پیششرط سهمیهبندی سوخت
میتوان به جای سهمیهبندی بنزین به هر خودرو فقط به سرپرستان خانواری که یارانه میگیرند سهمیه تعلق بگیرد، صرفنظر از اینکه دارای خودرو باشند یا نباشند.
با توجه به اهمیت مسائل اقتصادی در کشور و جلوگیری از قاچاق سوخت در حال حاضر اجرای عدالت در سهمیهبندی سوخت یکی از دغدغههای دولتمردان شده است، زیرا با افزایش قیمت بنزین به قشر آسیبپذیر فشار میآید و با پرداخت یارانه سوخت به خودروها، فقط صاحبان خودرو ذینفع میشوند و قشر کمتری از جامعه که دارای خودرو نیستند محروم از دریافت یارانه میشوند که روشهای اجرا شده از گذشته تاکنون با عدالت اجتماعی فاصله زیادی داشته است.
لذا جهت حفظ منافع همگان و به خصوص اقشار کمدرآمد جامعه میتوان به جای سهمیهبندی بنزین به هر خودرو فقط به سرپرستان خانواری که یارانه میگیرند سهمیه تعلق بگیرد، صرفنظر از اینکه دارای خودرو باشند یا نباشند زیرا با این روش افراد متمکن و دارای خودرو از دایره سهمیهبگیران خارج میشوند و سرپرستان خانوار با مدیریت کردن یا از سهمیه سوخت استفاده میکنند یا میتوانند با قیمتی مشخص سهمیه خود را به فروش برسانند.
حال اگر در این طرح گروهی نگران فروش بنزین و تبعات ناشی از آن شوند، میتوان برای افراد و سرپرست خانوار سهمیه حملونقل قرار داد تا اگر اشخاص از سهمیه سوخت خود استفاده نکردند به جای فروش سوخت، بتوانند از وسایل حملونقل عمومی مثل مترو، اتوبوس، تاکسی و… استفاده کنند.
این روش میتواند یکی از سادهترین و کمهزینهترین روشهایی باشد که دولت به راحتی میتواند آن را اجرایی کند چون هم به عدالت اجتماعی نزدیکتر است و هم با جمعآوری بانکهای آماری به دست آمده از سرپرستان خانوار و جمعیت کشور زیرساختهای این طرح آماده میشود. لیکن فقط با کمی برنامهریزی و مدیریت آن هم با کمک نرمافزارهای جدید میتوان به راحتی طرح مذکور را اجرایی کرد.
محاسن طرح یارانه سوخت به سرپرستان خانوار:
۱- ذینفع شدن اقشار کمدرآمد جامعه و برقراری عدالت اجتماعی
۲- عدم پرداخت یارانه، سهمیه سوخت به اشخاص متمکن صاحب خودرو
۳- کمک به خانوادهها و مدیریت سهمیه سوخت توسط سرپرستان خانوار
۴- جلوگیری از قاچاق سوخت توسط سودجویان
* کارشناس ارشد حقوق جزا