صادرات گاز به بصره در آینده نزدیک آغاز میشود
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه حجم صادرات گاز به سالانه 68 میلیارد مترمکعب میرسد، گفت: صادرات گاز به بصره در آینده نزدیک آغاز میشود.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه حجم صادرات گاز به سالانه 68 میلیارد مترمکعب میرسد، گفت: صادرات گاز به بصره در آینده نزدیک آغاز میشود.
به گزارش ایلنا، صادرات گاز که از اولویتهای اساسی برنامه ششم توسعه و سند چشم انداز به شمار میآید، در طول چهار سال گذشته با افزایش ظرفیت برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی با شتابی بیشتر در شرکت ملی گاز ایران پیگیری میشود.
ایران هم اکنون افزون بر ترکیه به عنوان یکی از مشتریان قدیمی گاز، با ترکمنستان، آذربایجان، جمهوری نخجوان، ارمنستان، گرجستان و عراق قراردادهایی در زمینه صادرات، واردات، سوآپ و مبادله گاز با برق دارد.
دستیابی به سهم ۱۰ درصدی از تجارت جهانی گاز در حالی به طور ویژه از سوی وزارت نفت در جریان است که به تازگی صادرات گاز به منطقه بغداد عراق آغاز شده است و صادرات گاز به بصره نیز در آینده اجرایی خواهد شد.
محمدرضا قدسی زاده، مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران در این باره گفت: یکی از رویکردهای مهم اقتصاد مقاومتی، صادرات گاز است، برخلاف آنچه برخی تصور میکنند اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد بسته است، باید گفت این اقتصاد باید درونزا و بروننگر باشد.
وی افزود: در سند چشمانداز، برنامه پنجساله ششم توسعه و برنامههای سالانه، توجه ویژه به صادرات شده است، بر این اساس پروژههای صادراتی نیز مورد توجه قرار گرفته و به طور مشخص صادرات گاز به عراق در اولویت ویژه شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
قدسی زاده تصریح کرد: آغاز پروژه صادرات گاز به عراق تا میزان ۱۴ میلیون مترمکعب در روز تا پایان سال ۹۶ از جمله سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از سوی اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری و مهندس بیژن زنگنه، وزیر نفت به شمار میآید که با گشایش اعتبارات اسنادی (LC) و پایان فرآیندهای قانونی، از ۳۱ خردادماه با ارسال روزانه هفت میلیون مترمکعب اجرایی شد، از سوی دیگر، با توجه به پروژههای در دست اجرا و تکالیف اقتصاد مقاومتی، این آمادگی وجود دارد که ارسال گاز از مرز نفت شهر به بغداد تا پایان سال به روزانه ۱۴ میلیون مترمکعب افزایش یابد.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد: بر پایه برنامه کوتاه مدت و با بهرهگیری از شبکه موجود (خط انتقال گاز اهواز- خرمشهر) و اجرای خط لوله از خرمشهر تا مرز، هم اکنون زیرساختهای لازم برای آغاز صادرات گاز به منطقه بصره ایجاد شده و تا یک ماه آینده آماده ارسال روزانه پنج میلیون مترمکعب گاز به این منطقه هستیم. در ادامه، خط اصلی تقویتی نیز احداث و ارسال گاز بر اساس مفاد قرارداد انجام میشود.
وی ادامه داد: بر اساس قرارداد، پاکستان باید از ابتدای سال ۲۰۱۵ دریافت گاز را آغاز میکرد، اما به دلیل تحریم، امکان احداث خط لوله از مرز پاکستان تا نقاط مصرف داخل این کشور که حدود ۷۰۰ کیلومتر است، مهیا نشد، طرف پاکستانی با توجه به مشکلاتی که در تامین مالی این پروژه داشت، خواست منابع اعتباری را به وسیله سیستمهای مالی بینالمللی تامین کند که در ایام تحریم، این کار اجرایی نشد.
