خدمات حمل و نقل عمومی؛ صدرنشین تورم/ تورم ماهانه آب، برق و سوخت از ۵ درصد عبور کرد
دو شاخص سالانه و نقطه ای خدمات حمل و نقل عمومی بالاتر از هر کالا و خدمت دیگری ایستاده است.
آخرین داده های مرکز آمار ایران از شاخص قیمت مصرف کننده (تورم) حاکی از آن است که در دو شاخص سالانه و نقطه ای خدمات حمل و نقل عمومی بالاتر از هر کالا و خدمت دیگری ایستاده است.
به گزارش تین نیوز به نقل از تجارت نیوز، نگاهی به آخرین داده های مرکز آمار ایران درباره شاخص قیمت مصرف کننده مهر ماه از جهش قابل توجه تورم حمل و نقل عمومی، به ویژه در بخش خدمات، حکایت دارد.
خدمات حمل و نقل عمومی؛ رکورددار تورم
تورم سالانه خدمات حمل و نقل عمومی در مهر ماه شاخص 55.4 واحد درصد را نشان می دهد و در محاسبات نقطه به نقطه عدد 53.6 واحد درصد ایستاده است.
این ارقام بدان معناست که خدمات حمل و نقل عمومی در 12 ماه منتهی به پایان مهر 1403 (سالانه) و همچنین در مقایسه با مهر سال گذشته (نقطه ای) بیش از هر کالا و خدمت دیگری رشد قیمت پیدا کرده است.
البته در محاسبات 30 روزه مهر ماه تورم این بخش چندان نجومی نبود و شاخص 1.6 درصد را به ثبت رساند.
به نظر می رسد بازگشایی دانشگاه ها و مدارس از نیمه دوم سال و به تبع آن افزایش تقاضا برای دریافت خدمات حمل و نقل عمومی در رکوردشکنی تورم خدمات حمل و نقل عمومی در مهر ماه بی تاثیر نیست.
در کنار افزایش تقاضا، مشکلات عرضه این خدمات نیز مشکلاتی در حمل و نقل عمومی کشور ایجاد کرده است.
آن طور که پیش از این پیروز حناچی، شهردار اسبق تهران، اعلام کرد، «فقط شهر تهران در بخش اتوبوسرانی به هفت هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد که حتی نیمی از آن فعال نیست. از این میزان نیز 1500 دستگاه مختص بخش خصوصی است که قرارداد عمده آنها در مراحل پایانی خود قرار دارد.».
این شرایط در بخش ناوگان ریلی و تاکسیرانی نیز حاکم است و آنها نیز اوضاع چندان بهتری نسبت به ناوگان اتوبوسرانی کشور ندارند.
تورم ماهانه حامل های انرژی بالای 5 درصد
بازگشایی مدارس و دانشگاه ها باعث شده بخش آموزش با عبور از شاخص 16.8 واحد درصد، تورم عجیبی را در طول 30 روز بر جا گذارد. با این حال گروه «آب، برق و سوخت» هم که به عنوان حامل های انرژی شناخته می شود با ثبت تورم 5.3 واحد درصد رشد قابل توجهی در این ماه داشته است.
ریشه شکل گیری چنین شاخصی به سیاست های دولت چهاردهم بازمی گردد که در شروع پاییز چراغ سبز افزایش قیمت حامل های انرژی را نشان داد تا این اقلام که به شکل دستوری قیمت گذاری می شوند پس از مدت ها تغییر نرخ را تجربه کنند و حالا نمود آن در محاسبات تورمی مرکز آمار ایران مشخص شود.