توسعه بندر فاو عراق میتواند به افزایش سهم ایران از تجارت جهانی کمک کند
توسعه بندر فاو عراق، به عنوان یک پروژه بزرگ در حمل و نقل دریایی، می تواند نقش مهمی در تجارت منطقه ای و جهانی داشته باشد. این پروژه در عین حال که منافع اقتصادی برای عراق دارد، می تواند فرصت هایی را نیز برای ایران ایجاد کند.
توسعه بندر فاو عراق، به عنوان یک پروژه بزرگ در حمل و نقل دریایی، می تواند نقش مهمی در تجارت منطقه ای و جهانی داشته باشد. این پروژه در عین حال که منافع اقتصادی برای عراق دارد، می تواند فرصت هایی را نیز برای ایران ایجاد کند.
به گزارش تین نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران، حمل و نقل دریایی با داشتن ۹۰ درصد سهم از تجارت جهانی، یکی از ارکان اصلی تجارت بین المللی است. این روش حمل و نقل، علاوه بر کاهش هزینه ها و افزایش ظرفیت حمل کالا، ایمنی تجارت را نیز افزایش می دهد.
با توسعه زیرساخت های بندری و تقویت ناوگان دریایی، اهمیت حمل و نقل دریایی روز به روز بیشتر شده و نقش کلیدی در افزایش رقابت پذیری کالاهای صادراتی ایفا می کند. به همین دلیل، کشورهای محصور در خشکی نیز در تلاشند تا به طرق مختلف خود را به تجارت دریایی متصل کنند و کشورهای دارای دسترسی به دریا نیز سعی در تبدیل شدن به یک مسیر ترانزیتی دارند.
کشور عراق که به دلیل عدم دسترسی به آب های آزاد در یک بن بست ژئوپلیتیک قرار دارد، از دیرباز در تلاش بوده تا از طریق ایجاد بنادر بزرگ، خود را در مسیرهای تجارت دریایی قرار دهد. از مهم ترین این پروژه ها می توان به توسعه بندر “فاو” و “جاده توسعه” اشاره کرد. این پروژه ها علاوه بر کمک به تجارت داخلی عراق، می تواند این کشور را در محور کریدور شمال و جنوب قرار دهد.
پروژه جاده توسعه با بودجه بیش از ۱۷ میلیارد دلار، عراق را به یک نقطه کانونی در ترانزیت منطقه ای تبدیل خواهد کرد. توسعه بندر فاو نیز در سه فاز و با ظرفیت ۹۰ اسکله و ۹۹ میلیون تن ظرفیت تخلیه و بارگیری در نظر گرفته شده است. فاز اول این پروژه قرار است در سال ۲۰۲۵ با سرمایه ۵ میلیارد دلاری افتتاح شود و این بندر در سال ۲۰۵۰ به بهره برداری کامل خواهد رسید.
برخی کارشناسان، بندر فاو را یک رقیب برای موقعیت ترانزیتی ایران می دانند، اما این بندر به دلایلی مانند تفاوت متقاضیان استفاده از کریدورهای عبوری از ایران و عراق و همچنین علاقه ترکیه به تنوع بخشی مسیرهای ترانزیتی خود، منافع ترانزیتی ایران را تهدید نمی کند. در عین حال، توسعه بندر فاو می تواند منافع زیادی برای ایران داشته باشد، از جمله تغییر نقطه ثقل تجاری ایران از امارات به عراق و همچنین توسعه بنادر ایران به دلیل سرریز بار از بندر فاو. بنابراین، ایران باید در کنار توجه به موقعیت ترانزیتی خود، از فرصت های ایجاد شده توسط توسعه بندر فاو نیز حداکثر بهره برداری را داشته باشد.