بازدید سایت : ۶۲۹۳۰

◄ سفر به شهر نفتی مسجدسلیمان، شهر اولین ها در دامنه های زاگرس

شاید ندانید که شهر مسجدسلیمان خوزستان اولین نقطه در خاورمیانه بود که در سال ۱۹۰۸ میلادی عملیات استخراج نفت در آن انجام شد. این عملیات در چاه شماره یک میدان نفتی مسجدسلیمان و به واسطه کنسرسیوم دارسی صورت گرفت.

سفر به شهر نفتی مسجدسلیمان، شهر اولین ها در دامنه های زاگرس
تین نیوز |

شهرهای جنوبی ایران مثل خوزستان یکی از مناطق و شهرهای پرطرف دار و دیدنی هستند که در گوشه گوشه آن ها می توانید جاذبه های عجیب و غریب و متفاوتی را مشاهده کنید. البته نباید فراموش کرد که جنوب ایران جز مناطق نفت خیز محسوب می شود و به واسطه حضور خلیج همیشه فارس و مردم خون گرم و خوش قلب و مهربانش، صرفاً نمی توان آن را یک جاذبه معمول برشمرد. شاید ندانید که شهر مسجدسلیمان خوزستان اولین نقطه در خاورمیانه بود که در سال ۱۹۰۸ میلادی  عملیات استخراج نفت در آن انجام شد. این عملیات در چاه شماره یک میدان نفتی مسجدسلیمان و به واسطه کنسرسیوم دارسی صورت گرفت.

شهر مسجد سلیمان

مسجد سلیمان، جاذبه ای جاودان

مسجد سلیمان خوزستان از سمت جنوب با اهواز، از سمت شمال با لالی اندیکا، از سمت غرب با شوشتر و از سمت شرق با هفتکل همسایه است. مانند دیگر شهرهای استان خوزستان، مسجد سلیمان آب و هوایی به شدت خشک و گرم دارد و تحمل تابستان های آن کار هر کسی نیست. میزان بارش سالانه به طور میانگین در مسجدسلیمان ۴۰۰ میلی متر بوده و معروف ترین رودخانه آن رود کارون است که سرچشمه خود را از کوه های زاگرس آغاز می کند. این رود در ادامه از سد شهید عباسپور عبور کرده و از کنار مسجدسلیمان به مسیر خود ادامه می دهد.

جالب است بدانید که یکی از مرتفع ترین نقاط خوزستان در مسجدسلیمان و در بخش شمال آن در یک ناحیه توریستی با نام “اندیکا” قرار دارد. بلندترین قله هم در همین شهر با ارتفاع ۳۷۱۰ متر متعلق به “کوه کینو” است.

نکته مهمی که در مورد شهر مسجدسلیمان باید به آن اشاره کنیم این است که این شهر، عنوان شهر اولین ها را دارد. تأسیس شدن اولین کارخانه در کشور ایران، وجود اولین چاه نفت در منطقه خاورمیانه، اولین فرودگاه مجهز در ایران، اولین ایستگاه راه آهن و برخی از اولین مجموعه های تفریحی همگی متعلق به شهر مسجدسلیمان هستند.

میدان نفتی مسجد سلیمان

گذری بر تاریخ شهر مسجد سلیمان

شاید ندانید که پیشینه شهر مسجد سلیمان به دوران ایلامی ها و تمدن آنان باز می گردد. در زمان حکومت ایلامی ها نام مسجدسلیمان “آساک” بود. بعد از اینکه ایلامی ها توسط آریایی ها شکست داده شدند، نام این ناحیه را “پارسو ماش” نهادند. همچنین دقیقاً در قسمت شمال شرق شهر مسجدسلیمان و درست بر روی یک تپه با نام تپه “سر مسجد” یک آتشکده وجود دارد که متعلق به دوره حکومت پارس ها در این منطقه است. برخی بر این باورند که این آتشکده آرامگاه اصلی جد کوروش از سلسله هخامنشیان است. در مدت زمانی که اعراب به ایران حمله کردند، مسجدسلیمان هم مورد تعرض قرار گرفت و اعراب قصد داشتند تا آرامگاه جد کوروش را نابود کنند. اما بنا به دلایلی که هنوز هم مشخص نیست از این کار منصرف شدند.

