متوسط قیمت مسکن در تهران به ۴,۵ میلیون تومان رسید
بررسی های صورت گرفته از سوی دفتر اقتصاد مسکن نشان می دهد متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران به رقم ۴,۵ میلیون تومان رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی ۵,۷ درصدی را نشان می دهد.
در حالی که تعداد معاملات مسکن در شهر تهران در اولین ماه تابستان با کاهش روبه رو شد، قیمت هر متر مربع واحد مسکونی افزایشی اندک را تجربه کرد. به گزارش حمل و نقل، بررسی های صورت گرفته از سوی دفتر اقتصاد مسکن نشان می دهد متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران به رقم ۴,۵ میلیون تومان رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی ۵,۷ درصدی را نشان می دهد.
به این ترتیب در چهارمین ماه سال و هم زمان با آغاز گرمترین فصل سال، بازار مسکن همچنان در سردی چند ساله خود باقی مانده است و عقب ماندن رشد قیمت مسکن از تورم به منزله کم بودن اقبال سرمایه گذاران به حضور در این بخش تلقی می شود.
هر چند برخی رکود در بازار مسکن را رکودی پنج ساله می دانند اما، بررسی ها نشان می دهد آغاز داستان به سال ۱۳۸۶ باز می گردد. در این سال رشد قابل توجه قیمت مسکن سبب شد تقاضا برای خرید مسکن کاهشی جدی را تجربه کند و در نتیجه رشد قیمت مسکن زمینه را برای کاهش سرمایه گذاری در میان مدت فراهم کرد.
بازار مسکن و صنعت ساخت و ساز در حالی با رکود روبه روست که بررسی ها نشان می دهد سایر بخش های اقتصاد ایران از رکود خارج شده است و در نتیجه مسکن آخرین بازمانده دوران رکود در اقتصاد ایران است. بر اساس این گزارش، بررسی ها نشان می دهد تقاضا برای واحدهای متوسط و کوچک در شهرهای بزرگ بالاست و در نتیجه میزان خرید و فروش واحدهای کوچک در ایران بالاتر از متوسط خرید و فروش مسکن است.
تمایل به نوسازها نیز سبب شده است بهترین های بازار واحدهای کوچک تا پنج سال ساخت باشند. کاهش سرمایه گذاری در بخش مسکن که این روزها به دغدغه جدی فعالان بازار از یک سو و سیاستگذاران از سوی دیگر تبدیل شده است به کاهش شدید تقاضا در وهله اول باز می گردد.
بالا رفتن قیمت مسکن، این کالای سرمایه ای را از دسترس بسیاری از خریداران بالقوه خارج کرد و در تیجه زمینه را برای طولانی شدن دوره بازگشت سرمایه فراهم کرد. در تیرماه سال جاری تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهرتهران به ۱۳,۶ هزار واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۳ و ۲ درصد کاهش نشان می دهد. متوسط قیمت مسکن شهر تهران نیز ۴,۵ میلیون تومان در هر متر مربع بود که نسبت به ماه قبل تغییری نداشت اما، نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵,۷ درصد افزایش یافت.
بررسی ها از دلایل رکود بازار مسکن نشان می دهد عوامل مؤثر از جمله قیمت نفت، مازاد تقاضای مسکن، نرخ سپرده و نیز تسهیلات بانکی، مسیر خروج از رکود این بازار را باریک کرده است. با این حال دو عامل افزایش نسبی صادرات نفت از اواسط سال ۱۳۹۴ و افزایش هشت برابری تسهیلات بانکی و رسیدن به سقف ۱۶۰ میلیون تومان به دلیل مهیا نبودن سایر شرایط در اقتصاد کلان، قدرت تأثیرگذاری خود را بر روی بازار مسکن از دست داده و به همین دلیل بازارهای رقیب از جمله سپرده بانکی، سکه و ارز در جذب نقدینگی، موفق تر از بخش مسکن عمل کرده اند.
در این میان برخی با استناد به کمبود تولید نسبت به تقاضای آتی احتمال انفجار دوباره قیمت مسکن در سال های پیش رو را بعید نمی دانند اما، رئیس اتحادیه مشاوران املاک، افزایش یکباره قیمت مسکن را دور از واقعیت دانست و درباره پیش بینی از آینده بازار مسکن گفت: خوشبختانه از نیمه دوم سال قبل شاهد افزایش ساخت و سازهای مسکونی در شهر تهران بودیم که می تواند باعث ایجاد تعادل قیمت شود. لذا پیش بینی می کنم افزایش قیمتی در نیمه دوم سال جاری نداشته باشیم. اگر به سمت رونق هم برویم رشد قیمت مسکن بیش از تورم نخواهد بود.
حسام عقبایی افزود: خوشبختانه افزایش پروانه های ساختمانی در واحدهای کوچک متراژ اتفاق افتاده که ناشی از تسهیلات ۱۶۰ میلیون تومانی دولت است و می تواند در تحریک بازار مؤثر باشد ولی رشد بازده سرمایه در بخش مسکن زمانبر خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: بهره برداری از پروژه های مسکن بین ۱۲ تا ۴۸ ماه زمان می برد. لذا پیش بینی این است واحدهایی که در چند ماه اخیر برای آنها پروانه صادر شده به تدریج از نیمه دوم سال جاری وارد بازار عرضه می شوند. این عرضه می تواند کمک کند به این که عبور از رکود با سرعت بیشتری پیش برود و قدرت خرید متقاضیانی که دنبال واحد کوچک هستند بالا برود. در مجموع به رونق اقتصادی بازار مسکن کمک خواهد شد.