بازدید سایت : ۴۱۹۶۱

دریانوردی ایران نیازمند راه اندازی موزه جامع میراث تاریخی

امروزه اکثر کشورهای دنیا به نقش موزه های دریایی در اعتلای صنایع مرتبط به دریا پی برده اند و برای رسیدن به این هدف اقدام کرده اند.

دریانوردی ایران نیازمند راه اندازی موزه جامع میراث تاریخی
تین نیوز |

امروزه اکثر کشورهای دنیا به نقش موزه های دریایی در اعتلای صنایع مرتبط به دریا پی برده اند و برای رسیدن به این هدف اقدام کرده اند. کشورهایی مثل کشور انگلستان با موزه ی دریانوردی گرینویچ، موزه ملی دریانوردی پاریس در فرانسه یا موزه دریانوردی روتردام هلند در این زمینه پیش گام شده اند که این امر باعث شده که سالانه میلیون ها گردشگر علامند به دریا را به خود جذب کرده و منبع درآمد خوبی برای این کشورها باشد.البته درآمد، هدف اصلی این موزه ها نیست و این کشورها با رونق موزه ی خود به حفظ و ترویج فرهنگ و هنر دریایی خود پرداخته اند.
به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصادسرآمد، در کشور ایران متأسفانه تنها یک موزه تخصصی دریا در بندر بوشهر وجود دارد، این موزه هم به شیوه سنتی اداره شده و امکانات محدود آن نمی تواند جوابگوی نیازهای بازدیدکنندگان باشد. شناساندن روش های ماهیگیری، صنایع دستی و زندگی بندرنشینان از شهرهای مختلف کشور در قالب غرفه های هر شهر، بخش تاریخ طبیعی و حفاظت از گونه های خاص دریا، بخش مشاهیر دریایی، بخش تمبر و اسکناس های دریایی، سالن اجتماعات که ملوانان قدیمی برای بازدیدکنندگان خاطرات دریایی خود را بازگو کنند و فروشگاه صنایع دستی و اسکله و گشت دریایی با لنج های چوبی یا کشتی های قدیمی که وسایل درون آن از امکانات قدیمی باشد، می تواند از رویکردهای این موزه باشد که متاسفانه ضعیف نشان داده شده است.بوشهر خلیج فارس یک آبراه ارزشمند از ابتدای تاریخ و به عنوان نقطه تلاقی شرق باستان با تمدن های بزرگ جهان است، از همین رو دریانوردی در این آبراه قدمتی به بلندای تاریخ دارد. که ضروری است  برای حفظ آن، به تماشا گذاشته شود. ضروری است تا حداقل یک موزه مادر دریایی در یکی از شهرهای مهم کشور به عنوان موزه منطقه ای خلیج فارس تاسیس شود و شعبه هایی نیز در شهرهای بندری احداث شود.

موزه دریایی صیانت از صنایع ارزشمند
رضا دبیری، کارشناس و طراح موزه با اشاره به اینکه احداث موزه دریایی برای صیانت از تاریخ صنایع دریایی، بسیار ارزشمند و ضروری است، به خبرنگار ما می گوید: لازم نیست که همه مسئولیت‎های احداث چنین موزه‎ای فقط بر عهده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد بلکه میراث فرهنگی می‎تواند با همکاری شرکت ملی نفتکش ایران و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به صورت اشتراکی موزه جامعی را در حوزه میراث تاریخی دریانوردی ایران فراهم کنند.

اهمیت حوزه تمدنی خلیج فارس 
وی در خصوص ضرورت تاسیس موزه دریایی در ایران توضیح داد: حوزه تمدنی ما در خلیج فارس از اهمیت بسیاری برخوردار است چون یک مسیر تجارت دریایی از غرب به شرق از خلیج فارس عبور می‎کرده که متون و اسناد مربوط به آن نیز موجود است.

وقایع مهم در پهنه ی دریا به فراموشی سپرده نشود
این کارشناس و طراح موزه در ادامه تصریح کرد: در گذر زمان بسیاری از وقایع مهم در پهنه ی دریا به فراموشی سپرده می شود. با توجه به موقعیت استراتژیک ایران و داشتن مرزهای آبی طویل، کشورمان دارای فرهنگ های متفاوت در دریانوردی و زندگی و صنایع دستی ساحل نشینان است. امروزه تمایل مردم به مدرنیزه شدن باعث شده که این فرهنگ و آداب قدیمی به  فراموشی سپرده شود.

اعتلای صنایع مرتبط به دریایی باتوسعه موزه دریا
دبیری با اشاره به اینکه موزه های دریایی نمودی از دریا و دریانوردی، بندر و ساحل نشینان و موجودات و جاذبه های دیدنی دریا و همچنین حفاظت و آموزش این موارد به دیگران است افزود: امروزه اکثر کشورهای دنیا به نقش موزه های دریایی در اعتلای صنایع مرتبط به دریا پی برده اند و برای رسیدن به این هدف اقدام کرده اند.
وی بیان کرد: مواردی مانند سیر پیشرفت ابزارها و تکنولوژی های استفاده شده برای ساخت و پیشرانش کشتی، صنایع دستی مردم ساحل نشین به خصوص صنایع دستی برگرفته شده از دریا، بخش موزه ی تاریخ طبیعی برای نمایش جانداران مومیایی شده ی دریاییِ برای انتقال تاریخ دریا به آیندگان از الزامات توجه هر چه بیشتر به ساخت و تجهیز موزه های دریا و صنایع آن است.
این کارشناس و طراح موزه در کشور ایران متاسفانه تنها یک موزه تخصصی دریا در بندر بوشهر وجود دارد، عنوان کرد: همین موزه هم به شیوه ی سنتی اداره شده و امکانات محدود آن نمی تواند جوابگوی نیازهای بازدیدکنندگان باشد.
موزه در واقع بازتابی از انسان و فعالیت های او بوده چرا که موزه ها درواقع از محیط طبیعی فرهنگی و اجتماعیِ یک جامعه به زبان ویژه ای سخن گفته و چون واقعیات را بیان می کند می تواند به تمام قشرهایِ جامعه از کوچک یا بزرگ و از با سواد یا کم سواد به اندازه ی درک آن ها اثر کند. امروزه نقش موزه ها تنها در جنبه ی تفریحی آن ها خلاصه نمی شود بلکه می تواند علوم گذشته را آموزش داده و یا حتی تولید علم کند.
موزه ها یکی از مهم ترین محرک های جذب گردشگر به سمت یک شهر محسوب می شود به طوری که اغلب جهانگردان قبل از انتخاب مقصد سفر خود، به جستجوی بهترین موزه های دنیا می پردازند؛ موزه های زیردریایی با زیبایی اعجاب انگیز خود سفر را برای گردشگران از لذت بیشتری برخوردار می کند. خلیج فارس از ابتدای تاریخ و به عنوان نقطه تلاقی شرق باستان با تمدن های بزرگ جهان و دارای یک سابقه چند میلیون ساله بوده است که قرن ها پیش عیلامی ها از بندر بوشهر و جزیره خارگ برای سکونت و حمل و نقل و با حاکمیت بر سواحل خلیج فارس جهت معامله با دنیای غرب و دره نیل استفاده می کردند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.