رقابت جهانی برای سرمایه گذاری در بندر فاو عراق؛ آیا ایران فرصت های طلایی خود را از دست می دهد؟
عراق ۱۱ شرکت بین المللی حمل و نقل دریایی را برای رقابت در مناقصه بهره برداری از بندر بزرگ فاو انتخاب کرده است و قرار است نتیجه نهایی این مناقصه در ژانویه 2025 اعلام شود.
عراق ۱۱ شرکت بین المللی حمل و نقل دریایی را برای رقابت در مناقصه بهره برداری از بندر بزرگ فاو انتخاب کرده است و قرار است نتیجه نهایی این مناقصه در ژانویه 2025 اعلام شود.
به گزارش تین نیوز به نقل از سی نیوز، به گفته مدیرکل شرکت عمومی بنادر عراق، شرکت هایی که در این مناقصه شرکت نموده اند شامل China Merchants Port Group از چین، Evergreen تایوان، CMA CGM فرانسه، MSC سوئیس، Adani هند، ICTSI فیلیپین، Cosco چین و ABM Global Shipping امارات می باشند.
شرکت Daewoo Engineering & Construction کره جنوبی نیز ساخت پنج اسکله در این بندر را به پایان رسانده است که روز پنج شنبه طی مراسمی به مقامات عراقی تحویل داده شد.
بندر فاو به عنوان یکی از پروژه های کلیدی برای ایجاد یک کریدور ترانزیتی جدید بین خاورمیانه و اروپا طراحی شده است. این بندر ظرفیت پذیرش ۳.۵ میلیون کانتینر در سال ۲۰۲۸ را خواهد داشت.
عراق همچنین پروژه ای به ارزش ۱۷ میلیارد دلار برای اتصال بندر فاو به مرز ترکیه از طریق شبکه ریلی و جاده ای راه اندازی کرده است که با هدف تبدیل شدن به هاب ترانزیتی منطقه و کاهش وابستگی به کانال سوئز انجام می شود.
به گفته فرحان الفرتوسی، مدیرکل شرکت بنادر عراق، این طرح می تواند زمان حمل و نقل بین آسیا و اروپا را به طور قابل توجهی کاهش داده و موقعیت عراق را به عنوان یک مسیر جایگزین در تجارت جهانی تقویت کند.
نقش ایران در مخاطره
در حالی که کشورمان به دلیل موقعیت استراتژیک خود می توانست محور کریدورهای بین المللی شرق به غرب و شمال به جنوب باشد، تحولات اخیر نشان می دهد که عراق به سرعت در حال تبدیل شدن به جایگزینی جذاب برای مسیرهای ترانزیتی منطقه است.
مشکلات زیرساختی و بودجه ای ، از جمله کمبود سرمایه گذاری در توسعه خطوط دریایی، ریلی و جاده ای، از اصلی ترین موانع بر سر راه افزایش سهم ایران در حمل و نقل جهانی است. علاوه بر این، تحریم ها و محدودیت های بین المللی به ایجاد فرصت های تجاری جدید برای ایران در مقیاس جهانی آسیب رسانده است. در این شرایط، عراق به ویژه با پروژه های بزرگ خود و تمرکز بر توسعه بنادر و زیرساخت ها، به طور فزاینده ای در حال جذب سرمایه گذاری و توجه جهانی است.
در واقع، رقابت بین بندر فاو و چابهار به وضوح در حال شکل گیری است و در صورتی که ایران نتواند زیرساخت های خود را به سرعت توسعه دهد، ممکن است فرصت های طلایی برای بهره برداری از موقعیت جغرافیایی اش از دست برود. عراق با سرعت بیشتری در حال انجام پروژه های حیاتی است که موقعیت استراتژیک آن را در کریدورهای ترانزیتی بهبود خواهد بخشید.
آینده چابهار در برابر تهدیدات جدید
در این شرایط، چابهار باید به عنوان یک بندر کلیدی، از نقاط قوت خود همچون روابط تجاری و ترانزیتی با هند و دیگر کشورهای آسیای مرکزی بهره برداری کند و ظرفیت های خود را با استفاده از مشارکت های خارجی و توسعه فناوری های مدرن تقویت نماید. سرمایه گذاری بیشتر در زیرساخت های چابهار می تواند به این بندر کمک کند تا همچنان به عنوان یکی از اصلی ترین نقاط اتصال ایران به بازارهای جهانی باقی بماند، در حالی که رقابت های جدید از سوی عراق به ویژه در حوزه ترانزیت و حمل و نقل باید به عنوان یک هشدار برای تسریع در اقدامات بهینه سازی در نظر گرفته شود.
اگر نتوانیم به سرعت اقداماتی جهت بهبود وضعیت زیرساخت ها و جذب سرمایه گذاری های مورد نیاز انجام دهیم، ممکن است در آینده نزدیک فرصت های طلایی خود را از دست بدهیم و موقعیت خود را در حمل و نقل جهانی از دست دهیم.