قدسی زاده عنوان کرد: هم اکنون ۹۰۰ کیلومتر از خط انتقال از عسلویه تا ایرانشهر و در ادامه تا زاهدان را برای گازرسانی به این منطقه اجرا کردهایم، با توجه به اینکه پاکستان هنوز عملیات اجرایی احداث خط لوله را در خاک خود آغاز نکرده است، لازم نمیدانیم ۱۶۰ کیلومتر خط انتقال باقیمانده را تا مرز اجرا کنیم، از سوی دیگر، عملیات احداث خط لوله انتقال گاز ایرانشهر - چابهار برای تامین گاز نیروگاههای موجود و طرحهای آینده پتروشیمی و فولاد در حال اجراست.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران گفت: انشعابی نیز، از این خط به سمت مرز میرود و زمانی که مطمئن شویم پاکستان عملیات احداث این خط لوله را آغاز میکند، ما نیز این پروژه را تکمیل خواهیم کرد، اجرای ادامه خط لوله هفتم سراسری و صادرات گاز به پاکستان از جمله تکالیف اقتصاد مقاومتی به شمار میرود که در ادامه از خط انتقال گاز ایرانشهر - چابهار، انشعابی برای صادرات گاز به پاکستان، گرفته میشود، هم اکنون فعالیتهای اجرایی خط لوله انتقال گاز ایرانشهر به چابهار آغاز و تعاملات اولیه با سرمایهگذار نیز، انجام شده است.
وی افزود: خط انتقال گاز ایرانشهر به زاهدان به طور کامل اجرا شده است، این خط که بخش مهمی از زیرساختهای مورد نیاز گازرسانی به شهر زاهدان بود، از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران احداث و همکاران ما در مدیریت گازرسانی و شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان باید شبکه گذاری شهر زاهدان را به سرعت انجام دهند.
قدسی زاده تصریح کرد: شبکه گذاری کامل در شهر بزرگی همچون زاهدان به زمان نیاز دارد، از طرفی، هم اکنون ۲ نیروگاه ایرانشهر از گاز استفاده میکنند و تاکید بر این است که نیروگاههای بزرگ که در دیگر شهرهای استان از جمله زاهدان که سوخت بالایی مصرف میکنند نیز به شبکه گاز متصل شوند، بر اساس برنامه، یک نیروگاه در زاهدان و ۲ نیروگاه در چابهار به شبکه گاز متصل میشوند که از مصرف فرآوردههای نفتی در این مناطق جلوگیری خواهد شد.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد: صادرات گاز در سند چشمانداز، برنامه ششم توسعه و سیاستهای اقتصاد مقاومتی تاکید شده است، یکی از رویکردها و اهداف اقتصاد مقاومتی، متنوع کردن سبد صادرات و تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه کشور است، در ارتباط با صادرات گاز، ۲ رویکرد کلی وجود دارد، نخست آنکه صادرات گاز به کشورهای پیرامون و منطقه از جمله ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، افغانستان، عمان و غیره در اولویت قرار دارد.
وی گفت: با توجه به اینکه شرایط گازرسانی با خط لوله فراهم است، این امکان را داریم و علاقهمندیم که صادرات گاز را به کشورهای منطقه توسعه دهیم، صادرات سالانه گاز بر اساس برنامه پنج ساله ششم توسعه باید از ۱۰ میلیارد مترمکعب کنونی به ۶۸ میلیارد مترمکعب برسد، خوشبختانه این ظرفیت را داریم و کشورهای همسایه نیز به این گاز نیاز دارند.
