بازدید سایت : ۳۵۷۱۳

گزارش تورم دی ۱۴۰۳ | تدوام فشار مسکن و حمل‌ ونقل بر خانوارهای شهری

مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف‌کننده و به عبارت دیگر گزارش تورم دی ۱۴۰۳ را منتشر کرد و از تورم ماهانه نزدیک به ۳ درصدی و تورم سالانه ۳۲ درصدی خبر داد.

گزارش تورم دی ۱۴۰۳ | تدوام فشار مسکن و حمل‌ ونقل بر خانوارهای شهری
تین نیوز |

مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف‌کننده و به عبارت دیگر گزارش تورم دی ۱۴۰۳ را منتشر کرد و از تورم ماهانه نزدیک به ۳ درصدی و تورم سالانه ۳۲ درصدی خبر داد.

به گزارش تین نیوز به نقل از انصاف نیوز، طبق اعلام مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه (مقایسه قیمت‌ها در دی ۱۴۰۳ با دی ۱۴۰۲) برای خانوارهای ایرانی ۳۱/۸ درصد بوده است.

افزایش قیمت خدمات دولتی مانند آب و برق و گاز به خوبی در این عددها منعکس شده به طوری که تورم نقطه به نقطه برای کالاها و خدمات متفرقه ۴۱/۷ درصد، برای مسکن و آب و برق و سایر سوخت‌ها ۳۷/۹ درصد و برای آموزش ۳۳/۹ درصد بوده و بالاتر از شاخص کل ایستاده است.

شاخص کل تورم ماهانه‌ی دی ماه ۱۴۰۳ عدد ۲/۹ درصد را نشان می‌دهد به این معنا که ایرانیان برای خرید کالاها و خدمات مورد نیاز خود، به طور متوسط نزدیک به ۳ درصد بیش از آذر ماه هزینه کرده‌اند. در تورم ماهانه، سبزی و حبوبات رکورد رشد ۱۲/۵ درصدی را شکسته است و سپس میوه و خشکبار، چای قهوه کاکائو، کالاها و خدمات متفرقه، روغن و چربی‌ها بالاتر از متوسط نرخ تورم ماهانه قرار داشته‌اند.

ذیل همین شاخص، متوسط تورم ماهانه اوناع گوشت قرمز و سفید، منفی۱/۴  درصد عنوان شده و این یعنی در دی ماه گوشت تقریبا ۱/۵ درصد ارزان‌تر از آذر ماه بوده است.

تورم سالانه، یعنی در یک‌سال منتهی به ۳۰ دی ۱۴۰۳ نسبت به یک‌سال منتهی به ۳۰ دی ۱۴۰۲، میزان افزایش قیمت‌ها ۳۲ درصد بوده است.

گزارش مرکز آمار از تورم دی ۱۴۰۳ نشان می‌دهد مردم استان‌های سیستان و بلوچستان، بوشهر و زنجان کمترین نرخ تورم سالانه کالاها و خدمات را تجربه کرده‌اند و استان‌های ایلام، آذربایجان غربی و سمنان بیشترین نرخ تورم سالانه را پشت سر گذاشته‌اند. تورم سالانه برای سیستان و بلوچستان (کمترین) ۲۳ درصد و برای سمنان (بیشترین) ۳۵ درصد بوده است.

شاخص قیمت کالا دی 1403

نکته قابل توجه در گزارش اخیر مرکز آمار از وضعیت تورم در ماه گذشته، کاهش فاصله تورم خانوارهای شهری و روستایی است که می‌تواند نشانه‌ای از بهبود ضریب جینی، بازتوزیع ثروت و کاهش فاصله طبقاتی باشد.

تورم ماهانه خانوارهای شهری ۲/۹ درصد و خانوارهای روستایی ۳/۱ درصد اعلام شده است. آمار تفکیکی هم نشان می‌دهد تورم ماهانه در گروه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات برای خانوارهای روستایی ۳/۵ درصد و برای شهرنشینان ۳/۱ درصد بوده. در گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات، روستایی‌ها تورم ماهانه ۲/۹ درصدی و شهری‌های ۲/۷ درصدی را پشت سر گذاشته‌اند.

مرکز آمار ایران در جدولی با عنوان شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور بر حسب بخش‌های اصلی و برخی گروه‌ها و طبقات کالایی نشان داده در یک سال منتهی به ۳۰ دی ۱۴۰۳، بالاترین تورم سالانه با ۵۴/۳ درصد متعلق به خدمات حمل و نقل عمومی و سپس اجاره بهای مسکن با ۴۱/۲ درصد رشد قیمت بوده است.

اگر توجه کنیم که اطلاعات آماری این اقلام از سراسر کشور جمع‌آوری شده و شامل شهرهای کوچک و کم‌جمعیت و کم‌ترافیک هم می‌شود، می‌تواند ابعاد رشد قیمت حمل‌ونقل و مسکن در شهرهای بزرگ و پایتخت را درک کرد.

هزینه حمل و نقل و هزینه مسکن از اقلام مهم هزینه‌‌های سرپرستان خانوار محسوب می‌شود و هنگامی که میانگین کشوری آن بیش از ۵۴ یا ۴۱ درصد بوده، می‌توان نتیجه گرفت که تورم‌های ۷۰ تا ۹۰ درصدی برای این دو قلم مهم بسته به شرایط اقتصادی خانوار و محل زندگی‌اش، دور از انتظار نیست. همین شرایط توضیح می‌دهد که چرا درک خیلی از مردم از تورم، دردناک‌تر از ارقامی‌ست که در آمارهای رسمی اعلام می‌شود.

 

در برشی دیگر از اعداد و ارقام جمع‌آوری شده، تصریح شده که تورم نقطه به نقطه برای اجاره ۳۷/۹ درصد و برای خدمات ۳۶/۴ درصد بوده که اثبات دیگری برای تحلیل پیش‌گفته است.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.