افتتاح ۴۰ کیلومتر پروژه بزرگراهی سیستان و بلوچستان در هفته دولت
مدیرکل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان از افتتاح در مجموع ۴۰ کیلومتر از بزرگراههای زاهدان- زابل و زاهدان- بم در هفته دولت خبر داد و با بیان اینکه پرونده مسکن مهر این استان تا آبان امسال بسته میشود، گفت: در سفر وزیر راه و شهرسازی اختصاص ۲۲ میلیارد تومان برای ساماندهی چهار شهر زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار پیگیری شد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان از افتتاح در مجموع ۴۰ کیلومتر از بزرگراههای زاهدان- زابل و زاهدان- بم در هفته دولت خبر داد و با بیان اینکه پرونده مسکن مهر این استان تا آبان امسال بسته میشود، گفت: در سفر وزیر راه و شهرسازی اختصاص ۲۲ میلیارد تومان برای ساماندهی چهار شهر زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار پیگیری شد.
مسعود مالکی، مدیرکل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، به تبیین مهمترین برنامهها و اقدامات این ادارهکل درحوزههای مختلف پرداخت و عنوان کرد: استان سیستان و بلوچستان دارای ۲۳۲ کیلومتر بزرگراه است که از لحاظ طول بزرگراهها رتبه ۲۲ را در کشور به خود اختصاص داده و با استاندارد فاصله دارد.
مالکی افزود: هفته دولت ۳۰ کیلومتر از پروژه باند دوم بزرگراهی زاهدان- زابل و ۱۰ کیلومتر از بزرگراه زاهدان- بم افتتاح میشوند.
مدیرکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان درباره این دو بزرگراه توضیح داد: بزرگراه زاهدان- بم درمجموع ۲۸۹ کیلومتر طول دارد که ۱۸۶ کیلومتر آن درحوزه ادارهکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان است و ۱۰۲ کیلومتر آن دردست اجراست. ۳۲ کیلومتر از این بزرگراه در سیستان و بلوچستان افتتاح شده، ۱۰ کیلومتر هفته دولت به بهرهبرداری میرسد و مطالعات تکمیل مابقی طول بزرگراه انجام شده است. بزرگراه زاهدان- زابل ۲۰۰ کیلومتر طول دارد و در هفت فاز عملیاتی شده است. ۶۰ کیلومتر از فاز نخست پروژه افتتاح شده و ۳۰ کیلومتر نیز هفته دولت به بهرهبرداری خواهد رسید. از ۱۱۰ کیلومتر باقی مانده نیز ۳۵ کیلومتر در دست اجراست و برای ساخت ۷۵ کیلومتر دیگر اقدام نشده و برای تکمیل پروژه به اعتباری بالغ بر ۳۰۰ میلیارد ریال نیاز داریم.
وی همچنین گفت: یکی از پروژههای اصلی بزرگراهی دردست اجرا دراستان، بزرگراه زاهدان- بیرجند به طول ۲۲۰ کیلومتر است که در شش قطعه دردست اجراست و قطعات دیگر باقی ماند ه است.
مالکی همچنین از برنامهریزی برای ارتقای راههای فرعی مهرستان- سرباز(۱۲۰ کیلومتر)، مهرستان- ایرانشهر(۱۲۰ کیلومتر)، مهرستان- سوران(۷۰ کیلومتر)، خاش- سراوان( ۱۴۵ کیلومتر) و خاش- میرجاوه(۱۱۰ کیلومتر) به راه اصلی خبر داد و افزود: از سوی دیگر امسال ساخت ۲۶۰ کیلومتر راه روستایی شروع شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان گفت: در دولت یازدهم ۶۴۰ کیلومتر راه روستایی با اعتباری بالغ بر ۴۸۱ میلیارد تومان درقالب ۴۷۸ پروژه در استان سیستان و بلوچستان احداث شده است.
تحویل ۸۶ درصد واحدهای مسکن مهر سیستان و بلوچستان
مالکی همچنین با بیان اینکه ۸۶ درصد واحدهای مسکن مهر سیستان و بلوچستان تحویل شده است، عنوان کرد: ۵۱ درصد افتتاحها در دولت یازدهم محقق شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان افزود: در مجموع ۱۲ هزار و ۸۰۲ واحد مسکن مهر در تعهد این ادارهکل داشتهایم که از این تعداد ۱۱ هزار و ۷۵ واحد تحویل شده و ۱۰۵۷ واحد نیز هفته دولت افتتاح میشوند. برای ۴۱۴ واحد اقدام قضایی در محاکم درجریان است و ۲۵۶ واحد دیگر نیز تا پایان مهر تحویل میشوند.
