روس ها معطل تملک اراضی راه آهن رشت- آستارا نیستند/ پیشرفت ۷۵ درصدی قرارداد ایران و روسیه
معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت گفت: در حال مذاکره هستیم که به موازات تملک اراضی، روس ها به طور رسمی وارد پروژه شوند و البته تاکید می کنم احداث راه آهن رشت- آستارا شروع شده و در این مدت هم متوقف نبوده اما سرعت آن باید افزایش پیدا کند.
معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت گفت: در حال مذاکره هستیم که به موازات تملک اراضی، روس ها به طور رسمی وارد پروژه شوند و البته تاکید می کنم احداث راه آهن رشت- آستارا شروع شده و در این مدت هم متوقف نبوده اما سرعت آن باید افزایش پیدا کند.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، توافقنامه احداث خط آهن رشت-آستارا، به طول 164 کیلومتر در اردیبهشت سال 1402 با روس ها به امضا رسید و طبق گفته وزیر سابق راه و شهرسازی قرار بر این بود که قرارداد تجاری و نهایی این پروژه با روس ها از اوایل سال 2024 به امضا برسد. اما با گذشت یک سال هنوز قرارداد نهایی با روس ها به امضا نرسیده و روسیه به صورت رسمی وارد این پروژه نشده است. وزیر اقتصاد اخیرا در یک برنامه تلویزیونی اعلام آمادگی پوتین را برای فعالسازی خط اعتباری 5 میلیارد دلاری برای 3 پروژه عمرانی از جمله راه آهن رشت- آستارا را بیان کرد و به گفته همتی، پوتین از تاخیر در اجرای این پروژه از ایران گله داشت.
اما آنچه که دلیل تاخیر در ساخت اعلام شد، مساله تملک اراضی مسیر راه آهن رشت- آستارا است و اینگونه اعلام شد که ورود رسمی روس ها معطل تملک اراضی این پروژه شده است!
در این « عباس خطیبی » معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور گفت: پیش از این اعلام کردیم که برای تملک اراضی که مهمترین قسمت مرتبط با احداث راه آهن رشت- آستارا است، با توجه به هزینه های روزی به چیزی حدودد 6 همت اعتبارات نیاز داریم.
وی ادامه داد: برای 162 کیلومتر مسیر راه آهن رشت- آستارا حدود 30 کیلومتر تملک اراضی صورت گرفته و پرداخت وجه به مالکان اراضی هم انجام شده است. به صورت جدی به این موضوع می پردازیم و در سفر اخیر مدیرعامل شرکت ساخت به این منطقه هم دستورات لازم ارایه شد و با استانداردی هم درباره این موضوع مهم مذاکراتی انجام دادیم.
معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور افزود: در موضوع تملک اراضی کارگروه ویژه ای در استان تشکیل شده که به تسریع کار کمک کند چراکه فرایندهای کار مربوط به تملک اراضی بعضا زمانبراست. باید توجه داشت که در بحث تملک اراضی با مردم رو به رو هستیم بنابراین هم باید قوانین و ضوابط رعایت شود و هم ملاحظات اجتماعی در نظر بگیریم. از این رو بحث تملک اراضی یک اقدام فنی و خاصی است که نیاز به همراهی تمام دستگاه ها را دارد که البته هماهنگی های خوبی انجام شده وکار با سرعت در حال انجام است.
خطیبی در پاسخ به این سوال که آیا این پروژه استراتژیک معطل موضوع تملک اراضی است و دولت نمی تواند 6 همت را برای اجرای آن تامین کند، تاکید کرد: توجه داشته باشیم که پروژه در همین اراضی تملک شده باید احداث شود و اگر این اراضی تملک نشود، امکان ساخت پروژه وجود ندارد.
وی گفت: ضمن اینکه در این پروژه دو موضوع وجود دارد که باید تفکیک شده از هم مورد بررسی قرار بگیرند. مساله تملک اراضی مساله اراضی بسیار مهم است اما مانع ادامه مذاکرات نشده و در کارهای مربوط به تکمیل مطالعات و هماهنگی با روس درباره قرارداد نهایی 75 درصد کار حاصل شده است و اسنادی که برای انعقاد قرارداد نیاز است، تامین شده است.
این مقام مسئول افزود: تمام موضوع قرارداد تنها به قیمت تمام شده معطوف نمی شود و در موضوعات دیگر پیشرفت خوبی داشتیم و هم پای تملک اراضی، موضوعات مربوط به قرارداد هم در حال انجام است.
خطیبی ادامه داد: اعتبارات برای تامین 6 همت وجود دارد و برنامه ریزی برای آن انجام شده و در دستور کار قرار دارد اما به هر حال در این پروژه هم مانند بسیاری از طرح ها و پروژ ه ها، مشکلاتی برای تامین مالی وجود دارد که قابل انکار نیست اما در 7 ماه گذشته توانستیم 30 کیلومتر مسیر را تملک اراضی کنیم و تامین اعتبارات انجام شد.
وی درباره مدت زمان براورد شده برای تملک اراضی راه آهن رشت- آستارا گفت: برای تملک اراضی، برنامه ریزی یکساله انجام شده و حداکثر در یک سال تملک اراضی انجام می شود.
معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور گفت: در حال مذاکره هستیم که به موازات تملک اراضی، روس ها به طور رسمی وارد پروژه شوند و البته تاکید می کنم احداث راه آهن رشت- آستارا شروع شده و در این مدت هم متوقف نبوده اما سرعت آن باید افزایش پیدا کند.