بازدید سایت : ۸۰۸۹۴

◄ نگاهی به تصمیم هیئت مدیره راه آهن برای خرید لوکوموتیو مسافری

نتایج بررسی ها با مفروضات جدید نشان داد هزینه برقی کردن تهران- مشهد و لوکوموتیو برقی از لوکوموتیوهای دیزلی کمتر می شود.

نگاهی به تصمیم هیئت مدیره راه آهن برای خرید لوکوموتیو مسافری
تین نیوز |

عباس قربانعلی بیک: تعداد لوکوموتیو در سرویس زیمنس در نیمه فروردین 1398 از 128 دستگاه با روند کاهشی در سال های بعد (در همین روز) به 120، 108، 108، 102 و سال 1403 به 76 دستگاه رسید یعنی حدود 50 درصد در حالیکه عمر متوسط آنها حدود 11 سال است. 

اولین سری این لوکوموتیوها در سال 89 به صورت CBU از آلمان وارد شدند (30 دستگاه تا 1390) و 120 دستگاه تا سال 1395 توسط شرکت مپنا لوکوموتیو مونتاژ گردید و طبق برنامه قرار بود سهم ساخت داخل تا آخرین دستگاه به بالای 50 درصد برسد.

مذاکرات اولیه با زیمنس در سال 1379 آغاز شد و از اینجانب که در آن سال در اداره کل خط بودم برای مشارکت دعوت گردید. 

برخی علت های مخالفت با این رویکرد: خطوط پر ترافیک اروپا غالبا برقی هستند و لوکوموتیوهای دیزلی برای قطارهای متوسط 4 واگنه استفاده می گردید، شرایط آب و هوایی اروپا با ما تفاوت داشت که در تجربه لوکوموتیوهای GE تشریح گردید (تین 246781). 

پس از موافقت وزیر راه در کمیسیون مشترک کرواسی در سال 82 با برقی کردن تهران مشهد با سرعت 200 (تین 267940) و تفاوت زیاد تعداد لوکوموتیو در حالت برقی و دیزلی (تفاوت ناشی از توان، آماده بکاری ... ) نیز به اشکالات رویکرد فوق افزوده شد. 

با توجه به مطالعات قبلی مرکز تحقیقات برای برقی کردن راه آهن تهران مشهد که مبتنی بر کتاب (Railway and Energy, 1984) بانک جهانی بود، درتاریخ  82.07.28 تجدید محاسبات با تغییر برخی مفروضات از ایشان خواسته شد از جمله: ظرفیت 10 میلیون نفر برای سال 1388، ظرفیت 50 نفر برای هر واگن، ضریب اشغال 75 درصد ، توان لوکوموتیو دیزلی 2 مگاوات، دو دستگاه لوکوموتیو دیزلی برای هر قطار 12 واگنه، فرض رفت و برگشت روزانه برقی، تفاوت آماده بکاری و قابلیت اعتماد، امکان ظرفیت بیشتر هر واگن ... .  

نتایج بررسی ها با مفروضات جدید نشان داد هزینه برقی کردن تهران- مشهد و لوکوموتیو برقی از لوکوموتیوهای دیزلی کمتر می شود.

با وجود اثبات رجحان برقی کردن تهران مشهد بر حالت دیزلی، مذاکرات خرید لوکوموتیوهای مسافری دیزلی زیمنس ادامه یافت و علیرغم گزارشات و مکاتبات متعدد در مورد ارجحیت لوکوموتیو 6 محوره دیزلی، مذاکرات برای خرید نوع 4 محوره برقرار ماند.

