از گشایش سفارت فلسطین تا احداث راهآهن سراسری
نخستین کلنگ احداث راه آهن ایران در 23 مهر سال 1306ش در تهران به زمین زده شد و همزمان عملیات ساختمانی راه آهن از مرکز و شمال و جنوب آغاز شد.
روزنگار اسفند را در گزارشی از روزنامه اعتماد میخوانیم:
30 بهمن
گشایش سفارت فلسطین در محل سابق سفارت اسراییل در تهران، پس از پیروزی انقلاب
روز ۳۰ بهمن ۱۳۵۷ به فاصله یک هفته پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مراسمی با حضور یاسرعرفات، رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین، سفارت فلسطین در تهران در محل سابق سفارت اسراییل گشایش یافت.
2 اسفند
افتتاح کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل
یکی از نهادهایی که بر رعایت حقوق بشر در سازمان ملل متحد نظارت دارد، شورای اقتصادی و اجتماعی است. کمیسیون حقوق بشر یکی از هفت کمیسیون کارکردی شورای اقتصادی اجتماعی بود که در سال 1967م. تشکیل شد و در واقع از ارگان های اصلی مبتنی بر منشور سازمان ملل در زمینه حقوق بشر به
حساب می آمد.
در واقع این کمیسیون حدود 60 سال پیش در پی بروز جنگ جهانی دوم و متعاقب آن نقض گسترده حقوق بشر کشورها بر پایه جلوگیری از فجایع انسانی به وجود آمد.
ورود قوام السلطنه به مسکو برای مذاکره با استالین
در اسفند 1324 در حالی که شمال ایران زیر اشغال نیروهای ارتش سرخ قرار داشت و دو حکومت خودمختار دست نشانده در شمالغرب کشور از سوی اشغالگران تاسیس شده بود (پیشه وری و قاضی محمد) قوام به مسکو رفت تا با مولوتف و استالین در خصوص تخلیه نیروهای ارتش سرخ مذاکره کند. این مذاکرات یکی از پیچیده ترین دیپلماسی های دوران پهلوی دوم بود.
در جریان ملاقات با استالین و مولوتف وزیر خارجه شوروی توانست موافقت آنان را برای تعیین سفیر جدیدشان در ایران جلب کرده و همچنین درباره استخراج مشترک نفت در دریای خزر توسط ایران و شوروی از طریق تاسیس یک شرکت مختلط نفتی توافق به عمل آورد.
در پی این توافق مولوتف اعلام کرد که مساله کردستان و آذربایجان ایران یک مساله داخلی است و ابقا یا انحلال احزاب دموکرات در این دو استان ارتباطی به اتحاد شوروی ندارد.
وی سپس به طور شفاهی قول داد به تدریج بخشی از نیروهای خود را از قسمت های شرقی خاک ایران خارج کند. قوام نیز در برابر فشارهای سرسختانه روس ها پذیرفت که پس از بازگشت به ایران عده ای از اعضای حزب توده را به کابینه اش وارد کند و قرارداد واگذاری نفت شمال را با نمایندگان اعزامی دولت شوروی امضا کند.
3 اسفند
درگذشت نویسنده و شاعر بزرگ
« ادیب الممالک فراهانی»
میرزا محمدصادق حکیم، ملقب به ادیب الممالک فراهانی در سال 1239ش در تهران به دنیا آمد. وی سرودن شعر را با مدیحه گویی آغاز کرد و لقب ادیب الممالک از طرف مظفرالدین شاه قاجار به وی اعطا شد. ادیب الممالک با انتشار روزنامه ادب، در بیداری افکار عمومی ملت ایران و افشای ظلم و فساد حاکمان قاجار نقشی سازنده ایفا کرد. وی پس از صدور فرمان مشروطه، به سردبیری روزنامه مجلس برگزیده شد.
ادیب الممالک فراهانی را می توان یکی از بنیانگذاران یا دست کم پیشروان شعر متعهد سیاسی در ادبیات فارسی معاصر نامید که از او دیوان اشعاری شامل قصاید، غزلیات، رباعیات و... به جای مانده است. وی سرانجام در سوم اسفند 1296ش در 57 سالگی درگذشت.
4 اسفند
انتخاب آیت الله «بهشتی» به ریاست دیوان عالی کشور
به دنبال تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و تشکیل مجلس شورای اسلامی، در سال 1358 ش. طی حکمی از جانب حضرت امام خمینی، آیت الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی به عنوان نخستین رییس دیوان عالی کشور، به بالاترین مقام قضایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی برگزیده شد. همچنین در این روز، آیت الله سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی نیز به دادستانی کل کشور تعیین شد. این انتخاب، همزمان با تثبیت نظام جمهوری اسلامی برای تشکیل و ساماندهی قوه قضاییه، متناسب با اهداف و ارکان نظام اسلامی انجام شد.
5 اسفند
روز بزرگداشت دانشمند شهیر امامی
«خواجه نصیرالدین طوسی»
ابوجعفر محمدبن محمد معروف به خواجه نصیرالدین طوسی و ملقب به استاد البشر و محقق طوسی در سال 597 ق در طوس به دنیا آمد. وی در ابتدا علوم عقلی و نقلی و حکمت مشا را آموخت و در سال های بعد ریاضیات، فقه، فلسفه، نجوم و ادبیات را خواند به طوری که در علوم روز به تبحر و استادی تمام رسید. پس از فتح بغداد و سقوط عباسیان، خواجه نصیر ماموریت یافت تا رصدخانه مراغه را ترتیب دهد.
او جماعتی از ریاضیدانان بزرگ را گرد آورد و کار احداث رصدخانه را در سال 657 ق آغاز کرد. وی همچنین آثار متعددی را در علوم مختلف به نگارش درآورد که اخلاق ناصری، تجرید العقاید، ذیج ایلخانی، اوصاف الاشراف، اساسُ الاقتباس و تذکره نصیریه و بیش از شصت اثر دیگر در اصول دین، اخلاق، منطق، هندسه، هیات، نجوم و عروض و شعر از آن جمله اند. خواجه نصیرالدین سرانجام در سال 672 در 75 سالگی درگذشت.
6 اسفند
تصویب قانون احداث راه آهن سراسری ایران
به موجب قانون احداث راه آهن جنوب ایران که در ششم اسفندماه سال 1305 ق به تصویب مجلس شورای ملی رسید، قرار شد تا خط آهن از خورموسی به خرمشهر و از آنجا به تهران متصل شود. در نهایت نخستین کلنگ احداث راه آهن ایران در 23 مهر سال 1306ش در تهران به زمین زده شد و همزمان عملیات ساختمانی راه آهن از مرکز و شمال و جنوب آغاز شد.
کودتای کمونیستی در چکسلواکی
در سال 1946م پس از انتخابات پارلمانی در چکسلواکی، حزب کمونیست بر سایر رقبا برتری یافت و از این پس حکومت نیمه کمونیستی تا سال 1948 بر سر کار بود. در 23 فوریه این سال، کمونیست ها به وسیله کودتا، تمام قدرت را در کابینه در دست گرفتند و بخش های اداری جای ایالات سابق را گرفت. از آن پس، جمهوری چکسلواکی، به عنوان یک کشور واحد و مرکب از دو ملت چک و اسلواکی اعلام شد و تقریبا کلیه فعالیت های اقتصادی، ملی اعلام شدند. دوران حکومت کمونیست ها بر چکسلواکی، بیش از 40 سال به طول انجامید و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، حکومت مستقلی برسر کار آمد. با این حال این کشور در سال های بعد از آن به دو کشور مستقل چک و اسلواکی تقسیم شد.