راهنمای جامع دوره مدیریت آژانس های مسافرتی و آژانس هواپیمایی
وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دوره های متنوعی را تحت عنوان دوره های آموزش گردشگری در حوزه ها و بخش های مختلف ارائه می دهد. برخی از این دوره ها در زمینه مدیریت آژانس های مسافرتی و هتل ها و برخی دیگر، در حوزه راهنمایان گردشگری دسته بندی می شود.
وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دوره های متنوعی را تحت عنوان دوره های آموزش گردشگری در حوزه ها و بخش های مختلف ارائه می دهد. برخی از این دوره ها در زمینه مدیریت آژانس های مسافرتی و هتل ها و برخی دیگر، در حوزه راهنمایان گردشگری دسته بندی می شود.
به گزارش تین نیوز ، ۳ دوره جامع و تخصصی برای داوطلبان آموزش گردشگری که از مهم ترین بخش های آموزش گردشگری به شمار می روند، عبارتند از:
- دوره های راهنمای گردشگری
- دوره «مدیریت فنی بند ب» ویژه آژانس ها و دفاتر خدمات مسافرتی جهت مدیریت تور
- دوره «مدیریت فنی بند الف» ویژه آژانس ها و دفاتر خدمات مسافرتی در بخش صدور بلیط هواپیما
هر یک از دوره های آموزش گردشگری و هتلداری ، دارای سرفصل ها و بخش های متعددی هستند و در موسسات و آموزشگاه های گردشگری زیر نظر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به علاقه مندان تدریس می شوند.
در ادامه، با دوره های مدیریت فنی بند الف و ب آشنا می شویم؛
دوره مدیر فنی بند الف( شرایط آزمون و استخدام)
«مدیر فنی بند الف کیست و چه وظایفی دارد؟ چطور می توان مدیر یک آژانس هواپیمایی شد؟» این سوالات و سوالاتی نظیر آن، اغلب ذهن افرادی علاقه مند به کار در صنعت گردشگری را به خود مشغول می کند. اگر می خوهید مدیر فنی بند الف شوید و در زمینه فروش بلیط های داخلی و خارجی فعالیت کنید، پیش از هر چیز باید دوره مدیر فنی بند الف را بگذرانید.
اما دور مدیر فنی بند الف چیست و چطور می توان مدرک مدیر فنی بند الف دریافت کرد؟ یک مدیر فنی بند الف چه وظایفی دارد و استخدام مدیر فنی بند الف در آژانس های خدمات مسافرتی چگونه است؟
به این سوالات در این مطلب پاسخ داده ایم.
مدیر فنی بند الف چیست؟
همانطور که یک آژانس مسافرتی برای طراحی و فروش تورها و هدایت نیروهای انسانی و مشتریان، به مدیر فنی بند ب نیاز دارد، وظایف صدور انواع بلیط های داخلی و خارجی و نظارت بر کانترهای فروش به عهده مدیر فنی بند الف است. مدیر فنی بند الف در آژانس خدمات مسافرتی وظیفه صدور و ذخیره انواع بلیط و ارائه آن به مشتری را بر عهده دارد. این مدیران باید ضمن صدور بلیط پروازهای داخلی و خارجی، اطلاعات پرواز را در اختیار مشتریان قرار دهند و آن ها را در انتخاب محل سفر راهنمایی کنند.
سایر وظایف مدیر فنی بند الف عبارتند از :
- برنامه ریزی پروازهای چارتر و کنترل آن ها
- بررسی میزان درآمد ماهیانه کانترهای فروش بلیط داخلی و خارجی
- بررسی و اجرای بخشنامه های مرتبط با آژانس
- پیگیری فعالیت کارکنان آژانس و برآورد کارآیی آن ها
- کنترل و نظارت بر نحوه عملکرد کارکنان و کانترها فروش بلیط داخلی و خارجی
دوره مدیر فنی بند الف
اگر می خواهید به عنوان مدیر یک آژانس خدمات مسافرتی در زمینه صدور بلیط های خارجی و داخلی فعالیت کنید، باید در دوره مدیر فنی بند الف شرکت و مدرک آن را از سازمان هواپیمایی کشوری دریافت کنید. دوره مدیر فنی بند الف یکی از دوره های آموزش گردشگری زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری است که در بسیاری از موسسات و آموزشگاه های گردشگری آموزش داده می شود.
