همه چیر درباره پهپاد، کوادکوپتر و هلی شات
امروزه دستگاه های پرنده بدون سرنشین که از راه دور کنترل می شوند، با چنان سرعتی در حال ورود به تمام شئون زندگی ما هستند که به نظر می رسد در آینده نچندان دور، به بخش جدایی ناپذیر در حیات ما تبدیل شوند.
در سال های اخیر نام هایی، چون پهباد، کوادکوپتر و هلی شات را به صورت مرتبط از گوشه و کنار و در زمینه های مختلف نظامی، فن آوری های نوین، صنعت تصویربرداری، حمل و نقل و ... می شنویم.
اگرچه این پرنده های بدون سرنشین تکنولوژی جدیدی به شمار می روند، اما شاید کمتر کسی وجود داشته باشد این تکنولوژی ها و کارکرد های آن را از نزدیک ندیده باشد. اما پهپاد، کوادکوپتر و هلی شات، دقیقاً چگونه تکنولوژی هستند و چه کاربرد هایی در زندگی ما دارند؟ اگر بخواهیم یکی از این تجهیزات را برای خود تهیه کنیم، باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با همراه باشید تا اطلاعات جامعی را در خصوص این تکنولوژی ها در اختیار شما قرار دهیم.
الف) پهپاد
۱. پهپاد چیست؟
پهپاد در واقع فارسی شده کلمه انگلیسی unmanned aerial vehicle یا UAV است که مخفف شده عبارت «پرنده هدایت پذیر از دور» می باشد و به آن پرنده یا هواگرد بدون سرنشین نیز می گویند. به عبارت دیگر پهپاد وسیله ای هوایی و بدون سرنشین است که امکان هدایت آن از راه دور وجود دارد. بدین ترتیب کنترل پهپاد بدون نیاز به حضور فیزیکی انسان در وسیله پرنده صورت می پذیرد با این حال انسان می تواند به عنوان محموله در پهپاد حضور داشته باشد. پهپاد ابتدا برای اهداف نظامی و جاسوسی ساخته شد، اما در گذر زمان طی چند دهه گذشته کاربرد های دیگر نیز پیدا کرده به نحوی که امروزه تمام عرصه های زندگی بشر را در بر گرفته است.
اصولاً در ساخت پهپاد ها از مواد سبک استفاده می شود تا ضمن برخورداری از وزن کمتر، حرکت راحت تری داشته باشند. نظر به شکل و اندازه و کاربرد پهپاد ها اجزای متفاوتی برای هر یک در نظر گرفته می شود، اما چند مورد از اصلی ترین قطعات به کاررفته در هر یک از پهپاد ها عبارتند از: قاب موتور که باید از تکنولوژی ضد آب بهره مند باشد، فرستنده و گیرنده، ملخ یا بال و منابع انرژی که می توان از باطری به این منظور استفاده کرد. بدنه پهپاد نیز باید به گونه ای طراحی شود که کلیه لوازم مرتبط با نوع عملکرد مورد نظر را در خود جای دهد، با شرایط مختلف نیز سازگار باشد. همچنین موتور های پهپادها، یکی از اساسی ترین قسمت های یک پهپاد هستند که باید دور بالا و وزن کم داشته باشند تا پایداری مناسب را برای پهپاد تأمین کنند.
۲. انواع پهپاد ها
انواع پهپاد ها براساس کاربرد
ــ پهپاد های نظامی: ایده ساخت پهپاد های نظامی به سال ۱۸۳۹ میلادی باز می گردد، زمانی که اتریشی ها به منظور حمله به ونیز، برای حمل مواد منفجره از بالون استفاده کردند. امروزه این وسیله توسعه و کاربرد قابل توجهی در ارتش کشور های مختلف پیدا کرده است چراکه علاوه بر کاهش هزینه ها در زمینه استفاده از سلاح های مرسوم (همچون هواپیما های جنگی)، سبب کاهش تلفات انسانی در نیرو های خودی نیز می شود. کاربرد پهپاد های نظامی در میدان جنگ تنها به حمل مواد منفجره ختم نمی شود، بلکه امروزه در شناسایی هدف، عکس برداری و عملیات تهاجمی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
ــ پهپاد های جاسوسی: این پهپاد ها در محیط های جنگی و خصمانه به منظور عکسبرداری، شناسایی، تصاویر هوایی و نظارت هم در طول روز و هم در شب کاربرد دارند. در این نمونه، پرنده می تواند به وسیله خلبان و از طریق سیستم هدایت بر روی سطح زمین کنترل شود و یا اینکه به صورت خودکار و (مستقل از پرواز تا فرود) به واسطه یک اپراتور واحد عمل کند. در کاربرد جاسوسی، این پهپاد مجهز به سیستمی است که دارای داده های رمزگذاری شده است که از طریق آن عکس ها و فیلم های با کیفیت و سرعت بالا توسط سنسور های پردازنده مخابره می شود.
