۱.۳ میلیون نفر در نوبت حج
رییس سازمان حج و زیارت با اعلام اینکه یک میلیون و 350 هزار نفر در نوبت حج تمتع و شش میلیون نفر در نوبت عمره هستند، گفت: سرنوشت حضور ایرانیها در عمره همچنان نامعلوم است.
رییس سازمان حج و زیارت با اعلام اینکه یک میلیون و 350 هزار نفر در نوبت حج تمتع و شش میلیون نفر در نوبت عمره هستند، گفت: سرنوشت حضور ایرانیها در عمره همچنان نامعلوم است.
به گزارش ایسنا، حمید محمدی در نشست خبری که ظهر روز سهشنبه (۲۸ شهریورماه) در آستانه پایان موسم حج تمتع در سازمان حج و زیارت برگزار شد، در پاسخ به سوال ایسنا درباره بههم ریختگی نوبت حج تمتع با توجه به فراخوانهای متعددی که تحت تأثیر شرایط حج امسال صادر شد، توضیح داد: بههم ریختگی در این نوبتها ایجاد نشد. خداوند این حجِ آرام را به کسانی که شجاعت داشتند و خیلی تحت تأثیر فضاسازیها قرار نگرفتند، پاداش داد. کسانی بودند که نوبتشان 10 سال دیگر بود، این بههم ریختگی نیست که آنها موفق شدند زودتر اعزام شوند.
یک میلیون و 350 هزار نفر در نوبت حج واجب
وی با اشاره به اینکه یک میلیون و 350 هزار نفر متقاضی در نوبت حج تمتع قرار دارند، اظهار کرد: اگر دوباره سهمیه ایران بیش از 80 هزار نفر تعیین شود، این جمعیت نزدیک به 17 سال باید در انتظار باشند تا به حج مشرف شوند. بعید است دوباره اتفاق امسال تکرار و افرادی خارج از نوبت به حج اعزام شوند.
معاون وزیر ارشاد همچنین درباره شرایط عمره امسال گفت: درست است که چگونگی حج و تعامل و همکاری مسؤولان عربستان در تصمیمگیری برای شرکت در عمره تأثیرگذار بوده، اما این موضوع سازوکار ویژهای را میطلبد که در صورت فراهم شدن میتوان عمره را برقرار کرد.
عمره، تحتالشعاعِ قطع روابط سیاسی با عربستان
وی اضافه کرد: قطع روابط سیاسی دو کشور موضوع بسیار مهم و اثرگذاری است. ما همچنان در حال بحث هستیم تا بستر و سازوکار لازم را برای حضور ایرانیها در عمره و امکانات کنسولی فراهم کنیم.
محمدی در پاسخ به این سوال که مشکل عمره، ایران است یا عربستان و آیا صراحتا میتوان گفت ایرانیها در عمره امسال حضور خواهند داشت ؟ اظهار کرد: خیلی صریح نمیتوان جواب داد که ما امسال در عمره حضور خواهیم داشت و اصلا هم نمیتوان گفت که مشکل ما هستیم یا آنها (عربستان). همان طور که سازوکاری برای حج دیدیم، باید آن را هم متقابل برای عمره فراهم کنیم.
وی همچنین یادآور شد: دو مأمور خاطی فرودگاه جده رسما محاکمه شدهاند و در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان هستند و مشکل مذاکرات ما در عمره این موضوع نیست.
۶ میلیون نفر در نوبت عمره
به گفته محمدی، هم اکنون شش میلیون نفر در نوبت عمره هستند که سه میلیون نفر آنها در بانک ملی و به همین تعداد در بانک ملت ثبت نام کردهاند که در صورت برقرار عمره آنها براساس اولویت به ترتیب اعزام خواهند شد.
رییس سازمان حج و زیارت همچنین درباره حج آینده گفت: مذاکرات حج طبق زمانبندی عربستان حدودا اواخر آذرماه انجام میشود، ولی نمایندگان ما در عربستان هماکنون در حال فراهم کردن مقدمات کار و بررسی مسکن زائران در حج سال آینده هستند.
وی در ادامه درباره بههم ریختگی در بازار خرید و فروش فیش حج تمتع پس از برقراری آن، اظهار کرد: ضوابطی بر این اساس وجود دارد که زائران طبق آن اعزام میشوند و ثبتنام میکنند، اما در موضوع خرید و فروش این عرضه و تقاضا است که تأثیر میگذارد. زمانی مردم تمایل به واگذاری فیشها داشتند که قیمت آن را تا چهار، پنج میلیون تومان هم رساند، اما الان قیمت ندارم. طبیعتا وقتی قیمت بیشتر میشود که تقاضا بیشتر باشد. این حق متعلق به دارندگان فیشها است که چگونه آنها را واگذار کنند.
۱۱ زائرِ جانباخته در منا همچنان مجهولالهویه هستند
محمدی همچنین درباره تعیین تکلیف 11 زائر ایرانی مجهولالهویه که از فاجعه منا بازماندهاند، گفت: در حج امسال هفت خانواده از این زائران حضور داشتند که پیش از ایام تشریق، نمونه DNA آنها در عربستان گرفته شد و ما منتظر پاسخ هستیم. این زائران همچنان در عربستان حضور دارند تا نتیجه مشخص شود.
