بازدید سایت : ۳۷۴۸۴
زمستان سخت؛ از ناترازی گاز تا چالش بنزین؛

در هدررفت انرژی، کشور اول دنیا شدیم

نماینده سابق مجلس گفت: قبلا زنگنه در سال های 97-96 نسبت به وضعیت گاز در کشور هشدار داده و عنوان کرده بود که اگر سرمایه گذاری خارجی جذب کنیم و نتوانیم در این بخش سرمایه گذاری کنیم دچار مشکل جدی می شویم.

تین نیوز |

نماینده سابق مجلس گفت: قبلا زنگنه در سال های 97-96 نسبت به وضعیت گاز در کشور هشدار داده و عنوان کرده بود که اگر سرمایه گذاری خارجی جذب کنیم و نتوانیم در این بخش سرمایه گذاری کنیم دچار مشکل جدی می شویم.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، افزایش مصرف گاز در زمستان یکی از مشکلات هرساله حوزه انرژی کشور بوده است، این کسری را که وزیر نفت میزان آن را 200 میلیون متر مکعب در روز عنوان کرده در شرایطی است که با آغاز فصل سرما نگرانی صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها و داستان های قدیمی آلودگی هوا به دلیل مصرف بیشتر سوخت مایع هم آغاز می شود، هرچند سواپ گاز روسیه و واردات از ترکمنستان راهکاری برای حل این چالش دومین دارنده ذخایر گازی دنیا اعلام شده اما در همین سال جاری اگرچه فعلا قطعی گاز منازل را نداشتیم اما گرهی از صنایع هم باز نشد و گاز 50 کارخانه سیمانی قطع شد و این همان زمستان سختی است که پیش بینی آن را برای اروپای فقیر از منابع هیدروکربوری داشتیم، امروز علیرغم از دست رفتن مبدا اصلی دریافت انرژی در اروپا؛ اروپایی ها هیچ هیزمی نسوزاندند، هیچ کارخانه ای تعطیل نشد و کلیدواژه زمستان سخت نیز از مرزهای ایران فراتر نرفت.

اوضاع نابسامان حامل های انرژی در کشوری که مدعی رقم بالای ذخایر نفتی و گازی است به اینجا ختم نمی شود در حوزه سوخت نیز اگرچه روزی با به مدار آمدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس جشن خودکفایی بنزین را فریاد زد امروز به نقطه ای رسیده که در فصل زمستان یک میلیون و 200 هزار لیتر کسری دارد، به گفته مسئولین مربوطه از کیفیت کم کرده تا کمیت را پاسخ دهد و شاید هم به محصول تولیدی پتروشیمی ها  برای جبران کسری بنزین روی آورده است.

در همین ارتباط جلال میرزایی درباره عملکرد وزارت نفت در حوزه حامل های انرژی و کسری گاز و سوخت در کشور اظهار داشت: در هفته های اخیر اظهاراتی از سوی وزیر و سایر مسئولین وزارت نفت مطرح شد که بخشی از این اظهارات را باید به فال نیک گرفت چون نشانه ای از واقع گرایی در صنعت نفت و اقتصاد ایران است. اینان قبلا منکر برخی مسائل از جمله احتمال چالش گاز در کشور بودند و یا اینکه گفته شد اگر سرمایه گذاری نشود در این حوزه با مشکلات مواجه می شویم، همچنین گفته شده طی 5-4 سال آینده برای حل مشکلات خودمان در حوزه سوخت باید به سمت واردات برویم. 

وی افزود: این تغییر رویه ها مثبت است، اما انتقاداتی که به برخی از این اظهارات وارد است اینکه هنوز در سطوحی از وزارت نفت مدعی هستند و دنبال این هستند که غیرواقع گرایی و آرمان گرایی زیان بار را در وزارت نفت وارد کنند، به گونه ای موضع می گیرند که انگار همچنان در حوزه نفت مشکلی نداریم و ناهم ترازی ها هم وجود ندارد.

این نماینده سابق مجلس گفت: قبلا زنگنه در سال های 97-96 نسبت به وضعیت گاز در کشور هشدار داده و عنوان کرده بود که اگر سرمایه گذاری خارجی جذب نکنیم و نتوانیم در این بخش سرمایه گذاری کنیم دچار  مشکل جدی می شویم و این جدید نیست، اما در این سال ها شاهد بودیم که منکر این قضیه شدند و تصور می کردند با همان شعارها می توانند مردم را برای مدتی امیدوار نگه دارند، مدتی باز هم همان شعارها را تکرار کردند و در حالی که دیگر خاصیتی نداشت و امروز که با واقعیت مواجه شده اند نمی دانند چگونه توجیه کنند. 

وی با بیان اینکه اکنون وزیر نفت تحت فشار قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: اکنون زمزمه هایی در مورد استعفا و کنار گذاشتن او شنیده می شود و عده ای قدرت طلب دنبال کسب قدرتند، البته اوجی هم اشتباهاتی داشته اما اکنون واقعیات را بیان می کند و نسبت به وقوع بحران در سال های آینده اعتراف می کند با توجه به این شرایط عده ای دنبال این هستند که او را کنار بگذارند و افراد شعاری را بر سر کار بیاورند.

محمود خاقانی نیز در این ارتباط گفت: برخی کارشناسان اقتصاد انرژی غیرایرانی گفته اند که در صنعت گاز ایران از مسیر تولید به مصرف میزان قابل توجهی گاز هدر می رود و این میزان هدرروی روزانه حدود 27 میلیون متر مکعب یعنی یک سوم کل مصرف روزانه برخی کشورهای همسایه تخمین زده شده است. 

وی با اشاره به ناکارآمدی و ناشایسته سالاری در بخشی از صنعت نفت ایران تصریح کرد: یکی از دلایل کمبود گاز در ایران این است که مقادیر زیادی گاز هدر می رود، ما در دنیا نفر اولی هستیم که کارمان هدر دادن است درست مانند برنامه هدفمند کردن حامل های انرژی که به جرات می توان گفت این برنامه هم درواقع هدر دادن انرژی بوده است و این مسیر ما را به جایی رساند که امروز با 1.2 میلیون لیتر کسری بنزین و 200 میلیون متر مکعب کسری گاز روبرو باشیم. 

این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: ما برای جبران کسری گاز صنعت، نیروگاه و پتروشیمی را قطع می کنیم تا مردم در منازل گاز بیشتری بسوزانند در حالی که مصرف این گاز در صنعت و بخش تولید ارزش افزوده دارد و برای کشور درآمدزا است.

وی تاکید کرد: ما برای جبران کسری گاز باید سرمایه گذاری کنیم اکنون فازهای پارس جنوبی از برنامه عقب هستند در دولت احمدی نژاد 35 میلیارد دلار به وزارت نفت داده شد که کلیه فازها را در مدت 35 ماه تکمیل کنند و گاز را برای مصرف داخلی و صادرات تولید کنند و اکنون مشخص نیست آن پول کجا هزینه شده است تا زمانی که ما به طور مستقل دور از گرایش سیاسی بررسی نکنیم که چرا پروژه ها تکمیل نشدند و در کجا سرمایه گذاری اشتباه داشته ایم، وضع به همین منوال است.

خاقانی بیان کرد: دولتمردان مشکلات را صادقانه با مردم مطرح کنند اجازه دهند مسائل توسط مردم حل شود، باید نسبت به حکمرانی ایجاد اعتماد کنیم، این را هم باید بدانیم هر قدر در دور زدن تحریم تلاش کنیم در واقع به فساد دامن زده ایم.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.