توسعه ایستگاه های شارژ خودروی برقی در کشور با مشارکت مپنا و بخش خصوصی
ورود مپنا به حوزه برقی سازی و به ویژه توسعه ایستگاه های شارژ خودرو برقی، موضوعی است که طی سال های اخیر نه تنها در چشم انداز آینده این گروه صنعتی مد نظر بوده، بلکه به اعتبار عملی ساختن مسئولیت های محیط زیستی و اجتماعی مپنا و همچنین پیشروی به سمت آینده ای محتمل و هم راستا با کشورهای پیشرفته جهان از مهمترین دغدغه های گروه مپنا محسوب شده است.
ورود مپنا به حوزه برقی سازی و به ویژه توسعه ایستگاه های شارژ خودرو برقی، موضوعی است که طی سال های اخیر نه تنها در چشم انداز آینده این گروه صنعتی مد نظر بوده، بلکه به اعتبار عملی ساختن مسئولیت های محیط زیستی و اجتماعی مپنا و همچنین پیشروی به سمت آینده ای محتمل و هم راستا با کشورهای پیشرفته جهان از مهمترین دغدغه های گروه مپنا محسوب شده است.
به گزارش تین نیوز، سرمایه گذاری گروه مپنا و مشارکت با بخش خصوصی و عمومی در شهرهای مختلف کشور برای راه اندازی تعداد 20 ایستگاه شارژ خودرو برقی، شروع ماجرای توسعه زیرساخت برقی کشور است و در این راه مپنا پذیرای همکاری و مشارکت بخش خصوصیِ مشتاق به تحول و امیدوار به آینده تکنولوژیک و دانش محور کشور است.
توسعه همزمان ایستگاه شارژ و خودرو برقی
آلودگی کمتر، نیازمندی کمتر به هزینه های تعمیراتی و صرفه اقتصادی بیشتر می تواند از جمله عواملی باشد که هم مصرف کننده و هم مدیریت شهری را برای به کارگیری یا رواج خودرو برقی ترغیب کند.
استفاده عمومی از خودروی برقی با وجود همه این مزایا نیازمند توسعه زیرساخت های قابل دسترس در کل کشور است. همانطور که ظرفیت زیرساختی سوخت های بنزین، گازوئیل و گاز در کل کشور طی چند دهه گذشته در شهرها و مسیرهای بین شهری توسعه پیدا کرده، زیرساخت های تغذیه خودرو و موتور برقی نیز لازم است به همین صورت توسعه یابد؛ به این معنا که شهروندان از وجود شبکه زیرساختی برای شارژ و پشتیبانی از تامین انرژی خودرو خود مطمئن باشند و بدیهی است که یکی از ضروریات فراهم ساختن چنین شرایطی، راه اندازی ایستگاه شارژ خودرو برقی است.
بر همین اساس، گروه مپنا با سیاست کلان برقی سازی در سطح کشور و نیز پاسخگویی به این نیازها (که در آینده رشد بیشتری نیز خواهد یافت) پا به این عرصه گذاشته است. تکنولوژی پیشرانه و باتری خودرو برقی و توسعه زیرساخت هایی مثل جایگاه شارژ از جمله اقدامات این حوزه محسوب می شود. از سویی مپنا آمادگی کامل خود را برای مشارکت با بخش های خصوصی، دولتی و عمومی برای توسعه ایستگاه های شارژ اعلام کرده است.
بهترین اماکن برای ایستگاه شارژ خودرو
مپنا برای شروع این پروژه بزرگ، در ابتدا برنامه راه اندازی 20 ایستگاه شارژ خودرو برقی در شهرهای مختلف کشور و با سرمایه گذاری مستقیم خود را در دست اجرا دارد. زمین محل احداث این ایستگاه ها مثل ایستگاه های شارژ در تهران (برج میلاد) و مشهد از طریق شهرداری ها در اختیار قرار می گیرد و یا از طریق بخش خصوصی تأمین می شود. برای مثال هم اکنون نخستین ایستگاه شارژ خودرو برقی که با مشارکت مپنا و بخش خصوصی ساخته شده است، در هتل «میزبان» بابلسر جای دارد.
