بازدید سایت : ۴۳۷۸۴

اگر مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم؟ راهنمای کامل

تصادفات رانندگی از حوادث تلخی اند که ممکن است برای هر کسی پیش بیایند. یکی از مواردی که ممکن است در هنگام تصادف با آن مواجه شوید، متواری شدن راننده مقصر از صحنه تصادف است.

اگر مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم؟ راهنمای کامل
تین نیوز |

تصادفات رانندگی از حوادث تلخی اند که ممکن است برای هر کسی پیش بیایند. یکی از مواردی که ممکن است در هنگام تصادف با آن مواجه شوید، متواری شدن راننده مقصر از صحنه تصادف است. آیا می دانید در صورت فرار راننده از صحنه تصادف چه کار باید بکنید؟ از شما دعوت می کنیم در این مطلب همراه ما باشید تا به این سوال پاسخ دهیم و بدانیم در صورتی که مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم؟

انواع تصادفات رانندگی چه هستند؟

به گزارش تین نیوز به نقل از آیتول، قبل از اینکه به سوال اگر مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم پاسخ دهیم، ابتدا باید با انواع تصادف رانندگی آشنا شویم. به طور کلی تصادفات رانندگی را می توان به دو دسته تصادفات جرحی و غیرجرحی تقسیم کرد.

خوشبختانه در تصادفات غیر جرحی فردی آسیب نمی بیند و فقط خساراتی به یک یا هر دو خودرو وارد می شود. در این گونه تصادفات در صورت متواری شدن راننده از صحنه تصادف، قانون فرد را مجرم نشناخته و امکان پیگیری و شکایت کیفری وجود نخواهد داشت. در تصادفات جرحی، حتما شماره پلاک خودروی مقصر را به خاطر بسپارید تا بتوانید شکایت حقوقی انجام دهید.

تصادف جرحی به این معناست که فردی در حین تصادف آسیب دیده است. در این گونه از تصادفات اگر راننده مقصر از صحنه تصادف بگریزد، مجرم شناخته می شود و می توان برای ثبت شکایت کیفری از او اقدام کرد.

در صورت فرار راننده مقصر از صحنه تصادف چه کار باید کرد؟

قبل از هر چیز آرامش و خون سردی خود را حفظ کنید. به خاطر‎ سپردن و ثبت مشخصات خودروی مقصر، اولین گام در صورت متواری شدن راننده از صحنه تصادف است. این روزها تقریبا همه یک گوشی هوشمند با دوربین عکاسی همراهشان دارند. به طور کلی پیشنهاد می کنیم بعد از تصادف، از صحنه و یا خودروی مقصر عکاسی کنید تا مدرکی به همراه داشته باشید.  در صورت ثبت شماره پلاک خودروی مقصر، می توانید برای شکایت و گرفتن خسارت اقدام کنید.

مراحل شکایت از راننده فراری در تصادف

در ابتدا با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید تا مأموران کلانتری و راهنمایی و رانندگی در محل تصادف حاضر شوند. پس از تهیه و تنظیم کروکی و صورت جلسه تصادف، شخص زیان دیده یا یکی از بستگان درجه یک او باید برای تنظیم شکایت نامه در کلانتری محل حاضر شوند. اگر تصادف جرحی باشد، فرد زیان دیده برای بررسی سلامت فیزیکی به پزشکی قانونی معرفی خواهد شد و در صورتی که تصادف غیر جرحی باشد، باید به همراه مدارک تصادف و بیمه شخص ثالث به شرکت بیمه مراجعه کرد. در کل، مراحل شکایت از راننده فراری عبارتند از:

  • حفظ آرامش و خون سردی خود و سایر سرنشینان بعد از تصادف
  • تلاش برای به خاطر سپردن و ثبت شماره پلاک و مشخصات خودروی مقصر
  • تماس با پلیس ۱۱۰ و اعلام تصادف و متواری شدن مقصر از صحنه تصادف
  • تهیه یک صورت جلسه از وقوع تصادف با شهادت و امضای شاهدین حادثه
  • دریافت گزارش اورژانس در صورتی که تصادف جرحی باشد
  • ارائه صورت جلسه و گزارش های مربوطه به شورای حل اختلاف برای شکایت از راننده فراری در تصادف

مجازات راننده مقصر در صورت فرار از صحنه تصادف چیست؟

تا اینجا به این سؤال که اگر مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم، پاسخ دادیم. اما مجازات راننده فراری چه خواهد بود؟ اگر تصادف غیر جرحی باشد، راننده زیان دیده با ثبت شماره پلاک خودرو برای شکایت و جبران خسارت اقدام خواهد کرد. در صورت تصادف جرحی، داستان کمی فرق می کند و فرار از صحنه جرم محسوب شده و شاید باعث انجام مراحل گرفتن دیه بعد از رای دادگاه شود.

