بازدید سایت : ۴۵۹۵۲

◄ معرفی کاروانسراهای مدور ایران

تنها بنای مدور ایرانی که دستور شاه عباس صفوی بنا شد و یک شاهکار معماری است. کاروانسرای «زین‌ الدین» در ۶۰ کیلومتری جاده یزد به طرف کرمان قرار دارد.

معرفی کاروانسراهای مدور ایران
تین نیوز |

کاروانسراها مهمان خانه هایی بسیار بزرگ هستند که در مسیر راه های عبوری مسافران قرار داشته اند و می توان گفت مهم ترین و معروف ترین کاروانسراهای تاریخی ایران در دوره سلطنت صفویان در بخش های مختلف ایران بنا شد.

بیشتر این کاروانسراها در مسیرها و شهرهای کویری ایران قرار دارند و نام دیگر آن ها که بیشتر به کاروانسراهای بزرگ اطلاق می شود "تیم" است.

به گزارش تین نیوز، از جمله مشهورترین کاروانسراهای ایران می توان به کاروانسرای دیرگچین، کاروانسرای زین الدین و غیره اشاره کرد. در اینجا تنها کاروانسراهای مدور ایران را به شما معرفی می کنیم؛

تاج آباد، زیباترین کاروانسرای مدور ایران

کاروانسرای تاج آباد همدان

کاروانسرای تاج آباد، از کمیاب ترین کاروانسراهای مدور ایران، در روستای تاج آباد در همدان قرار دارد. این کاروانسرا در سال ۱۳۷۶ با شماره ثبت ۱۸۷۲ به عنوان یک اثر ملی ایران، ثبت شد. کاروانسراها در تمام دوره تاریخ ما نقش مهمی داشته اند، کاروانسراهایی وجود داشتند که افراد از آن برای اسکان چهارپایان خود استفاده می کردند که آن را رباط می خوانند.

کاروانسرای تاج آباد همدان 1

سنت ساخت کاروانسرا چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام در ایران جاری بود و بعد از اسلام هم کاروانسراهای زیبایی در ایران ساخته شد، کاروانسرای تاج آباد هم یکی از کاروانسراهای زیبای بعد از اسلام است که در عصر صفوی در روستای تاج آباد همدان ساخته شده است. مردم این روستا به زبان کردی باهم صحبت می کنند. کاروانسرا در بخش مرکزی روستا قرار دارد، بنا در کنار جاده همدان-کرمانشاه و بر سر راه زائران کربلا قرار دارد.

کاروانسرای تاج همدان

کاروانسرای تاج آباد درواقع یک رباط بوده وبرعکس اکثر کاروانسراهای ایران که دارای پلانی مستطیل شکل هستند این کاروانسرا دارای پلان مدور است، این پلان در میان کاروانسراهای ایران بسیار کمیاب است و در منطقه غرب یکی از مهم ترین کاروانسراها به شما می آید.

درب ورودی بنا از شرق دارای دو طاق نما تزئینی و نمایی مدرن است که دو لنگه درب چوبی بر روی آن قرار دارد. این قسمت محل ورود به اصطبل ها و حجره های پایین است. در جلو کاروانسرا ۲۶ حجره وجود دارد، کف حیاط کاروانسرا سنگ فرش است و ۲ چاه آب داخل بنا است. مصالح اصلی که در ساخت کاروانسرای تاج آباد از آن استفاده شده، آجر قرمز و ساروج است.

کاروانسرای زین الدین یزد

کاروانسرای مدور زین الدین کرمان

تاریخچه ساخت کاروانسرای زین الدین به زمانی که شاه عباس دستور ساخت 999 کاروانسرا را صادر کرد برمیگردد. افسانه ای وجود دارد که شاه عباس عدد هزار را خفیف می دانست، به همین دلیل دستور داد یک کاروانسرای کمتر از هزار ساخته شود تا بعدها آیندگان در شمارش این بناها اندکی تامل کنند.

این شاهکار معماری که تنها بنای مدور ایرانی است  در ۶۰ کیلومتری جاده یزد به طرف کرمان قرار دارد.

 کاروانسرای زین الدین که به عنوان تنها کاروانسرای مدور ایران شناخته می شود از سوی «زین الدین گنجعلی خان ریگ» حاکم کرمان به دستور شاه عباس صفوی در قرن دهم هجری قمری ساخته شد. مرمت این کاروانسرا به همت برادران امامی در سال 1380 آغاز شد. مرمت امامی ها در سال 2006 از سوی سازمان جهانی یونسکو تحسین شد و جایزه بهترین مرمت به آنها تعلق گرفت.