بعد از آن رضا شاه در سال ۱۳۰۵ فرمان داد که نام سر مسجد به مسجدسلیمان تغییر داده شود و از آن دوران تا امروز نام این شهر همچنان مسجد سلیمان است. به واسطه وجود میدان های نفتی و فوران مجدد آن ها در سال ۱۲۸۷ این منطقه دوباره حیات پیدا کرده، زنده شد و به یکی از مهم ترین نقاط اقتصادی و اجتماعی در کشور ما تبدیل گشت. بعد از کشف نفت در این شهر به واسطه دخالت های مداوم دولت انگلیس، شرکتی که تحت عنوان سندیکای امتیازات به “ویلیام ناکس دارسی” بود در این منطقه با تغییر نام به شرکت نفت ایران و انگلیس، فعالیت خود را آغاز کرد. تا سال ۱۹۲۸ مسجدسلیمان تنها منبع برای استخراج نفت در ایران بود. اما بعد از آن به دلیل فوران نفت در منطقه هفت گل، تولید نفت از انحصار مسجدسلیمان خارج شد.

مردمان و اهالی خونگرم مسجد سلیمان

ساکنان مسجد سلیمان بیشتر اقوام بختیاری هستند و لباس محلی این قوم را بر تن می کنند، مردان بختیاری پوششی شامل شلوار ربیت، چوقا، کلاه، گیوه، شال و کردین دارند. همین طور لباس بانوان محلی این منطقه هم شامل شلوار قری، کفش، پیراهن، دستمال، بندسوزن، زیر لچکی، لچک و مینا است. همچنین اهالی ساکن مسجدسلیمان یعنی بومیان این منطقه همگی با گویش لری بختیاری صحبت می کنند.

غذاهای محلی در مسجد سلیمان

واقعیت این است که غذاهای مردمان جنوب ایران به قدری لذیذ و جذاب است که نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد. اگر به مسجدسلیمان سفر کردید حتماً غذاهایی مثل توچری، شولوا کشک، پنیر پوست، گمنه، اوگندی، او پیازی، بلک کباب بختیاری، برنج سوری و کباب په به جیر را در رستوران های سنتی و محلی این شهر حتماً امتحان کنید.

البته در سفر به این شهر و سایر شهرهای جنوبی ایران، از تجربه غذاهای دریایی غافل نشوید. ماهی جنوب در طعم و عطر هیچ شباهتی به ماهی شمال ندارد. ضمن اینکه طعم غذاها هم با این ماده اولیه لذیذ در کنار ادویه جات، سبزی ها و گیاهانی که با آن ترکیب می کنند، طعمی جادویی و تکرار نشدی است.

سد مسجد سلیمان

سوغاتی ها و صنایع دستی مسجد سلیمان

سفر کردن به هیچ کدام از شهرهای ایران بدون تهیه سوغات و صنایع دستی آن منطقه لطفی ندارد. در سفر به مسجدسلیمان و جنوب ایران خوراکی های جذاب و لذیذی مثل حلوا شکری، خرما و کلیچه را به عنوان سوغات برای دوستان و خانواده خود تهیه کنید.

همین طور از زیباترین و منحصربه فردترین صنایع دستی این منطقه می توان به وجم اشاره کرد. وجم در اصل یک نوع خاص رختخواب پیچ است و ظاهری شبیه به جاجیم دارد. همین طور قفل سازی، گیره دوزی، کلاه مالی و نمد مالی هم از دیگر صنایع دستی زیبا و منحصر به فرد مسجدسلیمان هستند.

