◄ چند احتمال درباره دلایل آتش سوزی و انفجار مهیب در بندر شهید رجایی/ داخل کانتینرها چه بود؟
کانتینرهای حاوی کالاهای شیمیایی و اشتعال زا به مراتب بیشتر از سایر کانتینرها در معرض خطر آتش سوزی هستند. این مواد ممکن است خود به خود آتش بگیرند یا در صورت آسیب دیدن به دلیل شرایط خاص، موجب واکنش های شیمیایی منجر به آتش سوزی شوند. موضوعی که با توجه به حادثه امروز در بندر شهید رجایی احتمال آن وجود دارد.

با گذشت حدود سه ساعت از وقوع انفجار در بندر شهید رجایی، جزئیات بیشتری از این انفجار مهیب مشخص شده است.
به گزارش تین نیوز بر اساس خبری که فارس منتشر کرده، ساعت ۱۲ امروز در بندر شهید رجایی و در محدوده اسکله کانتینری شرکت سینا حریقی رخ داده که بعد از دقایقی، آتش باعث وقوع انفجار شدید شده است.
این گزارش حاکی است که هنوز اطلاعات دقیقی از محتویات کانتینرها در اختیار نیست اما اطلاعات اولیه از وجود مواد قابل اشتعال در نزدیکی محل انفجار حکایت دارد.
خبرنگار رسانه مذکور که در محل حضور داشته از قول شاهدان عینی نوشته که ابتدا یک آتش سوزی جزئی رخ داده، اما به دلیل دمای هوای 40 درجه و همچنین انباشت مواد اشتعال زا، این اتش به سرعت تسری پیدا کرده و باعث انفجار گردیده است.
وی از استشمام بوی شبیه بوی گوگرد در حوالی محل حادثه خبر داده و عنوان کرده که عوامل مدیریت بحران در حال تخلیه خودروهای سنگین و نیمه سنگین و سبک از بندر شهید رجایی هستند تا فرایند امدادرسانی با سرعت و سهولت انجام گیرد.
همچنین دود سیاه و غلیظ ناشی از این حادثه غرب آسمان بندرعباس را فراگرفته و تیم های مختلف آتش نشانی مشغول اطفای حریق هستند.
به گزارش تین نیوز، آتش سوزی و انفجار مهیب امروز به روشنی نشان داد احتمال آتش سوزی در کانتینرهای دپو شده در بنادر چقدر زیاد است و تخلیه بنادر در سریع ترین زمان ممکن چگونه می تواند متضمن ایمنی و امنیت بنادر کشورمان باشد، موضوعی که بارها توسط کارشناسان بدان پرداخته شده و در مورد آن هشدار داده شده است.
چه محموله های خطرناک تر هستند؟
البته باید در نظر داشت که نوع محموله کانتینرها در احتمال وقوع آتش سوزی نقش عمده ای دارد.
کانتینرهای حاوی کالاهای شیمیایی و اشتعال زا به مراتب بیشتر از سایر کانتینرها در معرض خطر آتش سوزی هستند. این مواد ممکن است خود به خود آتش بگیرند یا در صورت آسیب دیدن به دلیل شرایط خاص، موجب واکنش های شیمیایی منجر به آتش سوزی شوند. موضوعی که با توجه به حادثه امروز در بندر شهید رجایی احتمال آن وجود دارد.
کاهش احتمال آتش سوزی در صورت نگهداری کانتینرها در شرایط مناسب
البته شرایط نگهداری و سازماندهی کانتینرها را هم نباید از نظر دور داشت. واضح است که اگر کانتینرها به درستی از نظر ایمنی و استانداردهای ذخیره سازی سازماندهی نشده باشند، احتمال بروز آتش سوزی افزایش می یابد. برای مثال، کانتینرهایی که بیش از حد نزدیک به هم قرار گرفته اند یا تهویه مناسب ندارند، ممکن است در صورت وقوع یک حادثه، به سرعت گسترش پیدا کنند.
نقش دمای هوا در حادثه امروز
بزرگترین بنادر ما در جنوب کشور قرار دارند، جایی که دما و رطوبت دو عامل احتمال بروز آتش سوزی در آن وجود دارد و در گزارش های منتشر شده از حادثه امروز هم به دمای بالای ۴۰ درجه در بندرعباس اشاره شده است.
مسلم است که دمای بسیار بالا در مناطق گرمسیری می تواند موجب گرم شدن کانتینرها و مواد داخل آن ها شود و در برخی شرایط باعث واکنش های شیمیایی یا اشتعال شود، عاملی که شواهد نشان می دهد در آتش سوزی و انفجار امروز بندر رجایی تاثیرگذار بود.
اما در کنار همه این عوامل نباید از سوء مدیریت و عدم نظارت نیز چشم پوشی کرد. گاهی نبود نظارت کافی و عدم توجه به دستورالعمل های ایمنی در دپوهای کانتینری نیز می تواند باعث ایجاد شرایطی شود که خطر آتش سوزی را افزایش دهد.
باز خالی بندی ها شروع شد