حمل و نقل تهران لوکس تر می شود/ اول تاکسی برقی حالا تراموا
شهردار تهران گفت که مجوز ساخت ۲ خط تراموا را اخذ کرده و امیدواریم امسال احداث یکی از این خطوط را آغاز و افتتاح کنیم چرا که ساخت آن کمتر از یک سال زمان می برد.
شهردار تهران گفت که مجوز ساخت ۲ خط تراموا را اخذ کرده و امیدواریم امسال احداث یکی از این خطوط را آغاز و افتتاح کنیم چرا که ساخت آن کمتر از یک سال زمان می برد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، این خبر را شهردار تهران چهارشنبه - ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ - در حاشیه آیین احداث خط ۹ مترو در حضور خبرنگاران به پایتخت نشینان داد.
علیرضا زاکانی همچنین اذعان کرد که با تحقق هوشمند سازی سفرهای شهری؛ امسال یک سال بی نظیر نسبت به سال های پیشین برای عبور از هوای آلوده و مزاحمت های ترافیکی برای مردم تهران خواهد بود.
وعده احداث خطوط تراموا از سوی شهردار تهران در سال جاری، خبری بود که پایتخت نشینان را به توسعه وسایل نقلیه حمل و نقل عمومی امیدوار کرد.
در کنار سایر اقدامات مهم شهری از جمله توسعه خطوط مترو، افزایش تعداد واگن ها، ساماندهی و افزایش اتوبوس ها و گسترش بزرگراه های شهری، برقی سازی تاکسی ها و اتوبوس ها که برای نخستین بار در پایتخت با جدیت در حال تحقق است و مراحلی از آن نیز با همکاری ایران و طرف خارجی طی شده است؛ اینک تهرانی ها، کام خود را با خبر خوش دیگری یعنی احداث خطوط تراموا در پایتخت شیرین می کنند.
این نخستین باری است که خبر احداث خطوط تراموا و ورود این وسیله جابجایی مسافر در ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت اعلام می شود و شاید تصورش هم زیبا باشد که با ورود ترامواهای خوش رنگ و موزون، روح تازه ای به شهرمان دمیده شود و رنگ تازه ای به خود بگیرد.
نتیجه بررسی ها نشان می دهد که مدرن سازی ناوگان حمل و نقل عمومی در پایتخت در کنار توسعه خطوط مترو به عنوان یک امر مهم در سرخط اقدامات مدیریت شهری قرار دارد و با جدیت در حال پیگیری و انجام است؛ اقدامی که تاکنون در هیچ دوره ای از مدیریت شهری میسر نشده است.
هر چند با نیم نگاهی به کارنامه شهرداری تهران طی چند دهه گذشته در می یابیم که در دوره هایی از فعالیت مدیریت شهری؛ وعده تحقق اقداماتی همچون احداث خطوط مونوریل بطول ۶ کیلومتر در مسیر (صادقیه تا فرودگاه امام خمینی) از سوی مدیران وقت داده شد، مصوبه آن نیز در سال ۸۲ در جلسه شورای شهر تهران مطرح و تصویب شد و قرار بود مونوریل ۶ کیلومتری با پنج ایستگاه طبق برنامه طی ۲و سال به بهره برداری برسد.
این پروژه شهری در شبکه حمل و نقل با وجود انعقاد قرارداد در سال ۸۴ و نیز تخصیص بودجه از درآمد شهرداری اما به دلایل نامعلوم که گفته می شد بعضا لجبازی های سیاسی برخی مسوولان وقت در آن دخیل است؛ به سرانجام نرسید و کار عمرانی ساخت و راه اندازی مونوریل در پایتخت در همان فاز نخست اجرا در نطفه کور شد.
اکنون مدیریت شهری در تلاش است تا برغم مخافان و موافقان بسیار در پیاده سازی برخی پروژه های مهم شهری و نیز ورود مدهای جدید حمل و نقلی همچون تراموا و تاکسی های برقی که سال هاست در اغلب کشورهای بزرگ دنیا در حال اجراست، شبکه حمل و نقل پایتخت را تغییر دهد و بروزرسانی کند.
تراموا چیست
تراموا یکی از مدهای حمل و نقل عمومی است که دارای قدمتی ۲۰۰ ساله در اغلب کشورهای دنیاست و برای جابجایی مسافران با ظرفیت بالا در سطح شهرها مورد استفاده قرار می گیرد.
تراموا نوعی قطار برقی است که با ایجاد زیرساخت های ریلی بر روی خطوط راه آهنی با استفاده از انرژی الکترویکی که در خیابان حرکت می کند.
