اهداف هند و ژاپن از کریدور رشد آسیا و آفریقا
کریدور رشد آسیا و آفریقا در سال ۲۰۱۷ فعالیت خود را آغاز کرد و به تدریج، البته نه به سرعت طرح کمربند و جاده چین در حال پیشرفت است.
کریدور رشد آسیا و آفریقا (AAGC) در سال ۲۰۱۷ با هدف بهبود ارتباط و توسعه بین آسیا و آفریقا توسط هند و ژاپن راه اندازی شد که چهار محور اصلی آن شامل ابتکارات توسعه، زیرساخت های باکیفیت بالا، ظرفیت سازی، مشارکت مردمی دارد. این پروژه، رشد پایدار را از طریق روش های مشارکتی، مردم محور و پیروی از اصول بین المللی تقویت می کند و مشابه طرح کمربند و جاده چین (BRI) تاکید زیادی بر وام های مقیاس بزرگ و پروژه های زیرساختی دارد. هدف AAGC ایجاد توازن بین نفوذ چین در منطقه، با وجود توسعه اولیه وعدم موفقیت آن است.
نقش هند و ژاپن در کریدور رشد آسیا و آفریقا
به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصادسرآمد، مرکز آنکسام در این باره آورده است: کریدور رشد آسیا و آفریقا در سال ۲۰۱۷ فعالیت خود را آغاز کرد و به تدریج، البته نه به سرعت طرح کمربند و جاده چین در حال پیشرفت است. ژاپن و هند با تمرکز بر حوزه هایی مانند زیرساخت ها، اتصال دیجیتال، توسعه استعدادها و مراقبت های بهداشتی در کشورهای آفریقایی تلاش کرده اند زمینه را برای مشارکت مستمر ایجاد کنند. تلاش های دیپلماتیک هند در قبال کشورهای آفریقایی افزایش یافته و صنایع متعددی از جمله مراقبت های بهداشتی، فناوری و آموزش، شاهد سرمایه گذاری های شرکت های خصوصی هند بوده اند. از طریق تعدادی از اجلاس های دوجانبه در سال ۲۰۲۳، هند همکاری خود را با کشورهای آفریقایی تقویت و روابط در زمینه هایی مانند فناوری، امنیت غذایی و ظرفیت سازی را گسترش داد. علاوه بر این، نقش هند در پیشرفت شبکه الکترونیکی پان آفریقا در بخش اجتماعی آفریقا در ایجاد ارتباطات قوی بین قاره آفریقا و شبه قاره هند بسیار مهم بوده است. بانک ها و مشاغل هندی به طور گسترده در سراسر آفریقا توزیع شده اند.
اگزیم بانک هند مسئولیت اجرای وظایف اعتباری توسعه را بر عهده دارد و وقتی صحبت از فناوری در دسترس، مناسب و انعطاف پذیر می شود، نقش هند نمایان می شود. ژاپن نیز به کشورهای آفریقایی حمایت مالی و کمک های فنی می کند و یکی از بازیگران مهم در ابتکارات زیرساختی آفریقا، آژانس همکاری بین المللی ژاپن (جایکا) است. ژاپن سرمایه گذاری هایی را در سراسر قاره در سیستم های بهداشتی، بنادر و راه آهن انجام داده است. کنفرانس بین المللی ژاپن و توسعه آفریقا (تیکاد)، انجمنی برای ایجاد گفتگوی خلاقانه بین کشورهای درگیر در طرح های توسعه آفریقا فراهم می کند. از طریق کمکهای مالی و فنی، تیکاد از زمان تشکیل خود در سال ۱۹۹۳ سعی در بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی در آفریقا داشته است.