دیدنی های تاریخی مسجد سلیمان | از پیش از میلاد تا سال های معاصر

با توجه به پیشینه تاریخی کم نظیر مسجد سلیمان، آثار و بناهای تاریخی زیادی در نتیجه کاوش های باستان شناسی در این منطقه دیده می شوند؛ از آثاری مربوط به هزاران سال قبل از میلاد مسیح تا جاذبه های تاریخی مربوط به صنعتی شدن کشور در قرن های معاصر را در مسجد سلیمان می توان دید.

برای مثال آتشکده سر مسجد را جز قدیمی ترین ساختمان های تاریخی و بناهای دیدنی این شهر می دانند که در محله ای با همین نام واقع شده است. همین طور از دیگر دیدنی ها و جاذبه های تاریخی مسجدسلیمان می توان معبد سنگ نشانده یا برد نشانده همین طور تپه باستانی گلگیر و تپه باستانی کلگه زرین نام برد.

ضمن اینکه مسجد سلیمان جاذبه های طبیعی متعددی مثل پارک جنگلی و دریاچه تُمبی، منطقه مخصوص گردشگری تاراز، منطقه زیبا و حفاظت شده شیمبار، جزیره زیبای کوشک، چشمه های آرامش بخش آبگرم گلگیر، کلیسای نمره چهل و مدرسه انگلیسی ها را هم در لیست دیدنی های خود دارد.

گردشگری مسجد سلیمان

در ادامه، تعدادی از مهم ترین مکان های دیدنی مسجد سلیمان را برمی شماریم.

آتشکده جاویدا | معروف به سرمسجد

در شمال شرقی مسجد سلیمان، آتشکده ای قرار دارد که بنا بر روایات تاریخی، در قرن هفتم پیش از میلاد و در زمان هخامنشیان ساخته شده است. این آتشکده که اسم اولیه مسجد سلیمان هم از آن گرفته شده، یک بنای سنگی است و در ساخت آن از هیچ نوع ملاتی استفاده نشده است. آتشکده جاویدا از جهت معماری، بنای مهمی به حساب می آید و گفته می شود که در ساخت تخت جمشید از این سازه الهام گرفته شده است. ضمن اینکه برای هزاران سال از عبادتگاه ها و مکان های مذهبی مقدس ایرانیان بوده و از این جهت هم اثر تاریخی مهم و قابل توجهی است. دیدن این جاذبه تاریخی، از اولین گزینه های جاهای دیدنی مسجد سلیمان است که باید در برنامه سفرتان قرار دهید.

آتشکده جاویدا مسجد سلیمان

  • آدرس: شمال شرقی شهر مسجدسلیمان، محله سرمسجد.

معبد برد نشانده | قدیمی ترین معبد روباز ایران

در فاصله ۱۶ کیلومتری مسجد سلیمان، باقی مانده های معبدی را می توانید پیدا کنید که یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی خوزستان است. زمان ساخت این معبد طبق کاوش های صورت گرفته، به زمان حکومت اشکانیان بازمی گردد؛ هرچند پایه ها و ستون های آن را به دوره هخامنشی نسبت می دهند. این معبد قدیمی ترین نیایشگاه روباز در ایران است و بسیاری از تشریفات و مراسم مذهبی در این مکان برگزار می شدند. 

معبد بردنشانده

معبد برد نشانده حصار و دیواری ندارد و از سه بخش تشکیل شده؛ کاخ، محل اقامت رییس و تخت‌گاه مقدس که همان نیایشگاه بوده و در شرق کاخ قرار گرفته است. از این‌رو می‌توان فهمید که این‌جا محل اقامت پادشاهی هم بوده است. طول این محوطه‌ی باستانی حدود ۷۰۰ متر و پهنای آن حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متر است.

 اگر در محوطه‌ی معبد بایستید، بر دشت مشرف هستید و می‌بینید که کوه‌ها این دشت وسیع را دربرگرفته‌اند. معبد بردنشانده سه ردیف پله دارد و فرورفتگی‌هایی به‌شکل غرفه در آن دیده می‌شود.

