بازدید سایت : ۵۶۱۵۹

دو سوم ترددهای شهری با حمل‌ ونقل پاک امکان‌ پذیر است

متاسفانه تفکر و رویکرد خودرومحوری در شهرها باعث شده در تامین زیرساخت های شهری برای استفاده از شیوه های حمل و نقل پاک دچار نقصان و کاستی های زیادی باشیم.

دو سوم ترددهای شهری با حمل‌ ونقل پاک امکان‌ پذیر است
تین نیوز

 دانشیار دانشکده مهندسی عمران و رئیس مرکز پژوهشی حمل ونقل پایدار دانشگاه یزد با بیان این که دو سوم ترددهای شهری با شیوه ‎های حمل و نقل پاک امکان پذیر است، گفت: متاسفانه تفکر و رویکرد خودرومحوری در شهرها باعث شده در تامین زیرساخت های شهری برای استفاده از شیوه های حمل و نقل پاک دچار نقصان و کاستی های زیادی باشیم.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، مهدی فلاح تفتی ضمن اشاره به روش های حمل و نقل پاک، اظهار کرد: به طور کلی روش های حمل و نقلی که آثار سوء زیست محیطی حداقلی داشته باشند و به سلامت فردی و اجتماعی کمک کنند، روش های حمل و نقل پاک اطلاق می شود.

وی طبیعی ترین، ساده ترین و قدیمی ترین گونه حمل و نقل پاک، پیاده روی خواند و گفت: بافت شهرهای کشورمان در گذشته نیز به نحوی طراحی شده که مناسب پیاده روی بوده است.

فلاح یکی دیگر از شیوه های حمل و نقل پاک را استفاده از دوچرخه ذکر کرد و گفت: این شیوه نسبت به پیاده روی برای مسافت های بیشتر و تسهیل حمل و نقل راحت تر است ولی سیستم های حمل و نقل همگانی نیز با توجه به این که می توان ظرفیت بیشتری از مردم را نسبت به خودروهای شخصی داشته باشد، جزو حمل و نقل پاک محسوب می شوند.

وی اظهار کرد: البته همین سیستم های حمل و نقل همگانی نیز برای بهره وری بیشتر با اثرات سوء زیست محیطی بهتر است از انرژی های پاک مانند برق استفاده کنند که هرچند در کشورهای دنیا اقدامات قابل توجهی در این باره صورت گرفته، ولی در کشورمان متاسفانه تاکنون اقدام علمی قابل توجهی صورت نگرفته است.

وی عنوان کرد: برخلاف تصور عمومی و بنا بر آمارهای جهانی مربوط به الگوی ترددهای شهری که در کشور نیز صادق است، دو سوم ترددهای شهری با بعد مسافت کمتر از هشت کلیومتر انجام می شود که بر همین اساس نیز می توان با بهره گیری از شیوه های حمل و نقل پاک مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و استفاده از اسکوترهای معمولی این مسافتها را پیمود.

این متخصص حوزه حمل و نقل و ترافیک استفاده از دوچرخه ها و اسکوترهای برقی را نیز برای این مسافتها را نیز توصیه کرد و گفت: در مسافت های بیشتر درون شهری تا حدود ۱۰ کلیومتر نیز می توان از موتورسیکلت های سبک برقی که سرعت هایی بین ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر در ساعت دارند را مورد استفاده قرار داد و از طریق همین شیوه های معمول و راحت در دنیا تا دو سوم ترددهای شهری را با شیوه‎های حمل و نقلی پاک پوشش داد.

وی گفت: استفاده ترکیبی از این شیوه های حمل و نقلی به همراه سیستم حمل و نقل همگانی می تواند ضمن پوشش دادن تمام سفرهای روزمره شهری، عملاً نیاز به استفاده از خودروهای شخصی را به سمت صفر سوق دهیم.

فلاح با بیان این که متاسفانه هیچ کدام از این شیوه های حمل و نقل در کشورمان دارای شان و جایگاه واقعی خود حتی در سطح معمول دنیا نیستند، تصریح کرد: پیاده روی و استفاده از دوچرخه با توجه به قدمتی که در شهرهای کشورمان به ویژه یزد که در دهه ۴۰ و ۵۰ این شهر را به شهر دوچرخه ها معروف کرده بود، به ندرت قالب مشاهده است و استقبال از سیستم های حمل و نقل همگانی نیز طی سه دهه گذشته حداقل در شهر یزد سیر نزولی داشته و اتوبوسرانی را با بحران کمبود مسافر در مقابل با طرفیت ناوگان خود مواجه کرده است.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه تفکر و رویکرد خودرومحوری در شهرها باعث شده در تامین زیرساختهای شهری برای استفاده از شیوه های حمل و نقل پاک دچار نقصان و کاستی های زیادی باشیم و در گذر زمان حتی فضاهای موجود گذشته نیز به بخش سواره رو اختصاص یافته و فضا برای بخش پیاده رو و مسیر تردد دوچرخه، روز به روز تنگ و تنگ تر شده است.

رئیس مرکز حمل و نقل پایدار دانشگاه یزد افزود: متاسفانه از طرفی نیز کمتر شاهد ایجاد فضاهای تردد به شیوه های حمل و نقل پاک در شهرها هستیم، ضمن این که در تولید وسایل نقلیه پاک نیز رغبت چندانی از سوی تولیدکنندگان کشورمان شاهدیم.

وی ضرورت بهبود این وضعیت را نیازمند عزم جدی و به رسمیت شناخته شدن تفکر استفاده از گونه های حمل و نقل پاک دانشت و گفت: در این صورت فراهم کردن زیرساخت های حمل و نقل پاک در ذیل زیرساخت های موجود امکان پذیر خواهد بود و هزینه های محدودتری را در مقایسه با توسعه شبکه های معابر خودرویی به شهرداری ها تحمیل خواهد کرد.

فلاح بر توسعه و اطلاعرسانی بیشتر سیستم های حمل و نقل همگانی در شهرها در راستای ترغیب بیشتر مردم به استفاده از این ناوگان تاکید کرد و در پاسخ به این سئوال که آیا تا زمان بهره گیری کشورمان از ذخایر غنی سوختهای فسیلی می توان به توسعه حمل و نقل پارک در کشور امیدوار بود، گفت: قطعاً این موضوع به سیاست گذاری ها و برنامه های کلان ملی بستگی دارد.

وی گفت: در واقع باید از منابع سوخت های فسیلی در کشورمان استفاده بهینه تری از طریق بخشهایی مانند پتروشیمی ها داشته باشیم تا از اتلاف این سرمایه های ملی جلوگیری شود.

رئیس مرکز پژوهشی حمل و نقل پایدار دانشگاه یزد این تفکر که تا وجود منابع سوختهای فسیلی در کشور سوق پیدا کردن به سمت حمل و نقل پاک توجیهی ندارد را تفکری نادرست خواند و گفت: این منابع سوختی صرف بخش هایی شود که حمل آثار سوء کمتری برای محیط زیست داشته باشد و هم ارزش افزوده بیشتری نصیب کشورمان کند و در کنار آن انرژی در بخش حمل و نقل کشور را به سمت انرژی های پاک از جمله انرژی برق به ویژه انرژی برق تولید شده از انرژی های تجدیدپذیری مانند انرژی خورشیدی و باد سوق دهیم.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.