وی سپس درباره پرونده منا و پیگیری مطالبات ایران توضیح داد: این پرونده یکی از موضوعات مهم مورد مذاکره با وزارت حج عربستان بوده که از سوی سازمان حج ایران و نماینده بعثه مقام معظم رهبری در دیدارهای مکرر با وزیر حج عربستان پیگیری شده است. پاسخی که این وزارتخانه به ایران اعلام کرده این بوده که ما همچنان در حال بررسی موضوع هستیم.
او با بیان اینکه موضوع پرداخت دیه نیز در کنار دیگر مطالبات منا پیگیری میشود، در پاسخ به سوالهای مکرر برخی خبرنگاران درباره نتیجه پرداخت آن گفت: من که نمیتوانم بگویم پرداخت میشود، ولی ما همچنان موضوع را پیگیر هستیم.
ناقض اتهامات عربستان در فاجعه منا نبودیم
رییس سازمان حج و زیارت سپس در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره نقض اتهامات عربستان در مذاکرات ایران با وزارت حج این کشور اظهار کرد: به هیچ وجه این موضوع صحت ندارد و شما سوال را به گونهای مطرح میکنید که با آن حکم صادر کردهاید. ریشهیابی و بررسی علت بروز فاجعه منا همواره یکی از مطالبات جدی ما بوده که هیچگاه از آن غفلت نکردهایم. در کنار آن نیز دیه جانباختگان منا را هم مطرح کردهایم. طبیعتا به نتیجه رسیدن آنها سازوکار خود را دارد.
وی در ادامه درباره پیگیری پرونده ضارب روحانی که همزمان با حج اتفاق افتاد، با توجه به بازگشت نمایندگان کنسولی ایران گفت: طبیعتا پیگیری این موضوع از طرف دفتر نمایندگی سازمان حج و زیارت رسما انجام میشود.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره وضعیت بارِ زائران ایرانی که هر سال نیاز به فرستادن هواپیمای باری به عربستان بود، توضیح داد: امسال به هیچ وجه به هواپیمای باری نیاز نداشتیم. ممکن است پروازی کوچک بوده و بدون بار به ایران برگشته باشد و بارهای آن با هواپیمای مسافربری بزرگتری به ایران انتقال داده شود، ولی حجم بارها به اندازهای نبود که نیاز به هواپیمای باری باشد.
هزینه سفر به عتبات
رییس سازمان حج و زیارت سپس درباره برنامههای عتبات، گفت: ثبتنام عتبات که دوره محرم را در برمیگیرد، از 31 مردادماه آغاز شده و تا شش مهرماه ادامه دارد. حدود 45 درصد از این کاروانها به صورت هوایی و مابقی زمینی اعزام خواهند شد. قیمت سفر هوایی بین یک میلیون و 300 هزار و یک میلیون و 900 هزار تومان است. هزینه این سفر به صورت زمینی از 800 هزار تا یک میلیون و 300 هزار تومان تمام میشود.
وی اضافه کرد: روزانه بین 2000 تا 2200 نفر به عراق اعزام میشوند که در محرم این تعداد افزایش پیدا میکند، اما در اربعین اعزام کاروانها به صورت کامل قطع خواهد شد.
محمدی درباره اعزام به اربعین نیز گفت: سازمان حج یکی از کمیتههای زیرمجموعه ستاد اربعین است که فقط مسئولیت ثبت نام و گرفتن ویزای زائران را بر عهده دارد. حتی هماهنگی برای چگونگی صدور ویزا در حوزه اختیار این سازمان نیست.
هزینه ریالی ویزا با نرخ روزانه ارز محاسبه میشود
وی ادامه داد: سامانه سماح از اوایل شهریورماه برای ثبت نام متقاضیان اربعین فعال شده و به هیچ وجه برای ثبتنام نباید به شخصی پول نقد داده شود. هزینه بیمه متقاضیان سفر اربعین 25 هزار تومان، نرخ ثبتنام 10 هزار و 900 تومان و هزینه ویزا معادل 40 دلار است.
رییس سازمان حج و زیارت افزود: هزینه ویزا در سامانه سماح به صورت ریالی حدودا یک میلیون و 920 هزار ریال است که طبق توافق با بانک مرکزی، قرار شده این رقم براساس نرخ رسمی و روزانه اعلامی از سوی این بانک تعیین شود. برای همین خیلی دقیق نمیتوان گفت مبلغ ریالی چقدر است ولی حدودا 192 هزار تومان است.
تکلیف اعزام زائر به سوریه
محمدی درباره برنامه اعزام زائر به سوریه نیز گفت: چون مذاکرات و پیگیریهایی را انجام دادهایم مترصد فراهم شدن پیوست امنیتی از سوی سوریه هستیم. چون ما میخواهیم زائر بفرستیم و دولت سوریه باید سازوکار امنیتی را فراهم کند. اطلاع داریم این کشور مقدمات این پیوست را آماده کرده است.