تحقیقات نشان داده ساخت اولین معبد سرپوشیده به زمان اردشیر دوم برمی‌گردد و معبد برد نشانده نخستین نیایشگاه روباز در ایران بوده است. بنابراین، تشریفات و آیین مذهبی آن زمان در این مکان روباز انجام می‌شده است.

معبد بردنشانده 1

مجسمه‌ی هراکلیوس که در موزه‌ی شوش به نمایش درآمده، در همین محل اکتشاف شده است. بلندی این مجسمه حدود دو متر است. اشیای دیگری هم در این محل کشف شده، مانند ظرف‌ سفالی و سکه. این اشیا در موزه‌های مختلفی نگهداری می‌شوند. معبد بردنشانده‌ مسجدسلیمان در سال ۱۳۲۷ ثبت ملی شده است.

کارشناسان باور دارند معبد بردنشانده از نظر قدمت و معماری شباهت فراوانی به سرمسجد دارد. سرمسجد یکی دیگر از دیدنی‌های مسجدسلیمان است که قرن هفتم پیش از میلاد ساخته شده است. تحقیقات نشان داده سبک معماری سرمسجد که بدون ملات و با گذاشتن سنگ‌های خشک روی یکدیگر ساخته شده، الهام‌بخش ساخت بنای تخت‌جمشید بوده است. سرمسجد به آتشکده‌ جاویدان هم معروف است.

  • آدرس: ۱۶ کیلومتری مسجد سلیمان، جاده سد شهید عباسپور.

عمارت بنه وار | نشانی از قوم بختیاری

بنه وار نام روستایی در بخش لالی مسجد سلیمان است که برای سال ها، اقامتگاه تابستانی طایفه آسترکی ایل بختیاری بود. تعدادی از خوانین ایل بختیاری، در دوران صفویه عمارت ها و بناهای باشکوهی در این منطقه ساختند که نشانه های آن ها همچنان در بنه وار مشاهده می شود و این نقطه را به یکی از جاهای دیدنی مسجد سلیمان تبدیل کرده است. فراش خانه، نقارخانه، حمام، میدان چوگان و میدان اسب سواری از جمله بخش هایی هستند که بقایای آن ها را همچنان در بنه وار می توان دید.

عمارت بنه وار بختیاری

آثار و جا مانده های تاریخی از این عمارت دارای شوکت و جلال زیادی می باشد. عمارت بنه وار نیز مانند دیگر عمارت های تاریخی در ایران، از شکوه و عظمت خاصی برخوردار بوده است و با توجه به پس مانده های آن، می توان گفت که در گذشته بسیار بزرگ و وسیع بوده زیرا در این محل علاوه بر حاکم و رئیس کل، سایر روسا و کلانتران و بزرگان ایل در جوار مقر حکم روایی خان، دارای ساختمان ها و منازل متعددی بوده اند و هم اکنون نیز پاره ای از آن آثار که بیشتر به قصر اصلی خان بزرگ بوده به چشم می خورد.

این عمارت دارای قسمت های مختلفی همچون قبیل نقار خانه، دفتر خانه، فراش خانه و حمام های بزرگ نیز بوده است.

  • آدرس: مسجد سلیمان، بخش لالی، روستای بنه وار.

تپه باستانی کلگه زری | یادگار دوران ابراهیمی

در جنوب شهر مسجد سلیمان و در منطقه کلگه، تپه ای قرار دارد که یکی از قدیمی ترین بناهای شهر را در دل خود پنهان کرده است. روی صخره های این تپه، کتیبه ای با ابعاد ۶ در ۴ متر دیده می شود که پیشینه تاریخی آن را به هزاره سوم قبل از میلاد و زمان حضرت ابراهیم نسبت می دهند و به عنوان نشانه ای از یکتاپرستی مردم منطقه شناخته می شود. در کاوش های باستان شناسی منطقه، ابزار و ادواتی مربوط به دوران ساسانیان و اشکانیان در اینجا پیدا شده و گفته می شود که کلگه و مناطق اطرافش برای هخامنشیان اهمیت زیادی داشته است.