ــ پهپاد های لجستیکی: استفاده از این نوع پهپاد ها اگرچه کاملاً نوپا به نظر می رسد، اما معضلاتی همچون ترافیک و آلودگی هوا در شهرها، هزینه های بالای حمل و نقل و نظارت بر ساختار های ارتباطی، آینده روشنی را در پیش روی این نوع پهپاد ها قرار داده است.
ــ پهپاد های تجاری: این نوع پهپاد ها نیز در ابتدای راه خود هستند، اما کاربرد های وسیعی از سیستم های نظارتی گرفته تا سینما و کشاورزی را دارا هستند. کاربرد در اورژانس و پلیس، معماری و تبلیغات، محیط زیست، حمل و نقل و ارتباطات، فیلم برداری و عکس برداری، بخشی از کاربرد های وسیع این نوع پهبادهاست.
انواع پهپاد براساس قابلیت حمل و ابعاد
ــ وسیله نقلیه هوایی میکرو (MAV) یا پهپاد های بسیار کوچک: این مدل، وسیله ای کاملاً عملیاتی، دارای قابلیت نظامی و پرواز های کوتاه هستند. وزن این پهپاد ها در مقایسه با سایر پرنده ها بسیار کم است و کمتر از یک کیلوگرم است؛ به همین خاطر به راحتی با جریان هوا تحت تاثیر قرار می گیرند. این دسته می توانند به مدت چند ساعت با استفاده از باتری به پرواز درآیند. کاربرد های این پهپاد در حال حاضر شامل عکاسی، نظامی و تحقیقاتی است.
ــ پهپاد های مینیاتوری (SUAV): هرچند قوانین بین المللی در خصوص وزن یکسان نیست، این وسیله با وزنی کمتر از ۲۵ کیلوگرم قابلیت حمل توسط انسان را دارد و در اهداف نظامی کاربرد دارد. تا ارتفاع هشت هزار فوت می توانند پرواز کنند و توانایی مخابره عکس در آن واحد از اهداف دشمن را دارا هستند.
ــ پهپاد های سنگین: این پهپاد ها وزن هایی به مراتب بیش از نمونه های ذکر شده دارند و در اکثر مواقع در جهت اهداف نظامی و گاهی نیز در زمینه های اهداف کشاورزی مانند اسپری آفت کش ها یا کود، کاربرد دارند.
۳. پهپاد ها چه کاربردی دارند؟
پهپاد ها هم اکنون به طور گسترده در زمینه های مخابرات، ناوبری جهانی، تحقیقات هواشناسی، جغرافیایی و جاسوسی به کار گرفته شده اند. از مصارف غیرنظامی پهپاد ها نیز می توان به حادثه فوکوشیمای ژاپن که از پهپاد ها برای بررسی آسیب های وارده به این نیروگاه استفاده شد، اشاره نمود. پهپاد ها همچنین نقش مهم و تاثیرگذاری در شناسایی و ردیابی کشتی هایی که به صید غیرقانونی موجودات دریایی نظیر ماهی می پردازند یا خاموش کردن آتش سوزی ها و جایی که پرواز برای خلبان خطر دارد، ایفا می کنند. اما به تازگی وظیفه غیرنظامی تازه ای برای پهپاد ها در نظر گرفته شده تا به ایفای نقش متفاوتی بپردازند. شرکت های معروف آمازون، گوگل و ای بی اقدام به طراحی و ساخت پهپاد های کالابر نموده اند. از ویژگی های بارز این طرح می شود به بالارفتن سرعت تحویل سفارش ها به مشتریان اشاره کرد. علاوه بر این ها هم اکنون در اروپا پهپاد های هلندی نقش قابل توجهی در قالب نیرو های امداد و نجات، اورژانس و آمبولانس ایفا می نمایند و به کمک مصدومان و زخمی ها می شتابند. موارد ذیل از جمله دیگر کاربرد پهپاد ها هستند.
ــ خدمات عمومی
ــ نظامی و جاسوسی
ــ خبرنگاری، عکاسی و فیلم سازی
ــ علوم طبیعی و محیط زیست
ــ تبلیغات و تحویل مرسوله
ــ استفاده در صنعت (مانند آمارگیری، نظارت، گشت زنی و...)