این بنا که با کاربری اقامتی پذیرایی مورد استفاده گردشگران قرار می گیرد، در روزگار خودش برای استقرار تفنگچیان و مستحفظان هم بوده و معماری آن به قلعه نظامی شباهت دارد. کاروانسرای زین الدین یا همان رباط زین الدین در شهرستان مهریز یزد واقع شده است.

کاروانسرای زین الدین کرمان

معماری مدور

بیشتر کاروانسراهای ایرانی مستطیل و مربعی شکل بوده و بعضا با قلعه ها تلفیق می شدند، اما معماری زین الدین یک استثنای جذاب و دیدنی است. ۵ برج نشانه و رمزی است از پنج تن آل عبا و حیاط که به صورت ۱۲ وجهی بنا شده یادآور ۱۲ امام برحق مذهب شیعه اثنی عشری است. از نقشه و تاریخچه بنا که بگذریم به ساختار آجری آن می رسیم. ابتدا یک در چوبی در مقابل خود می بینید که وقتی از آن عبور کنید به یک حیاط بزرگ دایره ای خواهید رسید.
پیرامون حیاط را شاه نشین و اتاق های هشت ضلعی احاطه کرده اند که نمایانگر اوج هنر ایرانی در تقسیم فضاهای این ساختمان شگفت انگیز است. در اطراف صحن رواق های سکو داری وجود دارد و در انتهای هر رواق اتاق های مشابهی دیده می شود. کاروانسرای زین الدین با ۲۵۰۰ متر مربع وسعت دارد.
همه اتاق ها و شاه نشین ها امروز به اقامتگاه تبدیل شده. در دو سوی حیاط این کاروانسرا پله هایی است که مسافر کنجکاو و دوستدار آسمان را به میهمانی آسمان و سکوت کویر می برد تا در بلندی کاروانسرا در نور ماه و ستاره ها غرق شود و در پایین نیز تا چشم کار می کند کویر و شن زارها را مشاهده کند. در طرفین هشتی، ورودی و پشت اتاق ها، راهروهای وسیع و طولانی قرار دارد که اصطبل چهارپایان بوده. ضلع غربی و شرقی کاملا قرینه اند و از بارزترین نشانه های معماری کاروانسرای زین الدین است.

کاروانسرای زین الدین کرمان

به علاوه اینکه فضای ضلع شمالی بنا شاه نشین، دارای سقفی بلند با کاربندی های ظریف است. در یزد ۳۲ کاروانسرای ثبتی وجود دارد که قدیمی ترین آن کاروانسرای سنگی انجیره اردکان مربوط به دوره ایلخانی است و از دیگر کاروانسراهای استان می توان به کاروانسراهای علی آباد، سریزد، رباط نو، شمس، کرمانشاهان، بهادران، رباط خرگوشی، رشتی عقدا و خرانق اشاره کرد.

اقامتگاه بومگردی زین الدین با وجود امکانات و تجهیزات مدرن و امکان پذیرایی از ۱۰۰ نفر، ساختمانی اصیل و فضایی سنتی دارد و با امکانات رفاهی مناسب سفری خاطره انگیز را در دل شب های پرستاره کویر برایتان رقم خواهد زد. نمای بیرونی این اقامتگاه مانند یک قلعه خشتی و دارای چند برج مراقبت است.

در داخل کاروانسرای زین الدین ۳۲ اتاق با سرویس کف خواب و چیدمانی کاملا سنتی وجود دارند. تعدادی از این واحدها به صورت حجره در دو راهروی کاروان سرا و تعدادی اتاق در محوطه واقع شده اند. لازم به ذکر است سرویس بهداشتی و حمام به صورت عمومی هستند و خارج از اتاق ها در محوطه قرار دارند. از امکانات این اقامتگاه بومگردی می توان به پرسنل مسلط به زبان انگلیسی، سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی، کپسول آتش نشانی، فروشگاه خرید صنایع دستی و سوغات، سیستم گرمایشی و سرمایشی و رستوران و چایخانه سنتی اشاره کرد که در آن ها با انواع غذاهای سنتی، غیر سنتی و نوشیدنی ها سرو می شوند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.