تپه باستانی کلگه زی

آدرس: مسجد سلیمان، خیابان آزادی، جاده سی برنج، کوچه صفرعلی اورکی.

موزه چاه شماره یک | اولین چاه نفت خاورمیانه

بی شک مهم ترین و تاثیرگذارترین اثر تاریخی دو قرن اخیر، در مسجد سلیمان قرار دارد؛ اثر تاریخی که سرنوشت خاورمیانه به قبل و بعد از اکتشاف آن تقسیم می شود. در تاریخ پنجم خرداد ۱۲۸۷ شمسی، اولین چاه نفت خاورمیانه در مسجدسلیمان به بهره برداری رسید و این شهر را به یکی از مهم ترین مناطق ایران تبدیل کرد.

موزه چاه شماره 1

هم اکنون تمام ابزار و ادوات حفاری با همان شکل اولیه در این نقطه نگهداری می شوند و همین موارد، این موزه را به یکی از جاهای دیدنی مسجد سلیمان تبدیل کرده است؛ پس اگر به تاریخ معاصر علاقه داشته باشید، این موزه صنعتی و بی نظیر میزبان خوبی برای شماست. با مراجعه به موزه چاه شماره یک، می توانید با فرایند اکتشاف و استخراج نفت آشنا شوید، تجهیزات تولید نفت را ببینید و در کل از تاریخ نفت در منطقه اطلاعاتی جامع پیدا کنید.

 
  • آدرس: مسجد سلیمان، خیابان ولیعصر، بلوار آزادی، جاده مسجد سلیمان.

موزه باستان شناسی و مردم شناسی | نمایان گر فرهنگ بومی منطقه

همان طور که گفتیم، نام مسجد سلیمان با نفت گره خورده است! در کنار تپه باستانی کلگه زرین، بنای قدیمی شرکت نفت قرار دارد که طی عملیات بازسازی، به یکی از کامل ترین موزه های مردم شناسی تبدیل شده است. اگر دلتان بخواهد با آیین های سنتی، لباس های مردم بومی و پوشش گیاهی منطقه بیشتر آشنا شوید، دیدن این موزه را به شما پیشنهاد می کنیم. علاوه بر بخش های مردم شناسی و گیاه شناسی، در بخش گالری زاگرس می توانید آداب و رسوم مردم بختیاری این خطه را با جزئیات ببینید. ضمن اینکه در بخش باستان شناسی موزه هم اشیای باستانی منحصر به فردی مربوط به دوران اشکانیان تا ساسانیان نگهداری می شوند.

  • آدرس: مسجدسلیمان- چهارراه بهداری-روبه روی مرکز بهداشت- موزه مسجد سلیمان.

موزه کارخانه برق تمبی | از اولین های خاورمیانه

این موزه در ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی مسجد سلیمان قرار دارد و یکی از اولین نمونه های کارخانه برق حرارتی در خاورمیانه است. این کارخانه کمی بعد از حفر سومین چاه نفت در مسجد سلیمان و در سال ۱۲۸۷ در کنار رود تمبی احداث شده و هم اکنون در آن، عملیات انتقال برق همچنان در حال انجام است؛ ولی با بازدید از بخش موزه آن، می توانید از ژنراتورهای برق قدیمی، توربین های گازی، دکل های انتقال برق و سایر تجهیزات اولیه این کارخانه دیدن کنید. موزه کارخانه برق تمبی یکی از دیدنیهای مسجد سلیمان است که مسیر صنعتی شدن کشور را به بهترین شکل نشان می دهد.

  • آدرس: مسجد سلیمان، مسیر پارک ساحلی تمبی.

دیدنی های طبیعی مسجد سلیمان | بازدید از زیبایی هایی خیره کننده

قرار گرفتن مسجد سلیمان در محاصره کوه های استوار زاگرس و دو رود پرآب کارون و تمبی، باعث شکل گیری مناظر طبیعی بسیار زیبایی در این منطقه شده است؛ به طوری که این شهر به عنوان یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری برای طبیعت گردان شناخته می شود. 

