر بازار سرمایه شوک وارد کند، اما اینکه این شوک منفی باشد یا مثبت؛ باید منتظر ماند تا وضعیت هر یک از این شاخص‌ها مشخص شود.

این کارشناس البته پیش‌بینی کرد که با توجه به وضعیت فعلی و تصوری که از آینده وجود دارد، همچنین با درنظرگرفتن تمامی این فاکتورها؛ بازار سرمایه در آینده از وضعیت باثباتی برخوردار شود.

سخن آخر
درحالی بازار سرمایه به‌عنوان یکی از بخش‌های مهم اقتصادی که نقش تاثیرگذاری در حوزه تامین مالی و جذب سرمایه‌ها دارد، این روزها از وضعیت نه‌چندان خوبی برخوردار است که کارشناسان و فعالان این بازار، فاکتورهای زیادی را در به وجود آمدن این شرایط دخیل می‌دانند. اما بااین حال امیدوارند که وضعیت این بازار به زودی بهبود یابد و نقش بازار سرمایه بار دیگر در حوزه اقتصادی پررنگ شود. به طورحتم اگر سیاست‌های درست و منطقی برای این بازار اتخاد شود و برخی محدودیت‌ها و موانع بر سرراه رشد این بازار رفع شود می‌توان امیدوار بود که حال بورس خوب شود. 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.