یکی از همکاران سابق مرکز تحقیقات در مورد یکی از جلسات و مذاکرات مذکور چنین نوشته اند: در سال 1384 و در زمان مدیریت آقای مهندس سعید نژاد، راه آهن ج.ا.ا تصمیم به خرید لوکوموتیو برای حمل مسافر گرفت. معاونت ناوگان اعتقاد بر خرید لوکوموتیوهای 4 محوره داشت اما معاونت برنامه ریزی اعتقاد بر رجحان لوکوموتیوهای دومنظوره 6 محوره داشت. ... در یکی از جلسات ماهیانه مرکز تحقیقات با مدیرعامل این موضوع تشریح شد. آقای مهندس سعیدنژاد ابتدا جلسه ای با حضور دو معاونت برای بحث و بررسی پیرامون موضوع برگزار کردند و بعد از استماع نقطه نظرات طرفین، تصمیم گیری را به هیئت مدیره موکول نمودند. درانتها آقای سعیدنژاد به واسطه نظر آقای دکتر آقائی، لوکوموتیو 4 محوره را انتخاب و از تیم مرکز تحقیقات تشکر نمودند.

جمع بندی پرزنتیشن ارائه شده مرکز تحقیقات: 1- برای توان ویژه یکسان, نو 6 محوره (CO-CO) با تعداد واگن بیشتر, زمان و مسافت کمتری را طی می کند تا به سرعت 160 برسد. 2- برای توان ویژه یکسان, هر چه سرعت مجاز بلاک و ایستگاه افزایش یابد،  CO-COدر زمان کمتری مسافت مشخصی را طی می کند. 3- برای توان ویژه یکسان, هرچه مقدار فراز بالاتر رود CO-CO مسافت مشخصی را در زمان کمتری طی می کند. 4- برای توان ویژه یکسان, CO-CO سرعت حداکثر بالاتری دارد. 5- در صورت حمل بار توسط لوکوموتیوهای مسافری, CO-CO میزان بار بیشتری (تقریبا دو برابر)را نسبت به BO-BO حمل می کند. 6- استفاده از HEP با قیمت 400 هزار دلار برای دوبله BO-BO و دوبله  CO-COوبا تعداد واگن مسافری بالای 9 سالن توجیه ندارد. 7- برای حمل مسافر مطابق برنامه چهارم توسعه، CO-CO: تعداد لوکوموتیو کمتر و در نتیجه هزینه سرمایه گذاری کمتر. 8- گزینه CO-CO به واسطه یکسان شدن با لوکوموتیو باری در خواستی موجب کاهش تنوع آموزش, تجهیزات و دپوها می گردد. 9- تشابه لوکوموتیوهای باری و مسافری منجر به کاهش هزینه های مهندسی و تولید لوکوموتیو از 20 تا 30 میلیون یورو می شود. 

لوکوموتیو زیمنس با وجود عمر متوسط 11 سال در مقایسه با لوکوموتیوهای GT26 با عمر متوسط بیش از 40 سال و علیرغم سیستم حفاظت موتور مرحله ای (تین 267358)، اکنون چندبرابر خاموش می شود (طراحی و نگهداری، تین 278354 و 270253).

 

دانلود فایل
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    دست دکتر پورسید آقایی درد نکنه که باعث شد بجای اینکه لکوموتیوسازی واگن پارس با پولی که برای انتقال دانش فنی آلستوم دادیم بره روی هوا و ۱۰۰ تا لکوموتیو فرانسه بدون خدمات سرد بشه و مپنا رو با اون همه مخارج از نو بسازه و زیمنس ها هم الان زمین گیر بشه! آلبوم انواع لکوموتیو رو داریم، وقتی کارفرما دولتی هست چرا آنقدر بایست تنوع داشته باشیم: GT/GE/Alstom/siemens/ Dalian همه هم بدون پشتیبانی!

    • عباس قربانعلی بیک

      با سلام و تشکر
      این موضوعات فنی را باید مستقل از افراد ببینیم و بررسی کنیم
      مشابه این اشتباهات در خرید لکوموتیوهای CDN10 بخش خصوصی هم رخ داد و به حدی رسید که مدیرعامل وقت راه‌آهن هم فریب خورد و در سفر چین بدنبال همین لکوموتیو بودند و حتی وزارت صنعت هم فریب خورد و ...
      ارتباط دادن این مشکلات به افرادی مانند دکتر آقایی نه تنها خطاست بلکه مانع ریشه‌یابی صحیح مشکلات می‌شود کما اینکه هنوز یک گزارش تحلیلی جامع و بیطرف از مشکلات این لکوموتیوها تهیه نشده و فقط به نقش تحریم در ایجاد مشکلات بسنده می‌شود
      در مورد آلستوم هم باید بدون تعصب به ریشه‌یابی مشکلات بپردازیم که قبلا در چند یادداشت تشریح شده

