بهره برداری از فرودگاه سقز پس از ۲۷ سال تا افتتاح نخستین فرودگاه اختصاصی کشور در یزد
عملکرد دولت سیزدهم در حوزه های زیربنایی، تجهیز و بهسازی فرودگاه ها و ناوبری هوایی تشریح شد.
عملکرد دولت سیزدهم در حوزه های زیربنایی، تجهیز و بهسازی فرودگاه ها و ناوبری هوایی تشریح شد.
به گزارش تین نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران به عنوان شرکت تابعه این وزارت راه و شهرسازی متولی و مجری سیاست های ابلاغی از سوی این وزارتخانه در حوزه فرودگاهی است و در دولت سیزدهم طرح ها و پروژه های بسیار زیادی در این حوزه اجرا و بهره برداری شده است.
در این گزارش تعدادی از طرح ها و پروژه های مهم این حوزه در مدت هزار روز خدمت دولت سیزدهم تشریح شده است:
ابتدا با مروری بر عملکرد فرودگاه ها در حوزه نشست و برخاست و اعزام و پذیرش در سال ۱۴۰۲ می پردازیم که با اعزام و پذیرش بیش از ۳۳.۵ میلیون مسافر و ۲۲۹ هزار نشست و برخاست در فرودگاه های کشور، سال گذشته در مجموع ۳۳ میلیون و ۵۱۶ هزار و ۷۹۸ مسافر از فرودگاه کشور اعزام و پذیرش و افزون بر ۲۲۸هزار و ۷۱۵ نشست و برخاست در فرودگاه های تحت مالکیت شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران انجام شد.
در ادامه به اقدامات و پروژه های بهره برداری شده در سال جاری می پردازیم.
بهره برداری از دستگاه کمک ناوبری ILS فرودگاه ساری؛ ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ در جریان سفر رییس جمهوری و اعضای هیات دولت به استان مازندران با بهره برداری از این دستگاه، دید لازم جهت فرود، به ۱۲۰۰ متر کاهش پیدا کرد. تمامی مراحل نصب و بهره برداری این دستگاه توسط مهندسان شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران و فرودگاه شهدای ساری انجام شده است.
اخذ کسب گواهینامه فرودگاهی توسط فرودگاه شیراز؛ اردیبهشت ۱۴۰۳- به عنوان نخستین فرودگاه دارای نظام نامه جامع فرودگاهی منطبق با پارت ADR و مقررات اجرایی آن- بیش از سه هزار و ۷۰۰ نفر ساعت برای اخذ این گواهینامه به صورت تخصصی و جهادی تشکیل جلسه دادند. در سه سال اخیر فرودگاه های زاهدان و بندرعباس دارای گواهینامه فرودگاهی شدند و فرودگاه های کرمان، یزد و تبریز هم در اسرع وقت از این مهم برخوردار خواهند شد. فرایند اخذ گواهینامه، فرایندی بسیار طولانی است اما فرایند اخذ گواهینامه فرودگاهی فرودگاه بین المللی شیراز در کوتاه ترین زمان ممکن با دقت بالا انجام شد.
افتتاح مرکز AFTN و دیتاسنتر فرودگاه اصفهان؛ ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ با هدف بهسازی، استانداردسازی و تجهیز شده اند. دیتاسنتر (Data Center) یا مرکز داده به مکانی گفته می شود که گروه عظیمی از سرورهای کامپیوتری و تجهیزات شبکه با استفاده از امکانات زیرساختی و ارتباطی برای رایانش و میزبانی مجموعه بزرگی از داده ها، گرد هم آمده باشند. به بیان دیگر، دیتاسنتر محل استقرار تعداد زیادی از سرورهای کامپیوتری است که در کنار یکدیگر و بدون وقفه، امور مربوط به رایانش، ذخیره سازی و انتقال داده ها را انجام می دهند.