ــ امداد رسانی در زمان فجایع طبیعی، حوادث و اتفاقات غیر مترقبه (امداد و نجات)
ــ برای تحریف و سرگرمی
ب) کوادکوپتر
۱. کوادکوپتر چیست؟
کوادکوپتر از کلمه انگلیسی quadcopter آمده که خود کلمه «کواد» به معنی عدد ۴ است. در واقع کوادکوپتر نوعی وسیله پروازی بدون سرنشین و نسبتاً ساده ای است که به طور معمول با استفاده از چهار ملخ بر روی چهار بازو، به حرکت و پرواز در می آید. کوادکوپتر در واقع نوعی هلیکوپتر کوچک با چهار ملخ (یا بیشتر) است که به دلیل طراحی خاصی که نسبت به هلیکوپتر ها دارند، پرواز پایدارتری داشته و به همین دلیل آن ها را برای کار های نظارتی و تصویر برداری هوایی مناسب می کند. کوادکوپتر ها با هلیکوپتر ها و یا هواپیما ها کاملا متفاوت هستند. در یک هواپیما وظیفه حرکت و تغییر جهت به عهده بال ها می باشد، اما در کوادکوپتر ها این وظیفه به عهده ملخ ها می باشد. هلیکوپتر نیز از ملخ اصلی و مرکزی خودش برای تولید نیروی بالابر استفاده می کند. اما کوادکوپتر ها با کمک ۴ ملخ و کامپیوتر توانایی پرواز و تولید نیروی بالابر را دارند. ایده های اولیه کوادکوپتر ها در سال های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ ظاهر شد، اما آن طراح های اولیه عملکرد بد، سطح بالایی از بی ثباتی و نیاز به دقت فوق العاده زیاد و اعمال دستورات متعدد از طرف خلبان داشتند. پیشرفت تکنولوژی الکترونیکی در خصوص رایانه های کنترل پرواز، موتور های بدون هسته و بدون برس، ریز پردازنده ها، باتری ها، شتاب سنج ها، دوربین ها و حتی سیستم های GPS، امکان پرواز به شیوه اکنون کوادکوپتر ها را ایجاد نمود. برد کوادکوپتر به رادیو کنترل آن بستگی دارد. یعنی هر چقدر رادیوکنترل ما آنتن بدهد کوادکوپتر هم همان قدر برد دارد. به طور معمول رادیو کنترل های که برای کوادکوپتر های حرفه ای استفاده می شوند معمولا ۱ کیلومتر و رادیو کنترل های کوادکوپتر های اسباب بازی و تفریحی حدودا ۱۰۰ متر برد دارند.
۲. انواع کوادکوپتر ها براساس نحوه کنترل
اگرچه کوادکوپتر ها را می توان براساس کاربرد و یا حتی تعداد ملخ ها دسته بندی کرد، اما شاید ساده ترین تقسیم بندی کوادکوپتر ها را می توان براساس نحوه کنترل آن ها در نظر گرفت. براین اساس کوادکوپتر ها را می توان به سه دسته تقسیم کرد:
ــ کنترل از طریق دید مستقیم: این نوع کوادکوپتر ها به نظارت مستقیم فرد هدایت کننده، کنترل می شوند و فرد تا جایی که قادر به دیدن کوادکوپتر است می تواند این پرنده را کنترل کند.
ــ کنترل با دید غیر مستقیم: یعنی با استفاده از دوربینی که روی کواد کوپتر نصب میشود آن را کنترل کنیم در این نوع کنترل ما کواد کوپتر مان را با چشم نمی بینیم و کاربرد این روش کنترل برای وقتی است که ما نمیتونیم به مکانی که کوادکوپتر وارد آن میشود وارد شویم این عدم امکان حضور میتونه بخاطر صعبور عبور اون مکان یا خطرناک و نا ایمن بودن محل باشد مثلا کواد کوپتر که میخواد وارد یک ساختمون در حال ریزش یا در مناطقی که نشت رادیوکتیو داریم برود.
ــ کنترل هوشمند: در این نوع کنترل کوادکوپتر با استفاده از هوش مصنوعی و پردازش تصویر اقدام به تشخیص و تصمیم گیر می کند.