  • علی پاسخ

    سلام اصل مقایسه برای مشکل فعلی اشتباه است.
    الان مشکل موتور دیزل است و نه بوژی coco یا bo bo
    اتفافا بهترین زیر سیستم لکوموتیو های زیمنس بوژی و ترکشن موتورهای ان است که طی ۱۱ سال یک ترکشن موتور نیز اخرابی بزرگ نداشته و بسیار بسیار reliable است

    • عباس قربانعلی بیک

      با سلام و تشکر از این پرسش
      یکی از عوامل ارتباط خرابی موتور با تعداد محور ظرفیت رادیاتور است، این لکوموتیوها در ابتدا برای اتریش با توان ۲۰۰۰ کیلووات ساخته شد البته برای حمل ۳ تا ۵ واگن سپس برای ما توان به ۲۲۰۰ افزایش یافت و نهایتاً ۲۴۰۰ کیلووات
      بنظر می‌رسد سیستم خنک‌کاری متناسبا تقویت نشد بویژه با شرایط آب‌وهوایی ایران
      اگر از تعداد واگن اضافه شده و وزن قطارها و توان hep بگذریم، سیستم خنک‌کاری یکی از مهمترین مشکلات این لکوموتیوها است
      همانگونه که در GE و آلستوم هم مهمترین مشکل بود، در GE رادیاتور بزرگ شد ولی در آلستوم رادیاتور کوچک شد با اینکه از ابتدا ظرفیت آن بالاتر دیده شده بود

  • علی پاسخ

    باز دمه پورسید اقایی که چهارتا تصمیم برای این مملکت گرفت و چند تا لکوموتیو وارد کرد.
    حداقل چند سال مردم سوار شدند
    صرفا مقاله بلند و بالا ننوشت و جلسه نرفت و و نگاه نکرد و مدیر تصمصم ساز و تصمیم گیری بود
    نه مثل مدیرانی که دید نداشتند و صرفا به میزشون چسبیدن و هیچ اقدام و تصمیم نگرفتند برای این مملکت و مردم که مباده خطا نزنند
    تو این مملکت بزرگتری ریسک یک مدیر عامل اقدام و تصمیم گیریه که مدیران اینچنینی بسیار اندک شده اند
    برای چنین مدیرانی باید به پا ایستاد و سر خم کرد( هرچند خطاهایی در تصمیم گیریشون وجود داشته باشه که اصلا در تصمیم گیری وجود خطا اجتناب ناپذیره)

  • نصراله مهدوی کندلجی پاسخ

    باسلام.ازراونجایی که من اطلاع دارم واکثرا لوکوموتیو رانان مبگن..لوکوموتیو زیمنس که ۱۲۶ دستگاه خریداری شده بود توان ۷ یا ۸ واگن داشتن تا سالهای زیادی بشه استفاده کرد براثر نفهمی ‌وندانم‌کاری ونداشتن تجربه در کار ۱۱ پاگن یا بیشتر بستن پدر لوکوموتیو زیمنس ها رو دراوردن.....حالا موندن چکار کنن

  • کارشناس ریلی پاسخ

    متاسفانه حوزه ناوگان راه آهن سال ها است که بصورت کاملا رانتی اداره می شود متاسفانه این حوزه فاقد کارشناس متبحر می باشد وتقریبا همه خرید های 35 سال اخیرش هم ناقص هم مشکل دار و هم رانتی بوده است استاد سالهای اخیر ایشان هم که خدا رو شکر بازنشسته شد آقای ح می باشند که مثلا تحصیل کرده خارج بود اما عملا تایید کنند منویات روسا بود برای بهره گیری از رانت روسا این حوزه به جد ...حوزه راه آهن در 35 سال گذشته بوده است بیشترین سفر خارجی بدون مجوز هم در همین حوزه بوده و هست در مورد این حوزه وتخلفاتش می توان چند جلد کتاب نوشت.