تدوین طرح جامع تفصیلی برای ۱۵ شهر سیستان و بلوچستان
وی با بیان اینکه برای ۱۹ شهر استان طرح جامع و برای ۱۵ شهر نیز طرح تفصیلی تدوین شده است، گفت: تاکنون ۷۰ جلسه کمیسیون ماده پنج با ۳۹۰ مصوبه و ۱۹ جلسه کارگروه زیربنایی با ۵۶ مصوبه برگزار کردهایم که تمام این مصوبات در راستای رعایت حقوق شهروندی توسط جراید به اطلاع رسیده است.
مالکی عنوان کرد: بازنگری طرح جامع شهرهای زاهدان و زابل با پیشرفت ۷۰ درصد و اعتبار ۱۵ میلیارد تومان در دست انجام است.
سکونت ۴۳ درصد جمعیت شهری سیستان و بلوچستان درسکونتگاههای غیررسمی
مدیرکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان همچنین گفت: ۱۲۶۰ هکتار سکونتگاه غیررسمی در زاهدان موجود است که ۳۲۷ هزار و ۹۴۰ نفر یعنی ۴۳ درصد جمعیت این شهر در آن سکونت دارند. در زاهدان ۱۲۶۰ سکونتگاه غیررسمی مصوب با جمعیتی بالغ بر ۳۲۷ هزار و ۹۴۰ نفر داریم که ۴۳ درصد جمعیت این شهر را شامل میشود. ۹ محله شامل کریمآباد، سیکسوزی، مرادقلی، شیرآباد، درهپنجشیر، نوکآباد، باباییان، کارخانه نمک و پشت گاراژها دارای سکونتگاه غیررسمی هستند که از این تعداد سه محله شامل شیرآباد، کریمآباد و باباییان محلات هدف هستند.
مالکیب افزود: در زابل ۷۶۶ هکتار سکونتگاه غیررسمی مصوب با جمعیتی بالغ بر ۸۴ هزار نفر داریم که ۶۱ درصد جمعیت شهر را شامل میشود. در ۳۹ محله این شهر سکونتگاه غیررسمی شناسایی شده که پنج محله شامل بافت شرقی سه قلعه، حسینآباد و اسلامآباد، هیرمند شمالی، محمدآباد و سرحدی محلات هدف هستند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان همچنین گفت: در چابهار ۱۳ محله دارای سکونتگاه غیررسمی شناسایی شده و هشت محله هدف بازآفرینی شهری شامل مرادآباد، آتشآباد، پشت پمپ بنزین، رمین، جنگلوک، مهرشهر، چاه ماهی و کمپ داریم که درمجموع ۵۳ هزار و ۹۴۹ نفر جمعیت دارند و ۶۳ درصد جمعیت این شهر را به خود اختصاص میدهند.
وی افزود: در ایرانشهر ۹۱۶ هکتار سکونتگاه غیررسمی داریم و پنج محله هدف شامل فرهنگ و اسدآباد، راهنمایی و رانندگی قدیم، غریبآباد، گندمکان و سردرگان و بلوار کمربندی با ۴۰ هزار و ۲۸۸ نفر جمعیت(۳۸ درصد کل جمعیت شهر) را شامل میشود.
مالکی گفت: با توجه به برنامهریزی که درسطح استان انجام شده مقرر است ۳۰ درصد از اعتبارات ﴿حدود ۳۰۰ میلیارد ریال﴾ به منظور ساماندهی این مناطق در اختیار شورای برنامهریزی و توسعه استان قرار گیرد. همچنین سال ۹۵ در سفر وزیر راه و شهرسازی و وزیر کشور اختصاص ۱۰ میلیارد تومان برای ساماندهی شهرها و نیزاختصاص ۲۲ میلیارد تومان برای ساماندهی چهار شهر زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار پیگیری شد.