جزیره کوشک | سد شهید عباسپور

در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی مسجد سلیمان و در دل دریاچه سد شهید عباسپور، جزیره زیبا و خوش آب و هوای کوشک قرار دارد. این جزیره که از طبیعت زیبا و کم نظیری برخوردار است، از محبوب ترین مقاصد گردشگری بسیاری از طبیعت گردان و تورهای ایران گردی به حساب می آید. با سفر به جزیره کوشک، می توانید سد بتنی و عظیم شهید عباسپور را ببینید، از چشم انداز های زیبای منطقه لذت ببرید و به تفریحاتی چون قایق سواری، دوچرخه سواری و صخره نوردی بپردازید. بدون شک سفر به کوشک و اقامت در ویلاهای این منطقه، یکی از تجربیات شیرین ایرانگردی را برای تان رقم می زند.

جزیره کوشک شهید عباسپور

 
  • آدرس: ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهر مسجد سلیمان.

دشت گلگیر | دشتی پر گل

اگر در مسیر جاده تمبی پیش برویم، به دشت وسیع گلگیر می رسیم که با گل های رنگارنگ و چشمه جوشانش، یکی از چشم نوازترین مناظر طبیعی مسجد سلیمان را به وجود آورده است. این دشت یکی از مناسب ترین مقاصد، برای یک تفریح یک روزه همراه با خانواده و عزیزانتان محسوب می شود و می توانید بهترین لحظات را مخصوصا در فصل بهار، در این جاذبه سپری کنید. در نزدیکی این منطقه، چشمه آب گرم گلگیر قرار دارد که با حوضچه گوگردی و مصارف درمانی، بهترین مکان برای درمان گرمازدگی است.

  • آدرس: جنوب مسجد سلیمان، جاده تمبی.

پارک جنگلی تمبی | سد تمبی

تا از منطقه تمبی فاصله نگرفته ایم، سری هم به پارک جنگلی این منطقه بزنیم که یکی از جاهای دیدنی مسجد سلیمان است. در جنوب مسجد سلیمان، می توانید از منطقه تمبی و سد و پارک جنگلی زیبای منطقه دیدن کنید و روز خاطره انگیزی را در طبیعت دل انگیز آن بگذرانید. از نکات جذاب این پارک جنگلی، پوشش گیاهی و درختان کنار و بادام آن است؛ ضمن اینکه آلاچیق هایی هم برای نشستن و لذت بردن از فضا در این پارک ساخته شده و آن را به یکی از محبوب ترین تفریحگاه های نزدیک به مسجد سلیمان تبدیل کرده اند.

پارک جنگلی تمبی

 
  • آدرس: ۵ کیلومتری جنوب مسجد سلیمان، جاده تمبی.

دشت شیمبار | دشت شیرین بهار

۷۵ کیلومتر که از مسجد سلیمان به سمت شمال بروید و به مرز خوزستان و چهارمحال و بختیاری که برسید، یکی از چشم نواز ترین مناظر منطقه را می بینید! دشت شیمبار که به گویش محلی، معنای دشت شیرین بهار را می دهد، از برجسته ترین نقاط دیدنی طبیعی مسجد سلیمان است. تماشای درختان و گل های انبوه، گشت زدن میان آبشار ها و رودهای پرآب و لذت بردن از فضای دریاچه و مناظر طبیعی سرسبز، بخشی از تجربه های زیبایی هستند که در دشت شیمبار منتظر شما خواهند بود. در مسیر دشت شیرین بهار کمی که پیش بروید، از جاهای دیدنی اندیکا هم می توانید بازدید کنید.

دشت شیمبار

دشت شیمبار 1

  • آدرس: ۷۵ کیلومتری مسجد سلیمان به سمت اندیکا.

آبشار نگین | نگین درخشان شیمبار

آبشار نگین یکی از زیباترین بخش های دشت شیمبار است؛ ولی جذابیت بی حد و حصر آن باعث شد تا بند جدایی به آن اختصاص دهیم. اگر حدود دو ساعت از مسجد سلیمان به سمت شمال رانندگی کنید، در فاصله ۸۰ کیلومتری این شهر به آبشار نگین در محدوده دشت شیمبار و یکی از زیباترین جاهای دیدنی مسجد سلیمان می رسید.