قدسی زاده تصریح کرد: آغاز صادرات گاز به عراق، نخستین گام بود و درباره عمان نیز، مذاکرات نهایی انجام شده است، کویت و افغانستان نیز علاقهمندی خود را به دریافت گاز از ایران اعلام کردهاند، در کنار این موارد، صادرات در قالب ال ان جی نیز در رویکرد دوم مطرح بوده و شرکت ملی نفت ایران در حال پیگیری این موضوع است.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران افزود: با توجه به پروژههای در دست اجرا از جمله خط نهم سراسری، تکمیل خط ششم سراسری و ایستگاههای تقویت فشار گاز مربوط به آن و تکمیل خط اهواز - خرمشهر انتظار میرود، از لحاظ تولید و انتقال گاز این توانمندی را در پایان برنامه پنج ساله پیدا کنیم که صادرات را بر اساس برنامه به حجم تعریف شده برسانیم، مسئله دیگر قیمت و تضمینهای بانکی است که باید حل و فصل شود، در مجموع چشمانداز مثبتی در زمینه صادرات گاز داریم، اگر در این زمینه به اهدافمان برسیم، منابع مالی خوبی به دست میآوریم که این موضوع، تاثیری مستقیم در امنیت ملی کشور خواهد داشت و در حل و فصل مسائل با همسایهها از همه جنبهها مثبت و به نفع کشور است.
وی عنوان کرد: بخشی از فعالیتهای اجرایی احداث خط نهم سراسری از دهکلان تا میاندوآب آغاز و پیمانکار آن نیز انتخاب شده است، مراحل بعدی به پیشرفت کار بستگی دارد، از بیدبلند تا اهواز و از اهواز تا دهکلان نیز در برنامه قرار دارد که تا پایان برنامه ششم توسعه اجرا خواهد شد، از طرفی، تغییر کاربری خط پنجم سراسری از عسلویه تا اهواز برای انتقال گاز شیرین نیز در حال برنامهریزی و پیگیری است.
قدسی زاده گفت: اگر بتوانیم قرارداد صادراتی مطمئن گاز با طرفهای اروپایی یا کشورهایی که در مرز غربی ترکیه قرار دارند، امضا کنیم، این خط با سرعت بیشتری اجرا خواهد شد، اجرای این خطوط مستلزم این است که قرارداد محکمی پشتوانه آن باشد تا اجرای این خط توجیه داشته باشد، اجرای خط یازدهم سراسری نیز در هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران تصویب شده است، این خط به منظور تامین نیازهای داخلی و بهویژه شرق کشور اجرا میشود، براساس سند آمایش سرزمینی، باید به شرق کشور توجه ویژه داشته باشیم و با تامین گاز این مناطق سبب رونق اقتصادی شویم تا امکان رشد صنایع در این منطقه فراهم شود.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران افزود: تامین گاز یک منطقه سبب توسعه و رفع بیکاری از آن میشود، بر پایه برنامههای تعریف شده، در گازرسانی به استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و بخشهایی از استانهای کرمان و غرب هرمزگان توجه ویژه خواهیم داشت و با تکمیل خطوط هفتم و یازدهم سراسری، زمینه خوبی برای رونق اقتصادی در شرق کشور فراهم میشود.
وی تصریح کرد: صادرات گاز با خط لوله به شهر هرات امکانپذیر و زیرساختهای آن نیز فراهم است، در مرحله بعد، با توجه به وجود شبکه گاز، امکان ساخت نیروگاه در منطقه زابل وجود دارد تا کشورمان بتواند در حوزه صادرات برق به افغانستان نیز ورود کند، یکی از بازارهای خوب ما افغانستان است و در خصوص گاز طبیعی تا ۱۰ میلیون مترمکعب ظرفیت صادرات داریم.
قدسی زاده عنوان کرد: بخش خصوصی افغانستان علاقهمندی خود را برای دریافت گاز از ایران اعلام کرده و در نمایشگاه بینالمللی نفت نیز، مذاکراتی با معاون وزیر انرژی، رئیس اتاق بازرگانی و بخش خصوصی این کشور انجام شد، از سوی دیگر، صادرات گاز مایع (LPG) نیز به نیاز بازار این کشور بستگی دارد.
مدیر برنامهریزی شرکت ملی گاز ایران گفت: کاهش نیم واحد درصد هدر رفت گاز طبیعی، از دیگر برنامههای صنعت گاز به شمار میرود که از سوی مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در حال پیگیری است.