۳. کوادکوپتر ها چه کاربردی دارند؟
کواد های شخصی در سال های اخیر چه به عنوان وسیله ای برای سرگرمی و چه به عنوان وسیله ای برای خلق عکس های زیبا توسط عکاس های حرفه ای خیلی مورد توجه قرار گرفته اند. با پیشرفت تکنولوژی، کاربرد های تازه ای از کواد ها در حال ظهور کردن است که در ادامه به بخشی از آن ها می پردازیم:
ــ صنعت هواپیمایی: از کواد ها به منظور بررسی و تشخیص عیب های ظاهری بدنه هواپیما که نقش مهمی در ایمنی پرواز دارد استفاده کرد. این کار در گذشته به وسیله مهندسان آموزش دیده انجام می شده است. اما اکنون تنها نیاز است که کواد به همراه یک دوربین HD به پرواز درآید و مهندس ناظر آن را کنترل کرده و تصاویر و فیلم های لازم را از بدنه هواپیما تهیه کند و سپس با بررسی فیلم ها و تصاویر، نقص های بدنه هواپیما را تشخیص دهد.
ــ امداد و نجات: از کواد ها می توان در عملیات نجات و کمک به افرادی که دچار سوانح و بلایای طبیعی شده اند هم استفاده نمود. مثلا در شرایطی که افراد امداد رسان در حال جستجوی منطقه هستند می توان با به پرواز درآوردن کواد ها و تهیه تصاویر و فیلم از منطقه تحت بررسی، نقاطی را که افراد مصدوم در آن جا قرار دارند شناسایی کرده و تیم امداد رسان را به آن جا هدایت نمود. هم چنین به عنوان کاربردی که در آینده می تواند مطرح شود استفاده از ربات های امداد رسان که با کواد ها به صورت رادیویی لینک ارتباطی دارند می تواند کیفیت امداد رسانی را ارتقا بخشد.
ــ معادن: در معادن نیز می توان کواد ها را مورد استفاده قرار داد. چرا که برای تهیه تصاویر معدن جهت تشخیص نقاط خطرناک و حادثه خیز مانند دیواره های دارای درزه و ورودی معادن می تواند به کار آید. این بررسی ها می تواند در صورت ریزش دیواره های معدن خطرات جانی برای ناظران به همراه داشته باشد. همچنین در گذشته باید تصاویر هوایی با هلیکوپتر تهیه می شد که هزینه بالایی داشت. وجود کواد می تواند این هزیه را بسیار پایین آورد. در کل در کار های نظارتی که برای کارکنان معدن می تواند خطرات جدی وجود داشته باشد، بهتر است نقش نظارتی به کواد ها واگذار شود.
پ) هلی شات
۱. هلی شات چیست؟
۲. کاربرد هلی شات ها چیست؟
ج) نکات مهم در خرید پهباد، کوادکوپتر و هلی شات
امروزه آنچه به عنوان پهپاد و یا زیرمجموعه های آن در بازار رواج یافته است سبب سردرگمی بسیاری از خریداران شده است. تنوع محصولات و عدم آگاهی از کاربرد آن ها سبب ایجاد محدودیت در انتخاب شده است. نکته دیگری که حائز اهمیت است نحوه استفاده از این دستگاه است که نیاز به گذراندن دوره های آموزشی دارد و همچنین برای هر کشور قوانین محدود کننده ای تعریف شده است که آگاهی از این قوانین در خرید پهپاد بسیار مهم است. پس باید نکاتی را در هنگام خرید پهپاد و محصولات مرتبط با آن مد نظر قرار داد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:
۱. میزان بودجه مالی عاملی مهم در انتخاب محصول مدنظر است و با توجه به تنوع این محصولات می توان به انواع متفاوتی با کیفیت و قیمت های متفاوت مواجه شد.
۲. نوع کاربرد محصول بسیار اهمیت دارد در بسیاری از مواقع افراد تنها جهت سرگرمی و یا فیلم های غیر حرفه ای اقدام به خرید می کنند که بهتر است در این مواقع از کوادکوپتر های غیر حرفه ای و مبتدی استفاده کنند، اما اگر هدف تصویر برداری های حرفه ای است خرید هلیشات های حرفه ای و پرقدرت پیشنهاد می شود.
۳. نکته حائز اهمیت دیگر که باید در نظر گرفت نوع سوخت این دستگاه ها است که مدت پرواز آن ها را تعریف می کند این سوخت که از باتری لیتیومی تغذیه می کند دارای محدودیت زمان پرواز است که باید در خرید پهپاد مد نظر قرار داد.
۴. وزن دستگاه بسیار با اهمیت است و در قوانین آمده است پهپاد با وزن بالای ۲۵۰ گرم باید به ثبت رسمی آژانس هوایی برسد.