مسیر رسیدن به آبشار نگین راحت نیست و به حدود ۴ ساعت راه پیمایی در میان کوه های منطقه نیاز دارد؛ ولی رسیدن به این آبشار ۶۰ متری و منحصر به فرد، قطعا ارزش این زمان و زحمت را دارد. با پیاده روی در مسیر آبشار نگین، ضمن لذت بردن از هوا و مناظر بکر، می توانید درختان بلوط، گل های شقایق وحشی، درختان انگور کوهی و رود های خروشان منطقه را ببینید و لذت ببرید.

آبشار نگین شیمبار

 
  • آدرس: ۹۰ کیلومتری شمال مسجد سلیمان به سمت جاده سد شهید عباسپور.

منطقه شو ولندر | از مناطق حفاظت شده مسجد سلیمان

منطقه شکار ممنوع شو ولندر یکی از نواحی حفاظت شده زاگرس جنوبی است که در نزدیکی مسجد سلیمان قرار دارد. این منطقه به ویژه برای دوست داران طبیعت و گونه های کمیاب جانوری از محبوبیت زیادی برخوردار است؛ چرا که سمندر امپراطور در این منطقه زندگی می کند. سمندر امپراطور که با نام های سمندر نارنجی و سمندر قیصری هم شناخته می شود، از کمیاب ترین گونه های سمندر در جهان است و همین باعث اهمیت منطقه شو ولندر میان مناطق تحت حفاظت ایران شده است.

  • آدرس: مسجد سلیمان، محدوده زاگرس جنوبی.

منطقه توریستی اندیکا | ییلاقی در دل منطقه

در بخش شرقی خوزستان و در ۶۳ کیلومتری شهر مسجد سلیمان، شهری به نام اندیکا قرار دارد که بدون شک، به عنوان یکی از پرآوازه ترین مناطق توریستی خوزستان محسوب می شود. منطقه دیدنی اندیکا شامل یک بخش وسیع و گسترده است که جاذبه های تاریخی و طبیعی پرتعدادی را در خود جای داده و می توان آن را از جاهای دیدنی مسجد سلیمان دانست.

با سفر به اندیکا، می توانید دره باستانی کتک، باغات سرسبز و جوی های روان آن را ببینید یا می توانید به روستای موری و باغات و خانه های سنگی و طبیعت بکر آن سری بزنید. آبشار توف کما و منطقه گردشگری سوسن سرخاب هم از دیگر دیدنی های طبیعی این منطقه هستند که سفر به اندیکا را برای هر گردشگری، به تجربه ای کامل و فراموش نشدنی تبدیل می کنند.

اندیکا

شهرستان اندیکا تاریخ دور و درازی دارد. شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد که انسان‌ها از چند هزار سال پیش در این منطقه سکونت داشته‌اند. همچنین آثاری از دوران پارینه سنگی در این منطقه پیدا شده است. در شهرستان اندیکا ۳۸ اثر تاریخی وجود دارد که برخی از این آثار شامل قلعه‌های باستانی و تاریخی می‌شود. نام این قلعه‌های تاریخی را در ادامه می‌بینید:
• قلعه خواجو
• قلعه لیت
• قلعه دلی
• دژ ملکان
• قلعه بردی
قلعه بردی یکی از باستانی‌ترین قلعه‌های موجود در شهرستان اندیکا است. طبق گفته تاریخ‌شناسان، این قلعه اولین اقامتگاه دائمی قوم پارس در فلات ایران بوده است. این قلعه در زمان عیلامی‌ها ساخته شده است. از ویژگی‌های بارز این قلعه می‌توان به معماری متفاوت آن‌ که از سنگ‌های بزرگ و بدون ملات ساخته ‌شده است، اشاره کرد. محل قرارگیری این قلعه نیز باعث جذابیت آن شده است. قلعه بردی در لبه یک دره ساخته ‌شده است. آنچه که اکنون از این قلعه تاریخی برجای‌مانده، دیوارهای مستحکم آن است که بعد از سالیان سال نیز هنوز تا حدی پابرجا است.

