◄ عاقبت RV FLIP کشتی ای که عمود می ایستد +فیلم
فلیپ (FLIP) نام یک پلتفرم تحقیقاتی شناور متعلق به ایالات متحده است که در نوع خود «بی نظیر» محسوب می شود؛ اگرچه اکنون تکه های آن در میان مجموعه ای از ضایعات بازیافتی قرار دارند.
فلیپ (FLIP) نام یک پلتفرم تحقیقاتی شناور متعلق به ایالات متحده است که در نوع خود «بی نظیر» محسوب می شود؛ اگرچه اکنون تکه های آن در میان مجموعه ای از ضایعات بازیافتی قرار دارند.
این پلتفرم بگونه ای طراحی شده بود تا بتوان آن را بصورت افقی روی سطح دریا شناور کرد و حرکت داد؛ درست مانند هر کشتی معمولی دریانوردی.
با این وجود «فلیپ» یک توانایی دیگر هم داشت؛ یعنی هر زمان که لازم بود دانشمندان می توانستند محور آن را ۹۰ درجه بچرخانند و آن را بصورت عمودی در آب قرار دهند؛ آنهم در حالی که بیش از ۹۰ متر از بدنه اش زیر آب قرار می گرفت.
تغییر موضع این شناور از حالت افقی به عمودی نیز حدود ۲۰ دقیقه طول می کشید آنهم در حالی که تیم دانشمندان همچنان سوار این شناور بودند.
به گزارش تین نیوز، این پلتفرم غول پیکر توسط محققان آزمایشگاه فیزیکی دریایی انستیتوی «اسکریپس» در ایالات متحده ساخته شد و همین موسسه اقیانوس شناسی نیز به نمایندگی از نیروی دریایی ایالات متحده اداره آن را بر عهده داشت.
این کشتی ۱۰۸ متر طول و 16 نفر خدمه (شامل 5 خدمه و 11 محقق) دارد و در سال ۱۹۶۲ به آب انداخته شد و در سال 1995 با دریافت بودجه دو میلیون دلاری بازسازی و تجهیز گردید.
آزمایشگاه فیزیک اقیانوس شناسی (MPL) موسه اقیانوس شناسی اسکریپس ، این شناور را با هزینه و بودجه دفتر تحقیقاتی نیروی دریایی (TRF) و با همکاری مهندسین موسسه Glosten و شرکت مهندسی برادران Gunderson در پورتلند اورگان ساخت.
این شناور به منظور مطالعه و پژوهش پیرامون ؛ طول موج ، سیگنال های صوتی ، درجه حرارت آب و جمع آوری داده های هواشناسی طراحی شده است.
یک نکته جالب دیگر این شناور این است که این کشتی فاقد هرگونه نیروی محرکه هست ، یعنی موتوری برای حرکت ندارد . به دلیل تداخل پتانسیل ابزارالات صوتی . از این رو این شناور توسط یدک کش ها کشیده می شود ، سرعت حرکت این کشتی در این حالت 7 تا 10 گره دریایی است.
RV FLIP ( FLoating Instrument Platform) با جای دادن 700 تن آب در داخل بخش انتهایی خود، قادر است از وضعیت افقی به عمودی تغییر حالت داده و بعدا با پمپاژ باد، دوباره به حالت شناور بر روی آب (افقی) بر گردد. همه چیز در داخل عرشه طوری طراحی شده تا با چرخش 90 درجه ای کشتی، بچرخد یا قابل استفاده شود. به عنوان مثال تخت خواب ها، جای نگه داری ظروف، و قفسه های غذا می چرخند. یا راه پله های ثانوی روی عرشه، قابل استفاده می شوند. برای موارد غیر قابل چرخش مثل سینک دستشویی هم راه حلی انتخاب شده و آن، استفاده از دو سینک است. این طراحی جالب به محققین امکان می دهد تا در این زمینه ها به دنبال دستاوردها و تحقیقات جدیدی بروند.
اولین آزمایش های کیفی «فلیپ» در ۲۳ ژوئیه ۱۹۶۲ میلادی در آبدره ای در ایالت واشنگتن انجام شد (آبدره یا فیورد یک باریکه عمیق از دریا است که در خشکی پیش رفته باشد) و پس از اطمینان از عملکردش، این شناور در سپتامبر ۱۹۶۲ میلادی برای انجام مجموعه ای از تحقیقات به سن دیگو کشیده شد.
این پلتفرم منحصربفرد بخش زیادی از عمر کاری خود را در اقیانوس آرام گذراند و برای انجام تحقیقات علمی تا هاوایی کشیده شد و حتی یک بار در اقیانوس اطلس مستقر شد.
شناور تحقیقاتی «فلیپ» برای بیش از ۶۰ سال به دانشمندان برای جمع آوری داده های حیاتی درباره پدیده های اقیانوسی و جوی کمک کرد.
یکی از تخصص های اصلی آن نیز تحقیقات آکوستیک (صوت شناسی) بود و در همین راستا توانست اشکال متعدد تاثیرپذیری امواج صوتی از تغییرات اقیانوس ها (مانند تغییرات دما یا شوری آب) را کشف کند.
«فلیپ» حتی به دانشمندان کمک کرد تا در مورد عمق شیرجه نهنگ ها و خواص پوسته دائماً در حال تغییر زمین اطلاعات درخور توجهی را به دست آورند.
پایان عمر «فلیپ»
اما این شناور نیز مانند بسیاری از چیزهای دیگر، قربانی افت بودجه دولت در پی شیوع بیماری کووید۱۹ و در پی آن رکود اقتصادی جهانی شد و درنهایت همین مشکلات مالی باعث گردید که نیروی دریایی ایالات متحده مشارکتش را در تحقیقات علمی این پلتفرم متوقف کند.
راب اسپاراک، افسر برنامه در دفتر تحقیقات دریایی نیروی دریایی ایالات متحده، سال ۲۰۲۱ میلادی در مصاحبه ای این باره گفت: «برای اینکه شناور فلیپ برای ۵ یا ۱۰ سال دیگر نیز قابل استفاده باشد به یک بودجه ۸ میلیون دلاری نیاز بود. اما تصمیم گرفته شد که این بودجه در جاهای دیگری هزینه شود. ما ایده های خلاقانه زیادی داشتیم اما بودجه کافی برای ادامه پروژه ها نداشتیم.»
راب اسپاراک امیدوار بود که با توجه به اهمیت علمی و مهندسی این شناور، دست کم آن را در یک موزه به نمایش بگذارند؛ اما چنین کاری انجام نشد و «فلیپ» بطور کامل بلااستفاده ماند.
شناور «فلیپ» آخرین سفر خود را در اوت ۲۰۲۳ میلادی انجام داد که در واقع سفر به یک مرکز بازیافت بود و در آنجا قطعه قطعه شد.
او افزود: «این پلتفرم یک "شگفتی" مهندسی بود که در دوران مهمی از توسعه فناوری های جدید برای اکتشاف اقیانوس ها آنهم در عصر پس از جنگ جهانی دوم ساخته شد. بسیاری از کشفیاتی که به کمک "فلیپ" انجام شد، راه را برای پیشرفت علم و درک بهتر اقیانوس ها باز کرد. فلیپ رفت اما هرگز فراموش نمی شود.»