درخواست اسلحه برای ساخت خط آهن
اسنادی هست که نشان میدهد مسوولان برخی از قطعات احداث راهآهن درخواست مجوز اسلحه از مقامات برای حفاظت از کارگرانشان کرده بودند.
اسنادی هست که نشان میدهد مسوولان برخی از قطعات احداث راهآهن درخواست مجوز اسلحه از مقامات برای حفاظت از کارگرانشان کرده بودند. منطقه صعبالعبوری بود که به هر حال افرادی که آن زمان به آنها میگفتند قطاعالطریق یا راهزن وجود داشتند، کسانی که به مردم و کاروانها صدمه میزدند، اینها در طول این مسیر حضور داشتند. به هر حال در آنجا در کارگاهها یقینا پول نگهداری میشده برای دستمزد کارگرها، احتمالا برای این موارد میخواستند. مسیر بسیار سختی بود، مسیری که از مناطق خشک و مناطق کوهستانی هم در رشتهکوه البرز و هم در رشتهکوه زاگرس وجود داشت. ما رشتهکوه زاگرس را هم داریم که منطقه سهلی برای عبور راهآهن نبوده است. منطقه ازنا، چون راهآهن یکی از مناطقش، در آن زمان ازنا طراحی شده بود و قرار بود که از ازنا هم عبور کند.
راهآهن کلا از قائمشهر حرکت میکند، مسیر ابتدای ساختش هست تا بندر امام خمینی در خلیجفارس، این مسیر کل راهآهن است. در شمال سرمای منفی 35 درجه داریم و در بخش کویر شاید گرمای 60 درجه. بعد فرض بفرمایید که شرکتی که قرار است تمام منابعش از خارج از کشور تامین شود، چقدر باید حاضر به ریسک باشد و چقدر باید برنامهریزیاش دقیق باشد، مصالح و مواد مرتب باید بیاید. چون راهآهن اینطور نبوده که از یک منطقه یعنی از قائمشهر شروع کنند و بیایند و در بندر امام خمینی کار را به پایان برسانند. منطقه را به چندین قسمت تقسیم کرده بودند که منطقه 8 آن میشود ناحیه ورسک. فرض کنید که حداقل این مسیر 13 قسمت میشود و شاید هم حتی بیشتر؛ یعنی باید کارگرها در این منطقه همزمان با هم کار کنند، اینطور نیست که از یک طرف کار شروع شود و در طرف دیگر تمام شود و اینطور برنامهریزی کرده بودند که در پل سفید نزدیک اندیمشک دو خط به هم برسند.
پل سفید یک منطقه در خوزستان است. اگر اشتباه نکنم نزدیک اندیمشک میشود. مراسم افتتاحیه کل راهآهن هم در واقع در همان اندیمشک برگزار میشود و افتتاحیه راهآهن ورسک در سال 1315 اتفاق میافتد. ولی افتتاح کل خط راهآهن در سال 1317 یعنی دو سال بعد رخ میدهد که در آن مراسم از یورگن ساکسیلد، لادیسلاوس فون رابسویچ، هانس ناتر، هری هاکلین و خیلیهای دیگر از دانمارکیها و سوئدیها و آلمانیها تقدیر میشود و نشان همایونی یا مدال همایونی به آنها تعلق میگیرد.
منبع: بخشی از گفتوگوی هفتهنامه تجارت فردا با پیمان صدفی، پژوهشگر