بازدید سایت : ۷۲۴۸۷

جنگ نفتکش‌ها

جنگ نفتکش‌ها
|

تین‌نیوز| از سوم اردیبهشت‌ماه 1363 حمله هوایی رژیم بعث به نفتکش‌های ایرانی در خلیج‌فارس آغاز شد.  هدف دولت وقت عراق این بود که مانع از صدور نفت ایران شود و برای جایگزینی نفت ایران در بازارهای بین‏المللی، تولید و صادرات نفت کشورهای منطقه افزایش یابد به‌طوری‌که به موازات تشدید حملات عراق به پایانه‌های صدور نفت ایران و نفتکش‏ها، قیمت نفت به‌تدریج کاهش یافت.

 

 

به این ترتیب، عراقی‏ها ضمن حمله به جزیره‌ خارک، نفتکش‏های حامل نفت ایران را در سوم اردیبهشت‌ماه 1363 هجری شمسی، مورد حمله قرار دادند. عراق از قدرت هوایی خود برای اجرای این تهدیدات استفاده کرد. عمده این عملیات‌ها با هلیکوپتر‌های Super Frelon، میراژ اف 1 و میگ 23 مسلح به موشک‌های کروز ضد کشتی اگزوسه انجام می‌شد. بین سال‌های 1981 تا 1983 نیروهای ایرانی در مقابل آنها در دریا مقاومت کردند. اما در سال 1984 عراق تلاش‌هایش را افزایش داد و دومین مرحله جنگ نفتکش‌ها را شروع کرد. رسیدن جنگنده‌های فرانسوی که آنها نیز مسلح به موشک‌های اگزوسه بودند باعث شد عراقی‌ها محدوده عملیاتی گسترده‌تری داشته باشند. ایران در نهایت انتقام گرفت. چون ایران در سال‌های 1984 تا 1986 موشک‌های کروز ضد کشتی خوبی نداشت، مجبور بود از تاکتیک‌های ابتکاری برای هدف قرار دادن کشتی‌ها استفاده کند. برای مثال ایران از موشک‌های هوا به سطحی استفاده می‌کرد که برای هدف قراردادن وسایل نقلیه زره‌پوش زمینی مورد استفاده قرار می‌گرفتند، از جمله موشک ماوریکس که برای اهدافی بسیار کوچک‌تر از یک کشتی نسبتا کوچک طراحی شده بودند.

موشک‌های ضد زره برای نفوذ به بدنه ضخیم تانک‌ها طراحی شده‌اند، قابلیتی که برای حمله به کشتی‌ها اهمیتی ندارد. حملات ایران باعث آسیب فیزیکی کمی به کشتی‌ها می‌شد. بعدها در جنگ نفتکش‌ها، زرادخانه موشکی ایران توسعه یافت و شامل کروز ضدکشتی Sea Killer شد. در سال 1987، ایران از موشک‌های چینی کرم ابریشم استفاده کرد. نفتکش‌ها در مقابل حملات خیلی آسیب‌پذیر نیستند. 61 درصد از کشتی‌های تحت هدف در جنگ نفتکش‌ها خود نفتکش‌ها بودند. در کل، تنها 55 نفتکش از 239 مورد (23 درصد) کاملا غرق شدند یا از کار افتادند.  مقامات عراقی درمورد این اقدام چنین استدلال کردند که این حمله سبب پایان یافتن جنگ خواهد شد، زیرا اگر ایران پول نفت را نداشته باشد، نمی‏تواند اسلحه‌ مورد نیاز خود را تهیه کند. این در حالی بود که وقتی ایران سیاست مقابله به مثل محدود را در پیش گرفت، منجر به اعتراض کشورهای منطقه و صدور قطعنامه‌ سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران شد!

 


 

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.