عملکرد شرکت فرودگاه ها در عملیات حج تمتع ۱۴۰۳
اعزام بیش از ۸۷ هزار زائر در عملیات حج تمتع از ۲۱ فرودگاه کشور، در عملیات حج تمتع ۸۷ هزار و ۵۵۰ زائر خانه خدا از ایران راهی کشور عربستان شدند و این عملیات در حالی انجام شد که ۵۸ هزار و ۶۲۱ زائر از طریق فرودگاه های تحت مالکیت شرکت فرودگاه ها اعزام شدند.
آغاز به کار دومین مرکز آموزش خلبانی فوق سبک در فرودگاه تبریز؛ این مرکز با هدف توسعه فرهنگ "هوانوردی عمومی" و آموزش خلبانی و همچنین انجام پروازهای تفریحی – گردشگری با دو فروند هواپیما کار خود را آغاز کرد.
راه اندازی سامانه استریپ پروازی دیجیتال (EFSS) فرودگاه بوشهر؛ این سامانه با هدف حذف استریپ کاغذی پر هزینه و هوشمندسازی عملیات استریپ با بهره گیری از اطلاعات هوانوردی موجود ۲۶ اسفند ۱۴۰۲- در شبکه گسترده ارتباطی AFTN و زیرساخت شرکت- سامانه EFSS باعث افزایش کارایی کنترلر ترافیک هوایی در ثبت اطلاعات دقیق و بروز پروازها می شود.
افتتاح ۴ پروژه فرودگاهی مشهد؛ ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ هم زمان با سفر وزیر راه و شهرسازی به خراسان رضوی «توسعه توسعه ترمینال داخلی فرودگاه مشهد» شامل ۲۰ هزار مترمربع به فضای ترمینال داخلی فرودگاه مشهد و رسیدن فضای آن به ۵۷ هزار مترمربع، همچنین «توسعه اپرون فرودگاه مشهد» با مساحت ۸۰ هزار مترمربع، سبب افزوده شدن ۱۵ پوزیشن جدید جهت پارک هواپیما «۳سه پل ارتباطی انتقال مسافران» در جهت افزایش کیفیت خدمات رسانی به مسافران و زائران امام رضا (ع) با اعتباری بالغ بر ۶۳۰ میلیارد ریال و «سامانه جدید کمک ناوبری ILS» با هدف کاهش تاخیر و فرود ایمن پروازها در شرایط مه، گرد و غبار و هنگام بارندگی به بهره برداری رسیدند.
بهره برداری از ترمینال بهسازی شده فرودگاه اهواز؛ در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ با هدف افزایش مساحتی برابر چهار هزار مترمربع برای خدمت رسانی به مسافران پروژه بهسازی ترمینال فرودگاه اهواز به بهره برداری رسید.
افتتاح ۸ پروژه در فرودگاه مهرآباد با حضور بذرپاش
افتتاح ۸ پروژه در فرودگاه مهرآباد به ارزش ۱۵۰۰ میلیارد ریال؛ در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ سیمولاتور سه بعدی برج مراقبت پرواز، مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره صنعت هوانوردی با مجوز رسمی از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، سیستم اعلان و اطفای حریق پارکینگ های طبقاتی و ترمینال ۱ و ۲، بهره برداری از سه فاز نخست بهسازی سقف عمومی ترمینال چهار، بهسازی ایستگاه برج دیده بانی و سامانه ارتباطی اداره ایمنی و آتش نشانی، ساماندهی غرف تجاری و دفاتر فروش شرکت های هواپیمایی مستقر در فرودگاه، ایمن سازی و بهسازی دیتاسنتر و مرکز مخابرات فرودگاه با حضور وزیر راه و شهرسازی افتتاح و به بهره برداری رسید.
همچنین افتتاح پروژه سامانه نرم افزاری ASUR و سامانه EFSS فرودگاه های کشور؛ همزمان با افتتاح ۸ هشت پروژه در فرودگاه مهرآباد انجام شد.
استقرار سامانه مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM) در فرودگاه مهرآباد؛ ۲ دی ۱۴۰۲ با هدف مدیریت خدمات فناوری اطلاعات. این نرم افزار در فرآیند برنامه ریزی، طراحی، پیاده سازی، اجرا و توسعه، به سازمان کمک می کند تا علاوه بر بهبود خدمات فناوری اطلاعات، به مهم ترین اهداف کسب و کار خود نیز دست پیدا کنند.
