چرا هواپیماهای بازنشسته به ندرت احیا می شوند؟
باوجودی که رستاخیز هواپیماها پیچیده تر از چیزی است که فکر می کنید، اما برخی از خطوط هوایی همچنان به انجام این کار فکر می کنند.
باوجودی که رستاخیز هواپیماها پیچیده تر از چیزی است که فکر می کنید، اما برخی از خطوط هوایی همچنان به انجام این کار فکر می کنند.
لغو پروازهای شرکت های هواپیمایی معضلی جهانی است. تعداد مسافران پروازهای لغو شده به حدود ۲۰۰ هزار نفر می رسد و این موضوعی نیست که شرکت های هواپیمایی بتوانند آن را دست کم بگیرند.
دراین بین بحران کمبود جهانی هواپیما بیش از هرزمان دیگری به چشم می آید و این روزها شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز به دلیل کمبود هواپیماهای قابل سرویس، مجبور به حذف سه سفر رفت وبرگشت روزانه در زمستان شده است.
حالا یک کاربر عادی به نام تام کار این سؤال را مطرح کرده: «آیا نمی توان از صدها هواپیمای پارک شده در فرودگاه های جهان استفاده کرد؟ مطمئناً می توان آن ها را اجاره کرد. نه؟»
هواپیماهای بازنشسته در سراسر دنیا
سؤال او جای بررسی دارد. برای کشف ده ها هواپیمای مسافربری پارک شده باید به لورد در جنوب غربی فرانسه رفت. آخرین باری که من آنجا بودم، تعداد هواپیماهای ایرباس A۳۸۰ پارک شده در آنجا به شدت جلب توجه می کرد. ولی این هواپیماها به جایی پرواز نمی کنند.
لازم به ذکر است که اولین سوپرجامبوی دوطبقه دنیا (ایرباس A۳۸۰) تنها ۱۷ سال پیش تحویل داده شد و درنتیجه هیچ یک از این هواپیماها آن چنان قدیمی نیستند. آن ها در کنار جت های متنوع بوئینگ و تعداد انگشت شماری از هواپیماهای A۳۴۰ که خراب به نظر می رسیدند، پارک شده بودند.
صحنه های مشابهی را نیز می توان در فرودگاه نظامی سابق تروئل در اسپانیا و در سراسر فرودگاه های جنوب غربی آمریکا مشاهده کرد که دیدنی تر از همه، فرودگاه لجستیک کالیفرنیای جنوبی در خارج از ویکتورویل است. قبل از همه گیری کووید، چندین هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ (جامبوی سابق بریتیش ایرویز) زیر آفتاب صحرا خاک می خوردند.
این بدان معناست که در سراسر جهان، صدها هواپیمای این چنینی، آن هم در شرایطی که بسیاری از خطوط هوایی نیازمند هواپیمای دوربرد هستند، بازنشسته شده اند.
چرا هواپیماها احیا نمی شوند؟
دراین بین، بسیاری از مسافران و خدمه پروازها، خواهان استفاده مجدد از هواپیماهای بوئینگ ۷۴۷ هستند. این در حالی است که حتی قبل از همه گیری کووید، قرار بر این بود که این هواپیما دست کم در خطوط هوایی بریتیش ایرویز بازنشسته شود.
در شرایطی که هواپیماهای قدیمی که به خوبی از آن ها نگهداری شده، کاملاً ایمن هستند، باید این را در نظر داشت که با افزایش سن هواپیماها، هزینه نگهداری آن ها در شرایط ایده آل افزایش می یابد و این هواپیماها با داشتن چهار موتور تشنه، در مقایسه با هواپیماهای مدرن سوخت به مراتب بیشتری مصرف می کنند که این ازنظر اقتصادی و زیست محیطی غیرقابل توجیه است.
یکی از پیشنهادهای جذاب روی میز هم این است که بریتیش ایرویز برای خرید تعدادی از هواپیماهای A۳۸۰ که در انتظار مالکان هستند، دست به کار شود؛ باوجودی که این هواپیماها نیز چهار موتور دارند اما ظرفیت حمل مسافران به مراتب بیشتری را دارا هستند.
گرچه بریتیش ایرویز چند هواپیمای A۳۸۰ را برای افزایش انعطاف پذیری اش در اختیار دارد، اما تعداد پروازهایش را به دلیل کمبود تعداد هواپیماهای قابل تعمیر کاهش داده است؛ پس این راهکار جذابی به نظر می رسد که برخی از A۳۸۰ های بازنشسته را پیش از موعد را خریداری کرده یا اجاره دهد که البته این هم کار ساده ای نیست.
آنچه باید بدانیم این است که احیای هواپیما، روندی به شدت کند است و آنچه خطوط هوایی مختلف به آن نیاز دارند، راه حلی سریع است و در این میان، روبرو شدن افراد با گران تر شدن قیمت های بلیط هواپیما، کاملاً قابل درک خواهد بود.