◄ منع استانداران از اخذ تصمیمات مروج بومی گرایی در مراکز توزیع بار/ حمل و نقل جاده ای؛ تابع آیین نامه های کشوری
از سوی مقامات کشوری به استانداران ابلاغ شده است تا در تمامی استان ها و شهرستان ها از تصویب مقررات محلی به ویژه در بحث تصمیماتی که در راستای ترویج بومی گرایی اخذ می شود جدا خودداری گردد.

چند روز پس از آن که تعدادی از رانندگان ناوگان کمپرسی اصفهان روز ۱۵ اسفند ۱۴۰۳، در اعتراض به بومی گرایی و تبعیض در تخصیص بار، تجمع کردند، یک مقام سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای گفت: از سوی مقامات کشوری به استانداران ابلاغ شده است تا در تمامی استان ها و شهرستان ها از تصویب مقررات محلی به ویژه در بحث تصمیماتی که در راستای ترویج بومی گرایی اخذ می شود جدا خودداری گردد.
به گزارش تین نیوز، بر اساس اعلام رانندگان کامیون در شبکه های اجتماعی، تجمع رانندگان ناوگان کمپرسی برای چندمین بار برگزار شده و پیش تر نیز رانندگان کمپرسی در مقابل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اصفهان و استانداری تجمعاتی برگزار کرده بودند.
در شبکه های اجتماعی گفته شده، درخواست رانندگان کمپرسی معترض، رفع هرگونه تبعیض و همچنین پرهیز از بومی گرایی در تخصیص بار در مراکز توزیع بار سراسر کشور است .
به اعتقاد رانندگان کامیون، بی توجهی به توزیع عادلانه بار نه تنها عدالت صنفی را زیر سؤال میبرد، بلکه می تواند زمینه ساز هرج و مرج و تضعیف انسجام ملی شود.
رانندگان معتقدند برای رفع این مشکلات می توان درگاه ملی اعلام بار کشوری را تحت نظارت سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای راه اندازی کرد تا توزیع بار بدون دخل و تصرف تشکل های صنفی استانی و بدون دخالت افراد غیر متخصص از جمله برخی نمایندگان مجلس ، مدیریت شود.
به گفته رانندگان کامیون، در صورتی که مشکلات مربوط به بومی گرایی در مراکز توزیع بار برطرف نشود و روند ناعادلانه و تبعیض آمیز فعلی ادامه یابد، هر روز شاهد چنین اعتراضاتی خواهیم بود.
اما تنها چند روز پس از این رویداد، مهرداد حمداللهی مدیرکل دفتر حمل و نقل کالای سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در سفر اخیر خود به استان یزد، در جلسه ای با حضور مسئولان استانی و انجمن های صنفی این استان گفت: در راستای حذف بومی گرایی و موضوع تبعات ناشی از مصوبات مسئولان شهرستانی و تصمیمات محلی در بخش حمل و نقل به دلیل ماهیت آن و عدم تمرکز فعالیت رانندگان یک شهرستان در آن شهرستان، از سوی مسئولان کشوری به استانداران ابلاغ شده است تا در تمامی استان ها و شهرستان ها از تصویب مقررات محلی به ویژه در بحث تصمیماتی که در راستای ترویج بومی گرایی اخذ می شود جدا خودداری گردد و مقررات و آیین نامه های کشوری متناسب با شرایط هر استان (از نظر میزان حجم بار، تعداد ناوگان، تعداد رانندگان و...) بر کل سیستم حمل و نقل اعمال شود.
در استان یزد به اسم عدالت یه سامانه ای بنام هزاربار راه اندازی شده که عامل اصلی بومی گرایی و مافیایی شدن بارها بخصوص در شهر میبد شده تا رانندگان غیر بومی بعد از رانندگان شهر میبد و بعداز استان یزد در درجه سوم قرار بگیرند که سر منشا آن انجمن رانندگان میبد بوده که بشدت مورد حمایت سازمان حمل و نقل یزد می باشد، سامانه هزاربار به اسم سامانه بومی و با رانت و رشوه همه جوره ظلمی به ما رانندگان غیر بومی روا داشته ولی خود مسؤلان سازمان یزد دم از عدالت و پرهیز از بومی گرایی می زنند
شما غریبا هر باری بردی کرایش خراب کردی سهم ما مردم یزد از این همه کارخونه فقط شده مریضی و هر جا بار بردم خالی برگشتم
همه ی ما ایرانی هستیم و به آن افتخار میکنیم
و ایران متعلق به تمام مردم ایران است و بس
و بنا بر این بحث بومی گرایی یک بحث بیهوده و باطل است و هر ایرانی این حق را دارد در هرجا
که میخواهد زندگی کند .
