بازدید سایت : ۸۱۲۹۸

افزایش صادرات ایران پس از اتفاقات سوریه

اکنون با توجه به افزایش قیمت نهاده های انرژی و نیاز به قوت لایموت مردم ممکن است در کوتاه مدت شاهد افزایش صادرات دوباره کالاهای ایرانی از عراق به سوریه باشیم.

افزایش صادرات ایران پس از اتفاقات سوریه
تین نیوز |

دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، اظهار کرد: اکنون با توجه به افزایش قیمت نهاده های انرژی و نیاز به قوت لایموت مردم ممکن است در کوتاه مدت شاهد افزایش صادرات دوباره کالاهای ایرانی از عراق به سوریه باشیم.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، شرحی از آخرین وضعیت ترانزیت کالا از مسیر عراق ارائه کرد و گفت: عراقی ها عضو کنوانسیون تیر نبودند و امکان برقراری کارنه تیر و انجام رویه های ترانزیتی را در مجموعه مقررات صادراتی نداشتند، دو سال پیش عراقی ها درخواست پیوستن به کنوانسیون تیر را دادند و عضویت آنها نیز پذیرفته شد و پس از پذیرفته شدن در کنوانسیون باید اقداماتی را برای فراهم کردن بستر اجرای مقررات انجام می دادند از جمله اینکه آموزش های لازم را در نظام گمرکات دریافت کنند و هچنین موسسه ضامن را که نمایندگی کارنه تیر را در عراق داشته باشد ایجاد کنند، آنها همه این امور را با همکاری جمهوری اسلامی ایران پیش بردند و بخشی از آموزش ها را در گمرک ترانزیتی آستارا دریافت کردند. در ادامه هفت مرز را دورتادور عراق به عنوان مرزهای ترانزیتی اعلام و ترانزیت را آغاز کردند و تقریبا از حدود یک سال پیش ترانزیت از هفت مرز یادشده در عراق آغاز شد، سه مرز با خاک جمهوری اسلامی ایران مشترک است و مرزهای دیگر با ترکیه، عربستان، اردن و سوریه اشتراک دارد. 

سنجابی شیرازی درباره احتمال برقراری مسیر ترانزیت از ایران به کویت به واسطه عراق اظهار کرد: مرز عراق و کویت هنوز ترانزیتی نشده اما به تدریج که این رویه به مرزهای کشور عراق سرایت پیدا کند دور از انتظار نیست بستر لازم برای تبدیل شدن مرز عراق و کویت به یک مرز ترانزیت فراهم شود.

تقویت صادرات ایران در پی ناآرامی های سوریه 

وی درباره آخرین وضعیت ترانزیت کالا از ایران به سوریه از مسیر عراق گفت: سوری ها و عراقی ها سه نقطه مرزی مشترک داشتند و یک مرز از سه مرز در اشتراک با اقلیم کردستان قرار دارد که مرز رسمی نیست اما بیشتر کالاهای ایرانی که به سوریه می رفت از همین مرز غیررسمی به منطقه کرد سوریه ارسال می شد. اکنون با توجه به افزایش قیمت نهاده های انرژی و نیاز به قوت لایموت مردم ممکن است در کوتاه مدت شاهد افزایش صادرات دوباره کالاهای ایرانی از عراق به سوریه باشیم. بنابراین، تداوم نابه سامانی در سوریه می تواند به افزایش صادرات کالا از ایران به عراق بینجامد تا در ادامه به سوریه صادر شود. 

پیامدهای عضویت عراق در WTO برای ایران 

دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در پاسخ به سوالی در مورد پیامدهای عضویت عراق در سازمان تجارت جهانی برای تجارت ایران با این کشور توضیح داد: عراق درخواست خود را برای عضویت در سازمان تجارت جهانی ارائه و مجموعه قوانین لازم را اجرا کرده است، نظام اقتصادی عراق نیز مبتنی بر اقتصادی آزاد است و با توجه به عضویت عراق در اتحادیه عرب و همچنین در شورای همکاری خلیج فارس عراقی ها به یقین در جریان پیوستن به سازمان تجارت جهانی قرار دارند و دیر یا زود این عضویت را به دست خواهند آورد. 

وی اضافه کرد: وقتی مقررات تجارت آزاد در عراق برقرار می شود این کشور باید بخشی از ممنوعیت های غیرتعرفه ای را براساس دستورکار نظام تجارت بین الملل حذف کند، با این اتفاق تجارت رقابتی می شود و این سهم بازار کالاهای ایرانی را در عراق تهدید می کند.

سنجابی یادآور شد: از سوی دیگر از آنجا که در تجارت با عراق امتیازاتی برای ایران وجود دارد که برای هیچ یک از کشورهای همسایه عراق وجود ندارد مانند تعدد مرزها، فرهنگ مشترک مصرف و تعاملات قومی، انرژی ارزان و نیروی کار ارزان و پایین بودن ارزش پولی ملی در ایران، حذف محدودیت های غیرتعرفه ای منجر به این می شود که تجارت ایران در المان های مبتنی بر مزایای رقابتی با عراق تقویت شود. 

دسترسی به بازاری بیش از ۴۵۰ میلیون به واسطه عراق 

سنجابی درباره انتقال واحدهای تولیدی و صنعتی ایران به خاک عراق گفت: عراق یک قانون سرمایه گذاری به نسبت مترقی دارد. این قانون سرمایه گذاری شماره ۱۳ نام دارد و مصوب ۲۰۰۶ با الحاقات و اصلاحات ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ و قانون قابل اتکایی است. از سوی دیگر، چنانچه گفته شد عراقی ها عضو اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس هستند و با بسیاری از کشورهای عضو این دو اتحادیه منطقه ای موافقت نامه تجارت آزاد و دیگر پیمان های تسهیلگر تجاری منعقد کرده اند در نتیجه به شرط تضمین امنیت سرمایه در عراق سرمایه گذاری و تامین انرژی صاحبان کسب و کارهای ایرانی می توانند بخش انتهایی تولید محصولات خود به عراق منتقل کنند و کالاهای نهایی را با برند عراقی به مقصد کشورهای شریک تجاری عراق صادرکنند و از سیاست های حمایتی این کشور از تولید داخل بهره مند شوند و به بازاری بیش از ۴۵۰ میلیون نفر دسترسی پیدا کنند. اما انتقال کامل واحدهای صنعتی ایرانی به عراق سیاستی مبتنی بر خام فروشی است و ارزش افزوده حداکثری را از کشور ما به خاک عراق انتقال می دهد و این سیاست از نظر منافع ملی سیاست درستی نیست. 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.