پایان عملیات نصب دکل های جدید سایت RCAG گیلوان زنجان؛ برای پوشش بهتر ارتباطات رادیویی مرکز کنترل فضای کشور با پروازها در منطقه زنجان و استان های همجوار دکل های جدید سایت RCAG گیلوان زنجان نصب شدند.
بهره برداری از فرودگاه شهدای سقز پس از ۲۷ سال انتظار؛ ۱۲ آبان در اولین بخش از برنامه های دومین روز از سفر دولت مردمی به استان کردستان و در جریان سفر پیشین رئیس دولت سیزدهم به کردستان ۲۰۰ میلیارد تومان به تکمیل این طرح اختصاص یافت و این فرودگاه با اهتمام دولت مردمی و توسط مهندسان ایرانی در ۱۸۰ هکتار گستره و ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع مساحت پایانه تکمیل و به مرحله بهره برداری رسید. باند فرودگاه شهدای سقز ۲ هزار و ۶۳۱ متر طول دارد و ۴۵۰ متر تاکسی وی، دو هزار و ۵۰۰ متر گستره پارکینگ، یک هزار و ۳۰۰ متر روشنایی معابر، برج مراقبت، دستگاه های کمک بازرسی و ساختمان پلیس از دیگر ویژگی های این فرودگاه است. فرودگاه سقز نقش مهمی در پازل توسعه استان کردستان و ارتقای شاخص بهره مندی آن در بخش های مختلف دارد. وجود منطقه ویژه اقتصادی بانه و منطقه آزاد تجاری بانه-مریوان، رسمی شدن مرز سیران بند، نزدیکی این فرودگاه به مرزهای بین ایران و عراق در شهرستان های بانه و احداث منطقه ویژه اقتصادی بانه از جمله دلایل اهمیت این طرح بزرگ عمرانی در استان کردستان است.
بهره برداری از سامانه راداری فرودگاه اصفهان؛ ۲۲ مهر این پروژه براساس قرارداد سال ۱۴۰۱ فی مابین شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران و یک شرکت دانش بنیان، بصورت کاملا بومی اجرایی شد.
تجهیز فرودگاه اردبیل به خودروی یخ زدای (De-Icing) بومی؛ ۹ مهرماه این خودرو، مجهز به سیستم یخ زدایی و با تلاش متخصصان داخلی و طراحی کاملا بومی در شرکت دانش بنیان لجور اراک و به سفارش شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران ساخته شده است.
بهره برداری از ترمینال جدید فرودگاه ایلام؛ برای ارایه خدمات به مسافران پروازهای ورودی اربعین و بهره برداری از سیستم روشنایی باند فرودگاه خوی با حضور وزیر راه و شهرسازی نیز از دیگر اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم محسوب می شود.
افتتاح فرودگاه شهدای گناباد، در ۴ خرداد ۱۴۰۲ با فرود نخستین پرواز حامل رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر راه و شهرسازی در باند این فرودگاه به طور رسمی این فرودگاه با هزینه ای بالغ بر ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال و با مساحتی در حدود ۳۸۰ هکتار ساخته شده که ۲۷۰۰ متر باند و دارای عرض ۶۰ متری است و تا فرودگاه مشهد ۲۷۰ کیلومتر، تا فرودگاه سبزوار ۳۰۰ کیلومتر و تا فرودگاه بیرجند در خراسان جنوبی ۲۱۸ کیلومتر فاصله دارد.
برقراری نخستین پرواز مسافری از فرودگاه گناباد پس از ۳۰ سال؛ ۱۰ مهر همزمان با میلاد مبارک حضرت رسول اکرم (ص) و امام جعفر صادق (ع)، پرواز هواپیمایی وارش در مسیر تهران- گناباد- تهران با پیگیری های متعدد شرکت فرودگاه ها و مسئولان استانی و شهری از سازمان هواپیمایی کشوری، پس از ۳۰ سال پروازهای مسافری فرودگاه شهدای گناباد برقرار شد.