قلعه های اندیکا

 

  • آدرس: ۶۳ کیلومتری شمال مسجد سلیمان.

منطقه تاراز | سردترین منطقه خوزستان

همسایگی مسجد سلیمان با استان چهارمحال و بختیاری، باعث به وجود آمدن جاذبه های طبیعی منحصر‎به فردی در این منطقه شده است. یکی از این جاذبه ها، منطقه گردشگری تاراز است که از زیباترین جاهای دیدنی مسجد سلیمان شناخته می شود. تاراز احتمالا تنها بخش استان خوزستان است که در زمستان ها رنگ برف را به خودش می بیند و همین، باعث محبوبیتش میان مردم منطقه شده است. هرچند پیست اسکی استاندارد و مجهزی در تاراز ساخته نشده، ولی این منطقه در فصل زمستان ، مقصد خوبی برای تفریحات زمستانی و لذت بردن از مناظر برفی است.

  • آدرس: مسجد سلیمان، مرز بین خوزستان و چهار محال و بختیاری.

کوه کینو | یخچالی طبیعی در میان خوزستان

در ارتفاعات زاگرس و بین مسجد سلیمان و چهارمحال بختیاری، قله ای ۳۷۰۰ متری قرار دارد که با نام کوه کینو شناخته می شود. این کوه از محبوب ترین مسیرهای صعود برای کوهنوردان منطقه به حساب می آید و از قله های متعدد و دره هایی با یخچال های طبیعی تشکیل شده است. البته، علاوه بر کوهنوردان حرفه ای، سالانه عده زیادی هم برای لذت بردن از مسیرهای اطراف این کوه، چشم انداز رود تمبی در کنار آن و دیدن زندگی عشایر کوچ نشین به این منطقه سفر می کنند.

قله کوه کینو

کوه کینو مجموعه‌ای از قلل مرتفع است که هر کدام زیبایی خاص خود را دارند.

  • برفچال‌های زیبا: دره‌های این کوه مملو از برفچال‌های دائمی و فصلی است که چشم‌اندازی حیرت‌انگیز را خلق می‌کنند.
  • چال گرگ کش: این چال معروف، به دلیل وجود دریاچه‌ای کوچک و زیبا در آن، به یکی از جاذبه‌های دیدنی این کوه تبدیل شده است.
  • قله بُرد مُه: بلندترین قله این کوهستان، به دلیل انعکاس نور ماه در شب‌های مهتابی، به این نام مشهور شده است.

کوه کینو

کینو در زبان محلی به معنای “نشستن برف نو بر روی برف کهنه” است. این نام به طور دقیق، انباشت و تراکم برف در طول سال‌های متمادی در این منطقه را توصیف می‌کند.

  • آدرس: جاده مسجد سلیمان اندیکا.

سفری گرم و خوش طعم به مسجد سلیمان

سفری که امروز با یکدیگر تجربه کردیم تجربه سفر به یکی از شهرهای گرم و جنوبی ایران یعنی شهر مسجدسلیمان در خوزستان بود. واقعیت غیرقابل انکار در مورد کشور ما ایران این است که ما در سرزمینی چهار فصل زندگی می کنیم که تمام جاذبه ها و دیدنی های جهان را در مساحت و در حدود مرزهای خود جا داده است. دریا و دریاچه، کویر و جنگل، دشت و کوهستان، آب و هوایی خنک و آب و هوایی به شدت گرم در یک بازه زمانی و در یک فصل خاص و قومیت ها و فرهنگ های گوناگونی که به سختی می توان این حجم از تنوع را در یک آب و خاک در کنار هم و با هم تجربه کرد. 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    زنده باد نام بختیاری....زنده باد مسجدسلیمان بزرگ