کنفرانس بین المللی اقتصاد دریاپایه در بندرعباس برگزار شد
دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریاپایه با حضور نایب رییس مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان کشوری و استانی با همت اتاق بازرگانی هرمزگان و رویکرد حکمرانی در گردشگری دریایی و ساحلی به میزبانی بندرعباس برگزار شد.
دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریاپایه با حضور نایب رییس مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان کشوری و استانی با همت اتاق بازرگانی هرمزگان و رویکرد حکمرانی در گردشگری دریایی و ساحلی به میزبانی بندرعباس برگزار شد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، دبیر دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریاپایه در بندرعباس در این همایش یک روزه گفت: اقتصاد دریاپایه نه تنها می تواند منبع دریایی خوبی برای کشور باشد بلکه می تواند برای توسعه پایدار کشور و همین طور حفاظت از محیط زیست و ذخایر دریایی ایجاد کند.
مصطفی ظهیری نیا اظهار کرد: اقتصاد دریاپایه می تواند به رشد اقتصادی کشورها و ایجاد فرصت های شغلی جدید کمک کند اما با وجود همه این ظرفیت ها اقتصاد دریاپایه با چالش هایی در زمینه آلودگی دریاها، تغییرات اقلیمی و بهره برداری غیرمجاز از منابع دریایی روبرو است.
وی تصریح کرد: در اقتصاد دریاپایه نیازمند مدیریت پایدار منابع دریایی هستیم تا بتوانیم به توسعه پایدار دست پیدا کنیم و این امر با استفاده از فن آوری های نو و انرژی های تجدیدپذیر در استفاده از منابع دریایی محقق می شود.
دبیر دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریاپایه اظهار کرد: دانشگاه هرمزگان هم راستا با اسناد بالادستی به ویژه سند توسعه دریایی، برنامه تحولی خود را برای پاسخگویی به نیازها در توسعه دریا محور آغاز کرده و متناسب با این ظرفیت ها در حوزه آموزش و پژوهش برنامه دارد.
توسعه اقتصاد دریامحور یکی از اولویت های برنامه هفتم پیشرفت است
نایب رییس مجلس شورای اسلامی نیز اقتصاد دریاپایه را بسیار درآمدزا دانست و گفت: یکی از اولویت های برنامه هفتم پیشرفت، توسعه اقتصاد دریامحور است.
حمیدرضا حاجی بابایی تصریح کرد: سرمایه گذاری در حوزه دریا نیازمند امنیت و اقتدار بین المللی است که جمهوری اسلامی ایران آن را ثابت کرده است.
وی رونق سواحل مکران که بخشی از آن در هرمزگان واقع است را سبب آبادانی بیشتر منطقه و کشور دانست و اظهار کرد: از سواحل مکران و توسعه آن باید به درستی استفاده کنیم که نیازمند توجه بیشتر است.
هرمزگان مهد اصلی اقتصاد دریاپایه است
معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان شیلات ایران نیز در این همایش با اشاره به اینکه استان هرمزگان مهد اصلی اقتصاد دریاپایه به ویژه در حوزه شیلات است، گفت: استان هرمزگان که بیش از ۴۸ درصد صید و صیادی کشور را به خود اختصاص داده است که این مهم بیانگر ظرفیت ویژه صید و صیادی استان و همچنین فرهنگ و رسوم غنی صیادی جهت گردشگری دریایی در این استان است.
سید حسین حسینی همچنین سرمایه گذاری حدود ۸۰ هزار میلیارد ریالی در حوزه های آبزی پروری و صیادی استان هرمزگان را بیانگر اهمیت شیلات استان در اقتصاد دریاپایه دانست و اظهار کرد: فرهنگ و آواهای سنتی هرمزگان در حوزه صید و صیادی و آبزی پروری می تواند سبب جذب گردشگر دریایی شود.
وی با اعلام این که سازمان شیلات ایران متولی تولید آبزیان است، خاطر نشان کرد: بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی میزان تولید آبزیان از ۳۲ هزار تن که بیشتر درحوزه صید و صیادی بوده به یک میلیون و ۴۱۸ هزار تن تولید رسیده است که از این مقدار ۷۷۸ هزار تن آن در حوزه صید و صیادی و ۶۴۰ هزار تن در حوزه آبزی پروری است.
این مقام مسئول با اشاره به اهمیت آبزیان در تامین امینیت غذایی و تامین پروتئین سبد غذایی خانوارها گفت: بدون شک این مقوله نیز می تواند نقش مهمی در گردشگری داشته باشد.
معاون وزیر و رییس سازمان شیلات ایران سهم بیش از ۲۰۰ میلیون دلاری هرمزگان از ۶۵۰ میلیون دلار صادرات آبزیان کشور را نشان از توان توسعه ای هرمزگان با محوریت شیلات خواند.
حسینی گفت: در راستای ذائقه پسندی آبزیان در حوزه فرهنگ سازی و ارزان سازی، باید با مشارکت رسانه ها اقدامات فرهنگی در سطح کلان انجام شود و در حال حاضر نیز جشنواره های طبخ آبزیان به همین منظور در استان ها برگزار می شود .
وی ادامه داد: در حوزه صنعت فرآوری، ۳۷ فرآورده آبزیان ( تهیه شده از خمیر گوشت آبزیان) که ۲۰ فراورده از میان آن ها، تجاری شده و به بازار رسیده است، کمک می کند که با این پروتئین ارزشمند آشتی کنیم و امید داریم بتوانیم از ظرفیت های جذاب آبزی مصرفی در حوزه گردشگری استفاده بهتری داشته باشیم.