متقاضیان برای اخذ این مدرک، باید دوره مقدماتی (Basic)، دوره پیشرفته (Advanced) و صدور بلیط الکترونیکی را با موفقیت سپری و حداقل نمره قبولی را در آزمون مدیر فنی بند الف کسب کنند. این افراد با داشتن مدرک معتبر مدیر فنی بند الف و حدود ۳ سال سابقه کار مرتبط، می توانند آژانس خدمات مسافرتی (در زمینه صدور انواع بلیط ها) تاسیس کنند.
دارندگان مدرک مدیر فنی بند الف باید به صورت تمام وقت در دفتر حضور داشته و پاسخگو مشتریان باشند. همچنین، هنگام بروز مشکل در آژانس مسافرتی ، مدیر فنی باید برای توضیح مسائل در کمیته فنی حاضر شود. باید بدانید که در صورت حل نشدن مشکل یا مشاهده تخلف، پروانه کار فرد به مدت ۳ ماه به حالت تعلیق درخواهد آمد و در صورت تکرار مجدد، پروانه کار او به طور کامل باطل خواهد شد.
سرفصل های دوره مدیر فنی بند الف
سرفصل دوره های مقدماتی و پیشرفته مدیر فنی بند الف به شرح زیر است:
سرفصل های دوره مقدماتی مدیر فنی بند الف
- تعریف ایکائو و یاتا
- آموزش استفاده از کتاب نحوه صدور بلیط
- آموزش تبدیل گرینویچ (به وقت محلی و بالعکس)
- آموزش صدور بلیط داخلی
- آموزش نرخ سازی در مسیرهای یک طرفه
- آموزش قوانین و تعهدات شرکت های هواپیمایی
سرفصل های دوره پیشرفته مدیر فنی بند الف
- آموزش نرخ سازی و محاسبه هزینه در مسیرهای یک طرفه و دو طرفه
- آموزش صدور بلیط خارجی
- آموزش استرداد بلیط خارجی
- آموزش صدور ووچر
- آموزش استثناء و انواع چک در تعیین نرخ مسیرهای یک طرفه و دوطرفه
دوره مدیر فنی بند الف ایران ایر
دوره های مدیر فنی بند الف توسط شرکت هواپیمایی ایران ایر برگزار می شود. فراگیران با گذراندن این دوره ها و شرکت در آزمون مدیر فنی بند الف که توسط ایران ایر (شرکت هواپیمایی هما) برگزار می شود، موفق به دریافت مدرک معتبر خواهند شد.
آزمون مدیر فنی بند الف
بر اساس گفتگوی «رسانه قطبنما» با کارشناسان هواپیمایی ایران ایر، متقاضیان دریافت مدرک مدیر فنی بند الف باید ۳ دوره مقدماتی، پیشرفته و صدور بلیط الکترونیکی (E-Ticketing) را بگذرانند و حداقل نمره ۷۰ (از ۱۰۰) را در آزمون هر یک از دوره ها کسب کنند. در گام بعدی، این افراد می توانند با سپری کردن دوره های رزرویشن آمادئوس، نرخ آمادئوس، (E-Ticketing) آمادئوس و خدمات مشتریان، مدرک دیپلم یاتا را دریافت کنند.
پیش نیاز آزمون مدیر فنی بند الف
متقاضیان برای شرکت در آزمون مدیر فنی بند الف و دریافت مدرک آن، باید شرایط زیر را داشته باشند:
- حداقل مدرک دیپلم
- تسلط بر زبان انگلیسی (ترجیحی)
- مدرک دوره مقدماتی برای شرکت در دوره پیشرفته
- دوره آموزشی مدیریت فنی دفاتر خدماتی مسافرتی بند الف
منابع آزمون مدیر فنی بند الف
منابع آزمون مدیر فنی بند الف، از سرفصل هایی است که فراگیران در دوره های پیشرفته، مقدماتی و صدور بلیط الکترونیکی طبق دستورالعمل های یاتا آموزش می بینند.
استخدام مدیر فنی بند الف
بررسی ها در بازار کار نشان می دهد که استخدام مدیر فنی بند الف با سابقه کار مرتبط حداقل ۳ سال، یکی از فرصت های شغلی پرطرفدار در آژانس ها و شرکت های مسافرتی به شمار می رود. برای استخدام به عنوان مدیر فنی بند الف در آژانس های هواپیمایی، داشتن مدرک معتبر الزامی است.
این افراد، باید ضمن ارائه مدرک دوره مدیر فنی بند الف از سازمان هواپیمایی کشوری، توانایی و مهارت لازم برای کار و نظارت بر کانترهای فروش بلیط داخلی و خارجی، بررسی بخش نامه های کشوری و اجرای آن، کنترل فروش روزانه آژانس و… را داشته باشند.
