◄ فیلم | معماری اعجاب برانگیز تخت جمشید؛ مقاوم در برابر زلزله
داده های لرزه ای دستگاهی 100 ساله اخیر، یک داده لرزه ای با بزرگای 4.6 ریشتر و داده های تاریخی گویای دو زمین لرزه در نزدیکی تخت جمشید است.
داده های لرزه ای دستگاهی 100 ساله اخیر، یک داده لرزه ای با بزرگای 4.6 ریشتر و داده های تاریخی گویای دو زمین لرزه در نزدیکی تخت جمشید است.
محققان و پژوهشگران سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب درخصوص وضعیت گسلهای منطقه تخت جمشید و شرایط زمین شناسی آن به بررسی و پژوهش پرداخته اند.
به گزارش تین نیوز، در این پژوهش به گسلی که تخت حمشید بر روی آن واقع شده، شرایط زمین شناسی آن، زلزله هایی که در طول چندصد سال اخیر در این محدوده رخ داده و همچنین فرونشستهای زمین پرداخته شده که خبرگزاری مهر آن را منتشر کرد. در ادامه خلاصه ای از نتیجه این تحقیقات آورده شده است.
کوهی که تخت جمشید در دامنه جنوب باختری آن ساخته شده به نام کوه رحمت است. نام قدیمی و شاید باستانی این کوه مهر بوده که این نام به دلیل چشمه های فراوانی است که از این کوه تامین می شود و امروزه نیز تعدادی از این چشمه ها دیده می شود ولی به دلیل خشکسالی ها و حفر چاه های فراوان دبی این چشمه ها کم شده است.
گسله رحمت پهلوی جنوب باختری تاقدیس کوه رحمت را می پیماید که تخت جمشید نیز روی این گسل قرار دارد.گسیختگی رحمت در گروه گسله های طولی با سازوکار راندگی است و راستای شمال باختر – جنوب خاور دارد. شیب سطحه این گسل به سمت شمال خاور است.
بر اساس آمار زلزله های دستگاهی، یک زلزله با بزرگای نزدیک به پنج ریشتر بر روی گسل رحمت و در نزدیکی تخت جمشید رخ داده است و براساس داده های تاریخی، زمین لرزه 1623 میلادی در منطقه مرودشت شیراز گزارش شده که سبب فروریختن شماری از ستونهای تخت جمشید شد و آسیبهایی به نقش رستم رسید.
با این حال محققان معتقدند مقبره کوروش که بخش اصلی میراث جهانی پاسارگاد در ایران است و به عنوان قدیمی ترین سازه جدا از پایه دنیا شناخته می شود و عایق های لرزه ای، بهترین ابزار برای محافظت از این بنا در مقابل زلزله هستند؛ شاهدی بر ضد زلزله بودن تخت جمشید است.
محققان معتقدند معماری این سازه به نحوی است که به ساختمان این امکان را می دهد تا مستقل از فونداسیون خود حرکت کند. در فیلمی که در شبکه های مجازی منتشر شده است می توان مهندسی این سازه را بهتر بررسی کرد.