◄ تاثیر انرژی وزن اضافی در واژگونی اتوبوس در کرمان/ انرژی که طی چهار ثانیه دو قالب یخ را ذوب می کند
۱۲ نفر سرنشین اضافی، تعادل و پایداری اتوبوس را از بین برده است.انرژی جنبشی ذخیره شده ناشی از وزن اضافی در اتوبوس، پارامتر بسیار مهمی است. چون انرژی ذخیره شده در وسیله نقلیه ای به وزن یک تن که با سرعت ۹۰ کیلومتر در ساعت حرکت می کند به اندازه ای است که دو قالب یخ را در مدت چهار ثانیه ذوب کرده و به حالت جوش در می آورد.

به اعتقاد کارشناسان اظهار نظر در مورد تصادفات به ویژه تصادفات وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس نیازمند تخصص و دانش علمی بالایی است.
به گزارش تین نیوز، علی اکبر عادلی کارشناس حمل و نقل با توجه به حادثه واژگونی اتوبوس مسافری در کرمان که موجب مرگ ۱۴ نفر در سر صحنه تصادف شد، گقت: متاسفانه بعد از واژگونی اتوبوس حامل دانش آموزان که منجر به فوت ۶ نفر شد، شاهد واژگونی چند اتوبوس دیگر از جمله واژگونی اتوبوس مسیر کرمان - مشهد در ۱۰ فروردین بوده ایم.
وی افزود: در مورد بعضی از این حوادث سر و صدای زیادی ایجاد و خط و نشان هایی هم کشیده می شود اما بعد از چند روز همه چیز فراموش می گردد.
او اظهار کرد: مشکل دیگر این است که هلال احمر، پزشکی قانونی، پلیس راه، ادارات راهداری و حمل و نقل جاده ای استاندار، فرماندار، بخشدار، مقامات قضایی، جمعیت طرفداران ایمنی راه ها و .....اظهار نظرها و گزارش های متفاوتی از حادثه ارائه می کنند.
عادلی گفت: متاسفانه هیچ یک از اظهار نظرهای ارایه شده راه حل علمی و فنی حادثه نیست و همه آنها بر اساس حدس و گمان است به ویژه اگر مثل حادثه اخیر راننده و کمک راننده فوت شده باشد. در این حالت همه تقصیر ها سر راننده مرحوم شکسته می شود.
وی تاکید کرد: این کشور متخصص تصادفات دارد که وظیفه آن بر عهده ماموران پلیس راه و راهنمایی و رانندگی است. هر کسی نمی تواند در مورد واژگونی اتوبوس اظهار نظر کند .مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای کرمان می گوید صورت وضعیت اتوبوس ۴۳ نفر بوده است اما ۱۲ نفر دیگر بعد از خروج از پایانه سوار شده اند.
عادلی افزود: کاری ندارم که چه کسانی وظیفه کنترل این خلاف را دارند اما وزن این تعداد با توشه بیش از یک تن است. یعنی اتوبوس با یک تن وزن اضافی در حال حرکت بوده است. این یعنی به هم خوردن مرکز ثقل اتوبوس در سر پیچ ها و از بین رفتن کارایی ترمز.
وی ادامه داد: قبل از واژگونی حتما راننده از ترمز استفاده کرده و خط ترمز می تواند خیلی از مسائل فنی را روشن کند. در چنین حالتی نوع لاستیک، فشار باد لاستیک با توجه به یک تن وزن اضافی، عمق آج لاستیک، شرایط سطح جاده در فاصله توقف و خط ترمزگیری دخالت خواهد داشت. این کارشناس تاکید کرد: نیروی گریز از مرکز، واکنش طبیعی به اثر نیروی مرکز ثقل است وقتی اتوبوس با سرعت زیاد می پیچد، مسافر ایستاده و نشسته به یک سمت متمایل می شود که این تمایل در نتیجه گریز از مرکز ثقل اتوبوس و یا هر وسیله نقلیه دیگری است.
وی اظهار کرد: ۱۲ نفر سرنشین اضافی، تعادل و پایداری اتوبوس را از بین برده است.انرژی جنبشی ذخیره شده ناشی از وزن اضافی در اتوبوس، پارامتر بسیار مهمی است. چون انرژی ذخیره شده در وسیله نقلیه ای به وزن یک تن که باسرعت ۹۰ کیلومتر در ساعت حرکت می کند به اندازه ای است که دو قالب یخ را در مدت چهار ثانیه ذوب کرده و به حالت جوش در می آورد.
این کارشناس خاطرنشان کرد: انرژی جنبشی بستگی به سرعت و وزن اتوبوس یا هر وسیله نقلیه دیگر دارد.اگر سرعت اتوبوس با توجه شرایط جاده دو برابر شده باشد انرژی جنبشی حاصل از آن هم چهار برابر می شود. او ادامه داد: با توجه به فن آوری های امروز و هوش مصنوعی قبل از هر گونه اظهار نظری باید با توجه به همه عوامل، صحنه تصادف شبیه سازی و منجر به گزارش نهایی و قابل قبول شود. آن هم از طرف کارشناسان متخصص امر تصادف نه افراد غیر متخصص.
عادلی گفت: اگر این اتوبوس معاینه فنی داشته باید تحقیقات لازم صورت گیرد. بازدید چشمی مدیر فنی شرکت حمل و نقل مسافر کارساز نیست.