علاوه بر این، در میان آگهی های متعدد در وبسایت های کاریابی، درخواست استخدام مدیر فنی بند الف غیر حضوری در آژانس ها نیز به چشم می خورد. این در حالی است که پیش تر اشاره کردیم حضور مدیر فنی بند الف در آژانس ها ضروری است. در برخی از آگهی های استخدام، سابقه کار افراد اهمیت چندانی ندارد.
دوره مدیر فنی بند ب (دوره و شرایط آزمون)
سپری کردن «دوره مدیر فنی بند ب» که با نام «دوره مدیریت فنی بند ب» هم شناخته می شود و دریافت گواهی نامه از وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی یکی از شروط اصلی برای مدیریت فنی دفاتر مسافرتی است. اگر شما هم از کسانی هستید که سوالات زیادی در مورد دوره مدیر فنی بند ب، شرایط شرکت در آزمون مدیر فنی بند ب و حقوق و مزایای آن دارید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
مدیر فنی بند ب چیست؟
مدیر فنی بند ب، فردی است که با گذراندن دوره «مدیر فنی بند ب» در موسسات گردشگری زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، صلاحیت لازم را برای مدیریت آژانس های خدمات مسافرتی پیدا می کند. این افراد، علاوه بر آگاهی از قوانین وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، تسلط کافی بر زبان انگلیسی و تکنیک های مدیریتی دارند.
وظیفه مدیر فنی آژانس مسافرتی یا مدیر فنی بند ب
وقتی مدیریت فنی یک آژانس مسافرتی را بر عهده می گیرید ، وظایفی بسیاری بر دوش شما خواهد بود. برخی از این وظایف عبارتند از:
برنامه ریزی
برنامه ریزی، یکی از مهم ترین وظایف مدیر یک آژانس مسافرتی است. مدیران باید در برنامه ریزی های بلندمدت و کوتاه مدت خود قوانین و اهداف دفتر را در نظر بگیرند. علاوه بر این، تعیین بودجه، پیش بینی میزان فروش، طراحی و تهیه پکیج ها و قیمت آن ها، تعیین مقاصد گردشگری و بازارهای هدف نیز از دیگر مواردی است که باید در برنامه ریزی دفاتر به آن توجه شود.
رهبری و مدیریت
یک مدیر خوب باید از توانایی و مهارت لازم برای مدیریت و هدایت نیرو ی انسانی برخوردار باشد. این افراد نه تنها با کارکنان و پرسنل خود، بلکه باید ارتباطات خوبی با مدیران سایر دفاتر مسافرتی برقرار کند.
کنترل و نظارت
مدیران باید قوانین مربوطه را به طور کامل در آژانس مسافرتی اجرا و نتایج آن را در بازه های زمانی مختلف بررسی و کنترل کنند. علاوه بر این، مدیران باید به وظایف زیر رسیدگی کنند:
- بررسی و حل شکایت های مشتری
- طراحی و فروش تورها و نظارت بر کانترهای فروش
- کنترل کارهای دفتری و نحوه فروش خدمات به مسافران
- بررسی کیفیت و کمیت تورها از طریق نظرسنجی از مسافران
- تهیه گزارش در مورد تعداد تورهای فروخته شده در بازه زمانی مشخص
سازماندهی
در یک دفتر یا آژانس مسافرتی باید همه امکانات و کارکنان به گونه ای با یکدیگر هماهنگ شوند که در نهایت اهداف آژانس به واقعیت بپیوندد. وظیفه این هماهنگی و سازماندهی امکانات و کارکنان، بر عهده مدیر است. او باید ضمن توجیه کارکنان در مورد اهداف شرکت، نحوه استفاده بهینه از امکانات و پتانسیل های آژانس و رعایت قوانین موجود را به آن ها آموزش دهد. هرچه کارکنان یک شرکت نسبت به اهداف دفتر و قوانین مسافرتی آگاه تر باشند، بهتر می توانند مسافران و مشتریان خود را راهنمایی کنند.
حقوق مدیر فنی بند ب
یکی از سوال هایی که ذهن متقاضیان دوره مدیریت فنی بند ب را به خود مشغول می کند، حقوق مدیر فنی بند ب در آژانس های خدمات مسافرتی است.
بررسی ها در مورد آگهی های استخدام مدیر فنی بند ب، نشان می دهد که حقوق مدیر فنی بند ب اغلب به صورت توافقی تعیین می شود. این حقوق، متناسب با نوع استخدام اعم از مدیر فنی بند ب غیرحضوری و حضوری متفاوت خواهد بود و برخی از شرکت ها، سابقه کار ۳ تا ۵ سال را به عنوان یکی از شروط اصلی استخدام متقاضیان عنوان می کنند.