انواع اماکن عمومی و پر رفت و آمد مثل مراکز خرید، پارکینگ های عمومی، مراکز اقامتی مثل هتل ها و مهمان پذیرها، استراحتگاه های بین شهری، مراکز تفریحی، جایگاه های سوخت _با رعایت مسایل ایمنی خاص مورد نیاز این جایگاه ها_ پارک های حاشیه ای خیابان و…. طیف متنوعی از اماکن عمومی هستند که می توانند پذیرای شارژرهای خودرو برقی با سرمایه گذاری مستقیم مپنا و در اندازه ها و اشکال مختلف متناسب با جایگاه باشند.
نحوه مشارکت مپنا با بخش خصوصی
مپنا در این مدل مشارکت با بخش خصوصی، تأمین شارژر، شِلتر (سقف محافظ)، سیستم نرم افزاری و شبکه، نصب، راه اندازی، پشتیبانی، گارانتی ها، بهره برداری و نگهداری را بر عهده می گیرد که این خدمات برای بخش خصوصی هزینه ای در بر نخواهد داشت.
از سویی آورده بخش خصوصی می تواند شامل انشعاب برق، اینترنت، زمین و حفاظت متعهدانه از جایگاه باشد که در قالب یک کار مشترک، غیر از خدمت رسانی به شهروندانِ صاحب خودرو برقی، همکاری سازنده ای برای طرفین، شهر و کشور خواهد بود.
چرا سرمایه پذیری و مشارکت با مپنا؟
اولین و شاید مهمترین مزیت همکاری و مشارکت با یک برند صنعتی بزرگ، رونق کسب و کارهای بخش خصوصی و به ویژه توسعه مدل های جدید درآمدزایی و ارائه خدمات مبتنی بر زیرساخت های نوآورانه است. از دیگر ویژگی های این نوع مشارکت ها که معطوف به آینده است، پیشرو بودن در ارائه سرویس های برقی سازی و ایستگاه شارژ خودروهای برقی خواهد بود؛ چراکه با توجه به وضعیت سوخت و انرژی در ایران، حرکت به سمت استفاده از انرژی برق برای حمل و نقل گریزناپذیر می نماید. همچنین به نظر می رسد با گسترش واردات خودروهای برقی و رواج موتور برقی در آینده ای نه چندان دور، استفاده از این وسایل نقلیه و ارائه خدمات مرتبط با آنها برنامه های اقتصادی ویژه ای هم خواهد داشت، بنابراین دور از ذهن نیست که پیشگام بودن در چنین کسب و کارهایی دارای مزیت های تجاری بزرگی خواهد بود. همچنین شناخته شدن سرمایه پذیران به عنوان برندهای پیشرو در حوزه کسب و کاری خود از مزایای پنهانی است که در طول زمان، خوشنامی و سودآفرینی را توامان در پی خواهد داشت.
توان مهندسی مپنا در توسعه برقی سازی
گریزناپذیری الکتریفیکیشن، حرکت جهان در مسیر حمل و نقل برقی و توجه کشورهای مختلف به توسعه صنایع مرتبط، گروه مپنا را بر آن داشت تا موضوع برقی سازی را به عنوان یکی از کسب و کارهای نوین خود معرفی و در این حوزه مطالعات و پروژه های خود را آغاز کند.
برقی سازی از گذشته نیز در گروه مپنا و در پروژه هایی بزرگ آغاز شده بود. به عنوان مثال یکی از مهمترین پروژه های این حوزه، لوکوموتیو مسافری است که مپنا با استانداردهای زیمنس تولید کرد. لوکوموتیوهای دیزل الکتریک مسافری «ایران سفیر» و باری «MAP24» نیز چنین ویژگی هایی دارند. به این معنا که در این نوع از لوکوموتیو، قوای محرکه مکانیکی تبدیل به پیشرانه الکتریکی شده و این نیروی برق است که نقش پیشران را ایفا می کند.
تکنولوژی خودروهای برقی مثل تکنولوژی خودروهای درون سوز نیست. پیشرانه برقی با بالاترین کیفیت جهانی در ایران و با توان مهندسی کشور با استاندارد بالا، کاملا قابل دستیابی است. در خودروهای برقی، باتری باید با به روزترین تکنولوژی، بیشترین توان و کمترین وزن بر ماشین سوار شود. گروه مپنا که به تازگی در حال راه اندازی کارخانه باتری سازی (میدکو) نیز است، توان تأمین باتری های خودروهای برقی را به صورت کاملا خوداتکا دارد.