چشم اندازها و اهداف آینده
عوامل ژئوپلیتیکی و اقتصادی برای چشم انداز آینده AAGC حیاتی هستند. آفریقا به دلیل ظهور به عنوان یک بازیگر اصلی در تجارت بین المللی و فراوانی منابع توسعه نیافته، نقش بیشتری در اهداف اقتصادی هند و ژاپن بازی می کند. کریدور رشد آسیا و آفریقا مانند BRI، بر توسعه بنادر، مناطق صنعتی و سایر زیرساخت ها برای افزایش ارتباط بین آفریقا و آسیا متمرکز است. اما تاکید ویژه ای بر زیرساخت های باکیفیت و پایدار دارد که اقتصادهای منطقه را به زنجیره های تامین جهانی متصل می کند. این کریدور به شدت بر توسعه منابع انسانی و ظرفیت سازی در آفریقا متمرکز است. بخش فناوری اطلاعات هند و تخصص فنآوری ژاپن، با پروژه هایی برای آموزش متخصصان در فناوری دیجیتال، مراقبت های بهداشتی و آموزش، اجزای اصلی این هدف هستند. هدف هند و ژاپن ترویج مسیرهای تجاری آزاد، باز و فراگیر است که تهدیدات انحصاری را دور می زند. AAGC همچنین بر پروژه های توسعه ای که با واقعیت های اجتماعی-اقتصادی کشورهای آفریقایی سازگار است، تأکید می کند. این کریدور تاکید منحصر به فردی بر زیرساخت های مراقبت های بهداشتی و کشاورزی دارد و نیاز آفریقا به بهبود در این بخش ها را تشخیص می دهد.
مقایسه کریدور آسیا و آفریقا با ابتکار کمربند و جاده چین
از نظر وسعت جغرافیایی و تأکید بر اتصال بین آسیا و آفریقا، شباهت هایی بین ابتکار کمربند و جاده چین (BRI) و کریدور رشد آسیا-آفریقا (AAGC) وجود دارد. اما تمایزات مهمی نیز وجود دارد شامل؛ ۱- اندازه و مقیاس: با بیش از ۱ تریلیون دلار سرمایه گذاری پیشبینی شده در ۷۰ کشور، BRI یک ابتکار بسیار بزرگتر است. AAGC بودجه کمی دریافت داشته و تا کنون پیشرفت اندکی داشته است. ۲- رویکرد: BRI تاکید زیادی بر پروژه های زیرساختی عظیم دارد که با وام های چین تامین می شوند. از سوی دیگر،AAGC از شیوه های بدهی بین المللی حمایت و از طریق روش های مشارکتی و مردم محور، رشد پایدار را تقویت می کند. هدف کریدور رشد آسیا-آفریقا توسعه کریدورهای صنعتی، زیرساخت های کیفی و قابلیت های انسانی است. این ابتکار پروژه های بهداشت، کشاورزی، مدیریت بلایای طبیعی و ارتقای مهارت ها را در اولویت قرار می دهد.
انگیزه های ژئوپلیتیک و رویکرد استراتژیک
ابتکار کمربند و جاده، در راستای تلاش چین برای افزایش نفوذ خود در سراسر جهان هم از نظر اقتصادی و هم از نظر ژئوپلیتیک تلقی می شود. هند و ژاپن در تلاشند تا جای پای خود را در آفریقا از طریق AAGC گسترش دهند که به عنوان موازنه ای برای BRI تلقی می شود. پروژه های در مقیاس بزرگ که مستقیماً توسط بانک های چینی و شرکت های دولتی تأمین مالی می شوند، کمربند و جاده را دولتی تر می کنند. چین می خواهد از طرح کمربند و جاده (BRI) برای افزایش نفوذ ژئوپلیتیک خود در سطح جهانی، به ویژه در مناطق استراتژیک مهم استفاده کند. همکاری ها و سرمایه گذاری های بخش خصوصی بین مشاغل آفریقایی، ژاپنی و هندی را تقویت می کند. هند و ژاپن بر اهمیت حفظ نظم بین المللی مبتنی بر هنجارها و اطمینان از شفافیت و فراگیر بودن پروژه ها تاکید کرده اند. برای نتیجه گیری، کریدور رشد آسیا-آفریقا قصد دارد تا با افزایش نفوذ چین در منطقه تعادل برقرار کند و در عین حال اهداف خاصی را با BRI برای بهبود ارتباط بین آسیا و آفریقا به اشتراک بگذارد. استراتژی آن بیشتر مشارکتی و پایدار است. از سوی دیگر، در مقایسه با گستره و پیشرفت BRI، این کریدور هنوز صرفاً یک چشم انداز با چند دستاورد ملموس است.