البته توجه داشته باشید، دارندگان مدرک مدیر فنی بند ب باید به عنوان مدیر در آژانس خدمات مسافرتی حضور داشته باشند و مدیر فنی بند ب غیرحضوری، حرفه ای و قانونی نیست.
دوره مدیر فنی بند ب
دوره مدیریت فنی بند «ب» یا دوره مدیر فنی بند ب، یکی از دوره های جامع و مصوب وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی است که با هدف آموزش اصول و مبانی مدیریت امور فنی آژانس ها و دفاتر خدمات مسافرتی طراحی شده است.
داشتن مدرک مدیر فنی بند ب، یکی از شرایط تاسیس آژانس های گردشگری و مسافرتی است. دوره مدیریت فنی بند «ب»، از ۱۱ سرفصل تئوری تشکیل شده و متقاضیان برای کسب تجربه عملی، باید ۶۰ ساعت کارورزی در یکی از آژانس های مسافرتی بگذرانند. در مجموع، این دوره ۳۲۱ ساعت خواهد بود.
سرفصل دوره مدیر فنی بند ب
برخی از مهم ترین سرفصل های دوره مدیریت فنی بند ب عبارتند از:
- شناخت صنعت گردشگری
- شناسایی مسیرهای گردشگری (با رویکرد آثار ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی توسط یونسکو و آشنایی با میراث طبیعی)
- برنامه ریزی و سرپرستی گشت ها
- بازاریابی و فروش خدمات مسافرتی و گردشگری
- انگلیسی تخصصی و مکاتبات دفاتر خدمات مسافرتی
- آشنایی با قوانین و مقررات گردشگری در دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری
- آشنایی با مقررات صدور بلیت هوایی
- الگوهای رفتاری و اخلاق حرفه ای گردشگری
- آشنایی با کاربرد فناوری اطلاعات در صنعت گردشگری
- آشنایی با امور مالی و مبانی حسابداری دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری
- آشنایی با گردشگری سلامت
آزمون دوره مدیر فنی بند ب
متقاضیان دریافت گواهی نامه مدیریت فنی دفاتر مسافرتی باید در آزمون های مربوط به این دوره شرکت و نمره قبولی را کسب کنند. آزمون های دوره فنی بند ب شامل موارد زیر است:
آزمون داخلی دوره مدیر فنی بند ب
همه متقاضیان دوره مدیر فنی بند ب باید دو هفته بعد از گذراندن هر درس، در آزمون داخلی مربوط به درس های تئوری شرکت کنند. نمره قبولی در آزمون های داخلی دوره ها، حداقل ۱۲ است.
کارورزی دوره مدیر فنی بند ب
در دوره مدیریت فنی دفاتر خدمات مسافرتی (بند ب)، متقاضیان لازم است برای کسب مهارت های بیشتر، ۶۰ ساعت کارورزی را در یکی از دفاتر خدمات مسافرتی بگذرانند. فرم کارورزی این افراد باید توسط آژانس مسافرتی تکمیل شود.
مصاحبه زبان دوره مدیر فنی بند ب
فراگیران دوره های کوتاه مدت آموزش گردشگری مانند مدیریت فنی بند ب، برای دریافت گواهینامه بین المللی باید علاوه بر آزمون داخلی و جامع، در آزمون مصاحبه زبان انگلیسی یا دیگر زبان های خارجی نیز نمره قبولی کسب کنند.
این آزمون تحت نظر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ها است و به طور متوسط دوبار در سال برگزار می شود. در این مصاحبه، توانایی صحبت و تسلط افراد به زبان انتخابی (انگلیسی یا دیگر زبان ها) توسط کارشناسان مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
حداقل نمره قبولی در این آزمون، ۱۲ است. در صورت عدم قبولی فراگیران، این افراد می توانند مجدداً در آزمون ثبت نام و شرکت کند.
آزمون جامع دوره مدیر فنی بند ب
دانش آموختگان دوره مدیر فنی بند ب، برای دریافت مدرک نهایی لازم است در آزمون جامع وزارت میراث فرهنگی و گردشگری شرکت کنند. این آزمون به طور معمول دو بار در سال برگزار می شود.
در سال ۱۴۰۱ نیز دوره اول آزمون جامع در خرداد ماه و دوره دوم آزمون جامع پایان دوره های بلند مدت گردشگری، روز جمعه ۱۶ دی ماه ۱۴۰۱، در استان های سراسر کشور برگزار خواهد شد.
