تاسیس ۶ بندر خشک تا پایان برنامه ششم توسعه
هفتهنامه حمل ونقل| معاونت برنامهریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی از جدیدترین اقدام وزارت راه و شهرسازی برای توسعه و تاسیس بنادر خشک خبرداد و گفت: مطالعات ما برای شناسایی مکانهای احداث بنادر خشک تمام شده است و بر اساس برنامه ششم باید حداقل ۶ بندر خشک را با سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد کنیم.
بر اساس آییننامه اجرایی ایجاد و فعالیت بنادر خشک در کشور مصوبه سال ۹۳، بندر خشک به پایانهای ترکیبی در داخل کشور و مجاور خطوط اصلی ریلی و جادهای مبادلاتی مانند ایستگاههای ریلی و پایانههای جادهای گفته میشود که در نزدیکی مراکز تجمع کالا (تولید یا مصرف) بوده و حداقل به وسیله ۲ شیوه ریل و جاده به بنادر ساحلی یا مرزهای فعال تجاری متصل است.
افزایش استفاده از کانتینر حملونقل دریایی از یک سو و رشد قابل توجه کشتیهای بسیار بزرگ حامل کانتینر باعث افزایش قابل توجه میزان کالا در بنادر و در نتیجه تراکم تردد در بنادر و مسیرهای منتهی به بنادر، همچنین کمبود فضای مناسب به منظور تخلیه، بارگیری و انبارسازی کانتینرها شده است. کشورهای مختلف برای مقابله با این چالش، بنادر خشک را تاسیس کردند تا از این طریق ضمن کاهش تراکم کالا در بنادر ساحلی، تحویل و ارسال محمولهها را سریعتر و آسانتر انجام دهند.
تا پیش از این در کشور ما ایجاد بنادر خشک سالیان درازی در حد شعار باقی مانده بود و از سوی مسئولان مطرح میشد اما کار اجرایی موثری صورت نگرفته بود؛ در سال ۹۳ و با توجه جدی این دولت به موضوع تاسیس بنادر خشک،مجوز احداث بندر خشک یزد با سرمایهگذاری ۴هزار میلیارد در سال ۹۳ صادر شد و اردیبهشت ۱۳۹۵ نیز ساخت بندر خشک «اینچهبرون» با حضور معاون رییسجمهوری و رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در استان گلستان آغاز شد و به گفتهی امینی معاونت برنامهریزی وزارت راه و شهرسازی اکنون مطالعات وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی بنادر خشک تمام شده است و بر اساس برنامه ششم باید حداقل ۶ بندر خشک را با سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد کنیم.
امینی در خصوص اهمیت ایجاد بنادر خشک و آخرین برنامهریزی برای اجرای این مهم در کشور به خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، گفت: مطالعات ما برای شناسایی بنادر خشک تمام شده است و بر اساس برنامه ششم باید حداقل ۶ بندر خشک را با سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: دولت در این دو سال مطالعات جامعی روی بنادر خشک انجام داده است و به دنبال استعداد بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در بنادر خشک است؛ زمینهای زیادی در قزوین، کرمانشاه، مشهد، اصفهان و کرمان وجود دارد که مستعد احداث بنادر خشک هستند و بعد از اتمام مطالعات برای جذب سرمایهگذار در این مناطق ورود میکنیم.
به گفتهٔ امینی هر بندر خشک به قیمت ۴۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان بستگی به نوع آن نیازمند سرمایهگذاری است و برای تأسیس ۷ بندر خشک(مورد تایید سازمان ملل) حدود ۳۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری نیازمندیم.
معاونت برنامهریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی در خصوص چرایی توجه دولتها به احداث بنادر خشک، گفت: سازمان ملل به دنبال مجرایی بود که به اقتصاد کشورهای محصور در خشکی و کشورهایی که به آب راه ندارند کمک شود و امکان صادرات کالاهای آنها وجود داشته باشد.
بر اساس این تعریف لندلاکها باید جایی برای واردات و صادرات کالا داشته باشند و بر همین اساس مفهوم بنادر خشک از سوی سازمان ملل شکل گرفت و موافقتنامه بینالمللی بنادر خشک در ایران نیز از سوی آقای آخوندی در دولت یازدهم در سازمان ملل امضا شد و ۷ بندر خشک برای ایران با هدف سرویس دادن به کشورهای محصور در خشکی کاندید شد.
امینی اضافه کرد: با این حال ایران از این ظرفیت برای توسعه داخلی و کمک به توسعه استانها استفاده کرد و در حال حاضر در تلاش برای شناسایی استانهایی هستیم که مستعد ایجاد بنادر خشک هستند؛ هدف نهایی هم توسعه این استانها است چرا که در صورت تأسیس بنادر خشک در استانهای مستعد، تولید،اشتغال و حملونقل بینالمللی فراهم میشود.