کمپین «زائرهم پیما» ایده ای برای کاهش تراکم خودروهای شخصی در سفرهای اربعین
معاون حمل ونقل وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه زائران اربعین در شهرهایی با مبدا یکسان در کشور می توانند با هم و با یک وسیله نقلیه شخصی سفر کنند، تأکید کرد: «هم پیمایی» می تواند موجب کاهش ازدحام و تراکم ترافیکی و بهبود مدیریت تقاضای سفر شود.
معاون حمل ونقل وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه زائران اربعین در شهرهایی با مبدا یکسان در کشور می توانند با هم و با یک وسیله نقلیه شخصی سفر کنند، تأکید کرد: «هم پیمایی» می تواند موجب کاهش ازدحام و تراکم ترافیکی و بهبود مدیریت تقاضای سفر شود.
به گزارش تین نیوز به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، شهریار افندی زاده معاون حمل ونقل وزیر راه و شهرسازی ضمن بیان اهمیت مراسم اربعین حسینی به عنوان یک رویداد کم نظیر در دنیا، راهکار هم پیمایی زائران را برای کاهش تراکم و ازدحام ترافیک خودروهای شخصی مطرح کرد و گفت: یکی از رویدادهای مهم در کشور، مراسم اربعین حسینی است. هر ساله میلیون ها شیعه پیرو امام حسین (ع) برای زیارت، خود را از سراسر نقاط کشور به کشور عراق می رسانند. به دلیل تردد میلیون ها شیفته ابا عبدالله (ع) در یک مدت زمان اندک، این رویداد به یکی از رویدادهای کم نظیر در دنیا بدل شده است. بدیهی است به دلیل حجم زیاد تقاضای زائران و محدودیت های حمل ونقل همگانی و زیرساخت های حمل ونقل، سیستم حمل ونقل با چالش مواجه خواهد شد.
افندی زاده خاطر نشان کرد: یکی از راهکارها برای مدیریت تقاضای سفر، استفاده از استراتژی هم پیمایی برای زائران است. با استفاده از این استراتژی، زائران در شهرهای با مبدا یکسان در کشور می توانند با هم و با یک وسیله نقلیه شخصی سفر کنند. به عبارت دیگر با به کارگیری هم پیمایی می توان ضریب سرنشین وسایل نقلیه شخصی را افزایش داد که در نهایت باعث کاهش ازدحام و تراکم ترافیکی شده و مدیریت تقاضای سفر را ممکن می کند.
وی افزود: بر اساس آمار سال گذشته، ضریب سرنشین وسایل نقلیه شخصی در حدود ۲ نفر بوده که با استفاده از استراتژی هم پیمایی می توان تا ۴ نفر افزایش داد که در نهایت در صورت عدم افزایش تقاضا، تعداد وسایل نقلیه شخصی به نصف کاهش پیدا خواهد کرد.
معاون حمل ونقل وزیر راه و شهرسازی درباره بکارگیری هم پیمایی در کشورهای جهان گفت: هم پیمایی اولین بار در دنیا در اواسط دهه ۱۹۷۰ مطرح شد و امروزه به دلیل کاهش هزینه حمل به ازای هر مسافر مورد استفاده قرار می گیرد.
افندی زاده ادامه داد: با توجه به ویژگی های هم پیمایی و انطباق کامل با سفر زائران حسینی، می توان هم پیمایی را به صورت استفاده چند نفر از یک وسیله نقلیه مشترک برای سفرهایی که از قبل برنامه ریزی شده اند، تعریف کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: هم پیمایی معمولا در بین افرادی شکل می گیرد که در زمان یکسان، از مبدا تقریباً یکسان و به مقصد تقریبا یکسان سفر می کنند و در زمان یکسانی بر می گردند.
وی افزود: بر اساس مبدا و مقصد سفر زائران حسینی، انطباق کامل با ویژگی های هم پیمایی وجود دارد که در آن تمامی زائران از مبدا شهرهای خود به مقصد پایانه های مرزی راهی کشور عراق می شوند.
افندی زاده تاکید کرد: در هم پیمایی وسیله نقلیه ای که توسط افراد استفاده می شود، می تواند متعلق به هر یک از افراد هم پیما بوده یا توسط ارگانی که در آن فعالیت می کنند، خریداری شده یا توسط شرکت یا سازمانی که به این کار مشغول است، تهیه شده باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: این وسیله نقلیه شامل خودروی سواری اشتراکی (Carpool)، ون اشتراکی (Vanpool) و اتوبوس سرویس اشتراکی (Subscription bus service) است و با استفاده از هم پیمایی ظرفیت جابجایی مسافر از ۴ تا ۶ نفر در سواری شخصی تا ۳۰ تا ۴۰ نفر در اتوبوس اشتراکی متغیر است.
وی ادامه داد: در اربعین حسینی علاوه بر ناوگان حمل ونقل همگانی (اتوبوس، قطار و هواپیما) که هم پیمایی با ظرفیت متوسط و بالا را فراهم می کنند، از وسایل نقلیه شخصی نیز می توان برای هم پیمایی با ظرفیت کم برای زائران حسینی استفاده کرد. در این صورت ضریب سرنشین وسایل نقلیه شخصی را می توان به طور متوسط به ۴ نفر افزایش داد.
در ادامه افندی زاده با اشاره به ضرورت حضور فعال شرکت های فناوری اطلاعات و تشکیل کمپین «زائرهم پیما» گفت: بدیهی است اجرای سیاست هم پیمایی در مراسم اربعین حسینی مستلزم حضور فعال شرکت های فناوری اطلاعات و توسعه پلتفرم های مناسب در این حوزه است. با توسعه پلتفرم های مناسب، افراد هم پیما می توانند با اعلام زمان رفت و برگشت، مبدا و مقصد و ویژگی های هم پیما، یکدیگر را شناسایی کرده و با یکدیگر به صورت اشتراکی سفر کنند.
معاون حمل ونقل وزیر راه و شهرسازی از تمامی شرکت های فعال در این حوزه خواست تا به سرعت پلتفرم های مناسب را توسعه دهند.
وی تاکید کرد: همچنین لازم است در فرصت باقیمانده کمپینی بنام «زائر هم پیما» تشکیل شود تا افراد با شناسایی یکدیگر، بتوانند به صورت اشتراکی با هم سفر کنند.