این قطارهای شهری معمولا دارای یک تا سه واگن است که در مسیر خود مسافران را در ایستگاه های مشخص سوار و پیاده می کند.
پیاده سازی تراموا در کدام خیابان های پایتخت
محسن هرمزی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران درباره احداث خطوط تراموا در پایتخت پیش تر گفته بود که برای «تراموا» در مسیر خیابان آزادی تا سه راه تهرانپارس که دارای مسافران زیاد است، پیش بینی شده است.
شهریور ماه ۱۴۰۲ تفاهم نامه همکاری مشترک بین شهرداری تهران و وزارت دفاع در ارتباط با فراهم نمودن زمینه مشارکت در تامین مالی، طراحی، ساخت و بهره برداری خطوط تراموای تهران به امضا رسید.
امیر دریادار رستگاری رییس شرکت (صا ایران) وزارت دفاع در حاشیه آیین امضای تفاهمنامه فوق اظهار کرده بود که با این توافق، خط یک تراموای تهران حد فاصل میدان آزادی تا سه راه تهرانپارس با همکاری سازمان صنایع الکترونیک ایران و شهرداری تهران راه اندازی می شود.
به گفته وی، قرار شد تا با نصب چهار هزار دوربین هوشمند موضوع ترافیک و حمل و نقل تهران مدیریت شود. دوربین های هوشمند (با هوش مصنوعی حجم ترافیک را مدیریت می کنند) این مقام مسئول تاکید کرده بود که این پروژه نیز در ظرف دو سال اجرایی می شود.
دریادار رستگاری درباره جزییات احداث تراموا در پایتخت اظهار کرده بود که طول خطوط تراموا حدود ۳۴ کیلومتر پیش بینی شده که ۲۸ رام قطار در آن تردد خواهند داشت و می تواند حدود ۵۵ تا ۵۶ میلیون مسافر را در سال جابه جا کند.
وی هزینه مالی این پروژه را سرمایه ای بیش از ۲۰۰ میلیون یورو پیش بینی کرده بود.
شورای شهری ها راجع به تراموا چه می گویند
رییس شورای اسلامی شهر تهران نیز اردیبهشت سال ۱۴۰۲ در حاشیه یکصد و چهل و چهارمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران در حضور خبرنگاران گفته بود که اگر ضرورت اجرای تراموا در پایتخت تایید شود، شهرداری و شورا پای اجرای آن خواهند ایستاد.
مهدی چمران تاکید کرده بود که برای اجرای تراموا در پایتخت باید مطالعات عمیقی انجام شود.
احداث خطوط تراموا نیاز پایتخت
علی اصغر قائمی عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران هم معتقد است تهران نیاز به مدرن سازی دارد و احداث خطوط تراموا و ورود آن به پایتخت کار خوبی است.
این عضو شورای شهر در گفت و گویی با خبرنگار ایرنا افزود: تراموا شبیه اتوبوس بزرگی است که می تواند چرخ های فلزی داشته باشد و روی ریل راه برود و هم در مدلی دیگر دارای چرخ های لاستیکی باشد.
قائمی می گوید: از شهردار تهران در جلسه ای از شورا سوال کردیم که آیا می توان از تراموا با چرخ لاستیکی استفاده کرد که شهردار تهران تایید کردند؛ پس این امکان وجود دارد که بتوان از ترامواهایی بدون ریل در سطح شهر برای خدمات رسانی بیشتر مسافران با ظرفیت بیشتر استفاده کرد ...
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در توضیح بیشتر افزود: تراموا همان اتوبوس های دو کابین و سه کابین است که اکنون چند دستگاهی از آن در ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت فعال است، می توان ظرفیت استفاده از این نوع وسایل نقلیه عمومی را بالا برد و از تعداد بیشتری از این اتوبوس های چند کابین در ناوگان برای خدمات رسانی به مسافران بهره گرفت.
قائمی اظهار کرد: به نظرم باید برای تردد اتوبوس های بزرگ و یا تراموا؛ مسیر خاص ترددی پیش بینی شود و اگر ظرفیت وجود داشت و میسر بود و مسیرهای تردد در شهر اجازه بدهد از اتوبوس چهار کابین هم استفاده کرد
اینک اقدامات بزرگی در ایجاد تحولی عظیم در شبکه حمل و نقل پایتخت در حال انجام است، اقدامات شهری که به اذعان شهردار تهران به ثمر رسیدن آنها منتج به رفع مشکلات ترافیکی و نیز بدنبال آن کاهش آلودگی هوا در پایتخت خواهد شد.