◄ ورق نسوز چیست و چه کاربردهایی دارد؟
برخی از ورق های فولادی با استفاده از افزودن عناصر مختلف به ترکیبات آن ها قابلیت های گوناگونی پیدا میکنند که از طریق آن در برابر سایش، خوردگی و دماهای بسیار بالا مقاوم میشوند.
برخی از ورق های فولادی با استفاده از افزودن عناصر مختلف به ترکیبات آن ها قابلیت های گوناگونی پیدا می کنند که از طریق آن در برابر سایش، خوردگی و دما های بسیار بالا مقاوم میشوند. این محصولات به عنوان ورق نسوز شناخته می شوند که می توانند در زمینه های مختلف مثل متالوژی و مهندسی استفاده شوند و در تهیه برخی از فلزات و آلیاژ ها به کار بروند. یکی از محصولات بسیار کارآمد در صنایع گوناگون، فیبر های نسوز هستند که موارد استفاده گوناگونی دارند. همچنین این ورق ها بهدلیل داشتن قابلیت های خاص نسبت به قبل پرفروش شده اند.
انواع ورق نسوز و کاربرد های آن
ورقهای نسوز خواص مختلفی دارند که باعث افزایش مقاومت آن ها می شود. همچنین بر اساس نوع آلیاژ مورد استفاده در تغییر ورق فولادی، ورق نسوز نیز انواع مختلفی دارد. هر کدام از این محصولات در محیط های خاصی استفاده می شوند و با اهداف گوناگونی تولید می شوند.
ورق کلینگریت
در تهیه یک نوع از این مقاطع فلزی از طریق پودر آزبست در ساختار ورق تغییراتی ایجاد می کنند و مقاومت آن را در برابر حرارت افزایش می دهند. در یک نوع آن نیز از آزبست استفاده می شود که در این صورت استفاده از آن برای سلامتی انسان خطر ندارد و این مورد از ویژگی های مهم آن به حساب می آید. ورق کلینگریت نسوز دارای دو نوع بدون سیم و سیم دار است که هر کدام موارد استفاده مختلفی دارند.
از کاربرد های این نوع ورق نسوز می توان به استفاده از آن در ساخت واشر مخصوص عایق آب بندی، بخار آب، گاز، مواد معدنی و نفتی، اسید، آب گرم و سرد، روغن و... اشاره کرد. استفاده از این ماده در مقایسه با مواد نسوز دیگر رواج بیشتری دارد و در صنایع بسیار مهم است.
ورق آزبست
در ساختار این مقطع از ماده اولیه آزبست استفاده می شود که بهدلیل وجود این الیاف مقاومت ورق آزبست در برابر حرارت افزایش پیدا می کند. همچنین در تهیه محصول پرکننده ماسه استفاده می شود، که استحکام آن را افزایش می دهد و مقاومت کلی فلز از این طریق بیشتر می شود. از کاربرد های این ورق می توان به استفاده در صنعت، تجارت، ساخت وساز و... اشاره کرد.
به خصوص در ساخت بنا های ضدحریق، ماشین آلات و ابزار های صنعتی، کوره بخار و... نقش این مقاطع بسیار مهم است. این محصول نیز از مهم ترین نمونه های قطعات نسوز است. این نوع نیز در مقایسه با انواع دیگر مواد نسوز بیشتر استفاده میشود و پرکاربرد است.
ورق ویکتوری
در تولید این مقطع از الیاف سلولزی استفاده شده که به عنوان مقوای نسوز نیز شناخته می شود. این محصول با چگالی بسیار زیادی تهیه می شود و از این طریق خاصیت های آن تقویت می شود. به همین دلیل برای استفاده در بخش های مختلف صنعت مناسب است که البته نسبت به سایر ورق های نسوز قیمت کمتری دارد. از کاربرد های این ورق نسوز می توان به استفاده از آن در صنعت کاغذسازی، تولید مواد بهداشتی، صنعت نفت، قطعات الکتریکی، هوا و فضا و... اشاره کرد.
ورق دونیت
از دیگر انواع محصولات ورق نسوز می توان به دونیت اشاره کرد که ساختار آن نسبت به نمونه های دیگر متفاوت است. در طراحی این محصول یک ورق استیل در وسط مقطع و دو ورق آزبست در طرفین آن قرار می گیرند و بر روی یکدیگر پرس می شوند. گاهی اوقات برای اینکه هزینه های تهیه محصول کاهش پیدا کند، به جای استیل، حلب نیز به کار می رود.
مقاومت این محصول در برابر حرارت و فشار بسیار زیاد است که می توان این ویژگی را ناشی از به کار رفتن استیل در ساختار آن دانست. این محصول برای طراحی لوله استیل بخار، مبدل های حرارتی، برخی از قطعات موشک و هواپیما، صنعت پتروشیمی و... مورد استفاده قرار می گیرد. برای خرید ورق نسوز می توانید به فروشگاه اینترنتی صنعت نسوز به آدرس sanatnasooz.com مراجعه کنید.
خواص انواع ورق نسوز
مقاطع نسوز دارای خاصیت های مختلفی هستند که باعث افزایش مقاومت حرارتی و استحکام آن ها می شود. این خاصیت ها شامل موارد زیر است:
- مقاومت این محصولات در برابر سایش و خوردگی و حرارت بسیار زیاد است.
- این مقاطع یک لایه اکسیدی ایجاد می کنند که مقاومت زیادی در برابر پوسته پوسته شدن دارد.
- ساختار آن ها بسیار ریز و پایدار است.
- میزان لغزش این ورق ها در محدوده دمایی خاص بسیار کم است و مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.
- میزان خواص مکانیکی این محصولات نیز بسیار مطلوب است.
کاربرد های کلی ورق نسوز
تمام انواع ورق نسوز برای موارد خاصی استفاده می شوند. برخی از مهم ترین کاربرد های این مقاطع شامل موارد زیر است:
- تولید انواع قطعات مورد استفاده در نیروگاه ها
- تولید قطعات مورد استفاده در صنعت پتروشیمی و نفت و گاز
- قابل استفاده برای ساخت مخازن نگهداری مایعاتی مثل نفت
- ساخت انواع سلول های خورشیدی
- قابلاستفاده برای انواع عایق کاری حرارتی سازه های گوناگون
- تولید واشر برای استفاده در محیط های فشاری و دمای بالا
- تولید انواع راکتور
- پمپ و کمپرسور
- ساخت قطعات مورد استفاده در مجاورت محیط های اسیدی و حلال ها
- ساخت انواع دیگ بخار با تحمل حرارت و فشار بالا.