مجازات راننده مقصر در صورت متواری شدن از صحنه تصادف منجر به فوت

خوشبختانه قانون تصادفات، میان فردِ باوجدانی که در صحنه تصادف باقی می ماند و فردی که مصدوم را به حال خود روی زمین رها می کند، تفاوت قائل شده است؛ بنابراین مجازات راننده فراری سنگین تر خواهد بود. در تصادف منجر به مرگ، راننده مجرم موجب قتل شبه عمد شده و به قصاص محکوم نخواهد شد. در این مورد مطالعه قانون دیه سال ۱۴۰۲ را پیشنهاد می کنیم. در ماده ۷۱۹ قانون مجازات اسلامی در این رابطه آمده است:

هرگاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته و راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مأمورین انتظامی از این کار خودداری کند و یا به منظور فرار از تعقیب، محل حادثه را ترک و مصدوم را رها کند حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد (۷۱۴) و (۷۱۵) و (۷۱۶) محکوم خواهد شد. دادگاه نمی تواند در مورد این ماده اعمال کیفیت مخففه نماید.

تبصره های مهم ماده ۷۱۹

البته این ماده دو تبصره مهم هم دارد. بر اساس تبصره اول، راننده مجرم فقط زمانی می تواند وسیله نقلیه خود را حرکت دهد که برای کمک به مصدوم راه دیگری وجود نداشته باشد. با توجه به تبصره دوم، هرگاه راننده، مصدوم را برای معالجه به بیمارستان منتقل و ماموران را از وقوع حادثه باخبر کند، دادگاه مقررات تخفیف را برای او رعایت خواهد کرد. معمولا در چنین شرایطی بیمه هزینه های درمان را پرداخت می کند. برای آگاهی از تخفیفات بیمه شخص ثالث از این بخش اقدام کنید.

مجازات تصادف منجر به صدمه لاعلاج یا از بین رفتن یکی از حواس

براساس ماده ۷۱۴ قانون مجازات، هر زمان بی احتیاطی، رعایت نکردن قانون یا بی مهارتی راننده باعث قتل غیرعمد شود، فرد مقصر به شش ماه تا سه سال حبس و پرداخت دیه (در صورت مطالبه خانواده زیان دیده) محکوم می شود. با توجه به ماده  ۷۱۵ قانون، اگر تصادف باعث صدمه غیر قابل علاج، از بین رفتن یکی از حواس، از کار افتادن عضوی  مهم یا تغییر شکل دائمی یک عضو یا صورت شود، فردِ مجرم به حبس از دو ماه تا یک سال و پرداخت دیه توسط بیمه (در صورت مطالبه خانواده زیان دیده) محکوم می شود. داشتن بیمه و خرید بیمه شخص ثالث قسطی یا نقدی در این مورد اهمیت فراوانی دارد.

مجازات تصادفی که باعث نقص عضو یا ضعف دائمی یکی از اعضای بدن شود

همچنین بر اساس ماده ۷۱۶ قانون، هر زمان تصادف باعث صدمه بدنی، نقص یا ضعف دائمی یکی از منافع یا اعضای بدن، از بین رفتن قسمتی از یک عضو بدون از کار افتادن آن یا وضع حمل زنی قبل از زمان مقرر زایمان شود، فردِ مجرم به حبس از دو ماه تا شش ماه و پرداخت دیه (در صورت مطالبه خانواده زیان دیده) محکوم خواهد شد. برای آگاهی از قیمت بیمه شخص ثالث می توانید از بخش مربوطه اقدام کنید.

مواردی که باعث تشدید مجازات فرار از صحنه تصادف می شوند

گاهی اوقات برخی کارها باعث می شوند مجازاتِ راننده فراری از قبل هم سنگین تر شود. این اعمال را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • نوشیدن مشروبات الکلی و مست بودن راننده
  • رانندگی بدون داشتن گواهینامه معتبر رانندگی
  • رانندگی در شرایطی که خودرو نقص فنی دارد (در صورتی که نقص فنی باعث تصادف شود)
  • رانندگی با سرعت نامطمئن و غیر مجاز
  • در صورتی که راننده برخی از قوانین عبور و مرور همچون حق تقدم را رعایت نکرده باشد

حال که پاسخ سؤالِ اگر مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم را دادیم، توجه داشته باشید افرادی که به راننده مجرم در فرار کردن کمک کنند، طبق قانون مجرم هستند. البته میزان مجازات این افراد به نوع مشارکت و جرم صورت گرفته بستگی خواهد داشت.

مجازات رانندگی در حالت مستی، اگر مقصر تصادف از صحنه فرار کرد چه کنیم؟

نوشیدن مشروبات الکلی یا مواد روان گردان به طور مجزا جرم محسوب می شود. رانندگی در این حالت و ایجاد حادثه، علاوه بر مجازات هایی که در بالا بیان شد، می تواند باعث محرومیت از رانندگی مجرم، جریمه ای ۴۰۰ هزار تومانی یا ۲۰ نمره منفی برای فرد شود. در چنین مواقعی دادگاه می تواند مجازات های مختلفی برای راننده در نظر بگیرد. قانون گذار بیش از دو سوم مجازات مقرر را برای این افراد در نظر گرفته است. فراموش نکنید که با خرید بیمه شخص ثالث از خسارات ناشی از تصادفات رانندگی کاسته خواهد شد.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • محمد پاسخ

    سلام یک چند وقت پیش تو شهر یک ماشین از من شبقت گرفت سپرش گرفت به ماشین من و فرا کرد دوتا شاهدم دارم وشماره پلاکشم ورداشتم حالا که پیداش کردم میگه من نبودم بنطرتون شکایتم نتیجه میده