همچنین مپنا در حوزه مشارکت در تولید خودروی برقی نیز اقدامات قابل توجهی انجام داده است. این گروه صنعتی در تازه ترین اقدام خود، قرارداد تولید خودرو برقی را به صورت مشترک با کرمان موتور آغاز کرده است و این خودرو تا اواخر سال آینده به بازار خواهد آمد. مپنا همچنین ساخت اتوبوس برقی با مشارکت شرکت عقاب افشان را به عنوان راه حلی برای حمل و نقل عمومی و پاک ارائه داده است و با همکاری زامیاد، تولید و ارائه وانت برقی را نیز در دست اقدام دارد.
چرا مپنا به سمت برقی سازی حرکت کرده است؟
راندمان بالا، کنترل راحت تر، کیفیت کنترل بهتر و انتشار آلودگی محیطی کمتر از مزایای برقی سازی در سیستم های حمل و نقلی محسوب می شود و همین موجب محبوب بودن این تکنولوژی و گرایش دنیا به الکتریفیکیشن است.
به جز موارد ذکر شده، از جمله دلایلی که گروه مپنا را به سمت برقی سازی هدایت کرد، ضرورت هوشمندسازی است. چراکه هوشمندسازی بدون حرکت زیرساختی و شبکه ای به سمت تکنولوژی های برقی بی معناست. به کلام ساده تر، برقی سازی، هوشمند سازی را در پی خواهد داشت و بستر هوشمند در صنایع از الزامات دنیای آینده است.
امکان گسترده تر برای مدیریت منابع انرژی نیز از دیگر انگیزه های گروه مپنا در توسعه صنعت برقی سازی است. منابع تأمین انرژی خودروهای دارای سوخت فسیلی، محدود است. سوخت هایی مثل بنزین، گاز و گازوئیل تنها منابع مستقیم تولید انرژی در خودروهاست. اما هنگامی که پیشرانه خودرو با انرژی الکتریکی کار کند، منابع مختلفی قابلیت تولید انرژی را برای آن دارد. منابعی مثل انرژی بادی، آبی، خورشیدی، بخار و گاز و … که موجب تنوع تولید انرژی از منابع متفاوت می شود.
می توان تنوع شیوه های ذخیره سازی انرژی را نیز از قابلیت های مورد توجه مپنا در پرداخت جدی به مقوله برقی سازی دانست. وقتی سیستمی وارد فاز برقی سازی می شود، این امکان را ایجاد می کند که برق تولید شده را ذخیره و مصرف آن را در زمان و به شیوه ای مناسب، مدیریت کرد.
روش های مختلفی برای ذخیره سازی انرژی الکتریکی وجود دارد. یکی از این راه ها استفاده از Battery Energy Storage System است. از این منظر ، خودرو برقی خود به تنهایی یک ذخیره ساز انرژی محسوب می شود؛ چراکه این نوع خودروها نه تنها در طول شب _که شبکه، نیاز کمتری به برق دارد_ قابل شارژ هستند، بلکه می توان به عنوان یک منبع ذخیره انرژی الکتریکی نیز به آن نگریست. خودرو می تواند برای مدیریت بار شبکه به عنوان یک دستگاه ذخیره سازی مورد استفاده قرار گیرد. بدین ترتیب می توان با استفاده از قابلیت سامانهVehicle to Grid در زمان غیر اوج مصرف، خودرو را شارژ کرد و در زمانی دیگر در منزل یا محل کار از این انرژی ذخیره شده در خودرو، استفاده کرد.
در نهایت می توان گفت زیرساخت شبکه، تکمیل کننده زنجیره کامل عرضه و تقاضای خودرو برقی است. این هر دو لازم و ملزوم هم هستند و نمی توان بدون گسترش زیرساخت ها انتظار رواج گسترده خودروی برقی را داشت و بالعکس.
در این راه گروه مپنا نیز نه به عنوان متولی برقی سازیِ کامل خودرو و توسعه شبکه شارژ، بلکه در اصل به عنوان ارائه کننده راه حل های کلان و توسعه دهنده دانش فنی و زیرساخت ها وارد این حوزه شده است. تخصص و دانش موجود در گروه مپنا در حوزه صنعت برق، اتکا و اعتماد لازم برای طراحی و مدیریت شبکه برقی سازی را در این گروه ممکن کرده و با این وجود، توجه به این نکته اهمیت بالایی دارد که توسعه برقی سازی و استفاده از خودروی برقی در کشور، متولیان و دست اندرکاران متنوعی دارد و عزم و مشارکت جدی نهادهای مختلف را می طلبد و مپنا تنها یکی از بازیگران حوزه برقی سازی است.