وی در معرفی اقدامات انجام شده برای بهسازی محلات هدف حاشیهنشین در زاهدان عنوان کرد: در این راستا میتوان به تهیه سند بازآفرینی پایدار شهری، ساخت سه مرکز بهداشتی درمحله شیرآباد، کریمآباد و پشت گاراژها، ساخت فرهنگسرای انقلاب درمحله بابائیان، بهسازی معابر شیرآباد، ساخت مرکز آموزش فنی و حرفهای کریمآباد، بهسازی جاده مسیل شیرآباد، بهسازی معابر پشت گاراژ و کارخانه نمک، بهسازی ۱۵ مدرسه، احداث پارک و بازارچههای محلی، ساخت دبیرستان در شیرآباد و انجام ۲۱ پروژه توسط بانک جهانی و شرکت عمران و بهسازی اشاره کرد.
مالکی به برنامهریزی برای اجرای پروژههای اولویتدار در پنج شهر هدف استان اشاره کرد و افزود: از جمله این طرحها میتوان به احداث تالار گفتوگوی شهر در زاهدان، احداث مرکز تفریحی کوهستان پارک در شمال زاهدان، ساخت کمربند شهری در زاهدان، ادامه مسیل شیرآباد به طول ۲.۷ کیلومتر، احداث ۱۰ درمانگاه، ۲۲ کلانتری، ۱۰ زمین ورزشی، ۸۳ مدرسه، ۱۰ مرکز ترک اعتیاد و هشت کتابخانه، ساخت سرای محله، کتابخانه و سالن ورزشی در زابل، ایجاد خانههای بهداشت به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع در چابهار، احداث خانه فرهنگ به مساحت ۲۰۰۰ متر در چابهار و تاسیس کارگاه مشاغل خانگی به مساحت هزار متر مربع در ایرانشهراشاره کرد.
وی درمعرفی مهمترین اقدامات انجام شده برای بهسازی شهری محلات هدف استان گفت: در این راستا میتوان به تامین زمین سرای محله به مساحت ۲۱۰۰ متر مربع در زابل، آسفالت محلات حسینآباد و اسلامآباد، محمدآباد، هیرمند شمالی، سه قلعه و حسنآباد به مساحت ۴۸ هزار و ۲۸۸ متر مربع در حاشیه زابل، تصویب پروژه بازگشایی بلوار ولایت در ایرانشهر، احداث خانه فرهنگ و جوان در ایرانشهر، آسفالت محلات سرخریگ و مرادآباد همچنین تکمیل سالن ورزشی محله کمپ در چابهار و کمک به احیای محله کوهیان توسط شهرداری کنارک اشاره کرد. ضمن اینکه شهرداری زاهدان دست کم ۱۲ میلبیارد تومان برای بهسازی محلات هدف این شهر هزینه کرده است.
مالکی تصریح کرد: در مناطق حاشیهنشین استان سیستان و بلوچستان با معضلات بسیاری مواجه هستیم که ازجمله آنها میتوان به نداشتن شغل، ساختو ساز غیر مجاز و غیر مقاوم، بیسوادی یا سواد اندک ساکنان محلات و عدم وجود انگیزه سوادآموزی، عدم وجود خدمات شهری مثل جمعآوری و دفع زباله، پایین بودن سطح بهداشت عمومی معابر و آلودگی محیط زیست، عدم وجود سرویس حملونقل عمومی مناسب، کمبود آب و یا بیآبی دربرخی از محلات، کمبود مراکز آموزشی دخترانه، عدم وجود امکانات برای اوقات فراغت جوانان، کمبود امکانات درمانی و ورزشی، اعتیاد و نبود امنیت عمومی، مشکلات بهسازی معابر اصلی و فعی و کمبود روشنایی کافی درمعابر اشاره کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان در معرفی برنامههای اصلی این اداره گفت: ازجمله مهمترین این برنامهها در زاهدان میتوان به ساخت کتابخانه و بهسازی معابر شیرآباد، مطالعه فاز یک جهت ساخت تالار گفتوگو، احداث خانه محله حسینآباد، بازنگری طرح میدان فلسطین، تهیه طرح جامع بازآفرینی شهر زاهدان، بهسازی و نوسازی میدان فلسطین، برگزاری دوره آموزشی تابآوری شهری، تملک خانه تاریخی ملک به عنوان خانه تاریخ و معماری اشاره کرد.