افتتاح سامانه ILS فرودگاه شهید سلیمانی اهواز؛ این سامانه ۷ اردیبهشت با حضور وزیر راه و شهرسازی افتتاح شد و از مزیت های افتتاح سامانه ILS جدید فرودگاه شهید سلیمانی اهواز می توان به کاهش تاخیرات پروازی اشاره کرد. چراکه با این سامانه یک میلیون یورویی هواپیماها تا شعاع ۸۰۰ متری( در شرایط نامساعد جوی) قادر به پرواز خواهند بود.
آغاز عملیات نوسازی باند اصلی فرودگاه کرمانشاه؛ این پروژه در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ آغاز شد و شهریور یا مهر ۱۴۰۳ به پایان می رسد.
بهره برداری از سامانه ILS فرودگاه بندرعباس؛ ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ این سامانه توسط وزیر راه و شهرسازی به بهره برداری رسید. با افتتاح رسمی ILS فرودگاه بندرعباس که جایگزین ILS قدیمی شده است، تداوم عملیاتی بودن دستگاه افزایش و به دنبال آن ایمنی پروازها نیز ارتقا یافته است.
بهره برداری از سامانه ILS فرودگاه اهواز؛ در تاریخ ۱ اسفند ۱۴۰۱ خبر بهره برداری از این سامانه در تاریخ مذکور توسط مدیرکل فرودگاه های خوزستان منتشر شد.
راه اندازی سیستم روشنایی تقرب پرواز فرودگاه اهواز؛ در تاریخ ۲۴ بهمن۱۴۰۱ سیستم روشنایی تقرب پرواز فرودگاه اهواز یک سیستم کاملا مجهز و پیشرفته جهت افزایش امنیت پرواز در شرایط نامناسب جوی و کاهش میدان دید است.
ارتقای بستر ارتباطی سایت RCAG تقی قنبر فرودگاه بیرجند؛ عملیات حفاری و اجرای فیبرنوری سایت RCAG در ارتفاعات تقی قنبر بیرجند به طول یک کیلومتر انجام و با همکاری متخصصان اداره کل ارتباطات و ناوبری هوایی و کارشناسان الکترونیک هواپیمایی فرودگاه بیرجند تجهیزات مربوط به PDH و مبدل E۱ نصب شد.
راه اندازی سامانه استریپ الکترونیکی پرواز (EFSS) در فرودگاه رشت؛ ۲۷ آذر ۱۴۰۱ این سامانه علاوه بر ایجاد و مدیریت استریپ های پروازی به صورت الکترونیکی، قادر است جزئیات کاملی از فرآیند یک پرواز را در مراحل مختلف آن ثبت و نگهداری کند.
عملیاتی شدن سامانه ILS باند ۲۹ چپ فرودگاه مهرآباد؛ ۲۴ آبان ۱۴۰۱ سامانه ILS باند ۲۹ چپ فرودگاه مهرآباد همزمان با افتتاح رسمی پروژه بهسازی این باند، عملیاتی شد. سامانه ILS باند ۲۹ چپ فرودگاه مهرآباد پیش از این به مدت بیش از یکسال غیرفعال بود.
بهره برداری از باند ۲۹ چپ فرودگاه مهرآباد؛ ۲۳ آبان ۱۴۰۱ این پروژه ملی در تاریخ مذکور توسط مرحوم قاسمی وزیر راه و شهرسازی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بهره برداری رسید.
نصب و راه اندازی چراغ های SFLS باند ۳۰ راست فرودگاه تبریز؛ در تاریخ ۹ مهر ۱۴۰۱ تغییرات نرم افزاری لازم جهت کنترل از راه دور چراغهای SFLS توسط برج مراقبت پرواز انجام شده است.