فراگیران برای ثبت نام آزمون جامع گردشگری، باید از طریق سامانه جامع آموزش گردشگری اقدام کنند. بر اساس توضیحات موسسات آموزشی گردشگری، دانش آموختگان بعد از گذراندن سرفصل های پیش نیاز آزمون جامع، مجاز به شرکت در این آزمون خواهند بود. همچنین درس هایی که شرکت کنندگان در آن نمره قبولی دریافت می کنند، تا سه مرحله ذخیره می شوند؛ بدین ترتیب در دفعات بعدی، فقط درس هایی را که قبول نشده اند، امتحان می دهند.
اما بعد از سه مرحله، تمامی سوابق آموزشی آن ها فاقد اعتبار خواهد بود و در صورت قبول نشدن هر درس، باید مجدد دوره را بگذرانند.
منابع آزمون جامع مدیر فنی بند ب
بر اساس بررسی های رسانه قطبنما، برخی از مهم ترین منابع آزمون جامع مدیریت فنی بند ب در موسسات آموزش گردشگری به شرح زیر است:
منابع آزمون جامع مدیر فنی بند ب |
|||
عنوان کتاب یا جزوه | عنوان درس | مولف/مولفان | ناشر |
درآمدی بر صنعت گردشگری | شناخت صنعت گردشگری |
مرتضی بذرافشان |
مهکامه |
بازاریابی گردشگری با رویکرد کاربردی |
بازاریابی و فروش در دفاتر خدمات مسافرتی |
محمد ضیاء الدین | مهکامه |
برنامه ریزی و سرپرستی گشت ها |
برنامه ریزی و سرپرستی گشت ها |
علیرضا کلانتری | مهکامه |
شناسایی مسیرهای گردشگری |
شناسایی مسیرهای گردشگری |
آرش نورآقایی رحیم عنبر سادا سادات مکیان |
مهکامه |
انگلیسی تخصصی و مکاتبات دفاتر خدمات مسافرتی |
جزوه زبان انگلیسی تخصصی |
جلال نصیریان | جزوه |
قوانین و مقررات جهانگردی و هتلداری | آشنایی با قوانین و مقررات گردشگری در دفاتر خدمات مسافرتی | محمد مهریزی | مهکامه |
پیش نیاز آزمون مدیر فنی بند ب
پیش نیاز آزمون مدیر فنی بند ب یا مدیر تور، مدرک کارشناسی و تسلط به زبان انگلیسی است. در برخی شرایط افراد دیپلمه دارای تجربه در زمینه گردشگری می توانند با موافقت کمیسیون فنی آموزش و قبولی در مصاحبه، در دوره مدیر فنی بند ب شرکت کنند.
لیست آموزشگاه های دوره مدیر فنی بند ب
آموزشگاه های گردشگری بسیاری در استان های مختلف کشور به آموزش دوره مدیر فنی بند ب زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری می پردازند.
برای مطالعه لیست آموزشگاه های معتبر گردشگری و هتلداری براساس آخرین آپدیت وزارت میراث فرهنگی و گردشگری (سال ۱۳۹۹)، روی لینک زیر کلیک کنید.
لیست آموزشگاه های دوره مدیر فنی بند ب
تفاوت وظایف مدیر فنی بند الف و بند ب
اگرچه وظایف مدیر فنی بند الف و ب در برخی جهات مشابه یکدیگرند، اما تفاوت های مهمی با یکدیگر دارند. مثلا مدیر فنی بند الف بیشتر به امور پرواز ها و کانترها، برنامه ریزی پروازهای چارتری ، بررسی میزان فروش و درآمد کانترهای بلیط و ارزیابی فعالیت کارکنان بخش پرواز می پردازد و سعی دارد آن ها را به بهترین نحو ممکن مدیریت کند.
این در حالی است که مهم ترین وظیفه مدیر فنی بند ب، طراحی و برگزاری تورهای مسافرتی، بررسی میزان فروش و درآمد آژانس، هدایت نیروی انسانی و مشتری و بررسی مشکلات و مسائل کارکنان آژانس است.
به طور کلی، وظایف مدیر فنی بند ب جزئی تر است و اشراف و قدرت اجرایی و مدیریت بیشتری بر عملکرد داخلی آژانس دارد. همچنین، در همه این امور منافع و جلب رضایت مشتری و دستیابی به اهداف آژانس خدمات مسافرتی در اولویت قرار دارد.
با این همه، هر دو گروه مدیران باید به قوانین وزارت میراث فرهنگی و گردشگری پایبند باشند و آن را در آژانس اعمال کنند.