بازدید سایت : ۳۷۴۸۴

◄ آینده نامعلوم سواحل مکران با تصمیم ترامپ

خروج آمریکا از برجام سرنوشت توسعه چابهار و سواحل مکران را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. این پروژه که برای افغانستان حیاطی و برای هند امتیازی در مقابل رقیب دیرینه‌اش چین به‌حساب می‌آید، حال با تغییر شرایط تحریم‌های آمریکا علیه ایران به خطر افتاده است.

آینده نامعلوم سواحل مکران با تصمیم ترامپ
تین نیوز |

خروج آمریکا از برجام سرنوشت توسعه چابهار و سواحل مکران را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. این پروژه که برای افغانستان حیاتی و برای هند امتیازی در مقابل رقیب دیرینه‌اش چین به‌حساب می‌آید، حال با تغییر شرایط تحریم‌های آمریکا علیه ایران به خطر افتاده است.

افغانستان درصورت اجرای طرح توسعه سواحل مکران خواهد توانست مستقیماً به تجارت با دنیا بپردازد و تا حدود زیادی این کار سبب کاهش صادرات مواد مخدر از این کشور می‌شود.

هندوستان هم با سرمایه‌گذاری در این منطقه قادر است به‌راحتی کالاهای خود را به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز صادر کند و در مقابله تجاری با چین موفق‌تر عمل کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، پس از توافق اتمی میان ایران، دولت باراک اوباما و پنج قدرت جهانی دیگر، به ایران رفت و ده‌ها قرارداد ازجمله در مورد پروژه بندر چابهار امضا کرده بود.

دهلی‌نو تلاش دارد با استفاده از بندر چابهار، به بازار آسیای مرکزی و افغانستان دست پیدا کند؛ بااین‌حال حتی در دو سال گذشته نیز عملیات احداث این مسیر ترانزیت به دلیل نگرانی‌ها از تصمیم دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا درباره برجام، به‌کندی پیش می‌رفت.

رویترز در همین باره می‌نویسد، پروژه چابهار، بالقوه می‌تواند راهگشای میلیون‌ها دلار تجارت با افغانستان و کاهش وابستگی فعلی کابل به پاکستان باشد. دولت آمریکا صریحاً از اقدامات پاکستان، ازجمله به دلیل «دخالت» در اوضاع افغانستان و «دادن پایگاه امن» به گروه‌های تروریستی، انتقاد کرده است؛ اما اسلام‌آباد این اتهام‌ها را رد می‌کند.

رویترز در ادامه گزارش خود در مورد اهمیت پروژه چابهار افزوده است که بازسازی اقتصاد افغانستان می‌تواند از وابستگی کابل به کمک‌های خارجی بکاهد و به‌طورجدی به تجارت پردرآمد تریاک توسط گروه طالبان، ضربه بزند. اواخر سال پیش شبکه طلوع افغانستان خبر داده بود که دولت ایران برای ۱۶۵ شرکت افغان به‌منظور سرمایه‌گذاری و فعالیت در منطقه تجاری آزاد بندر چابهار، مجوز فعالیت صادر کرده است.

 یک دیپلمات ارشد دولت هند در همین زمینه به رویترز گفت که «تصمیم ترامپ ما را به اول خط بازگردانده و ما باید در مورد شرایط استفاده از چابهار دوباره مذاکره کنیم.»

به گفته این دیپلمات هندی پروژه چابهار «مسیری بود که می‌تواند تجارت میان هند، ایران و افغانستان را دگرگون کند، اما درحال‌حاضر همه‌چیز در وضعیت نامعلومی قرارگرفته است.»

به گزارش تین‌نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، تحلیلگران می‌گویند «هند در مقابل استراتژی چین در اقیانوس هند موسوم به «رشته مروارید»، رشته ویژه خود را تدارک دیده است که بندر چابهار، بندر دُقُم (در عمان)، جزیره اَسامپشن (کشور جزیره‌ای سیشل)، جزیره آگا لِگا (کشور جزیره‌ای موریس) و جزایر اندامان و نیکوبار (بخشی از هند در خلیج بنگال، غرب سواحل میانمار) را شامل می‌شود.»

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.