بهره برداری از طرح های عمرانی فرودگاه ساری؛ در تاریخ ۴ شهریور ۱۴۰۱؛ این طرح ها شامل خرید و تملک اراضی و مستحدثات پیرامون فرودگاه شهدای ساری، خرید ماشین آلات و تجهیزات ایمنی و آتش نشانی و فنی برای ارتقای شاخص های ایمنی، اجرای دیوار حفاظتی پیرامون فرودگاه برای تقویت شاخص های امنیتی و حفظ سطح ایمنی به طول هشت هزار متر، توسعه اپرون برای افزایش تعداد محل پارک هواپیما و ایمنی، اجرای بلوار جدید دسترسی به فرودگاه شامل ۶۰۰ متر بلوار چهاربانده، اجرای پیاده رو به طول ۸۰۰ متر، فضای سبز، جمع آوری شبکه برق فشار متوسط و ضعیف، اجرای طرح روشنایی، اجرای کانال هدایت آبهای سطحی و سیستم مکانیزه آبیاری فضای سبز بود که توسط وزیر ارتباطات و فناوری به بهره برداری رسید.
افتتاح پروژه روشنایی باند فرودگاه پارس آباد؛ در تاریخ ۳ شهریور ۱۴۰۱ این پروژه توسط استاندار اردبیل با هدف برقراری پروازهای شبانه به بهره برداری رسید. همچنین در تاریخ ۲ شهریور ۱۴۰۱ بهره برداری از ترمینال بار هوایی (کارگو ترمینال) فرودگاه لارستان با توجه به اهمیت سرعت و جابجایی برخی کالاها و حجم تبادلات بازرگانی در حوزه صادرات، وجود ترمینال کارگو در لارستان از اهمیت فوق العاده ویژه ای برخوردار بوده و از این پس تمامی محموله های باری غیر همراه مسافر از این ترمینال انجام خواهد شد.
راه اندازی سامانه سوئیچینگ و کنسول های برج مراقبت پرواز فرودگاه؛ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱-با بهره برداری از سامانه جدید سوئیچینگ برج مراقبت پرواز فرودگاه شهدای همدان، این فرودگاه به عنوان دومین فرودگاه کشور مجهز به سیستم سوئیچینگ جدید با استانداردهای روز شد.
افتتاح پروژه های ارتباطی و ناوبری در فرودگاه زنجان و سایت گیلوان؛ ۳ خرداد ۱۴۰۱ پروژه های این سایت شامل راه اندازی سه بستر ارتباطی برای خطوط RCAG)، (MPLS برای (E۱ و RADAR DATA) و (MPLS برای RCMS RADAR) و بهره برداری از دو پروژه پلکان دسترسی به پد استال رادار و دیوار حفاظتی سایت رادار و همچنین بهسازی سیستم آبرسانی سایت رادار می شود.
راه اندازی سیستم چراغ های SFLS سطوح پروازی در فرودگاه شیراز؛ ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ در اجرای این پروژه اقداماتی از قبیل حفاری و کابل کشی به طول ۲۵۰۰ متر، نصب تابلوهای برق و هندهولهای مربوطه و همچنین جانمایی و نصب ۳۰ چراغ SFLS صورت پذیرفته است.
بهره برداری از نخستین فرودگاه اختصاصی کشور در یزد؛ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ فاز اول فرودگاه و صنایع هواپیماسازی امام رضا(ع) در شهرستان مهریز استان یزد با هدف آموزش و انجام پروازهای سبک و تولید هواپیماهای این بخش از صنعت هوانوردی مورد بهره برداری قرار گرفت.
افتتاح خط پروازی تاکسی هوایی مازندران؛ ۲۳ بهمن ۱۴۰۰ خط پروازی تاکسی هوایی مازندران با حضور رییس سازمان هواپیمایی کشوری و استاندار مازندران در فرودگاه شهدای ساری آغاز به کار کرد.
و در پایان بهره برداری از توسعه و بهسازی اپرون و احدث تاکسی وی ارتباطی در فرودگاه بندرعباس؛ با انجام این پروژه ظرفیت پارک هواپیما به ۱۰ موقعیت پارک استاندارد افزایش یافت که این امر نقش بسزایی در ارتقاء ضریب ایمنی و تسهیل در تردد پروازها در فرودگاه بین المللی بندرعباس دارد.