رییس سازمان شیلات ایران تاکید کرد: گردش مالی تجارت آبزیان دنیا نشان می دهد که دنیا به سمت ارزآوری محصولات شیلاتی در حرکت است، در کشور ما نیز درحوزه جذب سرمایه گذاری ۳۲.۸ همت جذب سرمایه گذاری طی ۲ سال انجام شد که رکورد ۲.۲ همتی شکسته شد و در این بین ۸۵ درصد از آورده بخش خصوصی در حوزه آبزی پروری بوده است.
هرمزگان می تواند نقطه ثقل توسعه دریاپایه کشور باشد
استاندار هرمزگان نیز در این نشست باتوجه به اینکه در کشورهای دنیا یکی از شهرهای بندری پایتخت تجاری آن کشور است؛ چون دریا به آبهای آزاد وصل است، اظهار کرد: استان دریایی و ساحلی هرمزگان می تواند به عنوان نقطه ثقل توسعه دریا پایه کشور باشد و پایتخت تجاری کشور در این استان مستقر شود.
محمد آشوری گفت: مردم ما در مرزهای جنوبی کشور و دریایی، دچار یک تحقیر تاریخی شدند؛ چون مرزنشینان با توجه به نزدیکی به کشورهای خارجی دچار مقایسه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می شوند.
وی ادامه داد: این مهم باید مورد توجه مردم ساحل نشین باشد که در حوزه توسعه نگاهشان به حاکمیت ملی باشد؛ به همین دلیل باید زمینه های مشارکت مرزنشین ها فراهم شود.
نماینده عالی دولت در هرمزگان اظهار کرد: البته در توسعه مکران در این استان اتفاق های خوبی افتاده است و باتوجه به اینکه دو سوم از ساحل مکران در استان هرمزگان است؛ قرار است پهنه تمدنی جدید ایجاد کنیم.
آشوری یادآور شد: در توسعه نیافتگی دریا، ضررهای زیادی کرده ایم و برخی از این ناترازی ها نتیجه بی توجهی به توسعه دریا محور است.
وی ابراز کرد: برای پشتبانی از طرح های گردشگری و ساحلی باید صنایع دریایی و صندوق حمایت از صنایع دریایی، در حمایت از آن ها زیرساخت ها را ایجاد کنند.
استاندار هرمزگان ادامه داد: بندر شهید رجایی براساس طرح آمایش سرزمینی، مرکز حمل و نقل منطقه بود که اکنون نباید از آن غافل شویم؛ در حوزه صنعت بانکرینگ سوخت نیز اگر از آن غافل شویم منجر به از دست دادن فرصت های مختلف می شود.
سهم ساحل نشینان از اقتصاد دریا باید افزایش پیدا کند
نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس نیز بر افزایش سهم ساحل نشینان از اقتصاد دریا تاکید کرد و گفت: باتوجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب، دریا سرشار از فرصت ها و ظرفیت ها است که این ظرفیت ها باید به فرهنگ عمومی مردم ساحل نشین تبدیل شود.
حجت الاسلام و المسلمین محمد عبادی زاده، با اشاره به ظرفیت های گسترده هرمزگان در اقتصاد دریاپایه، تصریح کرد: حوزه هایی همچون آبزی پروری، شیلات، گردشگری، حمل ونقل دریایی، کشتی سازی،انرژی های تجدیدپذیر و بیوتکنولوژی دریایی از مهم ترین ظرفیت هایی هستند که باید برای بالفعل کردن آن ها تلاش شود.
وی با تاکید بر پیوند بین اقتصاد و فرهنگ در حوزه دریاپایه، بیان کرد: فرهنگ مهمان نوازی، تعاملات اجتماعی، سخت کوشی مردم ساحل نشین، و حفاظت از محیط زیست از عناصر کلیدی این حوزه به شمار می روند؛ همچنین موسیقی های بومی، هنرهای دستی، سبک معماری و افسانه های مرتبط با دریا نیز بخش های مهمی از فرهنگ دریایی این منطقه ساحلی محسوب می شوند.
امام جمعه بندرعباس با انتقاد از کمبود زیرساخت های گردشگری در استان هرمزگان گفت: با وجود حضور چشمگیر گردشگران، اما زیرساخت ها و خدمات مناسب در استان فراهم نشده است؛ در صورتی که توسعه زیرساخت های گردشگری برای تحقق اهداف اقتصاد دریاپایه ضروری است.
وی اخلاق دریا را متکی بر ارزش هایی چون سخت کوشی، عدالت و تعهدات دینی دانست و بر ضرورت تقویت آن در جامعه تأکید کرد.
حجت الاسلام عبادی زاده همچنین با اشاره به اهمیت استقرار صنایع آب بر در استان های ساحلی، گفت: انتقال این صنایع به مناطق دور از دریا منطقی نیست و باید بر اساس اصول آمایش سرزمینی اقدام شود.
نماینده ولی فقیه در هرمزگان آموزش و پرورش را از ارکان کلیدی تحقق اقتصاد دریاپایه دانست و گفت: آموزش مهارت های مرتبط با دریا و سوق دادن رشته های دانشگاهی به این سمت می تواند بخش بزرگی از چالش های منابع انسانی این حوزه را حل کند.