سلام در مرز باشماق به گفته استاندار اون محله که بومی ها باید در اولویت باشند خیلی واضح و علنی تمامی آرمانهای جمهوری اسلامی ایران رو لگد مال میکنند بومی چه مسخرهای است که رواج یافته است درزمان جنگ اگر فرزندان جای جای ایران زمین خون خود را فدای تمامیت ارضی آنجا نمیکردند که امروز دیگر بومی وجود خارجی نمیداشت
اگر بومی گرایی در امور حمل نقل بابی مدیریتی مسؤلین مرتبط استانهای کشور صورت گیرد بین رانندگان حمل و نقل اختلاف وسعی برتلافی جویی واختلال دراموراین مهم واقتصاد کشور رافلج میکند
قبلا ذکر شد معضل بومی نگری ، یارانه عام سوخت و قاچاق آن معلول نظام توزیعی است.
این تفکر در صف و نوبت بازارچه های مرزی ، سوختگیری، بارگیری و هر جایی می توان دید چون به آمایش سررمین، مقررات عمومی حمل کالا و ماده۱۴ تخلفات رانندگی ، مالکیت و مدیریت سرمایه و شرکت محوری توجه نداریم .
لذا تنش و تعارضات صنفی بشدت در حال افزایش است،مالیات هرکس سعی دارد گردش مالی خود را در پرداخت نیابتی راننده مخفی کند . اگر قرار است صمت و راننده رقابت یا حمایت شوند باید شامل استاندارد ملی گردند.
بیشترین مشکل در اقوام و مناطق مرزی است و حالا این گسل در یزد و اصفهان تبریز فعال گردیده نگذارید عرف و ایجاد حق شود.
امیدوارم مسولین هم به پایانه بار بندر عباس که اکثر بارهای ترانزیت آنجا هست سفر کنند واز نزدیک شاهد قضیه بوم گری باشند وازنزدیک شاهد این نا عادلانه ای باشند
راننده ها همیشه تو دردسر هستند فرقی نداره که اهل کدوم شهر باشی فقط به باربری پول اضافه ندید تعرفه هر چی هست همون رو بگیرید بومی گرایی هیچ نقطهای از این ایران عزیز پیدا نمیکنی .باربری پول اضافه میگیره .بعد منو شمای همکار افتادیم به جون هم اشتباه نکنید چرا میپرید به سر همدیگه تعرفه حل بشه همچی حل میشه چرا چون عادلانه تقسیم شده نه اینکه باربری با رانندهها نصف نصف تموم کنه .بار نزن آقا به نعف خودته نزن بلاخره یکی میپرسه چرا داری خالی میری وقتی بار هست .اون موقع میگی تعرفه رو بده بزنم .ببینید درست میشه یا نه. یا حق
انشاالله وقتی دو نفر سر بارو کمیسیونهای اضافه زدن همدیگرو کشتن مسولین عزیز پیگیر میشن یعنی تازه اون موقع میره دستور کار قرار میگیره .اون موقع هم کی هست همون موقع که خانوادهها ی اون چند نفر جلوی دادگاه دارن التماس میکنن که بیا رضایت بده پدر بچه هام بیاد بره کار کنه تا یه لقمه کوفت بیاره .حالا هی بپرید به هم.
پایانه های خوب و اعلام بار قانونی پایانه های قزوین اردبیل تبریز هستندکه بدون درنظر گرفتن بومی غیربومی اعلام بار دارند هرچند مشکلاتی وجوددارد اما بدترین پایانه ها اول اراک دوم پایانه زنجان که برگ نوبت غیربومی فورا باطل است وبدون امکانات رفاهی برای رانندگان غیربومی که رانندگان نتوانند دوام بیاورند و پایانه زنجان واراک همدان را ترک کنند پایانه همدان میلیاردها تومان بودجه گرفته و یک شیر آب ده هزار تومانی هم برای رفاه رانندگان ندارد آب یخ زده و هیچی ندارد کرمانشاه همدان زنجان ارومیه اراک بدترین مدیریت را دارد